Bestaande geodata hergebruiken

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Vlag van Nederland Project Nederland +/-
Conventies:
Deelprojecten:

Deze pagina is deels jaren oud, het is dus goed om ook andere bronnen te raadplegen, zoals Import/Catalogue en het NL-forum :

https://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=12

Om tot een vrije kaart te komen, mappen we nu met GPS. Het zou handig zijn om bestaande geodata te hergebruiken. Dat scheelt een hoop werk. Probleem zijn licentievoorwaarden, auteursrecht en afgeleid werk. Heb je de beschikking over nieuw geografisch materiaal en zou je dat willen delen met OpenStreetMap, dan is de gang eigenlijk erg simpel. Importeer de data zelf, of zoek iemand die je daarmee wilt helpen, deze mensen zijn te vinden op de verschillende OpenStreetMap communicatie kanalen zoals het forum, mailinglijst of op IRC.

Aanleiding

N.a.v. de discussieavond hebben we afgesproken dat we een lijstje wensen en problemen zouden overhandigen met door ons benodigde data. Vervolgens gooien we dat over de schutting naar de gisteren aanwezige politici, zodat zij kunnen kijken of en wat ze er aan kunnen doen. Focus vooralsnog Rotterdam, maar later te verbreden.

Anders gezegd: maak het maar 'ns concreet wat er niet mag!

Voor iedere dataset moeten we duidelijk een vraag gesteld hebben aan de daarvoor verantwoordelijke ambtenaar. Met de eventuele afwijzing kunnen naar de politici.

TODO:

  • lijst uitbreiden
  • items uitwerken (bellen, uitzoeken, etc.)

Voor de volledigheid: vele handen maken licht werk. Mocht je niet in Rotterdam willen of kunnen navragen: je eigen gemeente is ook interessant. Van gemeenten die Google aanleveren weten we in ieder geval dat ze de data hapklaar hebben. Nu nog een uitspraak over de rechten zien te krijgen. Als je contact zoekt: wees geen zure open source/content/data zealot :)

Zie ook Vooroplopen door vrije data

Datasets

BAG

Doel: Adressen, gebouwen, en woonplaatsgrenzen

Zie de BAG wiki pagina.

Woonplaatsbesluiten

Zie de Woonplaatsbesluiten wiki pagina.

De woonplaatsgrenzen uit de Woonplaatsbesluiten zijn inmiddels onderdeel van de BAG.

Provincie ZH

Doel: Administratieve grenzen

Probleem: Geen

Status: Mail verstuurd, in principe wachten op de bestanden

Wie: Stefan

Kadaster

Doel: Administratieve grenzen

Probleem: Brief naar Kadaster

Status: Brief versturen

Wie: Stefan


Attractieparken

Doel: Hoger detail van onze kaart, routing applicatie voor Attractieparken

Probleem: Er is geen mooie data van attractie parken

Efteling

Status: Mail is verstuurd naar De Efteling, GPS traces van het park zijn gemaakt

Wie: Stefan

Walibi

Status: Mail is verzonden naar Walibi Nederland.

Wie: rullzer

Openluchtmuseum

Status: Goedkeuring ontvangen voor het overnemen van gegevens die op de plattegrond staan die een bezoeker ontvangt bij de ingang. Gelieve niet de nummers van de gebouwen over te nemen, omdat het Openluchtmuseum aangeeft dat deze kunnen verschuiven/veranderen als en een nieuw gebouw bij komt.

Wie: kingigi

IKC

Doel: Volksziekte nummer 1 op een thematische kaart zetten

Probleem: IKC stelt dat de privacy in het geding zou zijn als er informatie per postcode gebied wordt vrijgegeven, ik denk dat ik een formeel verzoek indien waarin ik dit standpunt weerleg, de informatie initieel onder een geheimhoudings verklaring ga aanvragen en daarna een verzoek voor publicatie ga indienen. Ik heb een mail gestuurd naar het CBP om advies.

