Talk:Sweden/Archive

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

information sign

Här finns arkiverade diskussioner. Ändra inget på denna sida. Skriv i stället på Talk:Sweden.

Diskussioner mellan svenska OSM:are

Finns intresse för en mejlinglista eller liknande, så att vi kan diskutera OSM ur ett svenskt perspektiv samt på svenska? --eriso 08:51, 19 Jun 2006 (UTC)

Det vore bra fast jag skulle hellre ha ett forum. Dit kan man nå fast man inte alltid använder samma datorer.
Det finns ett engelskt men vi har kanske mer egna problem att brottas med som inte så lätt kommer fram om man hela tiden skall översätta till engelska.
Det finns ett alternativ att vi öppnar en svenskspråkig undermapp men det kan upplevas ohyfsat mot övriga. --Per 11:37, 19 Jun 2006 (UTC)
Mig spelar det ingen större roll vad som används, forum eller mejlinglista. Wikin tycker jag absolut ska användas för att dokumentera, men diskussioner kanske kan föras någon annanstans? Vad anser övriga svenskar? Något som jag funderar på är t.ex. hur man ska rita större vägar, t.ex. E18 som jag åkte i helgen. Den är ju t.ex. båda 2-, 2+1- och 4-filig. Andra kartor verkar inte bry sig om antal filer, utan har snarare lagt det som attribut till vägen. Men E4 mellan Norrköping och Linköping är 4-filig och är ritade med 2 linjer. --eriso 15:08, 29 Jun 2006 (UTC)
Bra idé med forum:et, jag skickade ett mail till User:RolyMo om ny kategori. Erik Johansson 15:41, 29 Jun 2006 (UTC)

Jag kommer nog inte att delta på ett webbforum. Jag ritar motorvägar som två streck och andra vägar som ett streck. Ibland kan det ju vara ett väsentligt avstånd mellan körbanorna. Jag är dock lite osäker på hur man ska tillämpa "ways" på detta. Ska man markera motorvägshalvorna som två olika ways, som är enkelriktade? Jag har hittills mest använt "ways" på riks- och länsvägar som inte är motorvägar. --LA2 19:22, 29 Jun 2006 (UTC)

Jo det är ju rätt knepigt att använda ways. Jag vet inte hur de fungerar i webappleten men i JOSM så går det inte att lägga till segment i en Way som inte laddats ner helt och hållet. Det blir mer eller mindre omöjligt att hantera långa ways i detta fall.
I NVDB står det att man ska rita sepparata streck för alla refuger som är mer än 5 meter. Så Egentligen tycker jag alla vägar som är åtskillda ska ritas med två streck, eftersom det inte går att göra U svängar. Erik Johansson 21:05, 29 Jun 2006 (UTC)
NVDB-riktlinjerna verkar var som gjorda för GPS-mätningar. Om man sätter mottagaren på bilens vänstra sida, så mäter man mittlinjen på en smal väg eller mittlinjen av ena körriktningen på en motorväg. Själv har jag min GPS-mottagare vid vindrutan mellan ratten och mittkonsolen, så jag mäter 1-2 meter till höger om vägens mittlinje. --LA2 13:04, 30 Jun 2006 (UTC)

Hej! Finns det någon levande diskussion idag mellan svenska OSMare? Jag har kollat på forumet samt på IRC men inte hittat så mycket aktivitet. Tycker forumet verkar bra, men det är bara en massa spam där nu. --Leojth 11:26, 31 Dec 2006 (UTC)

Hej! Jag anslut mig idag till OSM. Får se om jag kan bidra med min GPS och Nokia 6680. Men det verkar att vara väldigt låg aktivitet på den svenska sidan. Eller??? Forumet ids jag inte läsa, synd att ingen plockar bort all spam med länkar till porrsidor. --Af Gultarp 21:04, 5 January 2007 (UTC)

Hej Instämmer med flera här att forumet inte fungerar som det bör. Är det Erik Johansson, Per och RolyMo som har hand om det?
Jag tar bort länken tills det ser bättre ut. TeLLuS på #OSM och #OSM.se om någon vill chatta. Föreslår att vi gör en egen wikisida för att diskutera på svenska om kartritning och har denna för allmänna diskussioner sålänge. /jth

