Sv:Beginners' guide 1.4.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Lägga till taggar

Nuvola web pen.svg
Nybörjarguide


I det föregående avsnittet lärde du dig om OpenStreetMaps geo-element. Det är dags att lära sig lite om OpenStreetMaps taggningssystem. Det grundläggande systemet hittar man på sidan Tagging. Taggningssidan länkar till Sv:Map Features som listar de flesta av de nycklar som har godkänts av OSM-communityn. Många av exemplen på Map Features, särskilt dem som handlar om vägar, är specifika för Storbritannien. Användare i andra länder kommer att kolla på sidan Tagging för att få hjälp i att hitta taggar som passas för deras land.

Typer av geoobjekt

OpenStreetMaps taggningssystem har 3 datatyper som kan taggas:

  • Nod: Bara en nod/punkt som används för att markera en bästämd punkt på kartan. Till exempel:
  • Area: En sluten väg för att markera ett bestämt område på kartan. Till exempel:

Det finns många taggar som kan användas för att lista alla fakta om en väg (eller vad helst du råkar kartlägga), men till att börja med, och för att du ska få till din första rendering behöver du bara lägga till taggen highway för en väg. Från denna punkt och framåt, bör du kunna se hur ditt arbete renderar på OSM:s kartor, och lägga till fler och fler detaljer.


  • Q: Jag har lagt till highway=Unclassified, ändå dyker vägen inte upp på kartan.
  • A: Renderarna är skiftlägeskänsligt, och ska skrivas highway=unclassified. Alla taggar är skrivna med gemener (små bokstäver), förutom namn.

  • Q: Jag har lagt till taggar till noderna, ändå visas den inte.
  • A: Du bör lägga till taggar som gäller hela vägen, inte noderna som den är uppbyggd med. Att tagga noder är för att markera specifika punkter, såsom en bensinstation. Notera också att kartlagret inte kanske är synligt förrän efter det gått en tid (Rendering).

Föregående | Nästa