Status: Initieel verzoek ingediend

Wie: Stefan

Luchtfoto's

http://www.aerodata-surveys.com/showcase.php?action=list Mooie luchtfoto's, mogelijk vinden ze afgeleid werk geen probleem.

's-Hertogenbosch

luchtfoto 's-Hertogenbosch

Op deze site staan luchtfoto's die vrij te gebruiken zijn. Hier vind je meer informatie over de luchtfoto's. via deze WMS link kan je de luchtfoto in JOSM laden.

Sinds 2012 worden de foto's ieder jaar geupdate. De huidige zijn van maart 2015.[1]

Koggenland

luchtfoto 2014

licentie: CC0

wms link: http://geo.koggenland.nl:81/geoserver/topp/wms?

bron: https://data.overheid.nl/data/dataset/3308a16e-192e-4076-80e5-f0d6b0009d36

Sint-Michielsgestel

De gemeente stelt luchtfoto's en andere kaarten beschikbaar:[1]. Deze foto's komen uit de zelfde koker als die van 's-Hertogenbosch, maar ze zijn wel een jaar ouder (20 april 2013). Ik heb geen idee over de licentie. Door een overheid gepubliceerd materiaal is echter in principe copyright vrij, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. Er is (zover ik kan nagaan) geen JOSM-compatible WMS-laag beschikbaar.

Nuenen

De gemeente heeft luchtfoto's ter beschikking gesteld. Deze zijn niet voor herdistributie, maar ik (Freek) heb toestemming om ze te gebruiken voor OSM, laat het even weten als je ook wat in Nuenen wil gaan doen.

Rotterdam

We kunnen een cd-box met de havenkaart aanschaffen a EUR 125 bij Havenbedrijf een preview is te downloaden via de website.

http://www.portofrotterdam.com/nl/rotterdamse_haven/havenkaarten/havengebied/index.jsp

Doel: inladen in editor, wegen overtrekken.

Probleem: afgeleid werk. check voorwaarden.

Status: onbekend

Zaanstad

Per email aanvraag gedaan of er luchtfoto's beschikbaar zijn van de gemeente, en of we deze mogen gebruiken als overtrekmogelijkheid om onze data aan te vullen.

Status: Doorgespeeld aan de juiste afdeling. We wachten af.

Info: Het registratienummer van uw mail is: EZ31269.

Assen

Telefonisch contact met de gemeente, ze vonden het erg leuk dat Assen als eerste op de kaart staat. Gevraagd om luchtfoto's om de kaart te perfectioneren. Antwoord zal volgen. (Ante)

Helaas blijken er grote commerciële belangen mee te spelen, bedrijf dat de luchtfoto's maakt kan ze ook aan anderen verkopen. Om te voorkomen dat ze via internet verspreid raken vragen ze een hoge boeteclausule te ondertekenen. Werkt niet voor vrijwilligers. Overigens is Assen heel geïnteresseerd, er komen mogelijk wel andere gegevens vrij.

Luchtfoto is nu vrij beschikbaar via het Open Data Portaal Assen (ArcGIS MapServer), helaas is er geen tileserver beschikbaar voor de luchtfoto's.

Maastricht

Per email aanvraag gedaan of er luchtfoto's beschikbaar zijn van de gemeente, en of we deze mogen gebruiken als overtrekmogelijkheid om onze data aan te vullen.

Status: Wacht op antwoord

Eindhoven

Per email aanvraag gedaan (User:ChristW) of er luchtfoto's beschikbaar zijn van de gemeente, en of we deze mogen gebruiken als overtrekmogelijkheid om onze data aan te vullen.

Status: Wacht op antwoord

Noord Brabant

De gemeentes Bernheze, Best, Boxtel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Haaren, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Laarbeek, Landerd, Maasdonk, Nuenen, Oss, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Veghel, Veldhoven en Vught hebben via een gezamenlijke aanbesteding[2] luchtfoto's laten maken. Dit is in februari 2014 uitgevoerd. Van ’s-Hertogenbosch zijn de beelden beschikbaar, voor de rest zal dit nog uitgezocht moeten worden.

