El:Γλωσσάριο

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Αυτή η σελίδα περιέχει μια λίστα τεχνικών και συνηθισμένων όρων που χρησιμοποιούνται στο εγχείρημα OpenStreetMap και γύρω από αυτό. Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους χαρτογράφους, ή αρχάριους σε συγκεκριμένη πτυχή του εγχειρήματος: οι περισσότεροι ορισμοί θα πρέπει να είναι δύο-τρεις γραμμές το πολύ.

Α · Β · Γ · Δ · Ε · Ι · Κ · Λ · Ο · Π · Σ · Τ · Χ
A · B · C · D · E · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · V · W · X

information sign

This article is a stub. You can help OpenStreetMap by expanding it.Βοηθήστε να μεταφραστεί αυτό το wiki Ελληνικά σας!

Σημ.: Η λίστα σαφώς είναι ελλιπής, και υπάρχει πολλή ακόμα τεχνική ορολογία σχετική με το OpenStreetMap. Οι τίτλοι σελίδων που χρησιμοποιούνται στο wiki είναι συχνά λακωνικοί, με έναν ορισμό να εμφανίζεται στην κορυφή των περισσότερων σελίδων: ενδεχομένως να βρείτε την απάντηση σας κάνοντας μια αναζήτηση.

Παρακαλώ βελτιώστε το Γλωσσάριο προσθέτοντας όρους που είναι χρήσιμοι για τους αρχάριους χαρτογράφους (ειδικά αν είστε εσείς ένας!). Αν υπάρχει οποιοσδήποτε όρος που θα θέλατε να συμπεριλάβετε και δεν είστε σίγουροι για τον ορισμό, παρακαλώ προσθέστε το με [STUB] εκεί που θα ήταν ο ορισμός.

Σε ορισμένα λήμματα, σημειώνεται σε παρένθεση ο αντίστοιχος αγγλικός όρος, ειδικά αν συχνά χρησιμοποιείται αμετάφραστος από την ελληνική κοινότητα. Αντίστοιχα, στο αγγλικό τμήμα του γλωσσαρίου, υπάρχουν λήμματα που παραπέμπουν στο αντίστοιχο ελληνικό λήμμα.

Α

  • Άδεια : Συνήθως η Άδεια Χρήστη, οι όροι κάτω από τους οποίους ο καθένας μπορεί να κάνει χρήση του OSM και των δεδομένων του. Ορισμένες φορές αναφέρεται στους Όρους συνεισφερόντων κάτω από τους οποίους οι συνεισφέροντες αδειοδοτούν τη δουλειά τους προς το OSM και τον κόσμο γενικότερα.
  • Αναγνωριστικό : Δείτε id.
  • Ανοιχτός : Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα με ανοικτό πνεύμα. Οι χάρτες μας είναι «ανοιχτοί» με την έννοια ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους χρησιμοποιήσει (πέρα από θέματα αδειοδότησης), οποιοσδήποτε μπορεί να δει πως δημιουργήθηκαν, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Επίσης, το λογισμικό μας είναι ανοιχτού κώδικα, το οποίο σημαίνει ότι προγραμματιστές μπορούν να συνεισφέρουν στο εγχείρημα και με αυτό το τρόπο.

  • Ανοιχτού κώδικα (open source) : Λογισμικό με ανοιχτή φιλοσοφία, με το πηγαίο κώδικα του ελεύθερο για λήψη, τροποίηση και αναδιανομή (δωρεάν).
  • Αντικείμενο : Συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο για αυτό που αποκαλούμε στοιχεία στο OpenStreetMap (κόμβοι, γραμμές και σχέσεις), αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε διάφορες άλλες τεχνικές έννοιες (ασαφές).
  • Απόδοση (rendering, ρήμα) : Η διαδικασία της μετατροπής ακατέργαστων γεωχωρικών δεδομένων σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους. Συνήθως αυτή η μορφή είναι μια οπτική απεικόνιση: ένας «χάρτης» με την καθημερινή έννοια.
  • Απεικόνιση (rendering, ουσ.) : Το αποτέλεσμα της απόδοσης: Μια οπτική παρουσίαση της βάσης δεδομένων (η οποία η ίδια είναι κωδικοποιημένη απόδοση των επιτόπιων χαρακτηριστικών). Ένα σύνολο δεδομένων μπορεί να παρουσιαστεί (αποδοθεί) με διαφορετικούς τρόπους: π.χ. χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα ή γραμματοσειρές, ή δείχνοντας/αποκρύπτοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Β

  • Βάση δεδομένων : Εκεί όπου κρατούνται τα υποκείμενα δεδομένα του χάρτη του OSM. Σε απλά λόγια, αυτό σημαίνει τις πληροφορίες για το που είναι τι στον κόσμο· τεχνικά μια εγκατάσταση PostgreSQL που τρέχει σε διάφορους διακομιστές, αλλά οι περισσότερες εφαρμογές αποκτόυν πρόσβαση σε αυτή μέσω του API.

