Ca:About

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
El següent text és una traducció de l'article original en anglès, revisat des de la versió rev2113181. Introduïu tota la informació nova o la informació que sigui específica del seu lloc abans d'aquest avís.
Si us plau eviteu canviar radicalment aquest text sense traducció, actualitzant també l'article original, i notifiqueu-lo a la comunitat internacional o sol·liciteu ajuda en aquest lloc. S'accepten correccions ortogràfiques, gramaticals, lèxiques o estilístiques.
Aconsegueix ajuda Acerca d'OpenStreetMap Navegació Com contribuïr Contribuïr a les dades del mapa Editors Glossari Guia de principiants

L'OpenStreetMap és un mapa editable i lliure del món sencer que està sent sobre manera elaborat des de zero per voluntaris i publicat amb una llicència de contingut obert.

La llicència de l'OpenStreetMap permet l'accés lliure (o quasi lliure) a les nostres imatges de mapes i a totes les dades cartogràfiques subjacents. El projecte té com a objectiu promoure usos nous i interessants d'aquestes dades. Consulta «Per què l'OpenStreetMap?» per obtenir més informació sobre per què volem un mapa de contingut obert i per conèixer la resposta a la pregunta que escoltem amb més freqüència: per què no usar només els mapes de Google?

El mapa

Navegar pel nostre mapa és senzill. Fes un cop d'ull i a veure què opines de la nostra cobertura i nivell de detall. Al llarg dels anys hem progressat prou espectacularment, aconseguint moltes fites de cartografiat. Individus, governs i companyies comercials ja han començat a utilitzar aquestes dades, i en molts païssos, per a molts usos, l'OpenStreetMap és una alternativa viable a altres proveïdors de mapes. Tanmateix, el mapa no està acabat encara. El món és un lloc gran. Com es veu el teu veïnat a l'OSM? També hi ha moltes d'altres formes de començar a usar l'OpenStreetMap.

Cartografiat

Aquest no és només un projecte en línia. Sortim del darrere de les pantalles dels nostres ordinadors i examinem entorns urbans i àrees rurals per crear els nostres mapes. Aquest és un esforç de cartografiat comunitari. Usem programari d'edició col-laborativa d'estil wiki per recolzar el projecte, el que significa que els nostres mapes continuaran creixent i millorant. Si tens una unitat de GPS, pots contribuir amb les pistes que hagis gravat. També podem millorar el mapa mitjançant les imatges aèries de Bing o d'altres tècniques de cartografiat. Pots començar a editar els nostres mapes tot seguit amb l'editor en línia iD o descarregar l'aplicació d'escriptori JOSM.

Desenvolupament

L'extens treball de desenvolupament de programari està guiant el projecte en diferents direccions. Com es va esmentar, hem creat diverses eines d'edició de mapes. De fet, l'OpenStreetMap funciona amb programari de codi obert des de la seva interfície de mapa lliscant fins l'API d'accés a dades subjacents (una interfície de servei web per llegir i escriure dades del mapa). Hi ha oportunitats per als subprojectes que treballen amb les nostres dades o que els usen, però també necessitem ajuda per corregir errors i agregar funcions als nostres components principals.

Desenvolupadors i traductors són sempre benvinguts!

Usar dades de l'OpenStreetMap

Si estàs buscant com usar les dades de l'OpenStreetMap, el següent tema serà del teu interès:

  • Leaflet - per mostrar mapes basats en l'OpenStreetMap i d'altres dades
  • API d'Overpass + Overpass turbo - extreure algunes dades limitades de l'OSM de la base de dades
  • Planet - obtenir totes les dades de la base de dades

Història de l'OpenStreetMap

Article principal: Història de l'OpenStreetMap

Steve Coast va fundar l'OpenStreetMap en 2004. El 22 d'agost de 2006, es va crear la Fundació OpenStreetMap per fomentar el creixement, el desenvolupament i la distribució de dades geoespacials lliures i proporcionar dades geoespacials perquè qualsevol pugui usar-los i compartir-los.

La Fundació OpenStreetMap

La Fundació OpenStreetMap és una organització que realitza recaptació de fons. Una despesa important és adquirir i mantenir els servidors que allotgen el projecte OpenStreetMap. Encara que la fundació recolza el projecte, no controla el project ni "posseeix" les dades de l'OSM. La fundació es dedica a fomentar el creixement, el desenvolupament i la distribució de dades geoespacials gratuïtes i a proporcionar dades geoespacials perquè qualsevol pugui usar-los i compartir-los.