Ja sidan är helt förstörd. Det verkar inte vara någon som kontrollerar sidan. Om någon blev moderator över den svenska delen och kunde rensa. Jag kan åta mig den biten. Personligen tycker jag ett forum är myckt mer lättnavigerat och överskådligt än att editera en wikisida. Vad tycker ni ? Per 20:13, 7 January 2007 (UTC)

Ja då tycker jag vi skakar liv i forumet, jag kan också tänka mig att bli moderator om det behövs fler :) Forumet är ju bra till diskussioner men det vi kommer fram till bör ju publiceras någonstans, kanske den svenska Map Features sidan? --Leojth 22:25, 7 Jan 2007 (UTC)

Forumet verkar stängt nu. Kanske på grund av spam. Jag har ingen kontakt eller e-adress till RolyMo eller någon annan som kan öppna det och ordna in oss i systemet. Kan någon annan här ordna fram en kontakt. Jag har en "sönderspamad" adress som ni kan använda för att nå mig "per@ekbloms.com" skriv siffrorna 72371 någons stans i subject så kommer det till min brevlåda. Per 14:09, 8 January 2007 (UTC)
Forumet är åter vaket --Per 20:48, 3 April 2007 (BST)

SJÖSYSTEM Blir lite besviken utav att man går in och editerar redan färdiga områden och då med försämrad kvalite. Gjorde stora delar av Storsjön och upptäcker att någon efteråt varit inne och tagit bort vissa bitar och ersatt med något som ser ut vara utfört med hjälp av en dåligt justerad landsatbild. Jag vill gärna ha hjälp men att försämra och samtidigt lämna trasiga rester efter sig gör bara mitt arbete ogjort och resultatet förstört. Jag kommer att försöka gå igenom det mesta söder om 60 bredgraden (som start). Jag använder egna nedladdade mycket små ytor i av landsat som har mycket bra noggranhet. Har verifierat med tester på flera platser. Vill väldigt gärna ha hjälp men jag ber er att ALLTID göra en nedladdning för att inte skriva över redan fixad data. Ändra inte mot landsat utan justera landsattbilderna mot strandlinjen då min upplösning är bättre.--Per 19:59, 28 June 2007 (BST)

Landsat

Är det bara jag som tycker att Landsat har blivit tydligare sedan vi gick över till den nya rendraren? Det går faktiskt att se en hel del i Stockholm nu.

Det jag har märkt är att en del JOSM-ritade vägar är gröna, medan mina redigeringar i Java appleten blir gula. Det ser lite lustigt ut runt Grums, där jag tog bort ett segment och infogade tre nya för att bättre följa spårloggarna. Det är jag som åkt rv 45 (från Mora till Lilla Edet). Vem har åkt småvägarna nordväst om Grums? --LA2 21:44, 29 Jun 2006 (UTC)
Jag har åkt Grums-Borgvik samt Grums-Värmskog. Att det ser lustigt ut i nya renderaren kan ev. bero på att den försöker göra något med "created_by=JOSM". --eriso 04:01, 30 Jun 2006 (UTC)
Finns det inte några små gul- och grönrandiga ormar som man kan ha som husdjur? Sådana kommer jag osökt att tänka på när jag beskådar Grums. Jag tror vi får vänta och se hur kartvisaren kommer att vidareutvecklas. --LA2 13:04, 30 Jun 2006 (UTC)
Jag kommer inte riktigt övrens med Andys "highway=" system, jag tycker att det är helt fel att kalla det highway. bättre idéer? Just nu så taggar jag bara saker car=no|yes och namn, men der är ju int aktuellt för er bil åkare... Erik Johansson 16:58, 30 Jun 2006 (UTC)

Tagar jag använder

  • car = yes|no
  • type = parkväg|cykelväg
  • type = bridge|tunnel|stairs (bara på segment inte ways, iaf tills nu)
  • barnvagn = yes|no (har trappan en barvagns ramp eller inte)

Erik Johansson 16:58, 30 Jun 2006 (UTC)

Tagningsguideline?

