NL:Tag:highway=trailhead

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg highway = trailhead
Indian Lake Trailhead - panoramio.jpg
Omschrijving
Een trailhead is een lokatie die zichtbaar ontworpen of gebruikelijk is om een tocht op een recreatieve route te starten of beëindigen. Show/edit corresponding data item.
Groep: wegen
Gebruikt op deze elementen
kan aan knopen worden gekoppeldkan niet aan wegen worden gekoppeldkan niet aan vlakken worden gekoppeldkan niet aan relaties worden gekoppeld
Nuttige combinaties
Status: de factoPage for proposal

A trailhead (routestartpunt) is een plaats die aangewezen of gebruikelijk is om een tocht op een recreatieve route te starten of beëindigen. De plek kan gemarkeerd zijn met een afdak, paal, speciaal ontwerp, vlag of spandoek. Vaak is er een bord met een naam en een beheerder/aanbieder. Meestal is er parkeergelegenheid. Sommige trailheads zijn ongemarkeerd en alleen bekend van horen zeggen, of door informatie op een lijst of website.

De tag highway=trailhead wordt toegepast op een node om de plek aan te duiden waar mensen met hun tocht gaan beginnen.

Hoe te gebruiken

Eenvoudige Trailhead node

A trailhead node (routestartpunt) wordt geplaatst op een lokatie die zichtbaar ontworpen of gebruikelijk is om een tocht op een recreatieve route te starten of beëindigen. Het is aan de mapper om de precieze lokatie te bepalen: het kan samenvallen met een informatiebord of wegwijzer, of mogelijk een poort, een paal of een hoek van een parkeerplaats.

Aanbevolen tagging:

Tag Gebruik Beschrijving
highway=trailhead ! Required Deze tag wordt gebruikt op een node voor de plaats waar mensen hun tocht op een route geacht worden of gewend zijn te beginnen.
name=*  Important Indien bekend, de naam van de trailhead zoals aangegeven of bekend
operator=* ? Optional De naam van de beherende organisatie, indien bekend

Aanvullende tagging

Omdat trailheads nogal kunnen verschillen, is het aan de lokale mappers en gemeenschappen om te beslissen over aanvullende tagging van de node en van de voorzieningen die bij de trailhead kunnen horen, zoals parkeergelegenheid, zitbanken, poort, herkenningsteken, informatiebord of kaart, intekenregister, toiletten, wegwijzers, schuilhut,...

Nederland

In Nederland bestaan Toeristische Overstappunten, oftewel TOPpen. Dat is een landelijk systeem van speciaal ontworpen plekken waar men met de auto of ander vervoer naar toe gaat om wandeltochten en fietstochten te beginnen. Vaak starten er ook andere recreatieve routes voor kanovaren, paardrijden, mountainbiken, of inline skaten. De uitvoering van TOPpen is provinciaal, maar allemaal hebben ze zitgelegenheid, gratis parkeren, een informatiebord met naam en beheerder, en ze zijn herkenbaar aan een metershoge zuil, steenkegel, of dergelijke. In Noord-Brabant heten ze Natuurpoorten en hebben ze als kenmerk een metershoge metalen sleutel. TOPpen en Natuurpoorten voldoen aan de definitie van trailhead, en zijn dan ook als zodanig getagd. Het zijn trailheads voor meerdere routes van meerdere transportwijzen.

De trailhead node wordt gezet op de plek waar het TOP-kenmerk staat, dus op de informatiezuil, steenkegel, metalen grashalm of metalen sleutel.

Foto's

Zie ook