NL:Keypad-Mapper 3

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Keypad-Mapper 3
Keypadmapper-icon.png
Auteurs: NicRoets, Cobra, Markus59
Licentie: BSD
Platform: [http://wikipedia.org/wiki/Android Android]
Versie: 3.1.00 (2013-06-13)
Talen: Duits, Grieks, Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands, Pools, en Russisch
Website: www.enaikoon.com
Programmeertaal: Java

Efficient in kaart brengen van huisnummers

Keypad-Mapper-3-banner-dutch.png

Keypad-Mapper 3 is een Android applicatie bedoeld voor het snel in kaart brengen van huisnummers.

Deze app is een verbetering op KeypadMapper2, die op haar beurt weer gebaseerd is op de originele KeypadMapper uitgebracht door Nic Roets in 2010.
Hierbij willen we onze dank uitspreken naar Nic, die ons ondersteund heeft tijdens de implementatie van deze versie, voor zijn goede ideeen en geduld.


De toepassing verkrijgen

Qrcode-keypad-mapper-3.png

Keypad Mapper 3 is niet langer beschikbaar vanuit de Google Play Store omdat het niet is onderhouden of bijgewerkt sinds 2013.

De beste optie is om het direct te downloaden vanaf een van de forks, omdat die uitgaven van 2018 zijn en niet van 2013 en daarom is het waarschijnlijker dat die werken met recente apparaten.

Keypad Mapper

De andere optie is om de toepassing te downloaden vanaf F-droid. Omdat het niet is bijgewerkt, staat het niet langer in de hoofd-opslagplaats. U kunt het vinden in de opslagplaats van het archief van die site.

Onthoud dat die uitgave van 2013 is, vergeleken met de uitgaven van de geforkte versies. In de meeste gevallen zou dit geen verschil moeten maken maar voor sommige apparaten zouden de nieuwe versies beter kunnen werken.

U kunt het zelfs krijgen uit de app store van Amazon (hoewel F-droid waarschijnlijk beter is):

Snel beginnen

 1. Vind een gebied zonder huisnummers met OSM inspector.
 2. Gebruik een app zoals OsnAbd voor navigatie en andere mogelijkheden.
 3. Zet GPS aan: Het is alleen mogelijk huisnummers en adres tags op te slaan bij een betrouwbaar GPS-signaal en correcte locatie informatie. zo niet dan wordt een foutmelding getoond.
 4. Tik op het app icoon in de linkerbovenhoek en selecteer de menu-optie "toetsenbord" of veeg naar het toetsenbord scherm.
 5. Ga naar de positie waar je huisnummers wilt gaan opslaan. Zorg er voor dat de huisingang zich exact links of rechts van u bevindt.
  Anders zal het later moeilijk worden om het huisnummer aan het juiste huis te koppelen in de OSM editor.
 6. Type het huisnummer in op het toetsenbord scherm
 7. Sla het huisnummber op door te tikken op ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png: de GPS coordinaat wordt opgeslagen met het adres knooppunt op het moment dat de gebruiker tikt op ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png
  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png  betekent dat het huisnummer zich links van je bevindt t.o.v. de looprichting.
  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png  betekent dat het huisnummer zich rechts van je bevindt t.o.v. de looprichting.
  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png  betekent dat het huisnummer zich recht voor je bevindt t.o.v. de looprichting, bijv. op een T-splitsing
  De cirkel in de linkerbovenhoek van de app toont het aantal adressen dat u hebt toegevoegd tijdens de huidige "mapping" sessie.
  Herhaal stap 5, 6 en 7 totdat alle huisnummers opgeslagen zijn.
 8. Wanneer u klaar bent met registreren, drukt u op het huis icoon om het navigatie menu te openen. Druk dan op 'voorkeuren'
 9. In het voorkeuren menu kunt u de optie 'deel geregistreerde data' vinden die het mogelijk maakt alle verzamelde data als e-mail bijlages naar de pc te sturen met uw favoriete OSM editor (bijv. JOSM of Potlatch)
 10. Open de e-mail en bewaar de bijgevoegde bestanden op de computer.
 11. open de OSM editor en daarna de GPX en OSM bestanden met dezelfde naam en de bijbehorende foto's; laadt de reeds bestaande OSM data.
 12. Ken de huisnummers toe aan de gerelateerde huizen. Gebruik eventueel de audio notities en foto's om de huisnummers beter te kunnen plaatsen.
 13. Voeg postcode, straatnaam, stad en land toe als die nog niet toegevoegd zijn tijdens het gebruik van de app bij het wandelen door de straten; optimaliseer de positie van elk adres punt
 14. Upload de (geoptimaliseerde) data naar OSM
 15. Verwijder de opgeslagen data op uw telefoon / tablet via menu-optie 'Verwijder alle verzamelde data' in het menu Voorkeuren.

