Hu:Key:wheelchair

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Key:wheelchair
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Public-images-osm logo.svg wheelchair
Wheelchair symbol.svg
Leírás
Megadja, hogy egy hely használható-e kerekesszékkel. Edit or translate this description.
Csoport: Properties
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonhasználható területekena kapcsolatokon való használat nincs meghatározva
Wikidata
Státusz: elfogadvaPage for proposal

Ezzel a címkével jelezhető, hogy egy út vagy hely megfelelő-e a kerekesszéket, valamint egyéb közlekedést segítő eszközöket (pl. járókeret) használók számára. Csak akkor add meg ezt a címkét, ha biztos vagy az információ hitelességében (például az adott helyen elhelyezték a megfelelő táblát, illetve személyes tapasztalatod van, vagy egy kerekesszéket használó ismerősödtől hallottad). Több más címke is létezik, amely segíthet annak meghatározásában, hogy egy út alkalmas-e a kerekesszéket használók számára.

Ha nem vagy biztos, használd inkább a description=*, vagy a wheelchair:description=* címkéket, amelyek segítségével szöveges információkat adhatsz meg, és/vagy rakj egy fixme címkét az objektumra, hogy később ellenőrizve legyen.

Gyakori értékek

wheelchair=yes

Minden elérhető kerekesszékkel. [1]

 • bejárat: nincsenek lépcsők
 • helyiségek: nincsenek lépcsők
 • WC (ha van): hozzáférhető, és a fülke elég széles ahhoz, hogy egy kerekesszék elférjen a WC mellett

wheelchair=limited

Csak bizonyos részek érhetők el kerekesszékkel (pl. egyes helyekre nem lehet eljutni, vagy mások segítségét kell kérni a meredek emelkedőknél).

 • bejárat: egy darab, maximum 7 cm-es (kézszélességnyi) lépcsőfok van A 7cm eredeti OSM ajánlás. Magyarországi szabvány 2-3 cm-t tartalmaz és egyeztetések alapján a 7cm-t már nem tartjuk járhatónak. Jobb megközelítés a kerb=* és a belépő lépcső vagy a járdaszegély magasságának számszerű megadása:'
 • helyiségek: a legfontosabb helységekben nincs lépcső
 • WC-k (ha van): nem hozzáférhetőek

wheelchair=no

Kerekesszékkel nem hozzáférhető (például a lépcsők miatt).

 • bejárat: 7 cm-nél magasabb lépcső (lásd előző pont)
 • helyiségek: a fontosabb helyiségek nem hozzáférhetőek
 • WC-k (ha van): nem hozzáférhetőek

wheelchair=designated

Az út vagy terület kifejezetten a kerekesszéket használók számára épült, vagy számukra lett kijelölve (például a csak kerekesszékkel használható liftek). Ritkán van használatban. Figyelem: ezt az értéket a wheelmap.org és több más szofvter sem támogatja. Javasolt inkább a YES érték használata!

Fontos: Nincs alapértelmezett érték a hozzáférhetőségre vonatkozólag. Annak a jelölésére, hogy egy út nem hozzáférhető, a wheelchair=no címkét kell használni.

Példák

A hannoveri villamoshálózat kerekesszékes jelölésekkel

Utak

ha lépcsők vannak az úton, és nincs rámpa (ramp=*)

(Tipp: Mindig gondolj a nehéz, elektromos kerekesszékekre, amik nem tudnak egy lépcsőfokon sem átmenni.)

Szolgáltatások

Buszmegállók

 • highway=bus_stop
 • wheelchair=yes (ha a járdaszegély/peron elég magasan van, vagy az összes áthaladó járművön van rámpa/emelő)
 • wheelchair=limited (ha csak néhány járművön van rámpa/emelő. A wheelchair:description=* címkével további információk adhatók meg magyarul. A wheelmap.org jelenleg csak ebbe a címkébe ment, nem tud nyelvi változatokat, de ha más nyelvre is lefordítod az üzenetedet, akkor wheelchair:description:en=* formában írhatod.
 • wheelchair=no

Szállodák

Megadhatod az üzemeltető (operator=*) weblapját (website=*) is, amennyiben ott további információk találhatóak.

Mozik

ha el kell kérned a kulcsot, segítséget kell kérned, vagy nem minden terem érhető el lépcsők nélkül. A leírás segítségével további információk adhatók meg.

Megadhatod az üzemeltető (operator=*) weblapját (website=*) is, amennyiben ott további információk találhatóak.

Múzeumok

WC-k

 • amenity=toilets
 • wheelchair=yes (ha van kapaszkodó, nincsenek lépcsők, elég széles az ajtó, stb. Akkor is ezt add meg, ha a kulcsot külön el kell kérni)
 • wheelchair=limited (ha elég széles az ajtó, és nincsenek lépcsők)
 • wheelchair=no (ha az ajtók nincsenek legalább 60 cm szélesek, illetve lépcsők, szűk helyek, vagy egyéb akadályok vannak)
 • wheelchair:description=itt add meg a korlátozásokat

Példa piktogramok

Driver2 11:03, 28 April 2009 (UTC)

Adatforrások

UK

Megjelenítés

Az alábbi két projekt célja a kerekesszékes hozzáférhetőség térképen történő megjelenítése:

Lásd még

Fontos további jelölések: Hu:wheelchair routing - többek közt a következő címkék lehetnek hasznosak az utak fizikai tulajdonságainak leírására a kerekesszékes hozzáférhetőség szempontjából: Key:incline, Key:surface, Key:smoothness és Key:width. Kapcsolódó német projekt: DE:Rollstuhlfahrer-Routing.

Jegyzetek

 1. Az USA-n belül azt jelölheted ezzel a címkével, ha az adott hely megfelel az Americans with Disabilities Act (ADA) törvénynek.