Γ

  • Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ): Μονάδα του Ελληνικού Στρατού που χαρτογραφεί με μεγάλη ακρίβεια την ελληνική επικράτεια, κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι χάρτες του διέπονται από ειδικό καθεστώς το οποίο δεν είναι συμβατό με την χρήση στο OSM.
  • Γεωτεμάχιο (ανάλογα και αγροτεμάχιο, οικόπεδο) : Ένα κομμάτι γης με ορισμένα όρια. Ανάλογα τη χώρα, τα δεδομένα γεωτεμαχίων ενδέχεται να είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν με τη χαρτογράφηση.
  • Γλώσσα ερωτήματος (query language, QL): Οι υπολογιστές δεν μιλούν με ανθρώπινη γλώσσα, οπότε τα ερωτήματα που τους απευθύνουμε πρέπει να είναι σε γλώσσα κατανοητή από τους υπολογιστές: στο OSM συνήθως αυτή είναι η Overpass QL. Τα ερωτήματα αποτελούνται από ένα περιορισμένο σετ προκαθορισμένων λειτουργιών που ο διακομιστής ερωτήματος (query server) χρησιμοποιεί για να βρει δεδομένα που ταιριάζουν σε συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Γραμμή : Τεχνικά, μια ταξινομημένη σειρά ενός η περισσότερων κόμβων στη βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει γραμμικά χαρακτηριστικά ή μια περιοχή. Οι γραμμές είναι συνεχείς (δεν μπορούν να έχουν κενά) και μη-διακλαδούμενες. Σε πιο καθημερινή γλώσσα, είναι μια κυριολεκτική γραμμή στο χάρτη, που έχει διάφορες ιδιότητες ανάλογα με τις ετικέτες που της έχουν επισυναφθεί.

Δ

  • Δέκτης GPS : Συσκευή που επιτρέπει τον εντοπισμό της θέσης σας. Δείτε GPS.
  • Διαμετακομιστική κυκλοφορία : οχήματα που απλά περνούν μέσα από μια συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να σταματούν μέσα σε αυτή.
  • Δρομολογητής (router) : Μια υπηρεσία/συσκευή για τον εντοπισμό μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο γεωγραφικά σημεία με τη χρήση OSM ή άλλων χαρτογραφικών δεδομένων (συχνά χρησιμοποιείται για βοήθεια στην πλοήγηση).

Ε

  • Εισαγωγή : Μεταφόρτωση εξωτερικών δεδομένων στο OSM. Πάντοτε ακολουθείτε τις οδηγίες εισαγωγής.
  • Έκταση: Το τμήμα της επιφάνειας μιας περιοχής που εμφανίζεται σε έναν χάρτη.
  • Επεξεργαστές: λογισμικό και εφαρμογές που κάνουν αλλαγές σε χαρακτηριστικά στο βάση δεδομένων του OpenStreetMap. Ο άνθρωπος που κάνει τις αλλαγές λέγεται Συνεισφέροντας.
  • Επίπεδο (layer) : Πολυσήμαντη λέξη, χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υψομετρική διαφορά χαρακτηριστικών χάρτη, για να ξεχωρίσει διαφορετικά τμήματα των style sheets, ως τρόπος για να προβληθούν διαφορετικές πληροφορίες στους επεξεργαστές, κτλπ. Δείτε την σελίδα αποσαφήνισης για παραπάνω πληροφορίες.
  • Ερώτημα (query): Τρόπος για να ζητήσετε πληροφορίες από μια βάση δεδομένων ή ένα API.
  • Ετικέτα (tag) : Μια απόδοση ενός χαρακτηριστικού ενός αντικειμένο σε όρους που μπορεί να αποθηκεύσει η βάση δεδομένων. Κάθε ετικέτα είναι ένα ζεύγος κλειδιού=τιμής. Π.χ., αν μια πύλη είναι ανοιχτή για κάθε κυκλοφορία, μπορεί να ταγκαριστεί ως access=yes.

