NL:Notes

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Beschikbare talen — Notes
· Afrikaans · Alemannisch · aragonés · asturianu · azərbaycanca · Bahasa Indonesia · Bahasa Melayu · Bân-lâm-gú · Basa Jawa · Basa Sunda · Baso Minangkabau · bosanski · brezhoneg · català · čeština · corsu · dansk · Deutsch · eesti · English · español · Esperanto · estremeñu · euskara · français · Frysk · Gaeilge · Gàidhlig · galego · Hausa · hrvatski · Igbo · interlingua · Interlingue · isiXhosa · isiZulu · íslenska · italiano · Kiswahili · Kreyòl ayisyen · kréyòl gwadloupéyen · Kurdî · latviešu · Lëtzebuergesch · lietuvių · magyar · Malagasy · Malti · Nederlands · Nedersaksies · norsk bokmål · norsk nynorsk · occitan · Oromoo · oʻzbekcha/ўзбекча · Plattdüütsch · polski · português · română · shqip · slovenčina · slovenščina · Soomaaliga · suomi · svenska · Tagalog · Tiếng Việt · Türkçe · Vahcuengh · vèneto · Wolof · Yorùbá · Zazaki · српски / srpski · беларуская · български · қазақша · македонски · монгол · русский · тоҷикӣ · українська · Ελληνικά · Հայերեն · ქართული · नेपाली · मराठी · हिन्दी · भोजपुरी · অসমীয়া · বাংলা · ਪੰਜਾਬੀ · ગુજરાતી · ଓଡ଼ିଆ · தமிழ் · తెలుగు · ಕನ್ನಡ · മലയാളം · සිංහල · བོད་ཡིག · ไทย · မြန်မာဘာသာ · ລາວ · ភាសាខ្មែរ · ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ ⵜⴰⵏⴰⵡⴰⵢⵜ‎ · አማርኛ · 한국어 · 日本語 · 中文(简体)‎ · 中文(繁體)‎ · 吴语 · 粵語 · ייִדיש · עברית · اردو · العربية · پښتو · سنڌي · فارسی · ދިވެހިބަސް
Een opmerking, toegevoegd door een anonieme bezoeker, met details die een meer ervaren OSM-er in staat stellen de kaart te verbeteren

Opmerkingen is een bronmogelijkheid van de website van OpenStreetMap.org voor het plaatsen van gedeelde opmerkingen op de kaart om te assisteren bij het op de kaart zetten/bewerken van OpenStreetMap. Het is niet bedoeld voor algemene discussies of het opslaan van informatie die niet op andere wijze wordt gebruikt in OpenStreetMap; bijvoorbeeld, "Ik was hier op zaterdag" of "Er werd een misdrijf gepleegd op deze locatie".

Opmerkingen maken communicatie naar beide zijden mogelijk, met de mogelijkheid voor een maker van kaarten om nadere details te vragen, indien nodig. Hoewel het niet noodzakelijk is om ingelogd te zijn om een opmerking in te dienen (of om er commentaar op te geven), heeft het voordelen om dat wel te doen. Ingelogde gebruikers zullen een e-mail ontvangen als commentaar wordt toegevoegd aan een opmerking of als het probleem is opgelost.

Opmerkingen gebruiken

Yes check.svg Do s
 • Gebruik deze mogelijkheid om een fout in de gegevens te rapporteren of om enige aanvullende informatie te geven, bijvoorbeeld de naam van een straat of een adres etc.
No-Symbol.svg Don't s
 • Kopieer niet vanuit andere bronnen zoals andere kaarten, zelfs niet als zij geen geld kosten of van de overheid zijn (er zijn slechts een beperkt aantal uitzonderingen).
 • Ga niet in discussie. Als u iets te bespreken heeft, gebruik dan een ander contact-kanaal (een persoonlijk bericht, een mailinglijst, het forum, of een echte ontmoeting face-to-face).
 • Post geen algemeen commentaar. Een opmerking zou een relatie moeten hebben met de gegevens op een specifieke locatie. Als u in contact wilt komen met de gemeenschap over iets meer algemeens, gebruik dan een meer toepasselijk contact-kanaal.
 • Gebruik ze niet om uw persoonlijke opmerkingen op te slaan. Hoewel u opmerkingen kunt gebruiken als een herinnering voor uzelf, inviteert u ook anderen om ze te bekijken. Beschrijvingen moeten begrijpelijk zijn voor andere mensen, en u zou niet veel opmerkingen moeten plaatsen als deel van uw persoonlijke werkstroom voor het op de kaart zetten van gegevens.
 • Maak geen geautomatiseerde opmerkingen. Opmerkingen zouden communicatie van mens tot mens moeten zijn. Vermijd ook het plaatsen van opmerkingen met betrekking tot bugs in gegevens die al automatisch gerapporteerd zijn door gereedschappen voor Kwaliteitsbewaking.

