Hu:Vespucci

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Vespucci
Vespucci-Tageditor-small.png
Szerző sokan
Licenc Apache license 2.0 (ingyen)
Platform Android(en)
Verzió 0.9.8 (2016-09-21)
Nyelvek angol, belarusz, katalán, cseh, dán, német, görög, spanyol, baszk, perzsa, finn, francia, gallego, horvát, magyar, izlandi, olasz, japán, kannada, koreai, norvég (bokmål), norvég (nynorsk), lengyel, portugál, brazíliai portugál, román, orosz, szlovák, svéd, török, ukrán, vietnami, egyszerűsített kínai, és hagyományos kínai
Weboldal Vespucci.io
Programzási nyelv Java

OSM szerkesztőprogram

A Vespucci (ejtsd: veszpuccsi) az első OpenStreetMap szerkesztőprogram Androidra(en). 2009-ben adták ki és fejlesztése ma is tart. Nevét [W] Amerigo Vespucci középkori olasz utazóról kapta.

Bevezető

Az Openstreetmap térképét nem csak asztali számítógépen lehet szerkeszteni. Kisebb szerkesztéseket akár a helyszínen is elvégezhetünk az androidos okostelefonon vagy táblagépen futó Vespucci applikáció segítségével. Érdemes megismerkedni a program által nyújtott lehetőségekkel, mert bizonyos helyzetekben hatékonyabbak lehetünk, ha azonnal felvisszük a változtatásokat a térképre. Utólagos szerkesztésnél felmerülhetnek kérdések, kétségek amelyekre nincs válasz a jegyzetekben, helyszínen készített fényképeken, nyomvonalakon. Ráadásul – saját példámból kiindulva tudom, hogy – minél nagyobb a felmérés, annál inkább hajlamos az ember halogatni a berajzolást. Minden apró változtatás javítja a térképet és javítanivaló mindig akad.

  • Van neve a kisboltnak, ahol vásároltunk? → (name=*) Rajta van a blokkon, amit épp kidobni készülünk, ráadásul ott a teljes cím is. → (addr=*)
  • Nem lehet bankkártyával fizetni? → (payment:credit_cards=no, payment:debit_cards=no)
  • Nyitvatartási idő meg van adva? → (opening_hours=*)
  • Ha kutyasétáltatás közben a kutyánkkal együtt végigjelöljük a tűzcsapokat (a térképen), az is rengeteget számít. → (emergency=fire_hydrant)

Kezdeti beállítások

Miután telepítettük a Vespucci-t, menjünk végig a program beállításain.

Lock.png

A bal felső sarokban látunk egy piros lakatot. Ez jelzi, hogy a térkép nem szerkeszthető, csak mozgatni tudjuk. Egyszer rábökve tudjuk feloldani a védelmet.

Unlock.png

Érdemes megszokni hogy a térkép mozgatása előtt ezt zárjuk le, mert nagyon könnyen elmozdíthatunk egy objektumot akaratunk ellenére. Ha a szerkesztés elején sikerül ezt elkövetni, akkor az egész szerkesztés mehet a levesbe, mert a visszavonás/újra művelet a megszokott módon csak láncban működik, nem tudjuk csak az elmozdítást visszavonni. A Vespucci új verziója (0.9.8) egyébként alaphelyzetben 1 perc után automatikusan zárolja a szerkesztést.

A fogaskereket ábrázoló ikont nyomjuk meg. A Térkép háttér pontban választhatunk az alap Mapnik réteg helyett Bing műholdképet, de akár a 2005-ben készült FÖMI ortofotót is használhatjuk. A FÖMI ortofotói elég jól vannak pozicionálva, de pl. a Bing gyakran el van csúszva, ezt mindig ellenőrizzük például a GPS nyomvonalak megjelenítésével (Beállítások, Map overlay, Openstreetmap GPS traces) A nyomvonalak letöltése után, igazítsuk a hátteret az alsó ikonsoron az Eszközök/Háttér igazítása menüponttal.

Pont ikonok megjelenítése: piros pontok helyett ikonok jelennek meg a POI(en)-kon.

Haladó beállítások/Show camera action: az eszközsoron ikon jelenik meg georeferált fénykép készítéséhez.

Haladó beállítások/Környezeti menü használata: Érdemes bekapcsolni, mert objektum választásnál a program mindig felhoz egy menüt, amelyből kiválaszthatjuk melyik pontot/vonalat akarjuk szerkeszteni. Megkönnyíti a munkát zsúfolt területeken vagy ahol átfedések vannak.

Haladó beállítások/Enable name suggestions: A name címke alapján a program javaslatokat tesz jellemző címke párosításokra. Például ha a címkeszerkesztő ablakban elkezdjük gépelni azt, hogy name=CBA, akkor a program felajánlja a shop=convenience címkét mellé.

Large node drag area: Érdemes bekapcsolni, mert a kijelölt pontok körül egy nagyobb kör jelenik meg, amit bárhol megragadhatunk a pont áthelyezéséhez. Ha ki van kapcsolja, nagyon pontosan kellene megragadnunk a pontot miközben az ujjunk kitakarja azt és környezetét húzás közben.