Ι

  • Ίδρυμα OpenStreetMap (OSMF ή απλά το Ίδρυμα): Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει το εγχείρημα OpenStreetMap και αποτελεί τη νομική του ταυτότητα.
  • Ίχνος GPS': Μια χρονική σειρά σημείων στο χώρο που κατεγράφησαν με έναν δέκτη GPS , από την οποία μπορούμε να συμπεράνουμε τη διαδρομή που πάρθηκε.

Κ

  • Κέντρο βάρους ή κεντροειδές: Ένα μαθηματικά προσδιορισμένο σημείο στο κέντρο μιας περιοχής, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται από renderers για την τοποθέτηση ταμπελών. Το κέντρο βάρους μιας περιοχής δεν είναι εγγυημένο να βρίσκεται εντός της, ειδικά στις περιπτώσεις πόλυπολυγώνων ή πεταλόσχημων περιοχών.
  • κλειδί=τιμή (επίσης key=value, k=κάτι v=κάτι άλλο, ζεύγος κλειδιού/τιμής) : Databases are arranged using "keys" (categories of information) and "values" (specific information). E.g., an object in the database may have the data building=school. Here there is a category of objects, buildings, that are denoted by the key building. The value school further specifies the object by indicating what type of building it is. Sometimes key=value is represented in the form k=building v=school, which is closer to the XML representation.
  • Κλειστή γραμμή : Μια γραμμή που τελειώνει εκεί που αρχίζει, όπως ένας ουροβόρος. Μια κλειστή γραμμή μπορεί να αναπαριστά
1) ένα γραμμικό χαρακτηριστικό που επίσης τελειώνει εκεί που αρχίζει (όπως π.χ. ένας δρόμος που σχηματίζει κυκλικό κόμβο, highway=tertiary);
2) ένα χαρακτηριστικό που καλύπτει μια περιοχή (όπως ένα γήπεδο, leisure=pitch).
  • Κόμβος : Το πιο απλό αντικείμενο στη βάση δεδομένων, αποτελούμενο από ένα σημείο με αναγνωριστικό, γεωγραφικό μήκος, και γεωμετρικό πλάτος. Οι κόμβοι μπορούν επίσης να έχουν ετικέτες.
  • Κτηματολόγιο : ένας επίσημος χάρτης με χαρακτήρα ευρετηρίου, που δείχνει την τοποθεσία και την έκταση γεωτεμαχίων σε συνδυασμό με ιδιοκτησιακά στοιχεία. Για δεδομένα στην ΕΕ, δείτε επίσης INSPIRE.

Λ

  • Λειτουργικό σύστημα (operating system) : Λογισμικό όπως το Linux, Windows ή Mac OS X για διαχείρηση χαμηλού επιπέδου στο σύστημα του υπολογιστή. Οι κινητές συσκεύες έχουν επίσης λειτουργικό σύστημα.

Ο

  • Ολισθηρός χάρτης : Η λέξη «ολισθηρός» (αντί για «στατικός») χρησιμοποιείται για να επισημάνει ότι η εικόνα χάρτη μπορεί να συρθεί, επιτρέποντας σε ένα χρήστη να δει τι υπάρχει πέρα από την άκρη της εικόνας.
  • Όνομα χρήστη (επίσης εμφανιζόμενο όνομα, username) : Το όνομα με το οποίο κάνετε σύνδεση στο OpenStreetMap. Εμφανίζεται επίσης στην σελίδα προφίλ σας, και στο URL της.
  • Ό,τι ετικέτες θέλεις (any tags you like, ATYL): Μια κατευθυντήρια γραμμή που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ελεύθερα νέες ετικέτες για αντικείμενα που είναι επαληθεύσιμα και χαρτογραφήσιμα στο OpenStreetMap αλλά για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα σύστημα ταγκαρίσματος.