Openbaar Vervoer

Buslijnen

Lijnnennetkaarten kunnen handig zijn om relaties voor buslijnen te maken. Navragen of die kaarten vrij te gebruiken zijn.

Metro/bushaltes

Doel: handig hoor

Probleem: Connexxion en Veolia: willen vanuit marketing niet (meer) meewerken, OVR: vragen er te veel geld voor

Veolia quote:

Ik heb het intern overlegd en wij kunnen de gegevens helaas niet beschikbaar stellen. 
Dit is conform interne afspraken.


Status: Ligt bij Reisinformatie, indien nee: per vervoerder benaderen. Heb de reizigersorganisatie Rover per mail gevraagd in hun overleg met de vervoerders aan te dringen op het vrijgeven van netwerkgegevens (rvanderh) Amsterdam: Er wordt (weer) contact gezocht met GVB voor lijn- en halteinformatie van bus, tram en metro. 19:31, 5 December 2007 (UTC)

Amsterdam: Er wordt (weer) contact gezocht met GVB voor lijn- en halteinformatie van bus, tram en metro. Mvexel 19:32, 5 December 2007 (UTC)

Haaglanden: Mail naar het Stadsgewest is uitgegaan; Stadsgewest heeft geen geupdate data, heeft geen prioriteit.

QBuzz; eerte mail is verstuurd. Reactie Qbuzz:

Helaas kunnen wij op dit moment niet aan uw verzoek voldoen.
Al onze vervoerskundigen zijn volop aan het werk voor de implementatie
van de concessie Groningen Drenthe. Als u in het eerste kwartaal van 2010
contact met ons opneemt helpen wij u graag.

Arriva: uitgebreid telefoongesprek gehad;

Arriva staat niet negatief tegen over het delen van informatie, maar dat moet dan wel door
iedere vervoerder gebeuren. Het probleem is niet zo zeer 9292OV. Het probleem zit hem rond
concessie gevoelige informatie. Als Arriva haar haltes deelt kan Qbuzz daar gewoon vrolijk
mee weg lopen en een 'nog goedkopere offerte uitbrengen'.

Het bovenstaande geeft aan dat er een kip/ei probleem is. Rullzer gaat een extract maken met bushaltes in Shp/GML. Zodat wij de verstandige derde zijn, als partijen dan zien dat het bestand daarna groeit lijkt me dat wel een stap om verder op te borduren. --Skinkie 14:20, 20 November 2009 (UTC)

Hermes: Rond Eindhoven is veel data beschikbaar.

Site http://www.oveindhoven.nl/ verwijst o.a. naar http://maps.google.nl/maps/user?uid=115402416936512192761&hl=nl&gl=nl . Deze
lijkt door busmaatschappij Hermes toegevoegd te zijn en bevat zelfs dynamische (omleidingen) data.

Misschien helpt dit om ook elders een doorbraak te verkrijgen? --Abra01 10:36, 7 September 2010 (UTC)

Wie: Stefan Mvexel

Toevoeging User:wilkoe2 8-6-2012: Amsterdam stelt rail time data beschikbaar - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/ en http://api.openov.nl

Raildata

Doel: Spoor data van Prorail mergen met OSM

Probleem: Willen geen initiële dump geven, omdat dit de kwaliteit niet ten goede komt. Een structurele webservice is wel een optie, maar er is nog niet besloten *WAT* er naar buiten wordt gebracht en welke resources hiervoor nodig zijn.

Status: Wachten op een webservice...

Wie: Stefan

Railinfo

Doel: Toekomstige routing koppelen aan OSM routing

Probleem: Contact bij NS zoeken naar aanleiding van: http://www.webwereld.nl/ref/rss/48142

Status: Mevrouw Bezema gemaild, Adviseur Reisinformatie. We wachten nu even op de reactie van iemand van het innovatie team aldaar.