För flera andra länder finns guidelines för hur man skall tagga olika typer av vägar. Jag hittar inget sådant för sverige. Borde vi inte koka ihop en sån snarast. När jag nu börjat mickla med karlskoga har jag som nybörjare problem att veta vad som är primary, secondary o.s.v. Eftersom det påstås att det är mycket gjort i Linköping så tänkte jag att där är nog ordning och reda, men efter en stunds surfande i vägnätet där så ser jag inga tydliga konventioner där heller. Karlskoging1 21:54, 23 January 2007 (UTC)

Efter att ha letat en stund till kan jag mer eller mindre svara på min egen fråga. Det finns redan en beskrivningssida, men den är minst sagt dåligt komplett. Map Features var till och med refererad högre upp på denna diskussionssida. Karlskoging1 21:22, 24 January 2007 (UTC)

Riksrösen?

Gränsen mellan Sverige och Norge definieras så vitt jag vet som siktlinjen mellan några hundra riksrösen som finns där. Rösena sattes upp under 1700-talet så deras position borde finnas i upphovsrättsfritt underlag. Är det nån som känner till något sådant? Eftersom någon har roat sig med att lägga in uselt data från CIA så ser det lite illa ut just nu. Karlskoging1 16:35, 18 November 2007 (UTC)

De ursprungliga kartorna är nog upphovsfria, men dom har inga koordinater. Se t.ex. Krigsarkivets Gränsen mot Norge och Gränsen mot Finland. Inte ens Lantmäteriets mer moderna "Översyn av riksgränsen mellan Finland och Sverige 2006" innehåller några koordinater. Bjorn 17:04, 18 November 2007 (UTC)
De är så gamla att de kan finnas i RAÄ fornsök, med koordinater. /Pieter Kuiper 14:46, 11 April 2011 (BST)

Tätorter

Det vore snyggt om våra tätorter syntes som grå områden på kartan. Man skulle kunna skapa en stor area med landuse=residential med tätortens ungefärliga utbredning och sedan kan den som är intresserad dra i gränserna tills den passar in mer exakt senare. Ett alternativ är att bara hantera de tätorter man känner till och där skapa många rätt stora area med utrymme emellan för parker o dyl. som till slut ger en bild över tätortens utbredning. Ett riktigt pyssligt alternativ för städerna skulle vara att bygga varje kvarter var för sig, med namn o allt, mellan de uppritade vägarna. Jag känner för att göra ett jätteområde som grovt motsvarar tätorten, antagligen måste det ges ett sådant layer-värde så att alla små områden inne i orten syns när man zoomar. /Johan Jönsson 12:07, 6 January 2008 (UTC)

Uppenbarligen lägger redan vissa kartrenderare in en sån här yta för tätorter. Min fråga är lite den omvända? Var kommer denna yta ifrån. Jag kan inte se den i OSM-kart-datan, och hur får man bort dessa ytor sedan när orterna börjar bli kartlagda på riktigt? Hur uppdaterar man dem, om en tätort växer? --Henriko 15:44, 4 May 2009 (UTC)


Jag började titta lite på vad som definierades som place=city/town/village/hamlet för jag tyckte det såg konstigt ut med lika många eller fler stora städer i Sverige än i Tyskland, och hittade följande (efter en hel del databashanterande). OpenOffice_ODS-Dokument HTML-fil_(obs._9Mb_stor) som synes av detta dokument har vi (om man ser till befolknings-mängd) överdrivit en hel del tätorter. [engelsk_def_place] Begreppet stad finns ju inte längre så jag anser att vi borde följa befolkningsmängden som rekommenderas på OSM även om vi får få städer i Sverige (OSM är ju faktiskt en världskarta och inte en Sverigekarta :) ). --Thod 17:01, 30 March 2011 (BST)

Mappinghelg i Malmö

Se gärna Talk:Skåne för mer information. /Grillo 23:59, 20 March 2008 (UTC)

Tips om utrustning

Det börjar närma sig semestertider och då kommer man ge sig ut en del på vägarna så det kunde kanske vara bra att ha med sig lämplig utrustning. Vad rekommenderas? Jag funderade på någon billig (typ 400 kr) med USB-anslutning till en laptop. Vad är lämplig mjukvara isf? // Liftarn