Π

  • Παράλειψη: Απόκρυψη δεδομένων που προστέθηκαν από χρήστη ο οποίος δεν συμφώνησε με τους νέους όρους συνεισφερόντων του OpenStreetMap και την αλλαγή άδειας στην license change to Open Database License (ODBL). See [1]
  • Περιοχή: Ένα σκιασμένο πολύγωνο που απεικονίζει π.χ., ένα πάρκο ή κτήριο. Δεν υπάρχει στοιχείο δεδομένων για τις περιοχές: αναπαριστούνται με μια κλειστή («κυκλική») γραμμή με ετικέτες που αρμόζουν σε μια περιοχή.
  • Περιοχή ενδιαφέροντος: Η περιοχή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, στην οποία χαρτογραφείς ή δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στον χάρτη. Δευτερευόντως, σε ένα εγχείρημα του [[{LL|Tasking Manager}}|Tasking Manager]] ή μια πρόκληση του MapRoulette, είναι η γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το πρότζεκτ.
  • Πλακίδια : Μικρά αρχεία εικόνας από τα οποία αποτελείται ο ολισθηρός χάρτης. Αποκαλούνται έτσι λόγω της διάταξής τους με τη μορφή πλέγματος.
  • Πολυπολύγωνο ή σχέση πολύπολύγωνου : μια σχέση που αποτελείται από πολλά πολύγωνα. Μπορεί να δημιουργεί ένα ενιαίο σχήμα ή πολλά ξεχωριστά με κοινά χαρακτηριστικά.
  • Προβολή: Μια μέθοδος για την μεταφορά της περίπου σφαιρικής επιφάνειας της γης σε μια επίπεδη επιφάνεια. Η τυπική προβολή για υλικό OSM material είναι η Plate Carrée (χωρίς μετατροπή, EPSG:4326). Η τυπική προβολή για rendering δεδομένων OSM σε πλακίδια χάρτη είναι η Σφαιρική Μερκατορική (EPSG:900913)
  • Πρόσθετο (plugin): Ένα μικρότερο τμήμα λογισμικού που επεκτείνει τις δυνατότητες ενός μεγαλύτερου προγράμματος. Χρησιμοποιούνται π.χ. στο JOSM.
  • Πρότυπο επεξεργαστή (preset) : Μια λίστα ετικετών που προσαρμόζεται από τους χρήστες από μια προυπάρχουσα κατηγορία, που μπορεί να προστεθεί γρήγορα σε ένα στοιχείο κατά την επεξεργασία (χρησιμοποιείται τόσο στο JOSM όσο και στο iD, με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους).
  • Πρότυπο wiki (template) : ένας τρόπος για να εμφανιστεί ένα κομμάτι κειμένου ή wiki markup σε άλλες σελίδες, χωρίς να γράφεται/επεξεργάζεται σε κάθε σελίδα ξεχωριστά. Δείτε στον οδηγό MediaWiki: mw:Help:Templates
  • Πρωτογενές δεδομένων (data primitive): Ένας παρωχημένος (στο OSM) όρος για τα στοιχεία.

Σ

  • Σελίδα συζήτησης : Μια σελίδα για την συζήτηση της «κύριας» σελίδας. Π.χ. αυτή η σελίδα είναι το Γλωσσάριο. Για να συζητήσετε για το περιεχόμενο της, μπορείτε να επισκεφτείτε το Talk:El:Γλωσσάριο.
  • Σελίδα συζήτησης χρήστη : Ένα μέρος στο wiki όπου άλλοι χρήστες μπορούν να σας μιλήσουν δημόσια, αναρτώντας μηνύματα στη προσωπική σας σελίδα. Η διεύθυνση της σελίδας είναι User talk:<YourUsername>.
  • Σημείωση : ένα σχόλιο που μπορεί να προστεθεί στο χάρτη για να ενημερωθούν οι χαρτογράφοι για ένα σφάλμα ή παράλειψη στον χάρτη.
  • Στοιχεία : Τα βασικά συστατικά του εννοιολογικού μοντέλου δεδομένων του OpenStreetMap για τον φυσικό κόσμο. Αποτελούνται από κόμβους, γραμμές και σχέσεις.
  • Σύμβαση της Βιέννης: H Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση και Σηματοδότηση, η οποία ρυθμίζει την οδική σήμανση σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
  • Συμβολοσειρά (string, αλφαριθμητικό) : Οποιαδήποτε ακολουθία γραμμάτων και αριθμών που ένα πρόγραμμα αντιμετωπίζει ως ενιαία μονάδα. Μπορεί να έχει νόημα σε φυσική γλώσσα, προγραμαμτιστική γλώσσα, και τα δύο, ή κανένα από τα δύο.
  • Συνεισφέροντας : Κάποιος που συνεισφέρει με αλλαγές και βελτιώσεις στο χάρτη και άλλα εγχειρήματα OSM. (Όπως εσύ!)
  • Σύνολο αλλαγών : Μια ομάδα αλλαγών που έχουν γίνει από έναν συγκεκριμένο χρήστη σε ένα συγκεκριμένο (μικρό) διάστημα.
  • Σχέση : Μια ομάδα στοιχείων που μαζί συμπεριφέρονται ως ένα μοναδικό στοιχείο. Κάθε διακριτό στοιχείο έχει έναν «ρόλο» μέσα στη μεγαλύτερη σχέση.
  • Σχήμα ταγκαρίσματος (tagging scheme/schema) : Ένα καθιερωμένο σύστημα για το ταγκάρισμα μιας συγκεκριμένης ομάδας αντικειμένων. Το Seamark Tagging Schema είναι ένα καλό παράδειγμα.

