NL:Nominatim

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Nominatim
Auteur: osm-search/Nominatim/graphs/contributors
Versie: 4.0.1 releases (2021-11-22)
Website: nominatim.org /
UI: nominatim.openstreetmap.org
Broncode: osm-search/Nominatim

OSM zoekmachine

Nominatim (uit het Latijns, 'op naam') is een gereedschap om in de gegevens van OSM te zoeken op naam en adres (geocoding) en om synthetische adressen van punten van OSM te maken (reverse geocoding). Het is te vinden op nominatim.openstreetmap.org.

Nominatim wordt ook gebruikt als een van de bronnen voor het zoekvak op de thuispagina van OpenStreetMap. Verschillende bedrijven verschaffen gehoste instanties van Nominatim die u kunt bevragen via een API; bekijk het gedeelte Alternatieven hieronder.

Deze pagina verschaft de instructies voor het gebruik. Voor details over hoe Nominatim werkt, bekijk het overzicht van de ontwikkeling en daar staat een korte FAQ. Er is ook een lijst van in kaart gebrachte talen per land, enkele experimentele adresindelingen per land en een lijst met afkortingen.

API

De documentatie voor de API is te vinden op nominatim.org.

Beleid voor gebruik

Voor het beleid met betrekking tot het gebruiken van nominatim.openstreetmap.org, bekijk Nominatim beleid voor gebruik.

Broncode

Nominatim is gebaseerd rondom de mogelijkheid voor importeren voor PostgreSQL osm2pgsql met behulp van de alternatieve gazetteer uitvoeroptie. Indexeren en zoeken worden uitgevoerd met behulp van een combinatie van C, plpgsql en PHP. De broncode is hier te vinden:

https://github.com/openstreetmap/Nominatim

Volledige installatie-instructies zijn te vinden in op de website van nominatim.org.

Rapporteren van bugs / fouten

Rapporteer bugs en problemen in de Nominatim issuetracker op Github (er staan ook rapporten op trac.openstreetmap.org).

Wanneer u onverwachte zoekresultaten rapporteert, neem dan het volgende op in uw rapport van het probleem:

  • de exacte zoekterm die u gebruikte
  • links naar de objecten van OSM die u verwachte te vinden en, optioneel, een link naar het object van OSM dat feitelijk werd gevonden

Alternatieven/Derde-partij providers

Voor enigszins grotere vereisten zou u mogelijk een van de verschillende derde-partij providers kunnen gebruiken, hoewel u, natuuurlijk, wel akkoord moet gaan met hun voorwaarden voor het gebruiken van de service.

U kunt ook uw eigen instantie installeren van Nominatim.

Bekijk Search_engines voor een complete lijst van op OSM gebaseerde providers van geocodering, inclusief die welke andere software voor geocodering gebruiken dan Nominatim.

API Client-bubliotheken

Opmerking: Voordat u hier enige bibliotheek toevoegt, moet u er eerst voor zorgen dat het de gebruiker dwingt een aangepaste gebruikers-agent in te stellen. Het zou ook prominent moeten wijzen naar het beleid voor gebruik van Nominatim.

Geen kwalificatie voor de kwaliteit van deze gerelateerde projecten, maar overweeg om ze te gebruiken als een alternatief voor het schrijven van uw eigen. Zorg ervoor dat u het Nominatim beleid voor gebruik hebt gelezen, voordat u deze bibliotheken gebruikt. Zorg er in het bijzonder voor dat u de limiet van 1 verzoek(en) respecteert.

Verwijzingen

  1. Geoapify Geocoding API website, https://www.geoapify.com/geocoding-api/, opgehaald op 27 september 2021
  2. Migreren vanaf Nominatim, OpenCage website, https://opencagedata.com/guides/how-to-switch-from-nominatim, opgehaald op 26 augustus 2021
  3. Geokeo website, https://geokeo.com/, opgehaald op 26 augustus 2021