Fi:Key:traffic_sign

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Saatavilla kielillä — Key:traffic_sign
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen Kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk bokmål norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português português do Brasil română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Public-images-osm logo.svg traffic_sign
FItrafficsign521cdownright.png
Kuvaus
Liikennemerkki
Ryhmä: Highway
Käytetään karttakohteille
voidaan käyttää pisteissävoidaan käyttää viivoissavoidaan käyttää alueissause on relations unspecified 
Tila: Tuntematon

Tällä tagilla traffic_sign=* merkitään yksittäisiä liikennemerkkejä. Yleensä merkin vaikutukselle on muu tagi eri karttakohteella. Monesti ensimmäisenä merkittävät liikennemerkit ovat taajama alkaa/päättyy -merkit, mutta osa käyttäjistä merkkaa systemaattisesti kaikki liikennemerkit.

Tagia on käytetty paitsi liikennemerkin sijainnin merkkaamiseen, muissa maissa myös kaikkien johonkin tiehen tai alueeseen vaikuttavien liikennemerkkien rekisteröintiin tagina kyseisellä tiellä.

Motivaatio

Tarkkojen merkkien lisääminen voi vaikuttaa turhalta puuhalta, mutta valmiimmilla alueilla merkkejä lisäämällä on jo havaittu useita virheitä osmin tiedoissa, sekä kylttien asettajille sattuneita virheitä; "vuotavia" pituusrajoituksia, vaihtamatta jääneitä aluerajoituksen päättymismerkkejä, tai kadonneita "sallittu mopoille" -lisäkilpiä, vain muutamia mainiten - tai epäselvyyksiä tien vieressä kulkevan pyörätien päättymisestä vs. "kaksisuuntainen pyörätie" -lisäkilpi sivutien kolmion alla.

Merkeillä on myös merkitystä kevyelle liikenteelle tarkoitettujen väylien osalta ainakin hevosilla kulkemisen laillisuuteen ("siniset merkit" FI:421-425 kieltävät, moottoriajoneuvokielto 312 ei kiellä) - ainakin jos merkit ovat tarkasteltavalle alueelle joka suunnasta yhteneväiset.

Merkkaaminen

Tarkin ja suositeltavin merkintätapa on lisätä uusi piste liikennemerkin sijaintikohtaan (yleensä tien sivussa). Joskus on laitettu merkkejä myös siten, että piste on lisätty tiehen, jota merkki koskee, merkin kohdalle; tämä ei tuo lisäarvoa, ja kadottaa pääteltävissä olevan tiedon merkin suunnasta.

Tagin arvoina käytetään tietyissä tilanteissa sekä tekstimuotoisia merkkien "nimiä", mutta enenevässä määrin tieliikenneasetuksessa (tai vastaavassa, maakohtaisesti) määriteltyjä liikennemerkkien numeroita; esim. traffic_sign=FI:511 suomalaiselle suojatiemerkille.

Ymmärrettävien merkkien nimien käyttö

Yleisimmät maailmalla käytetyt tekstimuotoiset merkkien nimet ovat:

 • traffic_sign=city_limit Taajama alkaa/päättyy. (Suomessa tämä on usein tien pisteessä, ja samalla tien vieressä omassa pisteessään on traffic_sign=FI:571 tai traffic_sign=FI:572)
 • traffic_sign=maxspeed Nopeusrajoitusmerkki (muista myös lisätä maxspeed=* rajoitetulle tielle)
 • traffic_sign=maxheight Suurin sallittu korkeus -merkki (muista myös lisätä maxheight=* rajoitetulle tielle)

Harvinaisemmille merkeille ei ole vakiintuneita englanninkielisiä ympäri maailman heti ymmärrettäviä nimiä.

Merkkien numeroiden käyttö

Suurin osa muista kuin taajama- tai nopeusrajoitusmerkeistä on jo merkattu OSM:iin liikennemerkin paikallisella merkkinumerolla.

