NL:Wiki Help

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Over Richtlijnen Organisatie Vertalingen Opruimen Hulp

Dit is de Help-pagina voor het bewerken van de wiki van OpenStreetMap. Ga terug naar de Help voor ondersteuning die is gerelateerd aan andere aspecten van OpenStreetMap.

Beginnen met het bewerken van de wiki

Ons doel is een gebruikersvriendelijke wiki te bouwen die de deelnemers aan OpenStreetMap helpt en gebruikers de informatie die zij nodig hebben snel en eenvoudig vinden. Als u kunt helpen, het staat u vrij deze wiki te bewerken. Ons algemene advies is om dapper te zijn - als een pagina verbeterd kan worden, ga ervoor en doe het!

Spring in het diepe: Klik op 'bewerken' bovenaan een willekeurige pagina om de inhoud te bewerken. U hoeft geen wiki-account te maken om te kunnen bewerken.

Voor inleidende instructies voor het bewerken van pagina's van de wiki, zie Help:Wiki-Editing. Dat verklaart enige syntaxis voor de tekst van de wiki voor het bereiken van speciale effecten in de tekst, zoals vette en cursieve tekst. U wilt misschien ook Wikipedia's help bezoeken. Wikipedia is de grootste online wiki en heeft gedetailleerde artikelen die bijna elk voor te stellen aspect van het bewerken van pagina's behandelen. Het heeft ook een groep vrijwilligers die vragen beantwoorden en hulp bij het bewerken verschaffen. De wiki van OpenStreetMap deelt hetzelfde platform als Wikipedia (namelijk Mediawiki), dus veel van wat daar werkt, zal hier ook werken.

software Mediawiki

We kunnen niet elk onderwerp over Mediawiki behandelen op https://wiki.openstreetmap.org/. Bekijk de hoofdpagina voor help op de site van MediaWiki.

Wiki richtlijnen

Hoofdartikel: NL:Wiki guidelines

Onthoud dat iedereen alles mag bewerken op de wiki van OSM. Ook u. Wanneer u toevoegt aan de wiki, zou u u de juiste plaats moeten zoeken binnen de huidige structuur, om door te kunnen bouwen op de informatie die we al hebben. Dat is beter dan het maken van een nieuwe pagina als uw pagina, waar dingen op uw manier worden beschreven. Wees er ook op bedacht dat andere de pagina na u kunnen bewerken.

De wiki heeft momenteel enige reorganisatie nodig, en die inspanning wordt gecoördineerd op WikiProject Cleanup. Grootschalige herschikkingen of verwijderingen zouden nodig kunnen zijn om dit te bereiken. het staat u vrij om deel te nemen, maar voor elke wijziging die zou kunnen worden beschouwd als destructief, zou u een reeks opmerkingen moeten achterlaten op de geassocieerde discussiepagina's, om uit te leggen wat u doet en waarom. Voor echt grote wijzigingen die iemand van streek zouden kunnen maken, is het beter om er eerst een bespreking over te voeren. Stel de wijziging voor, bespreek die en zoek overeenstemming over de beste organisatie. Verschillende mensen hebben verschillende ideeën over hoe de pagina's van de wiki te organiseren.

Geschiedenis en discussie

Alle pagina's op de wiki hebben een geassocieerde pagina voor de geschiedenis waar u eerdere versies van de pagina kunt bekijken. U kunt ook een recente bewerking ongedaan maken als u niet blij bent met het resultaat (hoewel het altijd beter is om de Bewerking ter controle bekijken van wijzigingen vóórdat de bewerkingen worden opgeslagen). Toegang hiertoe is rechtsboven op elke pagina van de wiki.

In aanvulling op de geschiedenis, hebben alle pagina's van de wiki ook een pagina talk. Dat is een ideale plaats om potentiële wijzigingen aan een pagina te bespreken, in het bijzonder als zij groot zijn of zouden kunnen worden beschouwd als controversieel. Toegang tot die pagina kan worden verkregen door te klikken op "Overleg" aan de bovenzijde van elke pagina.

Maak een gebruikerspagina

U wilt misschien beginnen met het bewerken van uw gebruikerspagina. Als u de gemeenschap van OSM wilt laten weten waar u woont (bijvoorbeeld zodat OSM-leden in de buurt met u kunnen samenwerken om uw lokale omgeving in kaart te brengen), plaats dan enige koppelingen naar een categorie, zoals de volgende, aan de onderzijde van uw gebruikerspagina, noodzakelijk om de gebieden te identificeren waarop u wilt helpen bij het maken van kaarten:

[[Category:Users in Country|gebruikersnaam]]
[[Category:Users in State/Province|gebruikersnaam]]
[[Category:Users in City|gebruikersnaam]]

Vervang Country door de naam van uw land, gebruikersnaam door uw gebruikersnaam, etc. Dan zou uw naam moeten verschijnen onder de boom van de categorie Gebruikers op geografische regio. Als u toevalligerwijze de eerste gebruiker in een bepaalde categorie geografische regio (land, stad, etc.) bent , zal de koppeling naar de categorie aan de onderzijde van uw gebruikerspagina in het rood verschijnen, totdat iemand de pagina voor de categorie maakt. Als het bewerken van de wiki nieuw voor u is hoeft u zich daar geen zorgen over te maken - iemand anders zou die eventueel voor u kunnen maken.

U kunt ook subpagina's voor gebruikers maken, om het bewerken te oefenen vóórdat u iets plaatst op de hoofdwiki. Wikipedia verschaft enige hulp hierover.

Als u afbeeldingen van uzelf of andere, specifiek voor de gebruikerspagina, upload, plaats die dan in Category:User images met de code [[Category:User images]].

Op uw persoonlijke pagina kunt u reeds gemaakte stickers met verschillende informatie over het gebruiken van aangepaste sjablonen plaatsen. Kies Userboxes bij het bezoeken van de Category:Userbox

OpenStreetMap weergeven

Dit is de wiki van OpenStreetMap - natuurlijk kunt u de kaart van OSM op elke pagina invoegen. Als u een statische afbeelding van de kaart wilt gebruiken, zie Simple image MediaWiki Extension. Als u een dynamische Slippy Map wilt gebruiken, zie Slippy Map MediaWiki Extension.

Afbeeldingen opnemen van Wikimedia Commons

Sinds april 2009 is het mogelijk afbeeldingen op te nemen vanaf Wikimedia Commons op de wiki van OSM.

Korte HowTo: Zoek op Wikimedia Commons naar de gewenste afbeelding en bed die hier als volgt in:

[[Image:Dunvegan_Castle_in_the_mist01editcrop_2007-08-22.jpg]]

Opties voor wijzigen van grootte en plaatsing zijn

[[Image:image.png|thumb/frame|left/right/center|grootte in px (bijv. 100px)|
alt=tekst die de afbeelding beschrijft (nuttig voor mensen met schermlezers)|
omschrijving hier wordt weergegeven onder de afbeelding]]

Voorbeeld:

[[Image:Dunvegan_Castle_in_the_mist01editcrop_2007-08-22.jpg|thumb|right|
200px|alt=foto van Dunvegan Castle op Isle of Skye in de mist|
Kasteel Dunvegan op Isle of Skye]]
ziet er uit zoals dit:
foto van Dunvegan Castle op Isle of Skye in de mist
Kasteel Dunvegan op Isle of Skye

Voor een meer uitgebreide HowTo, zie de Wikipedia Picture_tutorial.

Opmerking:
Gebruik alleen afbeeldingen van Wikipedia als de licentie Public Domain of CC-BY of CC-BY-SA is.
Het is u NIET toegestaan afbeeldingen te gebruiken met de licentie GNU, zoals GFDL of GPL. In dat geval dient u contact op te nemen met de auteur en vragen of zij hun afbeelding beschikbaar willen stellen onder CC-BY-SA voor OSM.
U zou waarschijnlijk geen afbeeldingen van kaarten vanaf Wikimedia moeten gebruiken, zelfs niet als zij werden vermeld als CC-BY-SA op Wikipedia, omdat deze gemeenschap meer striktere criteria hanteert met betrekking tot afgeleide werken.

Zie ook Samenwerking met Wikipedia.

Hoe de cache te legen

Broncode opnemen

Omsluit uw code met <source lang=*>...</source>, waar * de taal is - één van:

actionscript, ada, apache, applescript, asm, asp, autoit, bash, blitzbasic, bnf, c, c_mac, caddcl, cadlisp, cfdg, cfm, cpp, cpp-qt, csharp, css, d, delphi, diff, div, dos, eiffel, fortran, freebasic, gml, groovy, html4strict, idl, ini, inno, io, java, java5, javascript, latex, lisp, lua, matlab, mirc, mpasm, mysql, nsis, objc, ocaml, ocaml-brief, oobas, oracle8, pascal, perl, php, php-brief, plsql, python, qbasic, rails, reg, robots, ruby, sas, scheme, sdlbasic, smalltalk, smarty, sql, tcl, text, thinbasic, tsql, vb, vbnet, vhdl, visualfoxpro, winbatch, xml, xpp, z80

Opmerking: U kunt ook andere accentuering van taal (mis-)gebruiken indien de door u gewenste taal niet vermeld is. Bijv. voor code van Overpass QL (voorbeelden daar) wordt vaak "cpp" gebruikt en het ziet er goed uit. Gebruik voor Overpass XML, natuurlijk "xml".

Bijvoorbeeld:

<source lang=perl>
#-TEST--------------------------------------------------------------------------
our $help=0;
my $coord;
print "TEST\n\n";
</source>

wordt weergegeven als:

#-TEST--------------------------------------------------------------------------
our $help=0;
my $coord; 
print "TEST\n\n";

zie ook