NL:Mountain biking

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Over deze pagina

Het doel van deze pagina is om OSM'ers te helpen bij het maken van kaarten die nuttig zijn voor mountainbikers. Deze pagina is een vertaling van de Duitse pagina. Ze is gemaakt om een consistent tagging schema voor mountainbikers te verkrijgen.

Algemene tags die kunnen gebruikt worden voor mountainbikes maar niet enkel daarvoor bedoeld zijn

key comment
highway=footway/path/track footway = wordt aanzien als een smalle weg enkel voor voetgangers.

track = double track, twee sporen, breed genoeg voor een tractortje, een weg die voornamelijk door tractors en andere machines gebruikt wordt.

path = singeltrack, smal, een enkel spoor, een "singletrack" waar je op mag fietsen.

bicycle=yes/no/designated/private/permissive/destination/dismount/unknown Mag je op de weg fietsen?

yes = fietsen toegestaan.

designated = speciaal voor MTB aangelegd pad

bicycle:designated:type=mtb Dit kan worden toegevoegd om aan te geven dat een pad met bicycle=designated specifiek is bestemd (ontworpen, onderhouden en/of bebord) voor mtb's en niet voor fietsen in het algemeen (zoals een fietspad). Dit houdt geen juridische beperking in voor gebruik door andere typen fietsen, en de verschillen tussen fietstypen zijn doorgaans ook te diffuus om daar een scherp juridisch onderscheid te kunnen maken (oals met een fitness-bike, gravelbike, monstercrosser etc.)
foot=yes/no/designated/private/permissive/destination/unknown Mag je op de weg wandelen? Vul alleen foot=no of foot=private in als dat daadwerkelijk op basis van een bord of andere expliciete toegangsregels verboden is . Dit is een juridische tag en gaat niet over de vraag of gebruik door voetgangers op dit pad wenselijk of aan te bevelen is
access=yes/no/designated/private/permissive/destination/unknown Dit gaat over de vraag of je hier juridisch gezien mag komen. De algemene key access wordt in NL bij voorkeur alleen gebruikt als de weg voor alle vervoerswijzen gesloten is of voor alle vervoerswijzen geopend is. Als de weg alleen voor bepaalde vervoerswijzen is geopend, dan heeft gebruik van specifieke keys per vervoerswijze de voorkeur om conflicterende tagging zoveel mogelijk te voorkomen
width=<Meter> breedte van de weg
surface=ground/sand/stone/gravel/grass/dirt Ondergrond van de weg, gebruik ground als het een mengelmoes is van alle soorten ondergrond.
smoothness=excellent to impassable Niet veel gebruikte tag om de berijdbaarheid aan te duiden.
trail_visibility=excellent/good/intermediate/bad/horrible/no Hoe zichtbaar is de weg?

Basis tags voor mountainbikes

key comment
mtb:scale=0-5 Technische moeilijkheidsgraad;

0=Routes zonder bijzondere moeilijkheden. Dit zijn meestal vlakke bos- en veldpaden op natuurlijke bodems met goede grip of verhard grind. Trappen, rotsen of paden met veel wortels hoef je niet te verwachten. Geen speciale rijtechnieken nodig.

1= Je moet over kleinere obstakels rijden, zoals wortels, kleine stenen en watergeultjes. De maximale helling bedraagt 40%. Haarspeldbochten zul je niet tegenkomen. Basiskennis van rijtechnieken zoals gecontroleerd kunnen remmen en een goed lichaamsevenwicht, is noodzakelijk.

2= je moet rekening houden met grotere wortels, stenen, treden, lage trappen en smalle bochten. Het stijgingspercentage van de weg kan oplopen tot 70%. Gedoseerd remmen en lichaamsspanning zijn vereist, evenals geavanceerde rijtechnieken zoals het overwinnen van obstakels door het verschuiven van je gewicht.