Wacht een aantal minuten en dan zal het herladen van de OSM kaart in uw browser de nieuw verzamelde huisnummers op de kaart tonen bij ver ingezoomde niveaus.

schermafdrukken

ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-keypad.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-address editor.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-gps precision.png

ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-menu.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-settings.png    Keypad-mapper-3-en-help.png    Keypad-mapper-3-en-audio.png

OpenCellID

OpenCellID is een open-bron project aanvullend aan OSM.
De bedoeling van dit project is om GPS-posities te verzamelen van GSM-zendmaststations. De door de deelnemers verzamelde gegevens van dit project kunnen worden gedownload vanaf OpenCellID onder de bepalingen van de Open Database licentie.
Één van de belangrijkste redenen voor het verzamelen van gegevens voor OpenCellID is dat zij later kunnen worden gebruikt voor het lokaliseren van apparaten in gebieden waar GPS-ontvangst niet beschikbaar is.

Keypad-Mapper 3 is een perfecte toepassing voor het verzamelen van gegevens voor OpenCellID, terwijl tegelijkertijd huisnummers worden verzameld, omdat gebruikers van Keypad-Mapper 3 systematisch door veel verschillende straten wandelen wat optimale gegevens garandeert voor OpenCellID. Zendmaststations langs hoofdwegen zijn al te vinden in de database maar zendmaststations buiten de hoofdwegen zijn zeldzaam. Dat maakt Keypad-Mapper een waardevolle bron voor gegevens van CellID's. Deze mogelijkheid kan niet worden uitgeschakeld. Gebruik keypadmapper2 als u niet wilt bijdragen aan OpenCellID.

Lezen van de gegevens voor OpenCellID vanaf het GSM-modem vereist de toestemming voor 'het lezen van de status en identiteit van de telefoon'. De app gebruikt GEEN enkele andere informatie van de status en identiteit van de telefoon, behalve MCC, MNC, LAC, cellID, en signaal-sterkte. De implementatie van deze mogelijkheid zorgt er voor dat de gegevens anoniem wordt verzameld (bekijk talk:Keypad-Mapper 3), wat zorgt voor het volledig voldoen aan de strenge wetten voor privacy in Duitsland. Gegevens voor OpenCellID wordt via het internet verzonden aar de server van OpenCellID, onmiddellijk nadat zij zijn verzameld. Als de optie voor Alleen Wi-Fi is geactiveerd in het menu Instellingen, worden de gegevens opgeslagen op de telefoon totdat een Wi-Fi-verbinding beschikbaar is.

tips en trucs voor efficiënt in kaart brengen van huisnummers

algemeen

JOSM

Potlatch 2

Potlatch2 kan geen .osm-bestandne laden (o jawel, toch wel!). Daarom is Potlatch niet geschikt voor het verwerken van gegevens van Kepad-Mapper-3.

iD

nog niet getest

programma's voor verbetering kwaliteit van adressen

huisnummer validatie
incomplete adressen
addr:postcode areas Sorry, server is offline wegens technische problemen; sep 2013, wambacher

programma's om gebieden zonder huisnummers te zoeken

Overpass
OSM-Inspektor

broncode

De broncode is beschikbaar op github

Changelog

nieuwe functionaliteiten in Keypad-Mapper versie 3.1

opname stem notities

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-audio-active.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-audio-on.png Een stem opname is minder opvallend en/of verdacht dan het nemen van een foto. Daarom geven vele mappers er de voorkeur aan om een stem opname in te spreken i.p.v. een foto te nemen om daarmee aandacht van boorbijgangers te voorkomen.