Hej, jag har använt en billig Navibe USB-GPS till min laptop. Ca 400kr. Funkade bra förutom att batteriet på datorn bara räckte i ca 3 timmar. Hittade tyvärr inget bra program att köra på datorn så jag knåpade ihop ett eget. Maila mig om du vill ha detta. Men nuförtiden har jag en blåtands GPS kopplad till min mobiltelefon istället som räcker i flera dagar utan laddning, kostade dock ca 900kr. Har ingen erfarenhet av GPS enheter som själv kan spara tracklogs, men på GPS Reviews kan du hitta mer information om dessa. Leojth 10:19, 31 May 2008 (UTC)
Jag köpte en Globalsat BT-359S för 600kr och använder den tillsammans med min mobiltelefon genom blåtand. Programmet Mom fungerar alldeles utmärkt för att skapa GPX-filer, och visar dessutom denna eminenta karta. Om du inte vill spendera pengar på att ladda ner kartinfo så kan du köra programmet utan tillgång till Internet, det fungerar lika bra ändå. Chainsaw 08:57, 23 June 2008 (UTC)
Tack för tipsen. Jag kollade på vad som fanns på begagnatmarknaden och hittade en billig PDA med GPS. Den klarar att exportera till GPX direkt så det är ganska smidigt. Med ett 2 GB SD-kort klarar man sig nog långt. Värre är att jag inte fick med någon USB-kabel ("Den var ju inte med på bilden" tyckte säljaren) så jag får flytta SD-kortet mellan PDAn och datorn. // Liftarn

Sollentuna

Omläggning av vägar och nya byggnader runt Sollentuna centrum gör att kartan där nog behöver uppdateras. Samma sak vid Kista förresten. Några andra vägbyggen? // Liftarn

Jag har börjar jobba på Sollentuna[1] men det verkar inte gå att ta bort vägen. Sedan ska det till en rondell vid korsningen Sollentunavögen/Turebergsleden. // Liftarn

Det verkar inte gå så bra. Jag försöker ta bort den gamla vägen och det går men snart efter dyker den upp igen. Den verkar inte gå att ta bort. // Liftarn

Svenska templates/mallar

Jag har översatt några templates/mallar till svenska. Två exempel kan ses på Umeå. Använd gärna och kom med förslag på förbättringar. --Cohan

E-roads - redundancy

Wouldn't it make sense to track the completeness of the E-roads on only one page? Currently the list on this page as well as WikiProject_Europe/E-road_network exists. --HeikoE 17:16, 11 December 2008 (UTC)

Here we track the completeness of the part of the E-road in Sweden, while WikiProject_Europe/E-road_network tracks the completeness of the whole road. E.g. the E 12 is not complete until it's connected Mo i Rana - Bredviken - Holmsund - Vaasa - Helsinki, but Project Sweden's part is finished already once it's connected from Bredviken to Holmsund. --Cohan 23:26, 15 December 2008 (UTC)

Europavägar - relationer innanför och utanför Sveriges gränser

Jag har nyligen tittat på E22:an, som för tillfället existerar både som en relation som enbart täcker de svenska sträckorna (http://www.openstreetmap.org/browse/relation/56555) och som en relation som täcker delar av de sträckor som finns utanför Sveriges gränser (http://www.openstreetmap.org/browse/relation/32943). Emm så bör dessa på något sätt sammanfogas, frågan är bara hur.

Som ett första steg för att se till så att de sträckor som ligger innanför Sveriges gränser kan återsökas (ifall vi vill tagga stamväg eller något annat på hela E22:an genom Sverige), så har jag på alla medlemmar i relationen som enbart täcker Sveriges E22-sträckor lagt till taggen is_in=Sweden.

Jag gjorde även i JOSM en sammanslagning av relationerna (öppnade redigeringsfönstret för den svenska relationen, markerade alla medlemmar, stängde redigeringsfönstret för den svenska och öppnade den internationella och valde lägg till valda, stängde det relationsfönstret och tog sedan bort den svenska relationen). MEN jag fegade ut och vågade inte ladda upp detta.

Finns det någon vettig motivering för att bibehålla den enbart svenska relationen? Så vitt jag vet så funkar det inte riktigt i dag att göra en route-relation till en medlem i en överordnad route-relation; är detta kanske något att önska, och bör vi i så fall avvakta tills detta går?

Att ha dubblerade relationer är ju möjligt (dvs låta alla de svenska sträckorna ingå både i en "E22 genom Sverige-relation" och den internationella E22-relationen), men blir det inte mer förvirrande än hjälpande, och uppstår då inte risken för att dessa kommer ur synk?

