Ro:Tag:junction=roundabout

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg junction = roundabout
RoundaboutDoubleTurnO2.jpg
Descriere
Un sens giratoriu (roundabout) este o intersectie unde traficul ocoleste in cerc o asa numita insula. Show/edit corresponding data item.
Grupare: highways
Used on these elementsHelp translate this into Romanian!
may be used on nodesmay be used on waysshould not be used on areasshould not be used on relations (except multipolygon relations)
ImpliesHelp translate this into Romanian!
Useful combinationHelp translate this into Romanian!
Vedeţi şi
Stare: de facto

Un sens giratoriu (roundabout) este o intersecţie unde traficul se desfăşoară circular, în jurul unei „insule“. Sensurile giratorii pot fi într-o gama largă, de la cele mici (insula este doar vopsită pe carosabil) până la cele foarte mari, cu mai multe benzi.

Sensurile giratorii mici sunt reprezentate printr-un nod cu tag-ul highway=mini_roundabout.

Cartografiere

Mapping-Features-Roundabout-Secondary-Ends.png Există diferite moduri de reprezentare a sensurilor giratorii în funcţie de dimensiunea lor. Segmentele de drum trebuie direcţionate potrivit traficului, dar nu este necesar să fie marcate oneway=*. Calea formată trebuie, însă, marcată cu tag-ul junction=roundabout.

Sensul giratoriu primeşte şi acelaşi tag highway=* ca şi străzile pe care le uneşte. Dacă la sensul giratoriu se conectează mai multe străzi de categorii diferite, ar trebui normal să folosiţi dimensiunea cea mai mare. Astfel, un sens giratoriu care conectează drumuri fără clasificare cu un drum principal (primary) va fi marcat ca highway=primary. Dacă un drum superior se termină la sensul giratoriu, iar drumurile celelalte sunt de (o aceeaşi) categorie inferioară, se va folosi tag-ul highway=* al drumurilor de categorie inferioară.

Dacă un drum mai lung trece prin mai multe sensuri giratorii, trebuie să împărţiţi drumul în mai multe secţiuni. Pentru informaţii suplimentare, a se vedea exemplele următoare.

Exemple

Caracteristică Exemplu Cum va apărea pe hartă
Un sens giratoriu de dimensiuni medii cu maxim 4 ieşiri poate fi desenat simplu, folosind 4 noduri într-o configuraţie de romb. La fiecare nod poate fi conectat câte un drum. Un sens giratoriu mai mare poate necesita 8 sau chiar mai multe noduri.
Un sens giratoriu standard cu 4 ieşiri
Mapping-Features-Roundabout-Simple.png
Când un drum cu 2 sensuri despărţite se conectează la un sens giratoriu, trebuie desenate 2 puncte de intersecţie pe sensul giratoriu, nu doar unul.
Drum cu 2 sensuri despărţite şi sens giratoriu
Mapping-Features-Roundabout-Double-Carriageway.png
În multe cazuri un drum care se apropie de un sens giratoriu se poate bifurca (în engleză: flare). Dacă bifurcarea este destul de mare (cel puţin mai mare decât o insulă pentru pietoni), aţi putea desena sensurile separate distinct, ca în exemplul alăturat. Porţiunile în care drumul este separat trebuie marcate ca sens unic ( oneway=yes ).
Sens giratoriu cu intrări şi ieşiri separate
Mapping-Features-Roundabout-Flare.png