Ms:Malaysia

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
VTE
Malaysia, Asia Tenggara
Wikidata

latitud: 4.204, longitud: 109.171
Semak imbas peta Malaysia 4°12′14.40″ N, 109°10′15.60″ E
Edit peta
Pautan luar
Gunakan template ini untuk bandar anda

Malaysia ialah negara di Asia Tenggara, pada latitud 4°12′14.40″ utara dan longitud 109°10′15.60″ timur.

Selamat datang

Hello dan selamat datang ke projek pemetaan Malaysia!

Baru menggunakan OpenStreetMap? Anda mungkin mendapati bahawa Panduan Pemula berguna sebagai batu loncatan untuk terus terlibat dalam OpenStreetMap.

Soalan? Perbincangan? Anda dijemput untuk menyertai forum komuniti OpenStreetMap rasmi. Forum komuniti Malaysia juga ada, jadi jangan ragu untuk menyiarkan apa-apa yang berkaitan (hanya tiada spam). Selain itu, forum bantuan berasaskan Soal Jawab OpenStreetMap merupakan satu lagi saluran untuk mendapatkan respons yang pantas. Terdapat kumpulan Telegram untuk sembang/perbincangan awam tidak rasmi mengenai pemetaan/penggunaan OpenStreetMap untuk Malaysia.

Halaman ini secara kasarnya memberikan sedikit petunjuk tentang cara khusus untuk menandakan banyak bahan dalam konteks Malaysia. Untuk mengekalkan kualiti peta di Malaysia sehubungan dengan seluruh dunia, perlu ada semacam konvensyen. Sebarang maklum balas yang membina amat dihargai, luahkan fikiran anda dalam forum komuniti Malaysia!

Konvensyen

Halaman ini menerangkan konvensyen untuk menandakan lebuhraya, laluan air, nama, dsb di Malaysia.

Bagaimana untuk memetakan nama tempat? Mudah. Hanya terangkan tempat itu, seperti yang ditunjukkan pada papan tanda yang didirikan! Tidak pasti apa namanya? Biarkan kosong - tidak perlu menebusnya! Penerangan tentang mata itu sendiri akan melakukan kerja mereka!

Sumber data

Untuk butiran lanjut tentang topik ini, lihat:Ms:Malaysia/Data Sources dan Ms:Contribute map data.

Sebagai peringatan, selain pengetahuan anda, ini adalah sumber lain yang boleh digunakan untuk meletakkan data ke dalam OpenStreetMap.

Sumber data yang dibenarkan

Sila gunakan sepenuhnya apa sahaja yang disertakan dengan editor. Tidak rugi untuk membaca lebih lanjut tentang perkara ini, malah ia boleh membantu anda menjimatkan banyak masa pada masa hadapan.

Yang dihormati Pasukan Penyuntingan Tersusun, adalah dinasihatkan untuk menyemak foto peringkat jalanan ini terlebih dahulu, sebelum membuat suntingan yang boleh dianggap secara tidak masuk akal.

  • Jejak GPS daripada trek GPS OpenStreetMap awam. Dayakan OpenStreetMap GPS traces dalam menu latar belakang.

Sumber data terlarang

Editor iD akan memaparkan peringatan ini

   JANGAN    salin daripada sumber ini - walaupun nama benda! Ini boleh membawa kepada masalah undang-undang seperti ini. Apa-apa sahaja yang mengatakan sesuatu seperti "semua hak terpelihara/all rights reserved" pastinya tidak OK.


Kita boleh menggunakan imejan satelit yang disediakan oleh Bing, tetapi sila jangan salin data peta (seperti nama jalan dan tempat) daripada Bing Maps!

Peta jalan Malaysia

Sesetengah aplikasi (pihak ketiga) menawarkan penghalaan luar talian untuk Malaysia. Contohnya: aplikasi MAPS.ME dan OsmAnd yang tersedia untuk kedua-dua platform Android dan iOS.

Mereka yang menyukai peta dalam talian mungkin ingin melihat Open Source Routing Machine; (wiki) yang dikemas kini setiap 12 jam, Mapcat (wiki) atau bahkan Mapquest (wiki).

Untuk peranti Garmin, pilihan seperti Peta boleh hala Lambertus untuk peranti Garmin adalah satu perkara. Osm2mp menukar data OpenStreetMap ke dalam format peta Poland (MP). mkgmap (Mkgmap wiki) menukar data OpenStreetMap kepada peta img Garmin (IMG). Baca lebih lanjut mengenai OSM Maps on Garmin.

Rujukan