Opmerkingen toevoegen

Klik op de knop van de werkbalk aan de rechterzijde van de hoofdkaart van OSM map om een opmerking toe te voegen.

Add a note screenshot.png

Verplaats de markering naar de correcte positie (zo nauwkeurig als u kunt). Laat een kort bericht achter. Dit kan als er iets ontbreekt of als er iets duidelijk fout is, zoals "één richting naar noorden" of "brug of kruising op niveau?". Deze rapporten kunnen worden gebruikt door bewerkers van de kaart. Schrijf het bericht zorgvuldig zodat anderen dat eenvoudig begrijpen. Bijvoorbeeld "pad verkeerd" zegt weinig over het gebruik, maar "pad oost-west op de kaart bestaat niet op de grond" is heel duidelijk.

Als u een account heeft voor OpenStreetMap, zou u eerst moeten inloggen om uw opmerking te hebben geassocieerd met uw gebruikersnaam. Maar een leuk ding van opmerkingen is dat u geen account nodig heeft. Toevallige bezoekers kunnen eenvoudig een opmerking toevoegen. Als u meer wilt zijn dan een toevallige bezoeker, maak een account of log in

Kaartsymbolen voor opmerkingen
Pictogram Beschrijving
New note marker.png
Locatie nieuwe opmerking
Open note marker.png
Locatie van nog niet opgeloste opmerking
Closed note marker.png
Locatie van opgeloste opmerking (dergelijke oudere opmerkingen zullen niet weergegeven worden)

Opmerkingen bekijken

Op de http://openstreetmap.org weergave van de hoofdkaart, stelt een keuzevak in keuzelijst voor lagen rechtsboven u in staat om door opmerkingen, toegevoegd door andere mensen, te bladeren. gebruik dat om alle problemen in uw gebied op te lossen!

Gebruik, om een (perma)link te maken die de kaart weergeeft met opmerkingen al ingeschakeld (terwijl andere selecties voor lagen niet gewijzigd worden), de parameter URL notes=yes (bijvoorbeeld http://openstreetmap.org?notes=yes).

Per gebruiker

Als een gebruiker ingelogd was bij het maken van of commentaar geven op een opmerking, wordt de opmerking of het commentaar gemarkeerd als zijnde gepost door die gebruiker. U kunt alle door een gebruiker geschreven opmerkingen en commentaar lezen op de pagina www.openstreetmap.org/user/xyz/notes (waar xyz hun gebruikersnaam is).


Als u alleen de nog niet opgeloste opmerkingen voor één (of meer) gebruikers wilt zien, gebruikt u de 3e partij-service op my-notes.osm-hr.org (github-bron)

RSS-feed

U kunt zich abonneren op een RSS-feed voor alle activiteiten van opmerkingen in uw gebied. Dit stelt u in staat een overzicht te houden van van alle dingen die in het gebied gerapporteerd zijn waar u uw kaarten maakt. De URL voor de RSS-feed is
http://www.openstreetmap.org/api/0.6/notes/feed?bbox=smaller_longitude,smaller_latitude,larger_longitude,larger_latitude

Als u de begrenzingen niet handmatig wilt genereren, kunt u dit gereedschap voor de OSM Quality Assurance: http://tyrasd.github.io/osm-qa-feeds/ gebruiken

Opmerkingen oplossen

Opmerkingen worden gemarkeerd als opgelost, niet verwijderd of weggegooid, waarbij de gegevens worden behouden voor toekomstige verwijzingen. Echter, als eenmaal opgeloste opmerkingen enige tijd oud zijn, zullen zij niet langer in de weergave van de kaart verschijnen. De Groep gegevensverwerking kan opmerkingen verbergen zodat zij in het geheel niet verschijnen, maar dat wordt slechts gedaan om redenen die buiten de normale bewerkingen en maken van kaarten vallen; bijv. opmerkingen die beledigend zijn voor mensen, of die sensitieve/vertrouwelijke informatie bevatten.

