NL:Portal:Press

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
OpenStreetMap in The Guardian

Deze pagina geeft een indruk van OpenStreetMap vanuit een journalistiek oogpunt voor mensen die willen schrijven over dit project.

Introductie

"OpenStreetMap is een project dat probeert te voorzien in gratis geografische data zoals straatkaarten voor iedereen die geïnteresseerd is."
"Het project is begonnen omdat de meeste kaarten waarvan je zou denken dat ze vrij zijn, eigenlijk wettige of technische gebruiksbeperkingen hebben waardoor men ze niet op creatieve, productieve of onverwachte manieren kan gebruiken."

Mensen die bijdragen aan OpenStreetMap nemen een GPS-apparaat met zich me op hun reizen of gaan speciaal op pad om GPS-routes te registeren. Ze leggen straatnamen, namen van steden en dorpen en andere interessant zaken vast op hun bloknoot, fototoestel en dictafoon.

Terug achter de computer worden deze GPS-routes geupload en uitgezet als wegen in de gemeenschappelijke OSM-database. Gebruikmakend van hun aantekeningen voegt mens de straatnamen toe en andere informatie zoals het wegtype en de verbinding tussen wegen.

Deze gegevens worden vervolgens verwerkt tot gedetaileerde kaarten op straatniveau die vrij gepubliceerd kunnen worden op sites zoals Wikipedia, gebruikt in navigatieapparatuur of afgedrukt en gekopieerd, zonder enige beperking.

Zie Waarom OpenStreetMap maken voor de achterliggende filosofie, of Portal:Users voor technische details.

Materiaal

Afbeeldingen van pictogrammen Pictogrammen is een verzameling van OpenStreetMap-pictogrammen.
Promotieafbeeldingen Geselecteerde afbeeldingen is een verzameling van onze beste kaarten en afbeeldingen, en op afbeeldingen voor publicatie vindt u OpenStreetMap-promotiemateriaal.
Voorbeeldkaarten Lijst van plaatsen geeft een overzicht van locaties die beschikbaar zijn, of kijk op de Weybridge-, Bedford- of Isle of Wight-pagina's voor de beste kaarten.

(Lees a.u.b. de OpenStreetMap-licentie voor publicatie van de kaarten; we willen dat de lezers weten dat de kaarten vrij te copieren zijn, dus u dient dit te vermelden bij publicatie...)

Communities Karteringsprojecten (Eng) toont activiteiten in allerlei landen
Actuele statistieken Statistieken (Eng) toont hoeveel mensen betrokken zijn en hoe veel data is verzameld.
Krantenoverzicht OpenStreetMap in de pers (Eng) toont verwijzingen naar persberichten over OpenStreetMap.

Nieuws

U kunt zich aanmelden op de maillinglijst om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rond OpenStreetMap (zie Contactpagina), lees de nieuwspagina of kijk op overzicht van evenementen.

Voorbeelden van eerdere OpenStreetMap-evenementen staan op Isle of Wight (zelfs bezocht door groepen uit Noorwegen) en Mapchester, dat ondersteund werd door de universiteit van Manchester.

Contact

Alle details vindt u op de Contactpagina.

Archief