In de BeNeLux zullen wij voornamelijk 0, 1, en soms 2 gebruiken. 3, 4 en 5 komen in de BeNeLux bijna niet voor, dat zijn rotspistes waar heel wat ervaring nodig is. Het is niet zo dat een moeilijke track ook leuker is om te rijden, gebruik deze tag enkel voor de moeilijkheidsgraad.

mtb:scale:uphill=0-5 Moeilijkheidsgraad van de klim, in deze schaal speelt techniek geen rol, enkel de lastigheid van de klim is van belang, dus de ondergrond speelt ook wel mee. 0 is een helling waar beginners eenvoudig over geraken. Bij 1 is het wat lastiger maar heb je nog altijd goede grip. Bij 2 heb je al een goede fysiek en techniek nodig om boven te geraken. 3 en 4 zijn heel moeilijk om boven te geraken en bij level 5 geraakt niemand boven zonder zijn fiets te dragen.
incline=<stijgpercentage> Hoe stijl is de weg, dit is het stijgpercentage van de stijlste paar meters van de klim. Dit is een meetbare waarde, op wegen aangegeven met een bord.
mtb:description=any Overige mountainbike informatie die je kwijtwil voor het geval iemand er ooit iets mee doet.'
class:bicycle:mtb=-3 to 3 Hoe plezant is het om op deze weg te rijden. -3 is een weg die altijd vermeden moet worden, 0 zijn gewone landweggetjes: weinig verkeer, rustig en mooi uitzicht. 1 is een weg die je liever zou nemen dan een landweg, maar niet noodzakelijk. 2 is een weg die je graag op je parcours hebt en 3 is een weg waarvoor je zeker een omweg wil maken, zelfs langs wegen die niet zo plezant zijn.
class:bicycle:mtb:technical=-3 to 3 Zelfde klasse als hierboven, maar dan voor enduro/freeride/trial mountainbikers.
note Eventuele opmerking zoals bijvoorbeeld "rockgarden"
oneway=yes/no De meeste MTB paden in Nederland zijn in één richting te rijden. Geef hiermee aan of het pad één rijrichting heeft (yes) of in beide richtingen gereden mag worden (no)
operator De naam van de beherende club/grondeigenaar
surface Ondergrond van de weg, gebruik ground als het een mengelmoes is van alle soorten ondergrond.
website Eventueel de website van de beherende club/grondeigenaar
name Naam van het pad/segment. Gebruik alleen de officiële van het pad. Weet je deze niet of heeft het pad geen naam gebruik deze tag dan niet.

Aanvullende tags

key comment needs proposal Status/Progress
tourism=information
information=map
Een kaart met de routes in de omgeving, normaal gevonden bij de start van een route. Proposed_features/information

De bovenstaande waarden zijn enkel standardisaties van wat gebruikelijk is. Ze zijn geen absolute waarheid.

Mountainbike routes

Als je een bewegwijzerde route weet, dan kan je de volgende tags grbruiken op je route relatie:

key commentaar
type=route algemene tag om een route aan te duiden
route=mtb mountainbike route
color=blue/black/green ... kleur van de bewegwijzering (indien er een specifiek kleur is)
distance= afstand in km de afstand van de route in km
ascent=stijging in meter het maximum aantal meter dat gestegen wordt van een willekeurig punt in de route naar een ander punt
descent= daling in meter als de route een lus is, dan wordt er evenveel gestegen als gedaald en is die tag niet nodig. Anders is ze wel nuttig.
roundtrip=yes/no is de route een lus of niet?


Praktische kant van het taggen

Josm kent nu de mtb:scale tag voor tracks en paths. Voor de meeste andere moet je de naam nog zelf toevoegen door op de "add" te klikken. Josm voorbeeld:

Josm Properties.png


Met Potlatch (de bewerken knop op de hoofdsite) nadat je een weg geselecteerd hebt, klik op de +:

Potlatch Plus.png

En vervang Key door de gepaste key en add value here door de gepaste waarde.

Potlatch fields.png

Om een nieuwe route aan te maken klik je op het ketting symbooltje (boven de +) en maak je een nieuwe relatie met de passende waarden. Om een weg aan een route toe te voegen klik je ook op de ketting, maar dan zoek je de juiste relatie in de lijst.

Mountainbike kaarten

Er zijn nog geen mountainbike online mountainbike kaarten, maar met openrouteservice.org kan je wel routes kiezen met een voorkeur voor mountainbike tracks en kan de route als gpx geëxporteerd worden.

Garmin

Er is wel een goeie kaart voor garmin beschikbaar. Je kan de kaarten van (bijna) alle Europese landen downloaden op openmtbmap.org. Deze kaarten ondersteuning autorouting met een voorkeur voor mountainbike tracks en geven visuele feedback over de moeilijkheidsgraad en andere bovenstaande tags (indien die in OSM aanwezig is).

Map Legend in Mapsource
Well mapped area.png

Maps

  • Outdoor maps for Mountainbiking and Hiking: 4UMaps