Da:Beginners Guide 1.6

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Nuvola web pen.svg
Guide til nybegyndere


Yderligere hjælp

  • Brug søgefeltet øverst for at søge i wiki efter den rigtige side til at besvare dit spørgsmål.
  • Kortobjekter — nyttig oversigt til at finde ud af, hvordan man tagger en lang række objekter. Bemærk, at siden indlæses langsomt. Se også Category:da:Features for mere indhold.
  • Kortlægningsprojekter — Siden indeholder oplysninger om mange projekter inden for OpenStreetMap om bestemte emner eller for bestemte lande/territorier.
  • Hjælp og support — giver svar på de mest almindelige spørgsmål og problemer i et forum-format.
  • switch2osm — forklarer, hvordan man bruger OpenStreetMap i stedet for andre tjenester.
  • Kontaktkanaler — få kontakt med rigtige brugere på fora, mailinglister, IRC eller møder i det virkelige liv.
  • Category:da:Portals — fungerer som forside for wiki'en. Nyttig hvis du også gerne vil udforske kategorier på øverste niveau Category:da:Categories
  • Tvister
  • Få hjælp — flere hjælpemidler.
  • Sidst, men ikke mindst, kan du i vores FAQ finde svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Fællesskab

Hjælp fra andre OSM-medlemmer kan findes en række steder.

Det kan være en god idé at udnytte OpenStreetMaps fællesskab til at hjælpe dig med at tage dine første skridt og lære om kortlægning. Du kan kommunikere med OpenStreetMappers overalt i verden gennem forskellige kontaktkanaler. Hvis du f.eks. kan lide e-mail, er mailinglisterne en meget populær kommunikationskanal. Der er en meget aktiv en, der hedder "talk" til generel diskussion. Der er også en særlig mailingliste for nye brugere, der stiller spørgsmål, kaldet "newbies". Hvis du vil stille et meget hurtigt spørgsmål, er det værd at hoppe ind på IRC. Lad dig ikke afskrække af det tekniske akronym. Det er bare et chatrum til øjeblikkelig tekstbaseret chit-chat.

Men OpenStreetMap har også et meget lokalt aspekt. Du kan finde ud af mere om kortlægning i dit land, og måske endda i din region eller by, ved at navigere rundt på wikiens sider med start i "Kortlægningsprojekter". Du kan finde specifikke oplysninger om involverede personer, kontaktkanaler, der bruges lokalt, og måske endda lokale begivenheder.

Du kan få en masse sjov ud af at præsentere dig selv og blive venner med andre OpenStreetMap-entusiaster i fællesskabet, og det kan være en god måde at lære på, men glem ikke ... du behøver ikke at bede om tilladelse, før du redigerer kortet.

Værktøjer til monitorering

Se Værktøjer til monitorering for en komplet liste. Du vil normalt foretrække at starte med disse:

  • Achavi giver dig mulighed for at vælge en boks og et tidsinterval og viser alt, hvad der er ændret i den boks i det pågældende tidsrum. Det gør det også muligt at vise et enkelt ændringssæt.
  • OSMCha giver dig mulighed for at inspicere individuelle ændringssæt. Du vil normalt vælge et bestemt område, du vil overvåge, ved at klikke på "filtre". Det er også muligt at filtrere ændringssæts efter mange andre kriterier. Hvis du opretter et bogmærke i browseren, vil bogmærket huske din filtreringsopsætning. Det gør det også muligt at åbne ændringssættet i mange forskellige overvågningsværktøjer og editorer.
  • WhoDidIt for at inspicere områder og se, hvilke brugere der har bidraget med hvilke ændringssæt.

Værktøjer til fejlfinding

Se Værktøjer til fejlfinding for en komplet liste. Du vil normalt foretrække at starte med disse:

Monitorering af det lokale fællesskab

Sådan undgår du datakonflikter

Det er et vanskeligt spørgsmål, for hvis du er den eneste, der redigerer et område, ser du måske aldrig en datakonflikt. Vær opmærksom på, at konflikten handler om modstridende data. Ikke en personlig konflikt mellem brugere. Datakonflikter opstår, når nogen downloader nogle data. Under redigeringen af disse data downloader en anden bruger de samme data, ændrer dem og uploader dem. Når de første personer forsøger at uploade de samme redigerede data, opretter OSM-serveren en konflikt, og uploadet stoppes. Denne konflikt skal løses af dig, før du kan uploade dine data. Disse konflikter opstår oftere, hvis mange brugere redigerer de samme områder, f.eks. i tætte byer.

  • Brug et rigtigt eller billed-kagediagram for at undgå konflikter med andre kortlæggere
  • Reducer tiden for download-upload-vinduet
    • Ved at bruge mindre ændringssæt.
    • Ved at indsende dem oftere end normalt
    • Overvej at indsende regelmæssige ændringssæt, hvis konflikter ikke længere er et problem

Se også

Andre vejledninger



« Se dit arbejde og begynd at bruge data

Teksten på denne side, eller en del af den, er en oversættelse af den originale artikel på engelsk, kontrolleret for rev2752240.
Hvis du ændrer denne oversættelse radikalt, bør du også ændre den originale artikel (medmindre det drejer sig om specifikke lokale forhold). For at gøre dette kan du bede det internationale fællesskab om hjælp på dette website. Ortografiske, grammatiske, leksikalske eller stilistiske rettelser er velkomne.