NL:2015 Nepal earthquake

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Algemene informatie
Hot logo with text.svg

De 2015 Nepal earthquake (Wikipedia) had een kracht van 7.8 en vond plaats om 11:56 lokale tijd op zaterdag 25 april 2015, met het epicentrum ongeveer 29 km (18 mi) ten oost-zuidoosten van Lamjung en 81 km (50mi) ten noordwesten van Kathmandu, Nepal. De exacte locatie van het epicentrum vanaf USGS was op 28.147°N 84.708°E.

Wat we doen
Wanneer er een humanitaire crisis optreedt, zoals de aardbeving in Nepal, digitaliseren vrijwilligers van OpenStreetMap (OSM) van over de gehele wereld snel de satellietbeelden om kaarten en gegevens te verschaffen die de humanitaire organisaties ondersteunen die werkzaam zijn in de getroffen landen.
Het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) coördineert die inspanningen, in samenwerking met hulporganisaties om het bewerken van kaarten te focussen op die plaatsen waar dat het meest nodig is. HOT verschaft zeer snel gedetailleerde en nauwkeurige kaarten (d.i., het wegennetwerk, dorpen, gebouwen, etc.), zodat hulpverleners mensen in nood kunnen lokaliseren en goederen en services kunnen verschaffen waar die het meest nodig zijn. HOT is de brug tussen de gemeenschap van OSM en de hulpverleners.
OpenStreetMap-servers, bewerkingsprogramma's en gereedschappen voor geo-gegevens stellen HOT in staat deze gratis kaarten aan te bieden aan de gemeenschap van hulpverleners, alsmede services voor het exporteren aan die gemeenschap. De ondersteuning van de gemeenschap van OSM voor deze inspanningen is indrukwekkend, duizenden vrijwilligers zijn gemobiliseerd om bewerkingen aan de kaart uit te voeren.

Wie kunnen onze kaarten gebruiken?
Iedereen mag gratis OpenStreetMap's online kaarten en route-services gebruiken. Er zijn zelfs gratis kaarten die kunnen worden gedownload om te worden gebruikt op smartphones.

Hoe deel te nemen

 • De HOT Tasking Manager coördineert het op de kaart zetten van rampen door vrijwilligers. Dit is de eerste halte voor het in kaart brengen van rampen.
 • De HOT e-maillijst verschaft communicatie met de deelnemers. Alle kaartenmakers voor HOT worden aangemoedigd om zich te abonneren op deze lijst.
 • Het Live #hot HOT IRC Channel verschaft besprekingen met het Support Team. Maak, om deel te nemen een schermnaam en typ aan de onderzijde van het scherm om met anderen te praten.

Coördinatie

 • Pierre Béland vanuit het buitenland (GMT-4)
 • Nama Raj Budhathoki en collega's van Kathmandu Living Labs (KLL) (GMT+5:45)
 • OSM werkt samen met organisaties van overheden, agentschappen van de VN, internationale humanitaire organisaties en aanbieders van satellietbeelden.
 E-mailcontact :activation@hotosm.org

Doneren
Rampen zoals deze trekken ene enorme wissel op de bronnen van OpenStreetMap, in het bijzonder onze servers en software. Uw donaties helpen om de systemen van OSM te laten werken in topvorm.

 Bezoek, om te doneren, de pagina voor donaties aan de OpenStreetMap Foundation
kaart van USGS van het episch centrum en de locaties van de naschokken
Deelnemers van OSM bij Kathmandu Living Labs operationeel één dag na de aardbeving. Zij ondersteunen de overheid en internationale organisaties vanuit Kathmandu, terwijl de globale gemeenschap van OSM op afstand snel de OpenStreetMap reviseert.

De schade

Grote delen van Kathmandu zijn veranderd in puin, inclusief vele plekken van de Werelderfgoedlijst. De plaats op de Werelderfgoedlijst, Kathmandu Durbar Square werd gereduceerd tot ruïnes door deze massieve beving.

De reactie

In aanvulling op de belangrijke reactie van humanitaire organisaties zijn lokale groepen, zoals Kathmandu Living Labs (KLL) (rechtsboven) gemobiliseerd om te helpen. KLL, samenwerkend met OSM en HOT, had al veel van de Kathmandu Valley in kaart gebracht, maar er is nog veel meer te doen.

Kaart- en gegevensservices

Over OpenStreetMap

OpenStreetMap biedt een online kaart en ruimtelijke database die per minuut wordt bijgewerkt. Verscheidene online kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap, inclusief programma's voor navigatie, zoals OSRM. gereedschappen en services maken het voor GIS-specialisten mogelijk gegevens uit te nemen, routeerbare gegevens voor Garmin GPS, GPS-navigatie met smartphones en andere downloads voor compatibele apparaten te gebruiken. Meet een verbinding naar internet, is regelmatige synchroniseren mogelijk, omdat er ene open toegang is naar de door de gemeenschap bijgedragen gegevens, wanneer die binnenkomen. Ook grote hoeveelheden van downloads met gegevens van OpenStreetMap zijn ideaal voor offline gebruik. In aanvulling kunnen kaarten, indien nodig, op papier worden afgedrukt.