Τ

  • Ταγκάρισμα : Η ενέργεια της τοποθέτησης ετικετών. Από το αγγλικό tagging.
  • Τιμή : Το δεύτερο μέρος μιας ετικέτας, το οποίο υπάγεται σε ένα κλειδί. Δείτε κλειδί=τιμή.
  • Τμήμα : Τα τμήματα ήταν ένα στοιχείο σε παλαιότερες εκδόσεις του API του OSM.
  • Τοπική κυκλοφορία : Οχήματα που ο προορισμός ή το σημείο εκκίνησής τους είναι μέσα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Χ

  • Χαρακτηριστικά χάρτη : Φυσικά στοιχεία του τοπίου, που αναπαριστάνται και χαρτογραφούνται στο OSM. Δείτε επίσης Χαρακτηριστικό.
  • «Ο χάρτης» : Με τη στενή έννοια, η βάση δεδομένων (μη αναγνώσιμη από ανθρώπους) όλων των δεδομένων OSM. Χρησιμοποιείται επίσης με την συνηθισμένη σημασία, δηλαδή μια οπτική αναπαράσταση της φυσικής γεωγραφίας. (Εξετάστε τα συμφραζόμενα.)
  • Χαρτογράφηση : Ασαφής όρος από μόνος του, μπορεί να αναφέρεται στα παρακάτω:

A

  • API : Application Programming Interface (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών). Το API επιτρέπει σε προγράμματα να έχουν πρόσβαση στην βάση δεδομένων του OpenStreetMap. Ακολουθεί τη προσέγγιση REST για τη κατασκευή web service.
  • ATYL: Any tags you like, βλέπε Ό'τι ετικέτες θέλεις

C

  • Carto : Πιο ορθά, OSM Carto
  • Changeset : Δείτε Σύνολο αλλαγών.
  • CWG : Ομάδα Εργασίας Επικοινωνιών, (Communication Working Group) μια επιτροπή του Ιδρύματος OSM που καταπιάνεται με τον τύπο, και την dealing with the press και την πληροφόρηση σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες, τους στόχους και το μέλλον του OSMF και του εγχειρήματος OpenStreetMap.

D

  • DWG : Ομάδα Εργασίας Δεδομένων, (Data Working Group) μια επιτροπή του Ιδρύματος OSM που καταπιάνεται με τα πνευματικά δικαιώματα, τον βανδαλισμό και την πολιτική δεδομένων, μεταξύ άλλων.

E

  • EWG : Ομάδα Εργασίας Μηχανικών (Engineering Working Group) μια επιτροπή του Ιδρύματος OSM που καταπιάνεται με την ανάπτυξη λογισμικού και τον συντονισμό της.

G

  • Galileo: Ένα GNSS χρηματοδοτούμενο και υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
  • Geocoder: ένα λογισμικό που μετατρέπει μια κειμενική περιγραφή σε γεωγραφικές συντεταγμένες (δείτε επίσης  Address geocoding)
  • GIS : Συστήμα Γεωγραφικών Πληροφοριών (δείτε επίσης  Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών)
  • GLONASS : Ένα GNSS το οποίο αναπτύχθηκε από την Σοβιετική Ένωση, και πλέον συντηρείται από την Ρωσία. Λόγω της ρωσικής γεωγραφίας, έχει σχεδιαστεί να δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος απ' ότι το GPS.
  • GNSS: Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (Global Navigation Satellite System). Χρησιμοποιεί σήματα από δορυφόρους για τον εντοπισμό θέσης. Υπάρχουν διάφορα συστήματα: Το GPS είναι μάλλον το πιο γνωστό.
  • GPS : Global Positioning System. Ένα GNSS κατασκευασμένο και υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Μονάδα GPS : Ένας δέκτης GPS
  • GPX : GPS Exchange Format: μια μορφή XML που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση δεδομένων που έχουν συλλεγεί με δέκτες GPS. Ο διακομιστής του OSM δέχεται δεδομένα σε μορφή GPX πριν τα επεξεργαρτεί στο μοντέλο δεδομένων του OSM.