Wie: Stefan

Zonegrenzenkaart

Doel: handig

Probleem: geen

Status: Materiaal binnen, mergen met bestaande data.

Wie: Stefan

Tankstations

Doel: handig

Probleem: nog geen

Status:

Wie: Stefan

Elektrische oplaadpalen

Taxistandplaatsen

"Doel": hoewel de taxi in A'dam nou niet echt iets is wat je graag moet willen doen is het wellicht handig voor toeristen/bezoekers A'dam stelt locaties van taxistandplaatsen beschikbaar - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/

Wegenbestand

Doel: :)

Probleem: heeft R'dam daar een eigen instantie voor? mogen we het als CC in OSM zetten (nee)? of moeten we overtrekken (afgeleid werk)?

Status: onbekend

Milieuzones

"Doel": zeer relevant voor vrachtverkeer "Status": Amsterdam stelt data beschikbaar rondom milieuzones in de stad - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/

Touringcar-info

"Doel": zeer relevant voor touringcars "Status": Amsterdam stelt data rondom touringcars beschikbaar - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/

Strooiroutes

"Doel": handig in de winter "Status": Amsterdam stelt data beschikbaar over strooiroutes - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/

Uitwijkroutes

Harry Fluks heeft een website Harry's wegnummers met veel informatie over fietsroutes, uitwijkroutes, toeristische routes, P-routes die gebruikt mag worden. Alleen de routeinformatie, niet de foto's. Ik heb contact met hem gehad. --Mdeen 17:17, 11 February 2009 (UTC)

Brievenbussen

Doel: PoI data

Probleem: Staan open tegenover het publiceren, wordt nu door dochter onderneming Cendris bekeken hoe en wat er gepubliceerd moet worden.

Status: Ligt momenteel intern bij Cendris.

Wie: Stefan


Bron: http://www.tntpost.nl/voorthuis/klantenservice/tnt-post-bij-u-in-de-buurt/

Doel: Interessante POIs

Status: Wachten tot 03-2011. Zomer 2010 wouden ze nog geen toestemming geven.

Wie: Frenzel

Telefooncellen

Doel: PoI data

Probleem: [geen]

Status: Ligt momenteel bij media voorlichting van KPN, toezegging binnen.

Wie: Stefan

ANWB PraatPalen

Doel: PoI data

Probleem: data is bij anwb aanwezig, waarschijnlijk lastig te krijgen

Status:

Wie:

ANWB Campings

Doel: PoI data voor campings (plaats van de entree van de camping) over heel Europa.

Probleem: data is bij ANWB aanwezig, waarschijnlijk lastig te krijgen

Status: (E-mail met verzoek tot samenwerking is verzonden.) Verzoek is doorgestuurd aan uitgever. Deze neemt beslissingen mbt. leveren en/of verkopen van campingdata.

Wie: Christ

Parkeer Garages/Plaatsen

Doel: poi's

Probleem: geen

Status: Geimporteerd. Qpark heeft een excel file aangeleverd met de coordinaten van hun parkeergarages.

Wie: Rubke

Toevoeging User:wilkoe2: Amsterdam stelt deze data beschikbaar - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/ (tarieven in de stad, parkeergarages, P+R-terreinen)

Electra bovengronds

Doel: Masten en stroomlijnen in Nederland op Layer aangeven

Probleem: Verzoek aan Tennet, er is een netkaart beschikbaar, maar daarop is het vooral symbolisch aangegeven. Tennet zegt dat deze data om de landsveiligheid niet beschikbaargesteld wordt. Gelukkig is iemand binnen OSM op basis van luchtfoto's al bezig geweest.

Status: Voorlopige oplossing op basis van luchtfoto's.