Blader door het Activation Area om ene gevoel te krijgen van de gegevens die momenteel beschikbaar zijn. Verschillende stijlen voor kaarten, inclusief een speciale stijl Humanitarian, kan aan de rechterkant van het scherm worden gekozen. Hoewel sommige gegevens niet zouden kunnen renderen (verschijnen) op de online kaart, kunnen zij worden geëxporteerd vanuit de onderliggende database voor ander gebruik dat meer detail vereist(Zie het gedeelte over exporteren hieronder).

Papieren kaarten

Grote kaarten op posterformaat en pepieren atlassen op Letter-grootte van aangepaste gebieden kunnen worden afgedrukt:

 • FieldPapers Papieren kaarten met raster voor veldonderzoek of algemene navifatie-doeleinden,
 • MapOSMatic Grote papieren kaarten met raster, straatindex en POI, goed voor commandocentra, ziekenhuizen, etc.
 • Kathmandu Living Labs Quake Maps af te drukken PDF-extracten van belangrijke steden

OpenStreetMap gegevens exporteren

Frequente updates

Er zijn meer dan één bron voor dezelfde bestandsindeling. Dit zou een constante toegang moeten verzekeren naar de gegevens als er een probleem optreedt bij een host.

OSMAnd op Android, Offline kaarten & navigatie
Voor gebruik op uw telefoon of tablet (geen netwerkverbinding vereist).
OSM-indeling ShapeFiles voor GIS-softwares Offline navigatie op kleine apparaten
Dagelijkse updates, Centraal Nepal (deelnemer OSM) .pbf Shapefile(Esri)
13 Thematische lagen
OSMAnd obf(~20Mb)
GPS Garmin IMG
Updates per 30 minuten door geofabrik
zie map voor downloads
.pbf Shapefile(Esri) GPS Garmin IMG
Updates per uur milovanderlinden .pbf OSMAnd obf(~22Mb)
Updates per 30 minuten
Thematische lagen (wegen, IDP-kampen, grondgebruik, plaatsen, plaatsnamen)
GFDRR Innovation Lab van geofabrik
.pbf Shapefile(Esri)
Elk paar dagen bijgewerkt door kleineisel.de
routable, bevat contourlijnen voor hoogte (van gegevens van SRTM), het kaartontwerp is soortgelijk aan topografische kaarten.
GPS Garmin IMG
Elke twee uur bijgewerkt Mail Garmin, Android, Garmin-Basecamp, QLandkarte

Tijdelijke instantie voor Taginfo Taginfo nepal logo.png geeft alleen statistieken voor tags in Nepal. Elke 30 minuten bijgewerkt via een extract van Geofabrik.

Informatie over de verschillende indelingen om te exporteren vanuit OSM

Reactie van OpenStreetMap

Hot logo with text.svg

Voortdurende updates over deze activiteiten worden gepost op de HOT mailinglijst

Coördinatie en bespreken kan ook plaatsvinden op HOT's IRC Channel (directe link) of Mumble Server

De algemene gids voor op afstand bewerken van kaarten kan nuttig zijn bij het identificeren van Nepalese objecten

Hoe kunt u bijdragen

De kaart bewerken

 • U kunt vanaf internet bijdragen door het opsporen van gebouwen, wegen, waterwegen, etc. We hebben heel veel deelnemers nodig voor het bewerken op afstand om snel te reageren om de hulpverleners ter plaatse te ondersteunen. Bezoek LearnOSM.org om te beginnen. Bekijk de specifieke LearnOSM handleiding voor Task Manager. De beste manier om te leren is om deel te nemen aan Mapathons waar ervaren deelnemers uit uw gemeenschap u de basisbeginselen van bewerken kunnen laten zien.
 • Meer ervaren deelnemers aan OSM worden uitgenodigd om de richtlijnen te lezen op Tagging Roads in Nepal en om de classificaties van de wegen te reviseren. U kunt ook de kwaliteit van het in kaart brengen verzekeren door de taken van de Task manager te valideren of door de verscheiedene gereedschappen van OSM Quality control te gebruiken.
 • Humanitaire veldteams en lokale mensen met plaatselijke kennis zijn ook essentieel. U kunt de kaart completeren door de namen van wegen toe te voegen of verscheidene items van de infrastructuur. U kunt zelfs de kaart bewerken met behulp van kleine mobiele apparaten. In aanvulling daarop zijn toepassingen beschikbaar voor het online of offline in kaart brengen.
 • Voeg een Note toe of rapporteer een fout met behulp van die Notes mogelijkheid op de online kaart. Deelnemers van OSM zullen de kaart bewerken naar aanleiding van uw commentaar.