De stem opname werkt vergelijkbaar met een foto: Het maakt het mogelijk de opname op te slaan met de GPS coordinaten. In tegenstelling tot .jpg bestanden worden de GPS coordinaten van stemopnames opgeslagen in het .gpx bestand. Om die reden moet het .gpx bestand voor het .wav bestand geladen worden in JOSM. De audio opname in het .gpx bestand ziet er als volgt uit:

<wpt lat="52.49739929702362" lon="13.350353411755215">
<link href="file:///2013-06-01_16-17-13.wav"> <text>2013-06-01_16-17-13.wav></text> </link>
<ele>89.50511403620409</ele>
</wpt>

Audio opnames worden net als alle andere opgeslagen data bestanden, voor bewerking, naar de PC gestuurd m.b.v. de "deel verzamelde data" optie.
JOSM maakt het mogelijk om alle geregistreerde data te laden inclusief de stem opnames met hun locatie. Het afspelen van de opname vergemakkelijkt het herinneren van details van die specifieke locatie.
Audio opnames worden automatisch geladen met het .gpx bestand als ze opgeslagen zijn in de folder die aangegeven is in de Keypad-Mapper 3 voorkeuren option '.wav bestands pad'.
Additionele details kunnen here gevonden worden.

de OPNAME knop is terug

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-record-stop.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-record-start.png Versie 2.0 van de Keypad-Mapper app had een 'OPNAME' knop die het mogelijk maakte de registratie te starten/stoppen en om de registratie (opnieuw) te starten gebaseerd op een nieuwe set van .osm / .gpx bestanden. Die knop was verwijderd in versie 3.0 maar is nu weer terug.

Daarnaast is een nieuwe voorkeurs optie 'uitzetten GPS' toegevoegd. De 'data verwerking' optie en de 'uitzetten GPS' optie correleren als volgt:

 • Als de opname actief is wordt een .gpx track opgenomen
 • Als de opname actief is wordt een .gpx track opgenomen ook al draait de app in de achtergrond
 • Als de opname uit staat en de 'uitzetten GPS' optie is geactiveerd, wordt de GPS uitgezet om de accu te sparen

verbeterde historie

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-keypad-screen-with-arrow-to-LFR.png Twee of drie huisnummers staan rechts van het huisnummer invoerveld op het toetsenbord scherm. Deze huisnummers worden nu vooraf gegaan door een 'L:', 'V:' of 'R:'. Dit maakt de controle eenvoudiger of de huisnummers aan de correcte straatkant staan.

de datum van "registratie" wordt met elke adrestag opgeslagen

Voorbeeld:

<node id="-1" visible="true" lat="52.497442495127025" lon="13.350499497003666">
<tag k="survey:date" v="2013-06-01"/>
<tag k="addr:housenumber" v="15"/>
</node>

verbeterde historie:

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-keypad-screen-with-arrow-to-LFR.png Twee of drie in kaart gebrachte huisnummers verschijnen rechts van het invoerveld voor het huisnummer op het toetsenbordscherm. Deze huisnummers worden nu voorafgegaan door 'L:', 'F:' of 'R:'. Dit maakt het makkelijker om te controleren of recente huisnummers aan de juiste zijde van de straat in kaart werden gebracht.

de datum van opnemen wordt met elke adrestag opgeslagen:
Bekijk: Key:survey:date

Voorbeeld:

<node id="-1" visible="true" lat="52.497442495127025" lon="13.350499497003666">
<tag k="survey:date" v="2013-06-01"/>
<tag k="addr:housenumber" v="15"/>
</node>

geoptimaliseerde scherm lay-out voor grotere schermen

Sommige mappers gebruiken 7" of 10" tablets voor het in kaart brengen. De relatief nieuwe Google Nexus 7 lijkt wijd verspreid te zijn onder de mappers.

De nieuwe Keypad-Mapper versie 3.1 biedt een compleet nieuwe gebruikersinterface die geoptimaliseerd is voor tablets in zowel modus Portret als Landschap:

Keypad-mapper-tablet-portrait.png    Keypad-mapper-tablet-landscape.png
Deze gebruikers interface wordt automatisch geactiveerd op alle tablets met een minimale scherm grootte van 7". De Samsung Galaxy Note 1 en 2 gebruiken de tablet lay-out NIET. Ondanks het feit dat ze wel als tablets beschouwd worden hebben ze niet de juiste scherm resolutie voor een correcte tablet lay-out. De verschillen tussen de tablet lay-out en de telefoonlay-out zijn de volgende:

 • andere indeling van iconen in de menu balk:
  de belangrijkste iconen staan het dichtst bij de duim positie
 • er worden meer iconen in de menubalk getoond dan bij de telefoon lay-out
 • het toetsenbord scherm en de adres editor zijn tegelijk zichtbaar:
  Dit geeft een duidelijker overzicht van de momenteel geconfigureerde/verzamelde data
 • het huisnummer invoerveld mist in het adres editor scherm
 • in modus Portret wordt de toetsenbord schermlay-out van de telefoon gebruikt; dit maakt gegevensinvoer met twee handen mogelijk

L/V/R en CLR op toetsenbord scherm zijn vervangen door iconen

De L/V/R op het toetsenbord scherm zijn vervangen door ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png, 'CLR' is vervangen door ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-clear.png

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-keypad-screen-with-arrow-to-arrows.png De belangrijkste toetsen op het toetsenbord scherm zijn de knoppen voor het opslaan van de huisnummers.
In plaats van L/V/R worden in de nieuwste versie pijlen getoond die aangeven aan welke kant van de straat het huisnummer wordt opgeslagen.

Verbeterde gebruikersvriendelijkheid

 • lang tikken op het huisnummer invoerveld opent een volledig toetsenbord voor het ingeven van ongebruikelijke huisnummers
 • verscheidene leesbaarheids verbeteringen zoals o.a. grotere letters, hoger contrast, enz., vooral bij registratie in direct zonlicht
 • verbeterde respons bij sessie waarbij heel veel huisnummers geregistreerd zijn
 • in het adres editor scherm is het huisnaam invoerveld naar de onderkant van de pagina verplaatst

additionele opties in voorkeuren

 • uitzetten GPS:
  maakt het mogelijk verder te gaan met .gpx route opname ook als draait de Keypad-Mapper 3 app in de achtergrond en/of is het scherm uit
 • vibratie bij opslaan:
  definieer de vibratie tijdsduur in millisecondes bij opslaan van een adres knooppunt (bij tikken op ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png)
 • toetsenbord vibratie:
  definieer de vibratie tijdsduur in millisecondes bij tikken op een willekeurige toets behalve bij ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png op het toetsenbord scherm
 • gebruik kompas:
  defineer de maximale snelheid waarbij de kompas informatie wordt gebruikt i.p.v. de GPS informatie om de richting te bepalen
 • .WAV bestands pad:
  definieer het .wav bestands pad op uw computer dat gebruikt wordt om de stem opnames op te slaan; JOSM heeft deze informatie nodig om .wav bestanden correct te kunnen laden

De volgorde van de voorkeurs opties in het voorkeuren scherm werd geoptimaliseerd.

functies in Keypad-Mapper versie 3.0

menu icoon 'adres editor'

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-adress-editor-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-adress-editor-no-glow.png Tikken op dit icoon opent het adres editor scherm

menu icoon 'toetsenbord scherm'

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-keypad-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-keypad-no-glow.png Tikken op dit icoon opent het huisnummer registratie scherm

bevries GPS positie

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-freeze-GPS-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-freeze-GPS-no-glow.png Het komt voor dat het huisnummer op een andere plaats hangt dan de daadwerkelijke voordeur/ingang van het gebouw. In deze gevallen zou u eerst naar die huisnummer positie moeten lopen en dan terug moeten lopen voor de correcte GPS locatie.

Ook kan het voorkomen dat het huisnummer niet zichtbaar is, zoals in de foto's hieronder weergegeven, waardoor het noodzakelijk is eerst verder te lopen voordat het huisnummer zichtbaar wordt en voordat dat nummer opgeslagen kan worden:

House number hidden.jpg    House number visible.jpg

Met de BEVRIES optie kunt u de echte GPS positie van de ingang/voordeur vastleggen (aangegeven door het aktieve "sneeuwvlok" icoon).
Dit maakt het mogelijk om door te lopen tot het huisnummer zichtbaar is en dan dit nummer op te slaan met de "vastgehouden" GPS positie.
Nadat het huisnummer opgeslagen is d.m.v. ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-left.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-front.png,  ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-right.png, wordt de bevries modus automatisch afgebroken en is het icoon niet langer geaktiveerd.