Wie: Stefan

Antennebureau

Iedere maand publiceert het Antennebureau een totaaloverzicht van alle GSM-, UMTS- en LTE-antenne-installaties in Nederland. [2]

Een andere bron voor masten is http://www.gsmmasten.nl/

Campings

Doel: Poi's sites: Verzoek gedaan aan http://archiescampings.eu : Er wordt geen toestemming gegeven voor gebruik. Status: Gemaild naar site

Wie: Bert

Wandel- en fiets-paden

Doel: GPX data van websites

Hieronder een overzicht van de websites die gevraagd zijn om hun GPX data te delen met OSM

Data Website Aanvrager Status
fietsroutes http://www.gpsfietsroutes.nl Lambertus oke
tracks http://www.gpstracks.nl Berteun geen toestemming
tracks http://www.gpscoordinaten.nl Milo onbekend
wandelpaden http://www.gsnel.nl Rubke oke
wandelpaden http://www.staatsbosbeheer.nl Rubke wacht op antwoord
wandelpaden e.d. http://www.Limburgs-Landschap.nl Rubke wacht op antwoord
Routes http://www.recreatieschap.nl/ Frenzel akkoord
fietsroutes http://www.anwb.nl optie kunnen eens mailen
wandelroutes http://www.vvv.nl optie kunnen eens mailen
wandelroutes http://www.groenehaltes.nl optie kunnen eens mailen
fietsroutes http://www.fietspad.nl optie kunnen eens mailen
wandelroutes http://www.go-gps.nl optie kunnen eens mailen
wandel & fietsroutes http://www.oppadmetgps.nl optie kunnen eens mailen
wandel & fietsroutes http://www.gps-info.nl optie kunnen eens mailen
fietsroutes http://www.fietsen.123.nl optie kunnen eens mailen
fietsroutes http://www.fietseninnoordholland.nl optie kunnen eens mailen
wandelroutes http://www.klompenpaden.nl optie kunnen eens mailen
fietsroutes Fietsroutenetwerk-Gooi-en-Vechtstreek optie kunnen eens mailen
wandelroutes http://www.routeyou.com optie aktie gewenst. CC-licentie komt dicht in de buurt van OSM
wandelknooppunten http://wandelen123.nl/ Multimodaal akkoord Wandelnet (https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=59271 )
law wandelroutes https://www.pdok.nl/viewer/ Multimodaal akkoord Wandelnet ( https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=649901#p649901)
law streekpaden https://www.pdok.nl/viewer/ Multimodaal akkoord Wandelnet ( https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=649901#p649901)
[1] De stichting Lange afstand wandel paden (SLAW) beheert het landelijke netwerk van langeafstandwandelpaden. Ik (rvanderh) heb ze per mail gevraagd (vergelijkbaar met de onderstaande standaardmail) hun netwerk aan OSM beschikbaar te stellen. Antwoord 24-7: Als licentienemer, respectievelijk merkhouder van de LAW routes (r)(markering wit-rood) en de streekpaden (r) (markering geel-rood) geeft Stichting Wandelplatform-LAW u geen toestemming om genoemde routes en paden te publiceren in open street map of op andere websites. Met behoud van alle rechten. Met vriendelijke groeten, Stichting Wandelplatform-LAW, Anja van Kooten Niekerk, directeur

Fietsenstallingen

Amsterdam stelt data beschikbaar van gratis bewaakte fietsenstallingen - http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht/

Trekkershutten

Op http://www.trekkershutten.nl staan al GPS locaties van campings met trekkershutten, dus maar even een mail gestuurd.

Wie: Foppe

Kleding containers

Bron: http://www.reshare.nl/

Doel: Interessante POIs

Status: Poging tot in contact te komen

Wie: [User:Frenzel|Frenzel]

halteplaatsen klein chemisch afval

Data Website Aanvrager Status
halteplaatsen klein Chemisch afval http://www.rova.nl/ optie kunnen eens mailen

planologische informatie

Data Website Aanvrager Status
planologische informatie Nederland (CC-BY licentie) http://www.nieuwekaart.nl optie kunnen eens mailen

pinautomaten

Doel: zoveel mogelijk pinautomaten in kaart brengen

Probleem:

Status: uitzoeken of en waar de data er is en of die vrijgegeven kan worden

Wie: Dieter

ABN AMRO heeft al iets dergelijks: http://abnamromaps.atobe.nl/

idem voor rabobank, zij gebruiken http://corp.locatienet.com/

postbank doet nog beter, zij hebben alle pinautomaten van NL in google maps gestoken: http://maps.postbank.nl/6679/atmloc.php

ABN-Amro

Doel: Pinautomaten in OSM krijgen

Probleem:

Status: E-mail verzonden

Wie: rullzer

Molens

Doel: Locaties van historische molens (wind, water molens)

Status: Importeren vanuit wikipedia

Wie: Rubke

Alternatief/andere source: www.molens.nl

Doel: Interessante POI's

Status: Met eigenaren van http://www.molens.nl in gesprek

Wie: Frenzel

Vuurtorens

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vuurtorens_in_Nederland

hofjes

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_hofjes_in_Nederland

Kastelen

Watertorens

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_watertorens_in_Nederland

Stadions

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_stadions

Wikipedia bouwwerken

http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Lijsten_van_bouwwerken

Forten

Doel: Locaties van historische forten

Site: http://www.forten.info/

Status: Beheerder wil niet dat z'n data commercieel wordt hergebruikt, dus niet toegestaan

Wie: Rubke

Site: http://www.stelling-amsterdam.nl/

Status: Alle rechten voorbehouden, dus niet toegestaan

Rode kruis

Doel: Locaties van AED's of afdelingen

Site: http://www.rodekruis.nl/

Status: hebben geen nuttige data voor ons project.

Wie: Rubke

AED's

Doel: Locaties van AED's. zie: emergency=defibrillator

Gemeenten

Een korte zoektocht op leert dat veel gemeenten een lijst met AED's gepubliceerd hebben.

Sites

Site: http://www.kiesvoorleven.nl/ (afgewezen)

Status: contact opgenomen, wacht op antwoord

Wie: Rubke

Site: http://www.aed4.eu/

Site: http://www.aedkaart.com/

Hotels

Doel: Locaties van Hotels

Site:

Status: wacht op antwoord

Wie: Rubke

Apotheken

Doel: Locaties van de apotheken in Nederland

Site: http://www.apotheek.nl

Status: wacht op antwoord

Wie: rullzer

Fast-Food Restaurants

MacDonalds

Doel: Alle macs, macdrives en kinderfeestjes info

Site: http://www.macdonalds.nl

Status: We hebben de info al weggetrokken, nu wachten op toestemming

Wie: rullzer

KFC

Doel: Interessante POI's

Site: http://www.kfc.nl / http://www.kfc.nl/storemap

Status: Alle addressen en winkelgegevens mogen gebruikt worden.

Wie: Frenzel

Supermarkten

C1000

Doel: Interessante POI's

Site: http://www.c1000.nl

Status: E-mail verzonden

Wie: rullzer

Jumbo

Doel: Interessante POI's

Site: http://www.jumbosupermarkten.nl/

Status: E-mail verzonden

Wie: rullzer


Noordzee gegevens

Doel: POI's / kabels / leidingen / boorplatforms / geo-data gehele Noordzee (Niet alleen NL deel)

Site: http://www.noordzeeatlas.nl

Status: Gegevens komen van overheid, lijkt publiek domein. Er is directe data verbinding mogelijk

Wie: ?

Gezondheidszorg gegevens

Doel: POI's / overige data

Site: http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o4235n21143.html http://www.rivm.nl/vtv/object_class/atl_gebiedind.html

Status: Gegevens komen van overheid, lijkt publiek domein.

Wie: ?

Bloemisten

Doel: POI's

Site: http://mijnbloemist.nl/

Status: Contact opgenomen met VBW.