Merkkinumerot kirjataan muodossa maakoodi:tunniste, jossa

 • tunniste on asetuksessa tai muussa viranomaispäätöksessä käytetty numero, tai muu yksilöivä tunniste,
 • maakoodi on ISO-standardin mukainen kaksimerkkinen maakoodi (Suomessa FI, Saksassa DE jne.).
 • Jos merkkiin kuuluu merkkikohtaisesti vaihteleva osio, esimerkiksi nopeusrajoituksen arvo, se lisätään tunnisteen perään hakasulkujen sisään: arvo FI:361[100] on suomalainen 100 km/h nopeusrajoitusmerkki.
 • Eri merkit erotetaan puolipisteellä (katso huom. alla): traffic_sign=DE:265[3.8];DE:264[2] olisi samassa tolpassa olevat (saksalaiset) korkeusrajoitus- ja leveysrajoitus -liikennemerkit.
 • Ainakin Saksassa on käytössä myös pilkku erottamassa samaan "liikennemerkkiryhmään" kuuluvia merkkejä, esim. lisäkilpeä päämerkistään.
 • Merkit luetellaan ylhäältä alaspäin.
 • Suomessa on käytössä myös tapa merkata ylin (tai ainoa) merkki tagilla traffic_sign=*, ja sen alla olevat merkit tageilla traffic_sign:2=*, traffic_sign:3=* jne. Tämä on osoittautunut helpommin käsiteltäväksi tietomuodoksi niin kartoittajille kuin tiedon jatkokäytössä. Jos merkit on vierekkäin, tai vastakkain (vastakkaisiin suuntiin), arvot erotetaan puolipisteellä.

Kaikkia Suomessa käytettyjä merkkejä ei ole määritelty tieliikenneasetuksessa (esim. pelastustien merkkiä), vaan näille on käytetty mm. seuraavia arvoja:

 • traffic_sign=FI:pelastustie (uusimpien merkkien pitäisi olla vain pysäköintikielto FI:372 + lisäkilpi FI:871[Pelastustie])
 • traffic_sign=FI:erkanemismerkki rampin alussa olevat sinivalkoiset ylöspäin osoittavat erkanemisnuolet
 • traffic_sign=FI:taustamerkki[left] ja traffic_sign=FI:taustamerkki[right] vasemmalle ja oikealle osoittavat jyrkän mutkan keltamustat taustamerkit

Muuhun kohteeseen vaikuttavien merkkien tallentaminen

Osa on käyttänyt tagia kuhunkin tienpätkään vaikuttavien merkkien tallentamiseen (vs. itse merkin sijainnin tallentamiseen); näissä tapauksissa esim. highway=* -merkatulla tiellä voisi olla seuraava yhdistelmä: traffic_sign=FI:363[40];FI:372;FI:521;FI:141a = aluerajoitus 40, pysäköintikielto, pysäköintipaikka, töyssyjä hidasteita (epäselvyys käy ilmi; toiseen suuntaan pysäköintikieltomerkki, toiseen pysäköintipaikka - vaan kumpi on kumpaan suuntaan).

Tällaisesta käytöstä huolimatta tiellä pitäisi aina olla myös merkkien kuvaamia määräyksiä merkkaavat tagit; esim. yllä maxspeed=40, parking:lane:right=no_parking jne.

Esimerkkejä

Helppoja tapauksia

Path-lighttraffic.jpg
traffic_sign=FI:423 Yhdistetty kevyen liikenteen väylä
Viereinen väylä: highway=cycleway + foot=designated
Path-nomotortraffic.jpg
traffic_sign=FI:312 Moottoriajoneuvolla ajo kielletty
Viereinen väylä: highway=cycleway + foot=yes + horse=yes
Path-motorcarnohorseno.jpg
traffic_sign=FI:312 Moottoriajoneuvolla ajo kielletty
traffic_sign:2=FI:325 Ratsastus kielletty
Viereinen väylä: highway=cycleway + foot=yes + horse=no

