Sv:RelatedTerms

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Översikt

Detta projekt försöker förbättra sökupplevelsen inom denna wiki och från andra verktyg. De relaterade termerna bearbetas av verktyg som liknar Taginfo för att extrahera en uppdaterad synonymordbok och ett API.

VIKTIG ANMÄRKNING: Vi använder för närvarande en synonymredigerare med uppladdningsfunktion. Den laddar ner/laddar upp Wiki-sidor precis som JOSM laddar upp data (dvs detta är INTE en bot!).

En relaterad term är en associationsrelation mellan termer. I OSM tolkas det som en allmän term eftersom detta gör det enklare att förklara. Denna definition av "relaterad term" inkluderar alla typer av termrelationer, som synonym, bredare eller smalare term. Se synonymordbok i Wikipedia för lite bakgrund.

Relaterade termer för användare och Wiki-författare

To capture related terms use the templates Template:RelatedTermList followed by Template:RelatedTerm.

Inledande användningsexempel är t.ex. amenity=place_of_worship.

Användningstips: Relaterade termer ingår i listan även om man skulle kunna tro att det finns i titeln, i wikitexten för att göra uppsättningen komplett och explicit. Termen kan valfritt även inkluderas när det finns en omdirigeringssida.

Relaterade termer för programmerare

Tanken med relaterade termer (synonymlista, synonymordbok) är att de inte bara förbättrar sökningen i wikin utan skulle bli en sökfunktion i vanliga redigerare och verktyg. För detta krävs en webbtjänst/API. Se http://tagfinder.herokuapp.com/apidoc.

Det finns en del dokumentation i projektet RelatedTerms eller TagFinder.

Exempel

Se Template:RelatedTerm.