NL:OpenStreetMap account

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Een Account voor OpenStreetMap stelt u in staat om te beginnen met het bewerken van de gegevens voor de kaart om bijdragen te leveren aan de kaart. Het stelt u tevens in staat om nieuwe GPS-gegevens te uploaden. Het is (helaas) een afzonderlijk systeem van de accounts voor het bewerken van de wiki. Bekijk Accounts voor een overzicht van alle typen account in het ecosysteem van OSM.

Een account maken

Maak een account voor OSM aan op: https://www.openstreetmap.org/user/new

Vul uw e-mailadres in. Voer het tweemaal in, en zorg er voor dat u het correct typt, en onthoud welke u gebruikte. Dit is de primaire manier om u te identificeren. We geven geen e-mailadressen direct publiek weer in en zelfs niet voor andere ingelogde gebruikers (Zie Privacy Policy#Email Addresses)

Kies een "Weergavenaam". Deze wordt weergegeven voor andere gebruikers, dus denk er even over na hoe u wilt worden aangesproken. Velen besluiten om hun echte naam te gebruiken, maar dat is niet verplicht (het teken spatie is toegestaan).

Kies een wachtwoord. Zoals gewoonlijk... vermijd woorden uit woordenboeken, gebruik niet hetzelfde wachtwoord als voor uw bankrekening, en voer het tweemaal in om te zorgen dat er geen problemen ontstaan door typefouten.

Klik op 'Registreren'

Op de volgende pagina zullen de "Contributor Terms" worden weergegeven. Deze overeenkomst voor bijdragen is tussen u en The OpenStreetMap Foundation. Het verheldert de intellectuele eigendomsrechten voor de kaartgegevens die u bijdraagt. Als u woont in Frankrijk of Italië, selecteer die optie dan in het keuzemenu bovenin. Om wettelijke redenen geven we vertaalde en enigszins aangepaste wettelijke teksten weer voor Franse en Italiaanse inwoners. Alle anderen kunnen het laten staan op "Rest of the world". Niet officiële vertalingen zijn in verschillende talen beschikbaar op Open Database License/Contributor Terms.

Kies of u er mee instemt dat uw bijdragen worden uitgegeven in het publieke domein (selecteren) of niet (niet selecteren) Verklaren dat uw bijdragen ten behoeve van het publieke domein zijn is uw eigen vrije keuze. Het niet selecteren van deze optie zal u niet belemmeren bij het maken van uw account of op enige andere wijze uw bijdragen aan OSM negatief beïnvloeden. Bekijk Pros and cons of contributing data public domain voor enige verduidelijking van deze keuze.

Klik op de knop "Accept" wanneer u door wilt gaan.

U zou nu een e-mail ter bevestiging moeten ontvangen waarin u gevraagd wordt op een link te klikken om er zeker van te zijn dat het e-mailadres werkelijk van u is.

Als de e-mail ter bevestiging niet aankomt, zou u uw map 'spam' moeten controleren, en misschien uw inbox na een paar minuten moeten vernieuwen. Als u de e-mail nog steeds niet vind of als u uw wachtwoord voor uw account van OSM bent vergeten, vernieuw dan het wachtwoord op https://www.openstreetmap.org/forgot-password.html


We hebben ook verschillende accounts voor enkele andere systemen, gerelateerd aan OpenStreetMap: Bekijk Accounts voor details.

Accountnamen en beleid voor meerdere accounts

OpenStreetMap verplicht u niet om uw echte naam te gebruiken, noch om u te beperken tot slechts één account. Het staat u vrij uw echte naam te gebruiken als uw accountnaam, en vele mappers doen dat ook, maar u mag elk pseudoniem kiezen dat u wilt. Ook, u mag meerdere accounts maken als u dat wilt - bijvoorbeeld als u zo privacy-bewust bent dat u niet wilt dat iemand een verbinding legt tussen de bewerkingen die u maakt wanneer u op vakantie bent en die welk u thuis gemaakt heeft. (Er zijn zelfs situaties waar we u specifiek vragen om een afzonderlijk account te gebruiken, namelijk bij het deelnemen aan importeren van gegevens.)

Misbruik deze vrijheden niet. In het bijzonder: maak niet

  • meerdere accounts aan met het enkele doel het misleiden van anderen (bijv. om het te doen lijken alsof veel verschillende personen op enigerlei wijze "aan uw kant staan" terwijl dat slechts uzelf bent, of om te verhullen dat u OSM spamt met betaalde advertenties);
  • accounts aan met namen waarvan u weet dat zij mensen kunnen kwetsen;
  • accounts aan die zich als een andere persoon voordoen.

Een vergeten wachtwoord herstellen

Als u uw wachtwoord vergeet, zullen we u een nieuw e-mailen. Ga eenvoudigweg naar het formulier Wachtwoord vergeten?. U heeft daarbij uw e-mailadres nodig.

Vergeten met welk e-mailadres u zich registreerde? OK, dat is een probleem, maar nog niet alles is verloren. Bekijk Question:How to recover OSM password without knowing email?

Uw wachtwoord wijzigen

Ga, om uw wachtwoord te wijzigen, naar de instellingen van uw profiel (te vinden door te gaan naar: https://www.openstreetmap.org/user/uwgebruikersnaam/settings) en voer, in de velden password en confirm password, uw nieuwe wachtwoord in.

Verwijderen

Stuur een een e-mail naar het support-adres en een administrator zal uw account uitschakelen en uw details verwijderen uit de database van OpenStreetMap. Uw e-mailadres zal gewoonlijk worden behouden voor het geval dat een administrator van OpenStreetMap nog contact met u moet opnemen in de toekomst.