Projecten in Task Manager

De volgende projecten zijn ingesteld op de OSM Tasking Manager :

  Job nr.      Locatie Wat in kaart te brengen Vervaldatum afbeeldingen Status in kaart brengen taak Status valideren van taak
Job 1033 (voor ervaren kaartenmakers) Langtang IDP-kampen en beschadigde gebieden. N/A Voltooid Voltooid
Job 1030 (voor ervaren kaartenmakers) Buiten Kathmandu IDP-kampen en beschadigde gebieden. N/A In behandeling In behandeling
Job 1026 (voor ervaren kaartenmakers) Sindhupalchowk Identificeren plaatsen voor landen van helikopters N/A Voltooid In behandeling
Job 1025 (voor ervaren kaartenmakers) Bidur IDP-kampen en beschadigde gebieden. N/A Voltooid In behandeling
Job 1024 (voor ervaren kaartenmakers) Gorkha IDP-kampen en beschadigde gebieden. N/A In behandeling In behandeling
Job 1023 (voor ervaren kaartenmakers) Noorden van Dhanding Identificeren plaatsen voor landen van helikopters N/A In behandeling In behandeling
Job 1018 (prioriteit) Omgeving van grotere gebieden buiten Kathmandu 2e doorgang voor gedetailleerd in kaart brengen N/A In behandeling In behandeling
Job 190 (prioriteit) Kathmandu Valley, bevat meer afbeeldingen alleen gebouwen N/A In behandeling In behandeling
Job 1006 Ten noorden van Narayangadh en ten oosten van Pokhara Woongebieden en gebouwen N/A Voltooid Voltooid
Job 1009 Gorkha Woongebieden en gebouwen N/A Voltooid In behandeling
Job 1008 Kathmandu IDP-kampen N/A Voltooid In behandeling
Job 1010 Banepa IDP-kampen N/A Completed In behandeling
Job 1014 Sindhupalchowk zwaar getroffen gebied, gedetailleerd in kaart brengen is nodig N/A Voltooid Voltooid
Job 1015 Dhunche Rasuwa zwaar getroffen gebied, gedetailleerd in kaart brengen is nodig N/A Voltooid Voltooid
Job 1016 Langtang Rasuwa zwaar getroffen gebied, gedetailleerd in kaart brengen is nodig N/A Voltooid Voltooid
Job 994 Noordzijde van Kathmandu en afgelegen berggebieden alleen wegen N/A In behandeling Gearchiveerd
Job 995 Oostzijde van Kathmandu en afgelegen berggebieden alleen wegen N/A In behandeling Gearchiveerd
Job 1001 Westzijde van Kathmandu en afgelegen berggebieden alleen wegen N/A Voltooid Gearchiveerd
Job 1002 Noordwesten van Kathmandu - Manaslu Conservation-gebied wegen, dorpen, gebouwen N/A Voltooid Gearchiveerd
Job 1004 Zuidwesten van Kathmandu wegen N/A In behandeling Gearchiveerd
Job 1003 Noorden van Dunche, bevat meer afbeeldingen gedetailleerde kaart N/A Voltooid Voltooid

De projecten zijn allemaal vermeld, naast andere, op http://tasks.hotosm.org/

Overzicht van de taken en afbeeldingen voor bedekking op uMap

Een samenvatting van de statistieken voor alle taken is te vinden op het Nepal Mapping Progress Dashboard

Algemene verbeteringen voor de kaart

Net als de kleine vierkante bijdragen, kunnen we zien of er meer bredere verbeteringen gemaakt kunnen worden. Reviewen/verbeteren van de consistentie van de totale kaartgegevens is zeer nuttig, maar dat is ook het meest gevoelig voor het bewerken van conflicten, dus, alstublieft, sla vaak op en begrijp dat u in deze drukke tijden conflicten bij het bewerken kunt tegenkomen.

Alle lokale kennis, zoals infrastructuur, gebouwen of namen van wegen die u weet en die u positief kunt identificeren, zijn uiterst nuttig voor de organisaties ter plaatse.

Het in kaart brengen van wegen heeft een hoge prioriteit, de Nepal roads page voor voorgestelde conventies voor wegen of richtlijnen voor het categoriseren van wegen is een goede verwijzing.