Kort sagt, jag skulle vara tacksam för synpunkter och råd på hur vi bäst bör behandla denna typ av situation, som ju lär uppkomma alltoftare ju mer relationer som läggs in i OSM.--sanna 19:27, 2 January 2009 (UTC)

Betongsuggor

Vad är det lämpligaste sättet att tagga betongsuggor? Tittar man på Approved_features/barriers så finns det två lämpliga kandidater, nämligen barrier=block och barrier=bollard. Barrier=block beskriver utseendet bäst - en svårflyttbar betongklump - men jag uppfattar det mer som en avspärrning än ett bilhinder. Barrier=bollard beskriver funktionen bättre (en permanent struktur som ska stoppa vissa fordon), men betongsuggor ser ju inte direkt ut som stolpar. Stok 09:50, 6 January 2009 (UTC)

Spelar kanske mindre roll, bara vägen bakom är uppmärkt med enbart de fordonstyper som förväntas ta sig förbi och köra där? --Henriko 20:54, 10 April 2009 (UTC)
Fast hur hanterar man fall då det faktiskt går att med bil komma fram till en sån här avsprärrning från båda håll? Man kanske ska dela upp den i tre noder i tät följd, där man anger barrier=bollard på den i mitten, och låter de två väldigt korta sträckorna runt om vara cycleway=track,foot=yes eller nåt? --Henriko 15:15, 4 May 2009 (UTC)

Täckning i städer

Borde vi inte ha en definition om vad "Hyfsad" och "Fullständig" innebär? Handlar det bara om kvantitet av gator? Eller om annan kvalitet?

Är det när gatorna finns och har fått namn? Eller är det när det när husnummer finns inlagda? Eller är det när parker, motionsspår , industriområdesgränser och biblioteks-POI:en finns på plats?

--Henriko 15:19, 4 May 2009 (UTC)

Om ingen annan kommer med något motförslag tänker jag lägga in en beskrivning som förklarar att det handlar om antalet gator som är inritade och namngivna. Samt att de gator som är enkelriktade eller har någon form av körförbud är uppmärkta på rätt sätt. Detta är ju ett första grundsteg för att kunna använda datan till bil-navigation, för att hitta till en gata eller en egen POI(intressepunkt). --Henriko 15:44, 22 September 2009 (UTC)
Ok, eftersom inga synpunkter inkommit lade jag till ett par detaljer om vad jag anser definierar målet för "Fullständig". --Henriko 15:54, 21 March 2011 (UTC)

Enköping

Vägen ut från rondellen i Enköping[2] har byggts om och det är även en del pågående byggprojekt där. Trace finns.[3] // Liftarn

SL

Med tanke på detta kanske man kan få tag i data från SL. En lista med alla busshållplatser skulle t.ex. vara trevligt. // Liftarn

Öar

Efterlyser guide för hur öar (i mindre sjöar speciellt) skall kodas. Vid min rendering, via shapefiler från downloads.cloudmade.com tycks det endast fungera om de kodas natural=coastline. Som det nu är är det en hel del vägar som inte har något land att gå på, det ser absurt ut. Jag förstår att det är 3 frågor i en: hur skall vi koda, vilka presets skall finnas och hur skall uttag av data se ut. /lawes

Kämpat vidare mot bland annat PA94, som håller på principerna. Enligt honom skall inte öar/inre polygoner ha någon tag, i alla fall inte coastline. Tanken är väl god, bortsett från att multipolygoner är lite komplexa att hantera. Och uppenbarligen är det mången rendering som inte riktig fixar det här. Jag forskar vidare; om någon har någon shapefile-källa på lut med bra polygonhantering av öar, så är jag intresserad. Jag har hittills bara arbetat med enkla polygoner i Mapserver, där jag utan vidare kunnat rita en ö som Sollerön ovanpå vatten. Men ska man vara konsekvent borde nog Sollerön också vara otaggad även om Siljan eventuellt kunde få vara coastline-kodad. Det är nog bara öar som inte ligger i slutna polygoner som skall kodas coastline, d v s öar i havet. Jag menar trots allt att det är ganska önskvärt att de stora sjöarna, sverige 2-6 största, skall kodas coastline som nu, eftersom de ger karaktär åt landet när det zoomas ut ordentligt. Men säg inget till PA94 :-) /Lars

Jag kan ge mig på att skriva lite om hur man kodar öar och sjöar. Själva grundtänket i en multipolygonsjö är att den beskriver själva vattenytan, inte öar. Öar får man där det inte är vatten. Taggar behövs inte sättas på någon polygon. För man lägger lämpligtvis all relevant information om sjön i relationen, som ju beskriver hela sjön, inte på delmänger som yttre och innre polygoner.

