Fi:Tag:amenity=bicycle_parking

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Saatavana kielillä — Tag:amenity=bicycle_parking
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Public-images-osm logo.svg amenity = bicycle_parking
Bicycle-parking.jpg
Kuvaus
Paikka, johon voi pysäköidä pyöränsä. Edit or translate this description.
Ryhmä: Bicycles
Käytetään karttakohteille
voidaan käyttää pisteissävoidaan käyttää viivoissavoidaan käyttää alueissashould not be used on relations
Hyödyllisiä tagiyhdistelmiä
Wikidata
Tila: hyväksytty

Pyöräparkki tai polkupyöräpysäköintipiste on paikka, jossa voi jättää ja/tai lukita polkupyörän pyörätelineeseen luvallisesti ja yleensä turvallisestikin. Kaupungeissa pyöräparkkeja on usein liiketilojen edessä, katujen varsilla ja liityntäpysäköintinä esimerkiksi bussiin ja lähijunaan.

Erilaisia pyörätelineitä ovat esimerkiksi pystymalliset, vaijerilukitteiset telineet, katuun ja seinään kiinnitettävät ja etupyörästä lukittavat telineet ja "pyörähallit". Lisätietoja pyörätelineen määrittelemisestä on sivulla Pyörätelineet.

Käyttö

Lisää piste node tagilla amenity=bicycle_parking pyörätelineiden keskipisteeseen, jos pyöräparkki ei ole kovin suuri. Suuremmat alueet voi määrittää myös alueella area. Käytä vain jompaakumpaa, sillä yhtä kohdetta saisi merkitä vain yksi tagi.

Tarkentavia tageja

Seuraavalla tagilla voidaan kuvata pyöräparkkia tarkemmin:

Tagi Kuvaus
name=* Pyöräparkilla, erityisesti jos se on iso, voi olla nimi.
operator=* Pyöräparkkia ylläpitävä yritys, kunta tai yhdistys.
covered=* Pyöriä sateelta suojaava katos.
access=* Joissakin yliopistoissa tai yrityksissä pyöräpaikan käyttämiseen saattaa tarvita numerokoodin tai avaimen.
capacity=* Pyöräpaikkojen määrä.
fee=* Joissakin pyöräparkeissa pysäköinnistä pitää maksaa.
bicycle_parking=* Pyörätelinemalli, kuten pystymallinen tai katuun kiinnitettävä. Lisätietoja on osiossa Erilaiset pyörätelineet.
cyclestreets_id=* CycleStreets-tunniste (esim. 12345), joka on kuva pyöräparkista. Useampi tunniste erotellaan puolipisteellä. Palvelu on käytössä vain Iso-Britanniassa.
maxstay=* Joissakin isommissa ja laadukkaimmissa pyöräparkeissa on asetettu enimmäispysäköintiaika.
surveillance=* Pyöräparkin valvonta valvontakameroilla. Katso lisätietoja käytöstä tagin omalta sivulta.

Kun määritellään pyöräpaikkojen määrää capacity=*, OSM olettaa, pystymalliseen telineeseen (stand) mahtuu kaksi pyörää.

Erilaiset pyörätelineet

Pääartikkeli: Fi:Key:bicycle_parking

Suomessa käytetään yleensä kahta erilaista pyörätelinettä, joista ensimmäinen on turvallisempi pystymallista teline, johon pyörä voidaan lukita suoraan runkoon telineen vaijerin ansiosta. Tällaiseen telineeseen mahtuu kaksi pyörää.

Toinen yleinen malli on ns. perinteinen pyöräteline, jossa pyöriä on vierekkäin ja ne lukitaan eturenkaasta. Tämä ei ole yhtä turvallista, sillä pyörän voi periaatteessa varastaa irrottamalla eturenkaan, mutta on kuitenkin huomattavasti turvallisempi, sillä pyörän varastaminen vaatii hieman aikaa, taitoa ja erityisesti rohkeutta julkisella paikalla.

Myös muita telineitä on varmasti käytössä, mutta suurin osa Suomen julkisista pyörätelineistä kuuluu jompaankumpaan edelliseen ryhmään.

Katso myös

Suositeltu sanamuoto: ‹ pyöräparkki › , ‹ pyöräteline ›