Een ander optie om de positie te bevriezen is wanneer een foto genomen wordt:
In dit geval kunt u naar de positie lopen waar de foto wordt genomen, dan de positie vastleggen, en dan herpositioneren om de foto te nemen.
Dit zorgt er voor dat de GPS positie in de JPG foto overeenkomt met de positie van het huis en niet met die van de positie van de fotograaf (de opname).

maken van fotos

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-camera-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-camera-no-glow.png De dagelijkse ervaring leert dat het nemen van GPS foto's nuttig is om gecompliceerde situaties te herinneren of voor additionele informatie die misschien niets met huisnummers te maken heeft maar wel interessant genoeg is voor vastlegging. Vaakt zorgt een foto ervoor dat er geen addtionele tekst ingetypt hoeft te worden. De foto wordt genomen waarbij de GPS informatie opgeslagen wordt in de Exif meta data van het JPEG bestand. De foto kan samen met de .gpx en .osm bestanden geladen worden in JOSM of een andere OSM editor en wordt getoond op de kaart op de positie waar de foto genomen was.

optionele tekst invoer

Een apart veld is toegevoegd om additionele tekst in te kunnen voerent. De tekst wordt gekoppeld aan de 'name' Tag. Een compleet toetsenbord wordt getoond om het mogelijk te maken alle benodigde letters te kunnen invoeren.
Dit is nuttig voor het invoeren van notities bij de latere data optimalisatie of voor het invoeren van huisnummers die additionele letters behoeven.
De notitie wordt opgeslagen in het .osm bestande met het TAG type 'name'.
Bijvoorbeeld:

<node id="-1" visible="true" lat="52.49750275564635" lon="13.35025888569893">
<tag k="name" v="dit is uw additionele tekst"/>
<tag k="addr:housenumber" v="51"/>
</node>


Deze informatie kan in de OSM editor verwijderd worden of de tekst kan aan de correcte tag of sleutel gekoppeld worden.

motivatie

Het nummer dat in de app icoon cirkel staat geeft het aantal huisnummers aan dat die dag in kaart gebracht is.

optimalisatie van het toetsenbord scherm op kleine telefoons

Gebruikers van telefoons met kleine schermen kunnen een aantal elementen verbergen op het toetsenbord scherm:

 • vraagteken dat het helpscherm opent
 • tonen van straatnaam en postcode
 • invoer veld voor additionele tekst

Daarnaast worden er minder letters getoond op kleinere schermen.
U kunt alle letters gebruiken op een klein scherm als u de telefoon in landschap modus gebruikt:

ENAiKOON-keypad-mapper-klein-hoch-mit-31 EN.png    ENAiKOON-keypad-mapper-klein-quer-mit-31 EN.png

ENAiKOON-keypad-mapper-klein-hoch-ohne-31.png    ENAiKOON-keypad-mapper-klein-quer-ohne-31.png

historie

De laatste twee of drie opgeslagen huisnummers worden continu getoond rechts naast het huisnummer invoerveld.
De hoeveelheid getoonde huisnummers is afhankelijk van de scherm grootte.

ongedaan maken

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-undo.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-undo-grey.png Deze optie verwijdert het laatst toegevoegde huisnummer uit het .osm bestand.
Het is niet mogelijk meer dan ééń huisnummer ongedaan te maken.

tonen van huidige straatnaam en postcode

De huidige straatnaam en postcode worden getoond o.b.v. NOMINATIM data (en alleen zichtbaar als u online bent). Dit maakt het mogelijk om te zien of de al aanwezige OSM database data correct en compleet is, en of er misschien typefouten in zitten.

alleen via Wi-Fi met internet verbinden

Deze optie is handig als u een duur GSM internet abonnement hebt of een zeer beperkte data limiet.

meet eenheden

Zowel metrische als niet-metrische (imperial) meeteenheden in meters en voeten zijn mogelijk voor het invoeren van de afstand van de huidige positie t.o.v. de adres knooppunten. Dit maakt het mogelijk de software te gebruiken in landen met niet-metrische (imperial) meeteenheden.

houdt scherm aan

Deze optie houdt het scherm aan tijdens het in kaart brengen.

veeg van scherm naar scherm

De gebruiker heeft de mogelijkheid om van scherm te wisselen door óf een menu optie aan te tikken óf horizontaal over het scherm te vegen met één vinger, om van scherm te wisselen.

deel verzamelde data

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-share-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-share-no-glow.png Het versturen van de verzamelde data (.osm bestanden, .gpx bestanden, audio opnames en fotos) via e-mail, Bluetooth of Wi-Fi, direct naar de pc waarop u de OSM editor gebruikt.
Het e-mail adres wordt opgeslagen op de telefoon voor toekomstig gebruik maar kan op elk gewenst moment aangepast worden.