Steg ett är att rita sina polygoner, efter den yttre strandlinjen och efter de inre (öarna). Man kan dela upp stäckorna i flera delar om de blir långa och ohanterliga. Men de måste vara sammankopplade. Mapnik klarar det här bra, men osmarender verkar för tillfället ha lite svårare om det är väldigt upphackat. En mindre sjö ska man inte behöva stycka upp, så problemet är begränsat.

Steg två är att skapa en relationen av typen multipolygon. Den eller de polygoner som beskriver utkanten av sjön tilldelas rollen "outer" och de andra "inner". Lättast är att markera yttre polygonen(erna) först och skapa relationen från dem. Då vet man att alla polygoner i relationen är outer och det blir lättare att tilldela ge dem rätt roll utan att blanda ihop polygonerna. Sedan adderar man de inre polygonerna och ger dem rollen inner.

Steg tre kan vi säga är att tagga upp relationen. Man ger den namn, sätter natural=water osv. Sedan är man färdig.

Polygonerna som beskriver sjön är nu helt otaggade. Har öarna namn, så kan man tagga dem som place=island och ge dem ett namn. Om en ö är helt täckt av skog så skulle man kunna tagga den med natural=wood. Sjöns ytterkant skulle också kunna vara en del av en multipolygon som beskriver en omgivande skog, med rollen inner då om sjön är helt omsluten av skogen, men det är nog överkurs ;-) --Bengibollen 19:27, 19 October 2009 (UTC)

Jag börjar vänja mig vid tanken nu. Det verkar som om öar f n är helt meningslösa. Ingen har kunnat upplysa mig om en enda datakälla som behandlar multipolygondata. Det är inget problem med shpaefiler, och min renbderare MapServer har inget problem heller. Men man måste tydligen själv hämta ut och omforma datat för sjöar, eftersom de öppna källorna inte gör det riktigt. Jag antar att huvudproblemet är att det inte är så många länder som har det som vi i Sverige och Finland. Bortsett från detta problem som väl ändå löser sig småningom, är det förstås inte fel om t ex Bengisbollen beskriver även sjöar och öar i svenska projektets guide. /lawes

Kommungränser

Jag har precis laddat upp en fil tagen från Statistiska centralbyrån, med alla Sveriges kommungränser, förutom delar av Stockholms län som av någon anledning inte var med, samt Orust. Jag tror det var alla som saknades. Jag fick hjälp att konvertera filen från shape till osm av jetthe (tror jag) på IRC, och la själv till boundary=administrative, admin_level=7 och name=*. Det finns en massa övrig data i filen som jag har låtit vara kvar, inklusive källhänvisning. Jag inser att detta överlappar vissa kommungränser som lagts in tidigare, men såg det som ett oöverkomligt hinder att manuellt gå igenom hela Sverige själv efter dessa. Jag föreslår därför att folk där de har lokalkännedom försöker merga dessa gränser med de som redan är inlagda. Dessa har nämligen inte perfekt noggrannhet och följer förstås inte våra kustlinjer, exempelvis, exakt. Ändringssettet finns här (raderat), och går förstås att återställa om konsensus är att det inte går att lägga in gränserna på det här sättet. /Grillo 21:20, 23 May 2010 (UTC)

