Da:Mapping techniques

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Forside Hjælp(en) Om OpenStreetMap Browsing Redigering Upload(en)

Kortlægning sker i to trin: Først skal du vide/finde ud af, hvor tingene er, hovedsagelig gader og veje. Så har du brug for at vide, hvad der er, navnlig POI'er (Points Of Interests, steder af særlig interesse), gadenavne og vejtyper. Du kan gøre disse i rækkefølge, den ene efter den anden, eller begge dele på samme tid, men du kan næppe gøre hvad før hvor.

Finde vejenes form (forløb)

GPS tracklogs

Tracklogs on the GPS screen
Hovedartikel: Recording GPS tracks

Den grundlæggende teknik til kortlægning af veje, stier, færgeoverfarter, ski-ruter osv. er bare tænde GPS'en og lade den registrere de 'tracklogs' som du bevæger dig i. Disse --- forudsat at de er i WGS-84 datum, som er standard --- kan uploades direkte til OpenStreetMap og vises på redigeringskortet.

Indstil GPS'en til at registrere punkterne så tæt på hinanden som muligt. På Garminsystemer er det i "Spor", "Setup", "Opløsning: Højeste"-menuen.

JOSM kan af sig selv bruges til at rcordere logs: surveyor plugin (med hjælp fra livegps plugin) gør det muligt at tilføje oplysninger til den aktuelle position.

Flere applikationer lader dig registrere GPS spor med din bærbare computer, PDA eller mobiltelefon, hvis der er en GPS-modtager tilsluttet.


Satellite/Aerial Imagery

Mange byer har en høj opløsning af georectified luftfotos til rådighed. De kan bruges til at støtte kortlægningen. På grund af licensbekymringer om afledte data, må du kun bruge billeder, der enten er public domain eller hvor forfatteren har accepteret de såkaldte Contributor Terms. Det er ikke (længere) i orden at bruge CC-billeder eller ODbL-data! Det er en aftale med Microsoft, således at det er OK at bruge Bing aerial imagery, som findes i redigeringsappletten. Bing må dog kun bruges som baggrund i en ikkekommerciel Openstreetmap-editor, som f.eks. Potlatch, iD eller JOSM. Aftalen giver ikke tilsagn til nogen anden anvendelse af Bing-billederne. De må altså heller ikke skrives ud.

Planlægger du at kortlægge ved at "tage i marken" kan du forberede dig hjemme først. Tegn så meget fra Bing og andre tilladte kilder som muligt i det valgte område. Skriv det resulterende kort ud eller benyt dig af et smartphone-app med offline-kort. Når du går på kortlægning kan du tage det med dig med en pen (gel eller blæk fungerer bedst, ikke kuglepenne, medmindre du medtager en udklipsholder, heller ikke blyant, fordi det ikke ses særligt godt), og markere på kortet, hvad der er gader/stier, hvilke navne de har, og placeringen af vigtige steder.

Når du kommer hjem, åbn redigeringsappletten og tegn alt det, som du har noteret ned. Fordi du tog kortet med i marken, ved du allerede, hvor alting er.

Få fat i detaljerne

En mere teoretisk tilgang til registrering af oplysninger er under udarbejdelse på siden Geotagged meta data.

GPS Waypoints

Geko and Notepad used for POI logging
Hovedartikel: Points of interest

GPS-modtagere gør det meget nemt at markere waypoints. På Geko, for eksempel, vil "Mark", "OK" indsætte et nummereret waypoint. I det viste eksempel stoppede kartografen på en pubs parkeringsplads og markerede et waypoint, der blev gemt som nummer 206.

Brug en notesblok eller diktafon til at registrere, hvad et givent waypoint svarer til. Selv om det normalt er muligt at skrive disse oplysninger ind i GPS'en selv, kan det være meget fnidret.


Digitale billeder

Hovedartikel: Photo mapping
EXIF data showing creation time

Digitale kameraer er nyttige til registrering af gadenavne, landsby navne, og andre features. Da digitale fotografier er tidsstemplede, kan vi finde ud af, hvor fotografen var på det tidspunkt (ved hjælp af deres GPS-log), og mærke det som fotografiets placering.

I eksemplet her, kan vi sætte postkassen på kortet, hvor GPS'en var på 16:48.