OpenStreetMap is een bewerkbare kaart, dus we kunnen die verbeteren als er iets mist/verkeerd is (Handleiding voor beginners). Dat is in het bijzonder nuttig als u enige lokale kennis heeft of als u dingen op de grond kunt onderzoeken (straatnamen etc)

Mensen die lokale kennis hebben, maar niet weten hoe zij de OpenStreetMap kunnen bewerken zijn nog steeds vitaal voor onze inspanningen om te helpen. U kunt uw lokale kennis delen met de mogelijkheid "Notes" voor OpenStreetMap. Die laat u een markering instellen met daaraan een opmerking met informatie over de locatie/gebouw/weg die een ervaren kaartenmaker van OSM dan in de database van OSM zal zetten. Voor eenvoudige instructies over hoe u uw kennis kunt delen met onze makers van kaarten, bekijk deze snelgids over het gebruiken van opmerkingen (Notes):

How to easily share local knowledge with OSM Notes

Afbeeldingen en verwijzingskaarten

Pleiades, Airbus Defense & Space

2014-04-27 Pleiades 2014-11-29 en 2015-04-27 zijn gebruikt voor identificatie van IDP-kampen in Kathmandu na de ramp.

Verzoeken voor afbeeldingen

Zowel verse als gearchiveerde satellietafbeeldingen worden aangevraagd via de internationale activatie-afdeling en aanbieders van afbeeldingen. HOT heeft gebieden geïdentificeerd die afbeeldingen in hoge resolutie nodig hebben voor zowel de basiskaart als voor het beoordelen van de schade. De verzochte gebieden zijn in helder blauw geaccentueerd op deze kaart:

http://umap.openstreetmap.fr/en/map/hot-imagery-coordination_37804#9/28.0623/85.2251

Afbeeldingen, gehost door Google Crisis Response

Voor afbeeldingen van DigitalGlobe, Airbus D&S en Skybox geprepareerd, getegeld en gehost door het Google Crisis Response-team, en weergegeven op Google CrisisMap is het toegestaan om te worden gevolgd in OSM. Zie Nepal afbeeldingen gehost door Google Crisis Response voor een lijst van afbeeldingen en corresponderende URL's.

Bing

Bing foto bedekking vanaf 25-04-2015 met TM #994 en #995 overlay. (bron bedekking TMS: http://ant.dev.openstreetmap.org/bingimageanalyzer/tile.php/{z}/{x}/{y}.png)

DigitalGlobe

"DigitalGlobe opens access to #Nepal satellite data. http://services.digitalglobe.com UN: nepal PW: forcrisis​"

Indian Space Research Organization

Cartosat-2 post-aardbeving voor Kathmandu afbeeldingen vanaf 27-04-2015.

Mapbox

Enkele van de TM #1001 van de Bing luchtfoto's kunnen bewolkt of niet beschikbaar zijn, MapBox heeft bedekking, maar niet voor alle zoomniveau's.

Formosat-2

http://nepal-quake.colife.org.tw/ Nog in afwachting van helderheid over de licentie

ESA Sentinel-1A

https://www.asf.alaska.edu/sentinel/nepal-data-feeds/ (License lijkt compatibel)

Topografische kaarten in het publieke domein

Er zijn twee sets van topografische kaarten in het publieke domein beschikbaar die grote gedeelten van Nepal bedekken. Beide sets zijn op de schaal 1:250.000, wat betekent dat zij eigenlijk alleen geschikt zijn voor het toevoegen van plaatsnamen, waarvan de kaarten er duizenden vermelden. Vóórdat we deze plaatsnamen handmatig kopiëren vanaf deze kaarten, zullen we handmatig de GNS-plaatsnamen voor het gebied samenvoegen, wat het werk enigszins terug zal brengen. Als dat is gedaan zullen we taken in Task Manager maken om systematisch door de kaarten te gaan en alle plaatsnamen op deze topografische kaarten te vermelden.

Laag JOSM TMS Url Weergave
US Army Map Service (AMS) tms[15]:http://mapwarper.net/layers/tile/345/{zoom}/{x}/{y}.png Online bekijken

Andere gegevens

Andere bronnen

Nepal Earthquakes Reporting Site (Kanthmandu Living Labs Ushahidi)

Disaster OpenRouteService for Nepal including POI, damaged buildings etc. (GIScience HD)

EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) provides real time earthquake information

Artikelen en in het nieuws

Gedocumenteerd gebruik

Map Visualizations

 • Reach Initiative Kathmandu Reference Maps: [1]
 • American Red Cross Map Library: [2]
 • MapAction Reference and Orientation Maps: [3]
 • ReliefWeb/PDC: [4]

Online Maps

 • UNOSAT Live Maps: [5]
 • ORS Disaster Map Nepal [6]
 • NY Times IDP Camps: [7]

Routing tools

Disaster OpenRouteService for Nepal including POI, damaged buildings etc. (GIScience HD) http://www.openrouteservice.org/disaster-nepal (more info: http://giscienceblog.uni-hd.de/2015/04/28/disaster-openrouteservice-for-nepal/ )