API voor Opmerkingen

De Notes API wordt beschreven op de hoofdpagina voor de API API v0.6#Map Notes API

Het is OK voor derden partij-sites of apps die gegevens van OpenStreetMap gebruiken om functionaliteiten voor opmerkingen op te nemen middels de API. Deze mogelijkheid zal echter alleen nuttig zijn als de kwaliteit van de rapporten hoog is. daarom is het belangrijk dat de rapporten van de problemen voldoende informatie en detail bevatten voor een ervaren maker van kaarten om in staat te zijn het probleem op te lossen. Ook is het belangrijk dat u uw gebruikers er van doordringt dat dit alleen moet worden gebruikt voor het commentaar geven op de gegevens van de kaart en niet van de algemene aspecten van uw site of app.

verder is het belangrijk om te onthouden dat deze functionaliteit is bedoeld voor mensen om te communiceren met andere mensen (makers van kaarten). Het is geen plaats om geautomatiseerde foutcontrole te dumpen.

Dump van opmerkingen

Vanaf augustus 2014 is de gehele database met opmerkingen te downloaden vanaf http://planet.openstreetmap.org/notes/. Het dumpbestand bevat de tekst van de opmerkingen, statusvelden en alle commentaren. Vanaf augustus 2014, waren er meer dan 200.000 opmerkingen en meer dan 400.000 commentaren, wat een gecomprimeerd bestand oplevert (met behulp van bxip2) van 13 MB. De dumps van opmerkingen worden geproduceerd met behulp van https://github.com/iandees/planet-notes-dump.

Statistieken

http://resultmaps.neis-one.org/osm-notes

Ontwikkelingen

U zou de "opmerkingen" kunnen herkennen als een soortgelijk concept als OpenStreetBugs, die als een afzonderlijke website en database weren uitgevoerd. Integratie van OpenStreetBugs in de hoofdwebsite wordt al besproken zo lang als OpenStreetBugs voor het eerst verscheen. De lancering van "opmerkingen" brengt deze integratie naast verbeterde mogelijkheden voor e-mailcontact. OpenStreetBugs is nu uitgefaseerd - felicitaties aan allen die waren betrokken bij de transitie!

Als deel van de website kunnen de code en lijst met problemen worden gevonden onder website OpenStreetMap op github.

Toepassingen die opmerkingen gebruiken

 • Ondersteuning voor Notes is geïntegreerd in JOSM sinds v.5070 dor middel van een plug-in. Sinds v.7732 eigen (zonder plug-in) met deze functies (gebruik het dialoogvenster Notes): Nieuw maken, commentaar, sluiten of opmerkingen heropenen.
 • OsmAnd's laatste versies ondersteunen het openen, commentaar geven op en sluiten van Opmerkingen voor de kaart (ook door middel van een plug-in die u moet activeren via de instellingen van de toepassing).
 • OSM Note (live): een mobiele webinterface voor het plaatsen van opmerkingen
 • HSL Navigator prototype (live): een mobiele webapp met behulp van gegevens van OSM en OpenTripPlanner
 • onosm.org ([1]) - een site die gebruikers aanmoedigt om zakelijke lijsten toe te voegen, met de velden geplaatst binnen een opmerking.
 • Locus kan opmerkingen weergeven en maken en u kunt er commentaar bij zetten.

Veelvoorkomende fouten

Veel opmerkingen in de USA zijn van craiglist.org die gegevens van OSM in hun kaarten gebruiken. Helaas zijn veel van die opmerkingen niet toe te passen in OpenStreetMap omdat de fout die wordt beschreven in de opmerking het resultaat is van de afzonderlijke geocoder van craigslist en/of gerenderde tegelset. Het staat u vrij de opmerking te sluiten als u er zeker van bent dat de opmerking van toepassing is op craigslist.

Een opmerking van craigslist is altijd anoniem en de beschrijving is als volgt:

bounds: (xmin,ymin,xmax,ymax) http://www.openstreetmap.org/?box=yes&notes=yes&bbox=xmin%2ymin%2xmax%2ymax korte zin van de gebruiker: bijvoorbeeld: "the map is wrong," "the address does not appear on my map", "address is in wrong location", "the map placed me in the incorrect city;"

Een voorbeeld van een opmerking:

bounds: (26.2924, -98.2023, -26.2881, -98.1919) http://www.openstreetmap.org/?box=yes&notes=yes&bbox=-98.2023%2C26.2881%2C-98.1919%2C26.2924 Map is showing wrong data here. no aparese en el mapa

De URL's parameter box=yes wordt niet gebruikt.