Fi:Paikkapisteet

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Paikkapiste (engl. point of interest tai POI) on kartalla sijaitseva piste, joka ilmaisee jotakin paikkaa. Englanninkielisestä nimestään (point of interest = kiinnostava paikka) huolimatta paikan ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan kiinnostava. Terminä POI onkin siis varsin harhaanjohtava, mutta yleisesti käytetty termi etenkin navigaattoreissa.

Suomeksi termille ei ole kovin vakiintunutta käytäntöä. Jotkut kutsuvat point of interestiä vain kiinnostavaksi paikaksi, POI:ksi tai paikaksi. OSM:ssä vakiintunut termi on paikkapiste, ja artikkelin kirjoittaja suosittelee sen käyttöä.

Paikkapisteitä ovat muun muassa:

  • Kirkot, koulut, kaupungin- ja kunnantalot sekä muut merkittävät rakennukset
  • Postitoimistot ja -laatikot, kaupat, yritykset, tehtaat ja puhelinkopit
  • Pubit, baarit ja ravintolat
  • Pysäköintialueet ja levähdyspaikat (ilmaiset ja maksulliset)
  • Nopeuskamerat
  • Turistikohteet

Paikkapisteet OpenStreetMapissa

Area that's been mapped with one waypoint per street name, waiting to have streets created. (Background colour has been inverted in this screen capture for improved track visibility.)

Yksi OpenStreeMapin elementeistä on piste, jota pidetään yleensä automaattisesti paikkapisteenä. Pisteen toinen käyttötarkoitus on muodostaa viivoja. Itse asiassa viivan muodostava piste voi olla samaan aikaan myös paikkapiste, hyvänä esimerkkinä tästä toimii rautatien tasoristeys.

Paikkapisteen erottaa pisteestä siihen liitetyt tagit. Viivan jäsenenä olevalla pisteellä ei yleensä ole tageja, mutta tasoristeyksellä (joka on osa viivaa) on: railway=crossing. Suurin osa käytössä olevista tageista on lueteltu sivulla Kartan ominaisuudet.

OSM:n paikkapisteet laitteeseeni

Jotkut laitteet (GPS-navigaattorit, älypuhelinsovellukset) mahdollistavat paikkapisteiden lataamisen niihin tietyssä muodossa. Valitettavasti jotkut valmistajat estävät avoimen karttatiedon lataamisen laitteeseen. Joissakin laitteissa tämä on kuitenkin mahdollista.

Tästä wikistä löytyy toivottavasti lisätietoja paikkapisteiden lataamiseen (tai onko se ylipäätään mahdollista). Etsi laitettasi tältä sivulta. Tietojen puuttuessa (Auta meitä lisäämällä tiedot tähän wikiin!) yritä selvittää itse paikkapistetiedostojen latausmahdollisuus laitteesta. Kytke laite USB:llä tietokoneeseen ja tutki laitetta.

Hyvällä tuurilla paikkapisteet voi ladata suoraan laitteeseen. Esimerkiksi CloudMade tarjoaa mahdollisuuden ladata TomTomin navigaattoreille paikkapisteet maakohtaisesti: http://download.cloudmade.com/.

Katso myös