verwijderen opgenomen data

Deze optie wordt normaal gebruikt om ruimte vrij te maken zodra de verzamelde data naar de pc met de OSM editor is gestuurd.

gedetailleerd help tekst

Een gedetailleerde help tekst in all negen ondersteunde talen is beschikbaar om inzicht te krijgen in de belangrijkste functies van de app.

negen talen

 • Duits
 • Engels
 • Frans
 • Grieks
 • Italiaans
 • Nederlands
 • Pools
 • Russisch
 • Spaans

Met speciale dank aan Stefano voor de italiaanse vertaling en voor de promotie van Keypad-Mapper 3 op talk-it
Met dank aan Adam voor de Poolse vertaling en aan Harry voor de Nederlandse vertaling.

Indien u Keypad-Mapper 3 wilt vertalen in een andere taal, neem dan a.u.b. contact op met User:Markus59.

resource editor integratie

Alle teksten and grafische onderdelen die gebruikt worden in de app worden bijgehouden in de ENAiKOON resource editor. Dit is een web-gebaseerde applicatie op de ENAiKOON server.
Voordelen: een extra taal of een wijziging in de bestaande teksten zijn onmiddelijk beschikbaar voor alle gebruikers zonder dat die gebruikers een update hoeven te doen.
ENAiKOON-ressource-editor.jpg

crash rapportage

Als de app crasht is er een mogelijkheid een "crash report" met belangrijke informatie (zogenaamde stack trace) op te sturen naar de Keypad-Mapper 3 ontwikkelaars.
Dit maakt het voor hen mogelijk de fout op te lossen om daarmee de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen. Er wordt geen privé data, inclusief wachtwoorden, opgestuurd naar de ontwikkelaars.

één app versie voor alle Android versies

Alle Android versies van 2.1 tot 4.x worden ondersteund.

app icoon

Keypad-Mapper-3-icon.png De app heeft zijn eigen icoon die aangeeft dat het in kaart brengen van huisnummers de belangrijkste functie van de app is. Het toont ook het versie nummer, op dit moment 3. Het 'Over' scherm toont het exacte versie nummer van de op dit moment geinstalleerde versie.

'GPS precisie' scherm

Het 'GPS precisie' scherm geeft informatie over de huidige GPS ontvangst.

ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-without-needle-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-without-needle-no-glow.png Het GPS precisie icoon in de menubalk toont de GPS precisie in meters of voeten afhankelijk van de meeteenheden instelling.
ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-with-needle-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-with-needle-no-glow.png Als het kompas wordt gebruikt voor het bepalen van de richting, wordt een kompas naald in het GPS icoon getoond.
ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-wo-digit-glow.png ENAiKOON-Keypad-Mapper-3-icon-GPS-wo-digit-no-glow.png Als het GPS precisie icoon geen getal toont kan er mogelijk wel GPS ontvangst zijn, maar is de kwaliteit onvoldoende voor Keypad-Mapper.

screen shots

ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-keypad.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-address editor.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-gps precision.png

ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-menu.png    ENAiKOON-keypad-mapper-31-en-settings.png    Keypad-mapper-3-en-help.png    Keypad-mapper-3-en-audio.png


Andere goede apps voor het in kaart brengen van huisnummers

Het idee achter Keypad-Mapper 3 is om huisnummers en eventueel adres knooppunten zo efficient als mogelijk in kaart te brengen; en om het bewerken, verbeteren en completeren van de data later thuis te doen in JOSM of een andere OSM editor.

Vele "mappers" vinden dat het invoeren van tags anders dan huisnummers tijdens het data verzamelen verspilling van tijd is en dat dit veel efficienter en makkelijker later thuis gedaan kan worden.

Andere OSM "mappers" hebben de voorkeur om de data onmiddelijk zoveel mogelijk te completeren tijdens het verzamelen, inclusief het precies positioneren van het knooppunt op de kaart.
OSM mappers die dit prefereren gebruiken waarschijnlijk liever OsmPad.

OSM "mappers" die liever niet specialiseren in huisnummers maar liever allerlei (geografische) data op een bepaalde positie in kaart brengen zijn misschien beter af met de OSMtracker app.

