Fi:OpenID

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

OpenID on avoin ja hajautettu sähköinen tunnistautumisjärjestelmä. Käyttäjä voi kirjautua samalla OpenID-tunnuksella useisiin palveluihin, kuten OpenStreetMapiin.

OpenID:n logo

OpenID on vaihtoehto perinteiselle kirjautumiselle OpenStreetMapin sivustolla. OpenID-tunnukseen on liitettävä myös normaali OpenStreetMap-tunnus, mutta sisäänkirjautuminen onnistuu sekä OSM- että OpenID-tunnuksilla.

OpenID-sisäänkirjautuminen OSM:ssä

OpenID:in käyttäminen vaatii, että OSM-tili liitetään OpenID-tunnukseen. Jos sinulla on jo OSM-tili, kirjaudu sisään ja siirry käyttäjätilin hallintasivulle. Salasanan vaihtokenttien alapuolella on OpenID-kenttä, johon kirjoitetaan OpenID-tunnus. Jos sinulla on vaikeuksia OpenID:in käyttöönotossa, (eritysesti Google-tilin kanssa) kokeile kirjoittaa OpenID-kenttään "https://www.google.com/accounts/o8/id" ja napsauta "Tallenna muutokset". Kirjaudu sisään Google-tunnuksillasi.

Rekisteröitymisessä salasanan voi korvata OpenID-tunnuksella.

Ongelmia OpenID:n käytössä OSM:ssä

OpenStreetMap koostuu useista palveluista, kuten muokkausohjelmat, foorumi, tämä wiki jne. Osa näistä on lueteltu Tunnukset-sivulla. Monet näistä oheispalveluista käyttävät samaa salasanaa OSM:n pääsivuston kanssa, mutta eivät osaa käyttää OpenID:iä. Tämän takia sisäänkirjautuminen ei välttämättä toimi, jos salasanaa ei ole syötetty lainkaan. Osa näistä oheispalveluista tukee kuiten OAuth-tunnistautumista, jonka pitäisi toimia myös OpenID:in kanssa.

OpenID:n hankkiminen

OpenID:in voi hankkia hyvin monella tapaa, mutta paras tulee tässä: sinulla voi jo olla OpenID! OpenID-palveluntarjoajia ovat muun muassa Google, Yahoo! ja Flickr. Jos sinulla on tili joissakin näistä palveluista, kannattaa käyttää niitä. Suuntaa antava lista OpenID-palveluntarjoajista on saatavilla esimerkiksi täältä.