Wie: Stefan

Openbare watertappunten

Doel: POI's

Drinkwaterbedrijf Website Aanvrager Status
Brabant Water https://www.brabantwater.nl/overbrabantwater/Paginas/Drinkwatertappunten1.aspx Emvee oke

Nautische gegevens

Doel: aanlegplaatsen, jachthavens, betonning, hoogtes/breedtes van sluizen en buggen, water dieptes, minimum/maximum vaarsnelheden, brandstof/water/afvalwater stations

Aanlegplaatsen Friesland Marekrite

Doel: aanlegplaatsen van Stichting Marrekrite in Friesland

Site: http://www.marrekrite.nl en http://www.fryslan.nl/binfo4/geoportaal/geoportaal.html?atlas=Recreatie (kies 'Recreatie kaart Fryslan')

Status:

Wie: ?

Afvalwater stations Friesland

Doel: afvalwater (bilge en grijswater) stations

Site: http://www.marrekrite.nl/pics/userfiles/file/pdf/Overzicht%20vuilwateriname%20in%20Fryslan_09_08_2010_145307.pdf

Status:

Wie: ?

Boeien bestand Rijkswaterstaat

Doel: boeiposities noordzee, waddenzee, ijsselmeer en zeeuwse wateren

Site: http://www.risserver.nl/node/131

Status: Contact mee gehad, gegevens komen/zijn van de overheid, en mogen gebruikt worden. Ook de ENC files op deze site zijn misschien te importeren.

Wie: ErikO

Voorbeeld aanvraaguitleg

Onderstaand wat tekst die als voorbeeld gebruikt kan worden voor een aanvraag om data vrij(er) beschikbaar te maken. Niet kant-en-klaar, maar een goed begin.

OpenStreetMap is een niet-commercieel gemeenschapsproject met als doel
om een vrije wegenkaart van Nederland en de wereld te maken. De
benodigde gegevens, zoals wegen, bushaltes, etc. worden met GPS
verzameld door vrijwilligers. Alle gegevens die aan het project worden
toegevoegd mogen zonder kosten en met hergebruikrecht door een ieder
geraadpleegd worden. Dit kan in de vorm van een wegenkaart, maar ook in
de vorm van de ruwe data t.b.v. een routeplanner. OpenStreetMap ontving
een subsidie van Digitale Pioniers. Onder andere heeft AND haar 
data aan OSM geschonken (http://www.and.com/company/newsletter/newsletter10/art01en.php) 
waardoor een wegenkaart van heel Nederland beschikbaar is onder deze vrije licentie.

Alle benodigde gegevens zijn al beschikbaar bij publieke instellingen.
De licenties waaronder deze gegevens beschikbaar gesteld worden zijn
gefocused op raadplegen, en niet op het hergebruik. Daardoor kunnen 
deze gegevens niet opgenomen worden in het project. Een gemiste kans!

Door het vrij beschikbaar stellen van goed kaartmateriaal kunnen veel
nieuwe ontwikkelingen gestimuleerd worden. Juist een [toeristische 
provincie / alternatief] als ... kan daar flink van profiteren. 

Wilt u bijdragen aan een vrije kaart? Mogen wij dan uw data onder
vrijere licentievoorwaarden gebruiken?

[We willen u vragen luchtfoto's ter beschikking te stellen aan
Openstreetmap. De foto's zullen niet openlijk gepubliceerd worden, zij
zullen slechts aan meewerkende vrijwilligers ter beschikking gesteld
worden. Met luchtfoto's kan de kwaliteit van de kaart aanzienlijk verbeterd
worden.]

[Rotterdam:] Een van de aandachtsgebieden voor het komende jaar is de
stad Rotterdam. Er worden snelle vorderingen gemaakt. Deze kunnen nog
versneld worden indien van bestaand materiaal gebruikt gemaakt kan
worden. Ook levert gebruik maken van satelietbeelden en luchtfoto's een
hogere kwaliteit op.

toepassingen voor OSM-data

-https://www.gemgids.nl/ 'digitaal loket voor gemeentelijke overheden' -http://www.buurtlink.nl 'Op Buurtlink.nl kunnen buurtbewoners zelf berichten en foto's plaatsen over hun buurt'