NL:Tag:barrier=bollard

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg barrier = bollard
Traffic bollard removable with key on a footway.jpg
Omschrijving
Eén of meer vaste of mechanisch bedienbare paaltjes op het wegdek om de doorgang voor bepaalde voertuigen te verhinderen. Edit this description in the wiki page. Edit this description in the data item.
Representatie in OSM Carto
Barrier.svg
Groep: barriers
Gebruikt op deze elementen
kan aan knopen worden gekoppeldkan aan wegen worden gekoppeldkan niet aan vlakken worden gekoppeldkan niet aan relaties worden gekoppeld
Impliceert
Nuttige combinaties
Status: goedgekeurdPage for proposal

De tag barrier=bollard wordt gebruikt voor een blokkeerpaaltje of een rij van blokkeerpaaltjes. Het gaat om een vaststaand, verwijderbaar, klapbaar of verzinkbaar paaltje op het wegdek, bedoeld om de doorgang voor bepaalde voertuigen of weggebruikers te verhinderen. De vaststaande variant wordt ook wel schamppaal, stoeppaal of amsterdammertje genoemd. De verzinkbare variant wordt in Nederland ook wel poller of vezip genoemd.

Zulke paaltjes worden op veel plekken gebruikt als bescherming voor straatmeubilair, verhinderen van parkeren en geleiden en scheiden van verkeersstromen, maar ook om de doorgang op wegen en paden te verhinderen.

Tagging

Een los paaltje kan in kaart worden gebracht als knoop (node). Een rij paaltjes kan in kaart worden gebracht als een reeks losse knopen (nodes), of als een lijn (way). De lijn mag gesloten zijn, bijvoorbeeld een kring van paaltjes om een voetgangersplein, maar geldt dan niet als gebied (area).

node Voeg de tag barrier=bollard toe aan een knoop (node) op de plek waar het paaltje staat.Een los paaltje op een weg is bij voorkeur ook een knoop (node) van de weg. Dat stelt navigatiesoftware in staat om rekening te houden met het obstakel.

Standaard worden access=no, foot=yes en bicycle=yes en gelijkwaardige tags als mofa=yes en moped=yes geïmpliceerd. Als deze waarden niet gelden, kun je op de knoop (node) expliciet taggen wie de barrière al of niet kunnen passeren. Je kan ook op de lijn (way) expliciet taggen wie de barrière al of niet kunnen passeren.

Plaats een paaltje dat midden op een weg staat alleen op die weg en niet op een kruispunt van wegen, tenzij het geldt voor al het verkeer op de kruising.

Je kan ook maxwidth:physical=* toevoegen dat maakt duidelijk of bijv. een driewieler het paaltje kan passeren. De breedte is bijvoorbeeld op te meten met behulp een goede luchtfoto en de JOSM measurement plugin.

way Voeg de tag barrier=bollard toe aan een lijn (way) toe die de paaltjes verbindt. Als een rij paaltjes dwars op een weg loopt, moet het kruispunt van de rij en de weg een knoop (node) zijn. Dat stelt navigatiesoftware in staat om rekening te houden met het obstakel.

Soorten paaltjes

Rising poller

Sommige paaltjes zijn automatisch inklapbaar of beweegbaar (movable) of verzinkbaar (rising) met behulp van een speciale sleutel, een code of een timer [1]. Je ziet ze bijvoorbeeld bij winkelstraten waar op bepaalde tijden doorgang mogelijk is voor laden/lossen, bussluisen en toegangen voor hulpdiensten. Er zijn nog meer varianten, zoals buigbare plastic paaltjes (flexible). Er worden verschillende tags gebruikt om dit weer te geven, maar key bollard=* wordt verreweg het meest gebruikt. Raadpleeg Taginfo of Tagwatch voor de juiste keuze.

Rendering

Voorbeeld van de huidige rendering styles.

Tag Element Voorbeeld locatie OsmaRender Mapnik
barrier=bollard node way 52.65266°N 5.09017°O Bollard osmarender.png Bollard mapnik.png

Referenties