Alternativt kan du bruge specialiseret software, der vil korrelere din GPS log til dine billeder. GPS-oplysningerne vil blive føjet til metainformationen inden i billederne (mest almindeligt, EXIF metainfo inde i jpgs). På den måde kan du programmet automatisk lave en liste over de steder, hvor du har taget et foto. OSM software som JOSM omfatter støtte til disse "Geo-kodede fotografier".

Når du geokoder fotos, skal du sørge for, at kameraet er synkroniseret med GPS'ens tid (test det før turen!); ellers vil korrelationen blive placeret et forkert sted.

Se også: Wikipedia article on geocoded photos


Hånd-tegnede kort af bygaderne

Sketching the streetnames
Hovedartikel: City mapping

I tætte byer med enrettede systemer og net af veje, kan det være vanskeligt at registrere de hundredvis af gadenavne man er stødt på.

En metode er at skitsere, hvordan gaderne krydser hinanden (ikke i skala), og korrelere det senere sammen med det mønster, tracklogs'ene genereret.

En anden teknik er to gennemløbs tilgangen, at optage tracklogs og så vende tilbage med et trykt kort over gadeskitserne fra OSM og udfylde vejnavnene ved at læse vejskiltene.

En en-pass variant af de to gennemløb er at bruge luftfotos (i stedet for track-logs) for at lave skitsen, så udskrive de umærkede segmenter (dvs. et JOSM screenshot), så gå og nedskrive vejnavne .

Hvis du ikke har masser af plads i din papirark, så overvej mærkning med numre i udskriftet, korreler så disse numre til vejnavne (eller landmærker) på et andet ark papir.


Walking Papers - Udskrevet kort

Sketching on a printed map
Hovedartikel: Walking Papers

Denne teknik svarer til et håndtegnet kort, men det giver dig et forspring med, hvad vi allerede kender, og du har mulighed for at lade en anden volontør redigere kortet fra dine noter.

Besøg webstedet walking-papers.org og vælg det område, hvor du vil i gang, udskriv OpenStreetMap kortet for det pågældende område, og tag det så med dig og gør notater om hvad der er behov for skal ændres.

Når du er færdig med at gøre notater til et område, kan du vælge, hvad du skal gøre med dem. Du kan bare se på dine noter, mens du redigerer kort normalt, eller du kan scanne dine noter ind. Efter scanning og uploadning kan du eller en anden redigere kortet, mens du bruger dine noter på skærmen som en kulisse.


Stemme optagele / Audio mapping

Hovedartikel: Audio mapping
VoiceRecorder.jpg

Jeg har vurderet taleoptagelse til at være medium for valg til kortlægning på cykel. Jeg startede med at bruge papir som ovenfor, men fandt at de kontinuerlige stop og start var tidskrævende og en dræber for knæene.

VoiceRecording.png

Der er en lang række forskellige lyd-kortlægnings stilarter, med forskellige nøjagtigheder og detaljeringsgrader, ved hjælp af forskellig hardware og software. Der er nemme teknikker til begynderen og vanskelige, men meget kraftfulde teknikker til den avancerede Mapper. Tjek den helt omstrukturerede hovedartikel.


Video

Hovedartikel: Video mapping

For dem, der kører alene, og ikke kan stoppe og tage noter: monter et videokamera (eller et digitalt kamera i "film"-tilstand) eller andet sted, hvor at det kan se vejskilte, og lad det optage på hele din tur.

Noter bagefter et tidsstempel for alt af interesse i videoen (f.eks "Butikker i venstre 1:32 til 1:37") og korrelerer det med GPS Trackloggen.

Farvelægning af kortet

Når alle sporene er blevet tilføjet og opdateret, er du klar til at begynde at farvelægge kortet. Nogle områder kan tilføjes fra hukommelsen, men ikke alle områder har klart definerede grænser. Det er vigtigt at sørge for at gaderne (GPS spor og TIGER data) er korrekt opdateret først fordi de mange gange danner grænser for andre områder.

Du kan bruge Yahoo SAT-billeder til at ufylde sådanne ting som parker, indkøbscentre, hospitaler, golfbaner, søer og lufthavne. Nogle ting, der ikke er markeret på kortet indeholder kirkegårde, campingpladser, kirker, skoler, bygninger og byen zoner. Disse områder kan ikke udfyldes med en GPS.

