NL:Beginners Guide 1.3.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Algemene tips voor toevoegen van wegen of andere wegen

 1. Afb.1
  De lengte van een wegsegment kan enorm variëren. Voor een weg die extreem bochtig is zijn veel segmenten/knopen nodig. Als hij gewoon recht is, zonder aansluitende wegen, dan is 1 segment voldoende voor de gehele afstand, ongeacht de lengte. Merk op dat het rechte gedeelte in Afb.1 in het midden van de weg, slechts één segment vereist.
 2. Afb.3
  Indien er meerdere sporen zijn zou u de weg door het midden daarvan moeten trekken, zoals in Afb.3, figuur 1. maar het volgende zou in overweging moeten worden genomen:
  1. Indien één van de routes lopend of met de fiets is gevolgd, en de andere per auto, is het aannemelijk dat de langzame middelen van vervoer meer nauwkeurige gegevens geven omdat de GPS veel tijd heeft gehad om signalen te ontvangen. Het is het beste er van uit te gaan dat die gegevens nauwkeuriger zijn.
  2. Van gegevens uit een korte periode waarin de GPS was ingeschakeld is het aannemelijk dat zij minder nauwkeurig zijn.
 3. GPX-gegevens zijn allerminst een perfecte tekening van het pad. Als de punten aan alle kanten staan, teken dan een gladde lijn door het midden. (In Afb.3, is Figuur 2 niet correct, Figuur 3 is correct. De gemiddelde route is recht door het midden getekend.) Het helpt om te onthouden hoe de weg eruit zag toen u de gegevens verzamelde, zodat u betere keuzes kunt maken over hoe de vorm van de weg er echt uitziet. Indien u twijfelt: maak meerdere GPS-sporen voor dezelfde weg en neem het gemiddelde daaruit.
 4. Afb.4
  Bij het bewerken en maken van wegen met twee rijstroken zou u moeten proberen de knopen en segmenten parallel en uitgelijnd te houden, zoals in Afb.4, figuur 1. Indien één van de wegen afbuigt hoeven er geen knopen verspild te worden op de rechte rijstrook, zoals in Figuur 2.
 5. Afb.5
  Bij het aan elkaar verbinden van twee wegen moeten beide verbonden zijn met één gedeelde knoop. Afb.5, Figuur 1. Een veel voorkomende beginnersfout is om twee wegen te laten overlappen en aan te nemen dat er dan een verbinding is, Afb.5, Figuur 2, of knopen heel dicht bij elkaar te plaatsen, maar geen verbinding te vormen Afb.5, Figuur 3. Geen van deze laatste twee technieken werkt. Klik eenvoudigweg op de weg, of knoop, waarmee u wilt verbinden om een verbinding te maken bij het tekenen van een weg. Met behulp van de sneltoetsen 'n' of 'a', en dan klikken op een knoop of weg, wordt vanuit dat punt een nieuwe weg begonnen. Om te controleren of u het goed hebt gedaan: verschuif een knoop en maak dit vervolgens ongedaan; indien beide wegen meeschuiven is het in orde.

 • V: Waar zijn mijn pijlen, ik heb alleen maar lijnen?
 • A: In JOSM, ga naar Bewerken, Voorkeuren en dan Weergaveinstellingen en klik om Teken richtingpijlen te tekenen.

 • V: Eén van mijn wegsegmenten heeft pijlen aan beide zijden, is dat juist?
 • A: Indien er pijlen aan beide zijden staan, dan ofwel overlappen 2 wegen elkaar en gebruiken dezelfde knopen, of de weg gaat terug over zichzelf. De weg kan hier zijn gemaakt bij het invoegen van knopen op de weg, terwijl, vóór de volgende toevoeging, niet de selectie is opgeheven.

Vorige | Volgende