Hu:Pedestrian

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ez a lap ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogy a gyalogosforgalomhoz kapcsolódó infrastruktúrát milyen módon rögzítsd az adatbázisba. A lap elsősorban Magyarország területére ad útmutatást.

Érdemes a kerékpáros testvérlapot is áttekinteni, tekintettel arra, hogy a kerékpáros infrastruktúra szorosan kapcsolódhat a gyalogoshoz.

Definíciók

Gyalogút (KRESZ 13. § (1) bekezdés 26/b. ábra)
Járda
az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda. -- KRESZ 2. § (1) bekezdés b) pont
Gyalogút
jelzőtáblával gyalogútként megjelölt út, illetőleg olyan út, amely kizárólag a gyalogosok közlekedésére szolgál és az úttesttől tartós fizikai akadály (árok, korlát, kerítés, sövény, stb.) vagy két méternél nagyobb távolság választja el. -- KRESZ 2. § (1) bekezdés o) pont

Utak

Járdák, gyalogutak

A hazai gyakorlat alapján a járdát a meglévő útra tett sidewalk=* címkével jelöljük, a gyalogutat független vonalként. Ha a gyalogút nem sétány (ld lejjebb), akkor használd a highway=footway címkét.

A highway=footway soha nem használandó olyan úton, ahova gépjármű -bármilyen korlátozás mellett- behajthat.

Szervízutak, lakótelepek

Lakótelepeken néha nem gyalogút, hanem szervízút van. A szervízút és egy széles gyalogút első ránézésre ugyanolyan lehet. Árulkodó jel ha autók parkolnak a házak között amik máshogy nem juthattak oda, csak a kérdéses úton. A szervízutak kezdeténél nincs tiltva a behajtás és az úttesttel egy szintben van, azaz a KRESZ szerint közút. A helyes címke az ilyen utakra a highway=service, a width=* címkével pedig érdemes jelölni a szélességét is.

Sétányok (sétálóutcák)

Gyalogos övezet
Gyalogos és kerékpáros övezet

Sétány a belvárosi és városias területen, illetve rekreációs területen (pl tó vagy park közelében) fekvő széles kiterjedésű, szilárd burkolattal ellátott út elsődlegesen vagy kizárólag gyalogosok közlekedésére (tipikusan üzletek között). Nevezik még sétálóutcának is.

A gyalogos-, gyalogos és kerékpáros övezetek minden esetben sétányt jelölnek, azonban nem minden sétány gyalogút, van amelyik csak védett övezet: közforgalomtól elsődlegesen elzárt, és elsődlegesen a gyalogos forgalom részére fenntartott terület, ahová a behajtás, és ahol a várakozás kivételesen, csak külön engedély birtokában történhet. A kerékpár esetenként kivételt élvez a korlátozás alól. A védett övezeteket az önkormányzat rendelete jelöli ki, meghatározza a behajtási engedélyre jogosultakat és az övezet közlekedési rendjét (a KRESZ-szel együtt alkalmazandó).

A fenti meghatározás szerinti sétányt a highway=pedestrian címkével jelöld. Mindkét irányból behajtani tilos tábla esetén használd a vehicle=no illetve vehicle=private címkét is, ezzel különböztethető meg a gyalogutaktól és gyalogos övezetektől.

Bizonyos sétánynak nevezett behajtás védett utak [1] nevükkel ellentétben elsősorban nem gyalogos-, hanem kerékpáros forgalmat szolgálnak. Itt kerékpárral minden napszakban tempósan, megállás, lassítás nélkül lehet haladni, az úton nincsenek akadályok, nem jellemzőek az üzletek, árusok sem a padok az út mentén. Ilyen esetekben a highway=pedestrian helyett a highway=unclassified vagy highway=service címkét használd, a járművekre vonatkozó korlátozások feltüntetése mellett. Tehát az OSM definíció szerint nem mindig sétány a "sétány", figyelembe kell venni a tipikus használatát is.

[1] Pl Olof Palme sétány, Budapest

Lépcsők

Minden esetben highway=steps.

A tereken lévő széles lépcsők és szintkülönbségek jelölése egyelőre vitatott.

Gyalogátkelőhelyek

A kereszteződés pontján highway=crossing, illetve emellett a vonalon opcionálisan jelölhető a gyalogátkelőhely teljes hossza is a footway=crossing címkével.


Példák

Járdák, gyalogutak

Minta Járda Úttal párhuzamos gyalogút
Pedestrian sidewalk.svg
Way A.png
Way A : highway=* + sidewalk=both
Way A B Cdown.png

Way A : highway=*

Way B : highway=footway

Way C : highway=footway

Pedestrian sidewalk right.svg
Way A.png
Way A : highway=* + sidewalk=right
Way A B.png

Way A : highway=*

Way B : highway=footway

Pedestrian sidewalk left.svg
Way A.png
Way A : highway=* + sidewalk=left
Way A Bdown.png

Way A : highway=*

Way B : highway=footway

Pedestrian no sidewalk.svg
Way A.png
Way A : highway=* + sidewalk=no