En måde at starte på, er ved henvisning til en mappe til en bestemt kategori (dvs. kirker, skoler) med deres adresser og derefter krydsrefere dem på et kort. Når du ved, hvor de er, kan du begynde at tilføje noder og arealanvendelse(land use) i OSM.

De fleste gange vil byer og amter have farvekodet kommunale zoneopdelings kort, som kan bruges til at udfylde dens arealanvendelse til bolig-, landbrugs-, detail, handel og industri. Disse kort er ofte delt i specifikke kategorier (dvs. let industri, tung industri). Zoneområde kortet kan indlæses i et billedredigeringsprogram som Photoshop og derefter kan zone-farverne kombineres. Det er ligegyldigt, hvilke farver, du vælger bare du ved, hvilke farver der er hvad.

Du kan bruge et program som Map Rectifier til at warp'e et billede, så det kan bruges i OSM. Når det er blevet warpet, kan det lægges ind i JOSM i et WMS lag. Herfra kan du spore zonerne og tilføje de relevante arealanvendelses(landuse) tag.

Du kan måske være heldig og finde et GIS-kort fra en by eller amt, der har park info på. Du kan se, dens shapefile data i et program som ArcGIS. Når info er korrekt på skærmen, kan du læave et print screen, og derefter bruge det som dit lag til warp i May Rectify. Der bør ikke være problemer med copyrights men du kan at kontrollere og sikre dig, hvis du er i tvivl.

Tilføje bygninger

Bygninger kan tilføjes fra Yahoo satbilleder ved at tegne en figur rundt om bygningen og derefter tagge det building=*. Da by kan have tusindvis af bygninger, skal du beslutte, hvor du ønsker at starte. Måske lave alle bygninger for organisationer, såsom kirker, skoler, bygninger. Måske starte med centrum eller et stort indkøbscenter. Hvis du ønsker at tage en hel by, skal du prøve at fokusere på større bygninger og arbejde i et bestemt område ad gangen. Yahoo satbilleder er for det meste fra 2006, men på nogle områder endda fra 2001, så de vil ikke altid være op til dato. Du kan være nødt til at stole på dine egne noter eller hukommelse at tegne nogle af de nyere bygninger.

Generelle spørgsmål

Transportmidler

Afhængigt af hvilken type spor, som du har til hensigt at skabe, er nogle transportmidler mere egnede end andre. Naturligvis, til sporing af skinner og motorveje er du nødt til at bruge en tilladt køretøj. Generelt er en bil god til at spore hele længden af en motorvej, hvor lidt specielle funktioner er til stede. En cykel er god til spor af mellemlange afstande, hvor du måske ønsker at stoppe ofte for at markere punkter af interesse eller vejkryds. Til sporing af boligområder med mange tæt beliggende funktioner, er rulleskøjter eller et skateboard/Longboard måske vejen frem.

Lange rejser

Hovedartikel: Long journeys

I nogle tilfælde skal du måske være væk fra en computer i en længere periode, og antallet af trackpoints i din GPS-hukommelse, kan blive en alvorligt begrænsende faktor. Du kan få brug for at øge intervallet mellem trackpointene, overveje at bruge en anden model GPS, og planlægge med ekstra batterikapacitet.

Privatliv / Private områder

Generelt bør du holde dig til offentlige tilgængelige veje og stier, selv om der kan være visse undtagelser (såsom en tilkørselsvej til en campingplads for eksempel). Brug din sunde fornuft, hvis en indkørsel er mærket 'Adgang forbudt' så respekter skiltet og gå ikke ind.

Når du tager billeder, som senere vil blive offentliggjort, så behandl ejendommen, som du forventer din egen skal blive behandlet. Påtrængende fotografier er ikke nødvendige for at kortlægge gader, du kan spørge dig selv om, hvorvidt gade nummer skilte er "fair game" - i landdistrikter disse kan de være nyttige, da de kan være den eneste måde at bekræfte navnet på den offentlige vej, der fører til ejendommen/adressen.

Der er også en side med mere detaljerede analyser af restriktioner på fotografering og nationale forskelle.

Se også