Hungary/Jelölési példák/Tűzcsap

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

A emergency=fire_hydrant térképezésével, illetve a félreérthetőségével kapcsolatos információkat találod itt.

Ami tűzcsap

T 80 = 80 mm-es bekötési átmérő, 0,7 = a táblától jobbra 0,7 m-re van, 3,3 = a táblától 3,3 méterre van hátrább (ez esetben az úton van föld alatt, mert kereszteződésről van szó), a nyíl itt azt jelzi, hogy a zárási irány óramutató járásával megegyezik

A tűzcsap egy nyomás alatti, szabványos csatlakozóval ellátott vízforrás. A piros keretes táblás jelölése „T”(-űzcsap). (Előfordul hogy nincsen a T jelezve, hanem csak simán a szám, hogy hány mm-es a bekötési átmérő.) A többi közműtáblához hasonlóan a kis számok a táblához képesti helyet jelzik, méterben. Ez segít megtalálni a tűzcsapot, ha nem látszik egyből.

A címkézésnél a forrásául szolgáló víznyomócső átmérőjét jelöljük, ez a táblán a „T” betű után szereplő szám: pl. T150 = fire_hydrant:diameter=150.

A legkönnyebben felismerhető felszíni csapok kampós tömlőkulccsal nyithatóak, DIN80 vagy DIN100-as csatlakozóval (de címkézni nem ezeket kell, hanem a bekötési átmérőt, lásd fentebb). Kimenő oldalon általában 2 db (fire_hydrant:couplings=2) B (75 mm-es) Storz „bajonettzáras” csatlakozót tartalmaznak, de van 2B+1A (110 mm-es) kifolyású kivitel is. Irodaépületeknél jellemző még az 1C (52 mm-es) vagy 2C fali tűzcsap. Ha nem a szokványos Storz, hanem pl. menetes, akkor ez a fire_hydrant:couplings:type=* módon jelölhető.

A piros oszlopok jelölése fire_hydrant:type=pillar, a falon ücsörgőké fire_hydrant:type=wall. A hivatalos szabályzat szerint Magyarországon a felszíni tűzcsapok színe régebben kötelezően piros volt, ez az előírás 2020-ban hatályát veszítette. Lehet találkozni fém (ezüst) színű, vagy (főleg régies belvárosi részeken) feketére, sötétzöldre festett példányokkal is.

Amennyiben nem nyilvánvaló, a megtalálást segítheti a fire_hydrant:position=* megadása. Értékei: sidewalk (járdán), green (zöldterületen - prérin, bozótosban stb.), lane (az úttesten), parking_lot (parkolóhelyen)

Ha a táblára vagy a tűzcsapra magára felírták a nyilvántartási azonosító számát (általában kézzel, filctollal), ezt a ref=* értékkel rögzítheted.

Föld alatti csatlakozás

Ezek menetesek, erre tekerik az Y alakú elosztót (állványcső) és T kulccsal nyitják. Címkézésük fire_hydrant:type=underground. A fedlapjuk nagyvárosokban lehet téglalap alakú, de gyakori az ovális alak is.

Tűzivíz-tározó

A tűzcsapnak látszó tűzivíz-tározó csonk nincs nyomás alatt: nem jön ki belőle a víz, hiába könyörögsz neki. Ha a piros keretes táblán nem T betű van, hanem M(edence) vagy K(út), akkor erről van szó.

Ezek jelzése fire_hydrant:pressure=suction a tűzcsap jelzésén túl.

A szivattyús csonkok általában ezüst színűek, piros karimával. Méretük A vagy B.

Rászerelt ivókút

Ha a felszíni tűzcsapon van ilyen, azt a amenity=drinking_water címkével lehet jelezni. Ha palack/kulacs töltésére is alkalmas, akkor bottle=yes.

Föld feletti tűzcsap fajták

Föld alatti tűzcsap fajták

Egy példa tűzcsap rengeteg adattal: [1]

Ami nem az

Száraz tűzivíz-vezeték

Az épület falából kiálló dolgok többnyire nem tűzcsapok, hanem száraz felszálló tűzivíz-vezetékek. Tűz esetén odaáll a nínóautó, és a szivattyújával nyomja bele a vizet. A folyosón levő szerelvényszekrényben (aka. "tűzcsap") pedig a tűzoltók rácsatlakoznak. Nem kell sok emeleten keresztül a lépcsőházban kunkorogni a nyomás alatt durván befeszülő tömlőkkel. Ezek általában 1B vagy 1C csatlakozós száraz tűzcsapok. Helyes címkézésük emergency=dry_riser_inlet.


Lásd még