Useita merkkejä samassa

FItrafficsign521cdownright.png
traffic_sign=FI:521 Pysäköintipaikka
traffic_sign:2=FI:855a[9-21] Maksullinen klo 9-21
traffic_sign:3=FI:871[Vyöhyke 2 Ei koske P-tunnuksella F] Tekstillinen lisäkilpi muista ehdoista
traffic_sign:4=FI:521c[\] Ajoneuvojen sijoitus pysäköintipaikalla viistosti "\\\"
traffic_sign:5=FI:812[right] Kohde nuolen suunnassa
traffic_sign:bug=Alin pitäisi olla FI:826[right] Alin merkki on "luonnossa" väärin, pysäköintipaikka alkaa heti tolpasta oikealle.
Katso myös Key:parking:lane (kadunvarsipysäköinti)
Fi-no hgv disc others.png
traffic_sign=FI:372 Pysäköintikielto
traffic_sign:2=FI:833 Koskee kuorma-autoja
traffic_sign:3=FI:871[Muut ajoneuvot] Muille ajoneuvojoille ...
traffic_sign:4=FI:856a[4 h] Kiekolla enintään 4 tuntia
traffic_sign:5=FI:851[6-24] Arkisin 6-24
Restrictionstotem02.jpg
traffic_sign=FI:312 Moottoriajoneuvokielto
traffic_sign:2=FI:851[22-06 (22-06) 22-06] Aikarajoitus arkisin 22-06; oikeastaan loput arvot pitäisi olla seuraavassa merkissä (eri koodi), mutta aika usein samassa kilvessä olevat lauantain ja sunnuntain aikarajat on merkattu arkiaikojen yhteyteen, koska merkitys on yksiselitteinen näinkin).
traffic_sign:3=FI:871[Ei koske -huoltoajoa -tontilleajoa -asukaspysäköintitunnuksella F] Tekstillinen lisäkilpi lieventämässä kieltoa. Toistoa toisella kielellä ei yleensä olla merkattu, käytön pitäisi riippua vain sijaintikunnasta.
traffic_sign:4=FI:372 Pysäköinti kielletty
traffic_sign:5=FI:855b[9-19] Paitsi maksun suorittaneilta 9-19
traffic_sign:6=FI:871[Vyöhyke 3 Ei koske P-tunnuksella F] Tekstilisäkilpi.
Restrictionstotem01.jpg
traffic_sign=FI:363[30] Nopeusrajoitusalue 30 km/h
traffic_sign:2=FI:343[12 m] Suurin sallittu pituus 12 m
traffic_sign:3=FI:871[Ei koske -linja-autoja -erityisluvalla] Tekstilisäkilpi lieventämässä kieltoa. Toistoa toisella kielellä ei yleensä olla merkattu, käytön pitäisi riippua vain sijaintikunnasta.
traffic_sign:4=FI:318 Vaarallisten aineiden kuljetus kielletty
traffic_sign:5=FI:851[7-9 15-18] Mainitulla ajalla arkena
traffic_sign:6=FI:848 Vaaralliset aineet ryhmä A
traffic_sign:7=FI:871[Muina aikoina] Tekstilisäkilpi "Muina aikoina"
traffic_sign:8=FI:848 Vaaralliset aineet ryhmä B
Muista myös hazmat=*, maxlength=*, maxspeed=30

Erikoistapauksia

Kolmiot.png

Oikealla liikennevalotolpan kohdalla:

traffic_sign=FI:333;FI:231 Oikealle kääntyminen kielletty ja väistämisvelvollisuus risteyksessä vierekkäin
traffic_signals:motor_vehicle=yes Liikennevalot ajoneuvoille
traffic_signals:foot=yes Liikennevalot jalankulkijoille

Vasemmalla, vasemmanpuoleisen kaistan kohdalla:

traffic_sign=FI:231[old];FI:413[slight_left] Vanhentunut väistämisvelvollisuus risteyksessä -merkki, ja sovellettu pakollinen ajosuunta -merkki vierekkäin
layer=1 Merkki on tien yläpuolella
traffic_signals:motor_vehicle=yes Liikennevalot ajoneuvoille
Muista highway=traffic_signals pisteelle tiessä pysäytyskohdalle juuri ennen suojatietä. Kun avain highway on näin käytetty, väistämisvelvollisuus valojen ollessa poissa toiminnasta merkataan highway:give_way=yes samalle pisteelle. Ilman liikennevaloja laitettaisiin highway=give_way ko. pisteelle.