Térképadatok letöltése

Szerkesztés előtt le kell töltenünk a területet, a 'Jelenlegi nézet letöltése' menüponttal. Ez a menüpont törli az esetleges korábbi, még nem feltöltött szerkesztéseinket, erre egyébként figyelmeztet a program is. Ha feltöltés nélkül további területet akarunk hozzávenni a jelenlegihez, akkor az 'Add current view to download' menüponttal töltsük le a térképadatokat.

Ha végeztünk a szerkesztéssel, ugyanezen menüben 'Az adatok feltöltése az OSM szerverre' menüponttal tudjuk feltölteni. A 'File.../Változtatások exportálása' menüponttal OsmChange(en) formátumban (.osc) menthetjük el a szerkesztéseinket. Ezt a fájlt közvetlenül megnyithatjuk PC-n a JOSM szerkesztőprogrammal, így kényelmesen ellenőrizhetjük a szerkesztéseinket. Amíg gyakoroljuk a Vespucci használatát ez nagyon hasznos lehet.

Rajzolás

Pontot a térkép egy pontját hosszan nyomva tudunk rajzolni. Először egy kereszt jelenik meg a térképen. Ha megfelelő a pozíció bökjünk rá még egyszer a keresztre a térképen és létrejött a pont. Egyúttal megnyílik a címke szerkesztő ablak is. Hosszú nyomás után az eszköztár ikonjait is megnyomhatjuk. A 42-es számot ábrázoló ikon egy házszámot helyez el a térképen. Az ABC ikon a címkeszerkesztő ablakot nyitja meg. A bogár ikon térképjegyzetet hoz létre, a 'Name' ikon pedig annyival nyújt többet az ABC ikonnál, hogy néhány ismertebb bolt nevére tudunk rákeresni a sablonok között. Például CBA névre keresve a shop=convenience címkét is megkapja a pont.

Ha más helyre bökünk a térképen, egy vonalat hozzunk létre, amelyet minden bökéssel egy újabb törésponttal bővíthetünk. Az eszköztáron látható visszavonás (undo) gombbal mindig visszaléphetünk egy lépést. Hosszan nyomva a gombot a változtatások listáját kapjuk meg, amelyben több lépést is visszaléphetünk, vagy újra kiadhatunk egy visszavont műveletet. Ez a gomb természetesen egyéb műveletek közben is használható, nem csak rajzolás közben.

Következzen néhány példa!

Bolt felrajzolása

Miután felrajzoltuk a bolt helyét jelző pontot a térkép egy pontjának hosszú megnyomásával, vagy megrajzoltuk az épület körvonalát, az ikonsor 'ABC' gombját megnyomva juthatunk el a címkeszerkesztő ablakhoz. Ha egy már létező pont címkéit akarjuk szerkeszteni, a pont kiválasztása után a címkéket ábrázoló ikont nyomjuk meg: Tag.png

A címkék szerkesztésére több módunk is van. Ha kategóriákba rendezett ikonok közül akarunk választani, használjuk az Előbeállítások fület. Egy szintet az UP ABC gombbal, a főmenübe a TOP ABC gombbal léphetünk vissza. Használjuk bátran az 'Előbeállítás kereső szöveg' mezőt, mivel eleinte nehéz lesz megtalálni hogy melyik kategóriába soroltak egy adott POI-.t

A Properties fülön a kiválasztott ponthoz tartozó sablon szerinti mezők jönnek fel, például egy bolthoz tartozik nyitvatartási idő, név, megközelíthetőség kerekesszékkel.

Végül ha gyakorlott OSM felhasználók vagyunk a Details fülön közvetlenül szerkeszthetjük a címkéket, vagy esetleg itt ellenőrizhetjük, hogy mit eredményeznek az előző lapokon kiválasztott értékek. Szerkesztés közben a címkék áthelyezéséhez mindenhol elérhető a vágólap a jól ismert ikonok használatával. Clipboard.pngClipboard paste.png

A 42 feliratú ikonnal címadatokat adhatunk a boltunkhoz, a +ABC ikon az eddig megadott címkék alapján a program választ egy kategóriát és az erre jellemző címkéket adja hozzá a szerkesztőablakhoz, nekünk csak meg kell adnunk az értékeiket. Ha egy címkének nem adunk értéket, a címke törlődik, nem kell aggódnunk, hogy üresen ott marad. Ha mindennel kész vagyunk a képernyő bal felső sarkában látható nyílat nyomjuk meg a változások mentéséhez. Ha vissza akarjuk vonni a szerkesztéseinket, a telefon VISSZA gombját nyomjuk meg, majd a felugró ablakban válasszuk az 'EXIT WITHOUT SAVING' lehetőséget.

Fordulási tiltás hozzáadása kereszteződéshez

Hiányzó fordulási tiltás rögzítéséhez először jelöljük ki az utat, majd az ábrákon látható módon hozzuk létre a tiltást. Nem szükséges előre feldarabolni az utat ha a fordulási pontban nincs megszakítva, a pont kiválasztása után a program darabolja azt, majd megkérdezi hogy melyik útszakaszt akarjuk használni (Re-select "from" segment)


Külső hivatkozások

Letöltés: