NL:Osmose

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
De interface

Inleiding

Osmose, afkorting van OpenStreetMap Oversight Search Engine, is één van de vele kwaliteitstools die beschikbaar zijn om fouten en inconsistenties in de OpenStreetMap gegevens op te sporen.

Website: osmose.openstreetmap.fr

Osmose is een tool dat fouten weergeeft en bestaat uit twee delen:

De frontend
Dit is het zichtbare deel voor het weergeven van een fout op een verschuifbare kaart
De backend
Dit is het verborgen deel voor data-analyse en foutdetectie van OpenStreetMap.

Osmose is op het moment vanwege gebrek aan technische middelen alleen beschikbaar in bepaalde gebieden:

Coverage Map


Een volledige en bijgewerkte lijst van ondersteunde gebieden is beschikbaar via Osmoses API. Alle gebieden worden niet op dezelfde manier geanalyseerd; de detectie van bepaalde fouten is beperkt, dit betreft met name de op taal gespecifeerde analyses.

Het is de bedoeling dat zodra het project voldoende rijp is, ook de analyse van andere regio's en landen beschikbaar te stellen.


De broncode van Osmose is beschikbaar op gitorious

Gebruik van de interface

Het idee is om afwijkingen in de OpenStreetMap-gegevens te identificeren.

De Categorieën lijst

De lijst aan de linkerkant analyseert (verschillende soorten foutcontrole) in verschillende categorieën, elk met een specifieke kleur. Elke categorie heeft een specifieke kleur voor weergave op de kaart. Door een vinkje te gebruiken analyseert osmose en wordt het juiste filter van fouten op de kaart weergegeven. Het gebruik van de filter klassen "Alle niveaus, 1, 2, 1 +2, 1 +2 +3" verfijnt het resultaat.

  • Severity: afwijkingen worden ook ingedeeld volgens severity level van 1 tot 3, van meest ernstige tot de minst belangrijke, en vertegenwoordigd door een kleurencirkel. Gravity level kunnen worden gefilterd door de drop-down lijst van het menu-items.
  • Fix: Sommige fouten worden weergegeven met voorgestelde correcties ( fix). De filter "Herstelbaar" kan dit laten zien. "Online" zijn fixes die kunnen worden toegepast via de online Osmose tags editor. "JOSM" zijn de fix dat een geavanceerde editor zoals JOSM vereist, deze laatste fix vereist een manueel herpositionering van het te wijzigen object tags.
  • Topic: fouten kunnen gefilterd worden op thema, zoals wegen, fiets, sport ...

De kaart

Osmose wordt getoond aan de gebruiker in de vorm van een verschuifbare kaart. Het aantal fouten op de kaart is beperkt tot honderd; zoom eventueel verder in om de fouten te zien in een gewenst gebied.

Gedetailleerd informatie

Gedetailleerd informatie

Wanneer u klikt op een van de fout markers, verschijnt er een pop-up met gedetailleerde informatie. Het bevat:

  1. Een korte beschrijving van de fout
  2. Een beschrijving van het item
    • Het type en de identifier (hier een *way). Een link dat verwijst naar de pagina OpenStreetMap org.
    • Een link naar de raweditor: rawedit
    • Een link naar JOSM *JOSM
    • Lijst van *tag en zijn waarde dat behoort aan het element
  3. Een verzameling van links naar het gebied
    • Voor het weergeven van de kaart in OpenStreetMap.org
    • Voor het bewerken in *iD
    • Voor het bewerken in *JOSM
  4. Knoppen
    • "x" : Sluit de de pop-up
    • "?": Geeft help betreffende het type fout weer errors
    • "E": Opent de volledige details van de fout
  5. De voorgestelde correcties, met toevoeging, verwijdering of wijziging van tags. De link "fix-josm" past deze correctie toe in JOSM, hiervoor moet JOSM remote control zijn ingeschakeld. De link "fix-editor past deze correctie in de interne Osmose-tags editor toe.
  6. Een wijziging in de statusbalk van de foutmelding
    hersteld
    Een fout die gemarkeerd is als "hersteld" zal een week lang niet meer worden weergegeven in Osmose. Indien na deze termijn de correctie niet voldoende is, zal hij weer opnieuw verschijnen.
    Vergeet niet om de fout te markerken als hersteld als je hem verbeterd hebt. Iedereen kan dan de correcties mee volgen, en voorkomt dat meerderen dezelfde fout willen gaan verbeteren.
    Valse melding (false positive)
    Als de weergegeven fout geen fout is (behalve spelling ...), dan is dit een valse melding (false positive)
    Een fout gemarkeerd als false positive zal permanent verborgen worden door Osmose. 'Het markeren als valse melding dient met de nodige voorzichtigheid gebruikt te worden.'
    Momenteel is het niet mogelijk om deze controle weer te activeren.
Heatmap, dichtheid van fouten


Layers

Onder het pictogram in de rechterbovenhoek zijn verschillende kaartlagen beschikbaar. De meeste hiervan zijn niet specifiek aan Osmose, behalve:

  • Osmose Fouten: markers layer
  • Osmose Fouten Heatmap : dichtheid van fouten, de intensiteit in het rood is afhankelijk van het aantal aanwezige fouten en gefiltreerd items.



Osmose geïntegreerde tags editor

Osmose tags Editor met een verwijderde tag, een gewijzigde en drie toegevoegd

Osmose staat een directe correctie van fouten toe door gebruik te maken van de geïntegreerde tags editor. Hiermee kunt u foutieve objecten bekijken en de tags bewerken. Om de editor te gebruiken moet je ingelogd zijn in Osmose met je OSM account.

  • In rood en voorafgegaan door een "-" tags verwijderd, het rechtse kruis zal hem herstellen.
  • In wit en voorafgegaan door een "=" tags dat niet zijn veranderd, het rechtse kruis zal hem verwijderen.
  • In oranje en voorafgegaan door een "~" tags van wie de waarde is veranderd, het rechtse kruis zal hem naar zijn oorspronkelijke waarde herstellen.
  • In groen en voorafgegaan door een "+" tags toegevoegd, het rechtse kruis zal hem verwijderen.

Tags zijn vrije velden. Ze moeten allemaal een key en een value bevatten gescheiden door een "=" . Het laatste veld is altijd leeg en laat je toe om een nieuw tag toe te voegen.

Wanneer uToepassen klikt, gaan veranderingen in een wachtrij. Zij worden pas aan de OSM server verzonden wanneer u op de link "bewaar" klikt in het hoofdmenu.De "Toepassen" knop zet automatisch de fout marker status als gecorrigeerd.

Osmose tags editor voor het verzenden naar de OSM servers

In de bewaar window changeset velden zijn changeset's tags. De "Reuse changeset" optie staat je toe indien mogelijk de laatste changeset dat Osmose heeft gemaakt te gebruiken in plaats van een nieuwe aan te maken.

Hulp en omschrijving van de fout

Een gedetailleerde beschrijving en een gids voor de fouten is beschikbaar: lijst van fouten. Dezelfde hulp is ook beschikbaar via popup


Hoe werkt backend?

  • Analyse: Elk type fouten gedetecteerd door Osmose is een filter. Deze filters zijn geschreven in "python".
  • Regio's: Analyse, uitgevoerd voor regio's met een frequentie van 1 of 2 dagen.

Statistieken betreffende de updates kun je hier vinden: update_matrix. De analyse scheduler van Osmose is hier te vinden buildbot.

Andere functies en tools

Zoeken op gebruikersnaam

Deze functie toont een lijst van fouten op basis van gebruikersnaam. Zodat het altijd makkelijker is om je zelf te corrigeren, deze functie is nuttig om fouten te zoeken van recente en nieuwe bijdragers aan een object weer te geven. http://osmose.openstreetmap.fr/byuser/ met Uw gebruikersnaam, bijvoorbeeld http://osmose.openstreetmap.fr/byuser/?username=EtienneChove# .

Relatie analyser

Zie Servers/analyser.openstreetmap.fr

Een administratieve grens getekend door de analyser

Deze tool is een aanvulling op de fouten "open relatie", "self-kruising" en "te veel manieren" in "administratieve" in de verschuifbare kaart . Hiermee kunt u na het verzenden van een wijziging naar de server,direct controleren of de fouten zijn gecorrigeerd.

Raw Data Editor Rawedit

Een Administratieve relatie weergegeven in rawedit

Osmose staat een directe correctie van fouten toe door gebruik te maken van de *rawedit editor. Het gebruik ervan vereist een voldoende beheersing van de *XML taal. en een Identificatie OAuth met OpenStreetMap

Het is mogelijk om raw permalinks in te voegen in de editor http://rawedit.openstreetmap.fr/edit/relation/123456

Met deze editor kunt u wijzigingen aanbrengen in elke objecttype, in het bijzonder de complexe en lang om te laden objecten in andere editors. Het gebruik ervan vereist een goede kennis van XML.

API

Osmose stelt een API beschikbaar aan externe tools om analyse resultaten te verkrijgen.