OpenCellIDs

OpenCellIDs is een open source project aanvullend op OSM.
De bedoeling van dit project is om GPS posities van GSM basis stations te verzamelen. De data verzameld door inzenders van dit project kan gedownload worden van www.opencellids.org voor onbeperkt prive en commercieel gebruik.
Eén van de belangrijkste redenen voor het verzamelen van OpenCellIDs data is is dat het later gebruikt kan worden voor het localiseren van apparaten in gebieden waar GPS ontvangst niet mogelijk is. Daarnaast verbruikt GSM localisatie aanzienlijk minder stroom dan GPS-gebaseerde localisatie hoewel GSM wel duidelijk minder nauwkeurig is dan GPS, zeker op het platteland.
OpenCellIDs is wereldwijd de grootste open source collectie van GPS posities van GSM basis stations. Begin 2013 bevatte de database ongeveer 2.7 miljoen unieke cellen. Op dit moment groeit de database dagelijks met 1.000 tot 2.000 nieuwe unieke cellen. Wij schatten dat er wereldwijd tenminste 25 miljoen unieke GSM cellen zijn; dit betekent dat 10-15% van alle cellen op de wereld al ontdekt zijn.
Keypad-Mapper 3 verzamelt automatisch OpenCellIDs in de achtergrond zonder enige tussenkomst van de gebruiker. Deze functionaliteit kan niet uitgeschakeld worden. Gebruik aub keypadmapper 2 indien u niet wilt bijdragen aan het OpenCellIDs project. De gekozen implementatie zorgt er voor dat de data volledig anoniem verzameld wordt in overeenstemming met de zeer strenge Duitse privacy wetten.
Het lezen van de OpenCellID data uit het GSM modem vereist de authoriatie om 'telefoon identiteit en status' uit te lezen. De app gebruikt GEEN andere informatie uit de telefoon status en identiteit behalve MCC, MNC, LAC, cellID, en signaal sterkte. Gebruik a.u.b. keypadmapper2 of OSMpad in plaats van Keypad-Mapper 3 als u deze toestemming niet wilt geven. OpenCellID data wordt onmiddelijk via het internet verstuurd nadat ze geregistreerd is. Er is geen gebruikers actie vereist. Als de "Alleen via Wi-Fi" optie aangezet is wordt de data op de telefoon opgeslagen totdat een Wi-Fi connectie beschikbaar is. U kunt bijdragen aan het toevoegen van OpenCellIDs alleen al door Keypad-Mapper 3 te starten. En aangezien er geen verdere akties nodig zijn kunt u ook bijdragen aan OpenCellIDs als u geen tijd hebt om huisnummers te registreren, gewoon door in uw auto te rijden, te fietsen of te wandelen.

broncode

De broncode is beschikbaar via github

sponsoring

Het ontwikkelen van Keypad-Mapper 3 wordt gesponsord door ENAiKOON, de telematics experts en OSM enthousiastelingen.

wenslijst voor de volgende versie

Een wenslijst voor de volgende versie wordt opengesteld op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Keypad-Mapper_3. Daar kunnen voorstellen zowel in het engels als in het duits ingevoerd worden.

Interessante links

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/House_numbers/Karlsruhe_Schema
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Addresses
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:wheelchair
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Proposed_features/entrance#Entry-only_and_exit-only

addresses quality assurance tools

house number validator
incomplete addresses
addr:postcode areas

Statistieken

De nieuwe Keypad-Mapper 3 app is goed ontvangen door de OSM gemeenschap: twee weken na het beschikbaar stellen waren er al meer dan 300 actieve installaties gemeld door Google Play en vonden er daarnaast 34 additionele downloads plaats van de ENAiKOON web site.
Interessant om te volgen is de verdeling van downloads in de verschillende landen, talen en en voor de diverse apparaten (Google Play downloads tot 11.3.2013) (notabene: afbeeldingen in het engels):


downloads per dag:

Kpm.de.aktive.installationen.pro.land.liniengrafik.jpgdownloads per land:

Kpm.de.aktive.installationen.pro.land.jpgdownloads per taal:

Kpm.de.aktive.installationen.pro.sprache.jpgdownloads per Android versie:

Kpm.de.aktive.installationen.pro.android.version.jpgdownloads per apparaat type:

Kpm.de.aktive.installationen.pro.modell.jpgen bijzonder is de goede waardering voor de app - hartelijk dank daarvoor!

Kpm.de.bewertung.jpg