Nu upptäcker jag att jag har lite problem att ladda upp filen... Antagligen för att den täcker ett så stort område. Finns det något bättre program att ladda upp stora .osm-filer med än Josm? /Grillo 21:31, 23 May 2010 (UTC)
Jag fick upp skiten med hjälp av irc-kanalen, men jag klantade mig i uppladdningen så just nu försöker jag få hjälp att göra en changesetrevert. Problemet är bara att det finns användare som inte alls tycker att kommungränserna ska laddas upp i det här skicket, utan borde göras om från grunden, till multipolygoner. Jag har ingen aning om hur man gör det här, och har precis lagt hela min kväll på att försöka göra det här rätt, så om någon är sugen på att göra på nåt annat sätt får de göra det själva och kan inte vänta sig någon hjälp härifrån. /Grillo 23:04, 23 May 2010 (UTC)
I alla fall... Om ni vill så kan jag ladda upp gränserna på nytt i befintligt skick, dvs en sluten väg per kommun, eller så kan någon annan lära sig hur man använder ogr2osm som tydligen kan skapa multipolygoner av gränserna automatiskt. Det förstnämnda verkar inte vara rätt sätt att göra det, så jag la precis fem timmar på att försöka få allting rätt förgäves. /Grillo 23:09, 23 May 2010 (UTC)
Samma användare som hjälpte mig med återställningen har nu skapat relationer av gränserna istället. Jag laddar upp dessa till detta ändringsset. Förhoppningsvis blir det bättre den här gången. /Grillo 16:35, 24 May 2010 (UTC)
Kan också tillägga att i den nya datan finns även Stockholm och Orust med. Stockholms kommun har dock delats upp i två olika relationer, eftersom kommunen inte utgör någon sammanhållen yta. /Grillo 18:32, 24 May 2010 (UTC)
Bra jobbat! Leojth 06:18, 25 May 2010 (UTC)

Tack! Några problem med datan som måste rättas till är:

  • Gränserna följer inte kustlinjen och landsgränserna. Jag har börjat gå igenom detta runt Skåne och även upp till Halmstad. Planerar att successivt gå igenom hela kustlinjen för att se till att gränserna går utanför land. Jag har dock ingen ambition att dra kommungränserna hela vägen ut till landsgränsen i vattnet. Dock kan man ju följa landsgränsen till Norge och Finland.
  • De går ibland rätt igenom orter, pga låg upplösning på datan. I dessa fall bör det vara relativt enkelt att dra gränsen runt orten, om man själv känner till (eller kollar på Wikipedia exempelvis) vilken kommun orten tillhör.
  • Datan är oprecis. Vid länsgränser ser man detta extra tydligt. Här är det också enkelt att rätta till datan så att den följer länsgränserna. Man kan även putsa på gränserna med hjälp av Ekonomiska kartan, men här får man vara försiktig. Jag har fått veta att gränserna har småputsats på sedan Ekonomiska kartan skapades, för att eliminera en- och exklaver. Tänk också på att kommunsystemet i mångt och mycket gjorts om. Gränserna har ju dock ofta dragits längs de gamla socknarna i utkanterna, så de bör ändå ofta gå att följa.
  • Den dubblerar existerande data. Det framkom på IRC att Stockholmsregionen redan hade kommungränser, så den importerade datan där togs helt enkelt bort. Detta är naturligtvis det bästa sättet att lösa att dålig data kan ha laddats upp över bra existerande sådan. Jag sätter naturligtvis ingen prestige i min uppladdning, utan har jag laddat upp dålig data över bra, så ta bort den dåliga! Ta dock helst inte bort kommungränser bara för att de inte är exakta. Putsa på den i så fall. Det är bättre att vi nu har kommungränser för hela Sverige, även om de inte är lysande, än att vi inte har det alls.

Tacksam för hjälp med att fixa till ovanstående problem! /Grillo 00:50, 26 May 2010 (UTC)

Hack4Europe

10-11 juni anordnar Riksantikvarieämbetet ett Hackathon i Stockholm. Under rubriken Förslag på tema att jobba med nämns OpenStreetMap som nummer två, därför tänkte jag att det kunde vara intressant att informera här. Jag vet inte om detta är rätt plats att informera på, flytta gärna om det är fel. --Ainali 09:03, 22 May 2011 (BST)

Fria flygfoton över Helsingborgs kommun

Hej!

Jag skulle bara vilja tipsa om att Helsingborgs stad har lagt upp flygfoton som täcker hela kommunen under CC-BY-licens. Flygfotona kan hittas här. Förhoppningsvis kan det vara till hjälp. -- Jsdo1980 (talk) 12:05, 6 July 2015 (UTC)