NL:Beginners Guide 1.3.3.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Downloaden van gegevens naar JOSM

Voordat u begint met bewerken in JOSM, dient u gegevens van OSM en GPS-sporen te downloaden vanuit de database van OSM in de toepassing:

 1. Klik op menu Bestand -> Downloaden vanuit OSM
 2. Navigeer naar het gebied dat u wilt bewerken met behulp van:
  1. Muiswiel: zoom in/uit
  2. Met rechts klikken en slepen: verplaats de kaart
  3. Met links klikken en slepen: markeer het gebied om te downloaden
 3. Kies, aan de bovenzijde van het venster Downloaden, wat moet worden gedownload:
  1. gegevens van OpenStreetMap: OSM kaartgegevens, u wilt deze bewerken, dus u zult deze zeker nodig hebben.
  2. Ruwe GPS-gegevens: gegevens die met GPS-apparaten zijn verzameld door gebruikers van OSM. Voor meer nauwkeurig tekenen word aanbevolen om alle GPS-sporen te downloaden.
 4. Klik op Downloaden

Belangrijk: JOSM zal het gebied buiten het gedownloade gebied arceren. Bewerk nooit in het gearceerde gebied, omdat het al de objecten kan bevatten die u wilt tekenen.

Indien u later op het menuitem "Downloaden vanuit OSM" drukt, zal het automatisch het huidige weergegeven gebied selecteren, dus kunt u eenvoudig aansluitende delen van de kaart downloaden. Geen zorgen, dit zal uw reeds bewerkte objecten niet beïnvloeden en het zal reeds gedownloade objecten van OSM niet dupliceren.

U kunt uw eigen GPS-sporen openen met behulp van het menu Bestand -> Openen... (.gpx-indeling). Maar het wordt aanbevolen om ook de GPS-sporen van andere gebruikers te downloaden, voor betere nauwkeurigheid.


 • V: Welke gebruikersnaam en wachtwoord heeft JOSM nodig?
 • A: Het e-mailadres en wachtwoord dat u registreerde als account voor OSM (niet van de wiki). Geadviseerd wordt om geen belangrijk wachtwoord te gebruiken omdat de gegevens niet versleuteld naar OSM worden verzonden. Probeer OAuth (Bewerken -> Voorkeuren -> Verbindingsinstellingen) om versleutelde veilige authenticatie te gebruiken.

Vorige | Volgende