NL:Tag:barrier=bollard

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg barrier = bollard
Bollard in residential area.jpg
Omschrijving
Eén of meer vast of mechanisch bedienbaar metalen of betonnen paaltjes op het wegdek die de doorgang voor bepaalde voertuigen verhinderen. Edit or translate this description.
Representatie in OSM Carto
Barrier.svg
Groep: Barriers
Gebruikt op deze elementen
kan aan knopen worden gekoppeldkan aan wegen worden gekoppeldkan niet aan vlakken worden gekoppeldkan niet aan relaties worden gekoppeld
Impliceert
Nuttige combinaties
Status: goedgekeurd

De tag barrier=bollard wordt gebruikt voor pollers. Dit zijn één of meer vast of mechanisch bedienbaar metalen of betonnen paaltjes op het wegdek. Zij moeten de doorgang voor bepaalde voertuigen verhinderen. Ook worden deze Amsterdammertje, stoeppaal, vezip of schamppaal genoemd.

Tagging suggesties

Een poller kan in kaart worden gebracht als knoop of weg.

node Voeg de tag barrier=bollard toe aan een knoop waar de poller zich bevind.

Standaard wordt access=no, foot=yes en bicycle=yes geimpliceerd. Als deze waarden niet gelden, tag dan expliciet wie de barrière kunnen passeren. Plaats een poller altijd op een enkele straat en niet op een kruispunt van wegen, tenzij het effect heeft voor al het verkeer op de kruising.

way Een rij van pollers kan worden weergegeven door een weg.

Automatische, "Rising" Pollers

Rising poller

Sommige pollers zijn automatisch inklapbaar, hetzij door een sleutel of door een timer [1]. Je ziet ze bijvoorbeeld bij winkelstraten waar op bepaalde tijden doorgang mogelijk is voor laden/lossen, bussluisen en toegangen voor hulpdiensten. Er worden verschillende tags gebruikt om deze eigenschap weer te geven. Ze worden nog niet wijdverspreid gebruikt, dus raadpleeg Taginfo of Tagwatch voor de juiste keuze.

Rendering

Voorbeeld van de huidige rendering styles.

Tag Element Voorbeeld locatie OsmaRender Mapnik
barrier=bollard node way 52.65266°N 5.09017°O Bollard osmarender.png Bollard mapnik.png

Referenties