Huomaa myös, että vasemmanpuoleinen kolmio on kapeammalla reunuksella ja vanhan asetuksen (ennen vuotta 1982) mukainen; merkki olisi pitänyt vaihtaa uuteen vuoteen 1994 mennessä. Tässä merkitys ei muutu, koska on myös voimassaoleva merkki.

Merkkikoodit

Maakohtaisia listoja

Suomi:

Merkit muissa maissa:

Esimerkkejä

120px-Zeichen 240.svg.png traffic_sign=DE:240
120px-Zeichen 250.svg.png
120px-Zusatzzeichen 1020-30.svg.png
traffic_sign=DE:250,1020-30
120px-Zeichen 108.svg.png traffic_sign=DE:108[10]
120px-Zeichen 260.svg.png120px-Zeichen 265.svg.png
120px-Zusatzzeichen 1020-31.svg.png120px-Zeichen 264.svg.png
traffic_sign=DE:260,1020-31;265[3.8];264[2]

Merkin suunta

Suunnan suoraan poispäin merkin arvopinnasta (siis katsojaa kohti) voi merkata tagilla direction=*; arvo on asteina. Toistaiseksi harvoin käytetty.

Tuki ohjelmissa

JOSM

Perustuki

JOSM näyttää liikennemerkkisymbolin kartalla tagille traffic_sign=city_limit, sekä avaimille maxspeed=*, maxweight=* ja maxheight=*, näyttämättä kuitenkaan oikeaa arvoa.

Suomalaiset merkit

Suomalaisia merkkejä tukeva JOSM:n piirtotyyli, ja esivalinnat, on ladattavissa.

Piirtotyyli edellyttää JOSMin versiota r5620 tai uudempaa, ja versiosta r5875 alkaen pakettia ei tarvitse purkaa ollenkaan.

Tyylin saa käyttöön valitsemalla "Muokkaa" => "Asetukset" => "Karttarojektion ja datatulkinnan asetukset" => "Kartanpiirtotyylit"; lisää uusi tyyli oikean reunan plus-merkistä, ja valitse lataamasi fisigns.zip -tiedosto.

Tagien esivalinnat saa käyttöön valitsemalla viereisen välilehden "Tagien esivalinnat", ja lisäämällä uuden rivin vastaavasti plus-merkistä; jälleen valitaan suoraan äsken ladattu fisigns.zip -tiedosto.

Koska esivalinnoissa on niin monta vaihtoehtoa, ne toimivat paremmin jos lisäät ne työkaluriville painikkeeksi.

Muut lisätuet

Kaistojen ja teiden ominaisuuksia näyttävä uusi piirtotyyli näyttää liikennemerkkisymbolit nopeusrajoitusmerkeille ja ohituskieltomerkeille; myös nopeusrajoitussymbolin lukuarvo näkyy oikein.

Seuraavassa taulukossa on joitain esimerkkejä lukukelpoisia nimiä käyttävistä merkeistä ja miten JOSM piirtää ne yllämainitun piirtotyylin kanssa.

Tagit Kuvaus JOSM kuvakaappaus
traffic_sign=maxspeed
maxspeed=50
Nopeusrajoitus 50 km/h JOSM Screenshot Maxspeed 50.png
traffic_sign=maxspeed
maxspeed=implicit
Nopeusrajoitus päättyy JOSM Screenshot Maxspeed implicit.png
traffic_sign=maxspeed
maxspeed=30
source:maxspeed=zone
Aluerajoitus 30 km/h JOSM Screenshot Maxzone 30mph.png
traffic_sign=overtaking
overtaking=no
Ohituskielto alkaa JOSM Screenshot Overtaking no.png
traffic_sign=overtaking
overtaking=yes
Ohituskielto päättyy JOSM Screenshot Overtaking yes.png
traffic_sign=maxspeed;overtaking
maxspeed=70
overtaking=no
Ohituskielto, ja nopeusrajoitus 70 km/h JOSM Screenshot Overtaking no Maxspeed 70.png
traffic_sign=maxspeed;overtaking
maxspeed=implicit
overtaking=yes
Nopeusrajoitus ja ohituskielto päättyvät JOSM Screenshot Maxspeed implicit Overtaking yes.png

Katso myös