Ro:Beginners Guide 1.3.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Sfaturi generale pentru adăugarea de drumuri sau alte căi

Introducere   Colectarea datelor   Încărcarea datelor GPS   Crearea/editarea datelor OSM   Marcajul datelor și adăugarea detaliilor   Generarea hărţilor!    
 1. Fig.1
  Lungimea unui segment de drum poate varia foarte mult. Dacă un drum este extrem de curbat, atunci necesită mai multe segmente / noduri. Dacă e drept, fără drumuri laterale, este suficient un segment pentru întreaga distanţă ,oricât de lung ar fi drumul. Observaţi porţiunea dreaptă în Fig.1 de la mijlocul drumului necesită doar un segment.
 2. Fig.3
  Dacă există mai multe circuite, ar trebui ca centrul tuturor sa fie marcat , la fel ca în Fig.3, Imaginea 1. Dar ar trebui să fie luate în considerare următoarele:
  1. În cazul în care una dintre rute a fost parcursă pe jos sau cu bicicleta, iar celelalte cu maşina, este probabil ca mijloacele de transport mai încete să fi oferit date mai exacte decat GPS-ul care a avut suficient timp pentru a obţine semnale. Cel mai bine este să se bazeze pe aceste date fiind mult mai precise.
  2. Este foarte probabil ca datele acumulate pe o periadă de timp scurtă în care GPS-ul este pornit sa fie mai puţin exacte .
 3. Datele GPX sunt departe de a fi o schiţă perfectă a unui drum. În cazul în care punctele sunt peste tot , trasaţi un drum drept către centru (în Fig.3, Imaginea 2 este incorectă, Imaginea 3 este corectă. Ruta medie a fost trasată perfect spre centru). Datele GPX vă amintesc cum arată drumul, atunci când colectaţi datele, astfel încât să puteţi face alegeri mai bune în ceea ce priveşte forma iniţiala a drumului . Dacă aveţi dubii, selectaţi mai multe circuite GPS pentru acelaşi drum şi faceţi media intre ele.
 4. Fig.4
  Atunci când editaţi si creaţi părţi carosabile, ar trebui să încercaţi şi să păstraţi nodurile şi segmentele paralele şi aliniate, ca în Fig.4, Imaginea 1. Dacă una dintre parti se curbeaza, atunci nodurile nu trebuiesc irosite pe partea carosabilă dreptă, ca în Imaginea 2.
 5. Fig.5
  La unirea a două drumuri, ambele trebuie să fie legate printr-un nod comun. Fig.5, Imaginea 1. O greşeala frecventă a începătorilor este să suprapună 2 căi şi să presupună o legatură, Fig.5, Imaginea 2, sau să aşeze noduri aproape unul de altul, dar nu formează o legatură Fig.5, Imaginea 3. Nici una din aceste două tehnici nu funcţionează. Pentru a face o legatură la elaborarea unui drum, doar faceţi click pe drumul sau nodul la care doriţi să vă conectaţi . Utilizarea prescurtărilor ”n” sau „a”, şi apoi dând click pe un nod sau drum, va scoate la iveala un drum nou de la acel punct. Pentru a verifica dacă l-aţi realizat în mod corect, schimbaţi un nod şi apoi anulaţi, în cazul în care ambele sensuri se mută, este corect.

 • Î: Unde sunt săgeţile mele, am doar linii?
 • R: În JOSM, mergeţi la Editare, Preferinţe şi apoi Setări de afişare şi daţi click pentru a trasa Săgeţi de direcţie.

 • Î: Unul din segmentele mele de drum are săgeţi la ambele capete, este corect?
 • R: Dacă sunt săgeţi la ambele capete, atunci fie cele două drumuri se suprapun şi folosesc aceleaşi noduri sau drumul revine de unul singur. Drumul poate a fost creat atunci când s-au introdus noduri , atunci când nu se deselecta înainte de următoarea inserare.

Previous | Next