H

I

  • Import : Δείτε Εισαγωγή.
  • iD : Το κύριο λογισμικό επεξεργασίας του OSM. (Δείτε επίσης id.)
  • id, ID ή Αναγνωριστικό (επίσης osm-id) : Συνήθως αναφέρεται στον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό των στοιχείων. Παραδείγματος χάριν, το id αυτής της περιοχής είναι 263621287. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε όνομα χρήστη ή μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό χρηστών του OpenStreetMap users: δείτε ID Χρήστη. Δείτε επίσης iD.
  • ID Χρήστη (user ID) : Με τη στενή έννοια, ο μοναδικός αριθμός χρήστη ενός χρήστη του OSM. Ενδέχεται να αναφέρται και σε ένα Όνομα Χρήστη (user name). Κάθε χρήστης του OSM έχει ένα από το καθένα: οι αριθμητικοί user ID συνήθως είναι κρυμμένοι, αλλά χρησιμοποιούνται σε ορισμένες κατάντη υπηρεσίες ως πιο

αξιόπιστο αναγνωριστικό (δεν μπορούν να αλλαχθούν).

J

  • Java μπορεί να αναφέρεται σε αυτούς τους όρους:
    • Java Runtime Environment : μέθοδος για εκτέλεση προγραμμάτων στην γλώσσα προγραμματισμού Java
    • Java (γλώσσα προγραμματισμού) : Γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιόυμε για ορισμένα περιφερειακά εξαρρτήματα, όπως τον επεξεργαστή JOSM και το πλαίσιο Osmosis. –  Java
  • Java Applet : Στα πλαίσια του OpenStreetMap μπορεί να ακούσετε να αναφέρεται «το java applet», το οποίο ήταν μια πολύ παλιά διεπαφή επεξεργασίας που παλαιότερα υπήρχε στην σελίδα OpenStreetMap.org, και αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Potlatch και τελικά τον iD.
  • JOSM : Ο επεξεργαστής Java OpenStreetMap. Είναι ένα εργαλείο προβολής και επεξεργασίας του χάρτη γραμμένο από τον Imi. Τρέχει στους περισσότερους υπολογιστές και επιτρέπει στον χρήστη να δει, επεξεργαστεί και να ανεβάσει δεδομένα στη βάση δεδομένων του OpenStreetMap.

K

L

M

  • Mapnik : Μια βιβλιοθήκη GIS, δηλαδή μια συλλογή κώδικα που κάνει πράγματα όπως επαναπροβολή και rendering γεωχωρικών δεδομένων. Το OSM χρησιμοποιεί το Mapnik για να δημιουργηθούν τα πλακίδια για τον ολισθηρό χάρτη.
  • Markup : Μια πολύ απλή γλώσσα υπολογιστών που επιτρέπει στον συγγραφέα να χρησιμοποιήσει ειδικούς χαρακτήρες (π.χ., ' / < >) για να πουν στον υπολογιστή πως να προβάλλει κείμενο. Πολλά διαφορετικά συστήματα markup χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας του OSM: δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε μην σας αποθαρρύνει αυτό από την συνεισφορά!
  • MUTCD: Το Εγχειρίδιο για τις Ομοιόμορφες Συσκευές Ελέγχου Κυκλοφορίας (Manual on Uniform Traffic Control Devices). Πρόκειται για το πρότυπο για τις πινακίδες οδοσήμανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντίστοιχα σε διάφορες άλλες χώρες, το οποίο διαφέρει αρκετά από την Σύμβαση της Βιέννης.
  • MWG : Η Ομάδα Εργασίας Μελών (Membership Working Group), μια επιτροπή του Ιδρύματος OSM που καταπιάνεται με τα μέλη του Ιδρύματος και την βάση δεδομένων που καταγράφει τα μέλη.

N

  • NMEA : Μορφή για την αναπαράσταση δεδομένων που συλλέγονται με συσκευές GPS.

O

  • OGC : To Open Geospatial Consortium (http://www.opengeospatial.org/). Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ορίζει πρότυπα για την χρήση και την αποθήκευση των γεωχωρικών δεδομένων.

Operating System : Δείτε Λειτουργικό Σύστημα

  • Ordnance Survey : Κυβερνητική υπηρεσία χαρτογράφησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου αντίστοιχη της ΓΥΣ, με εξαιρετικά λεπτομερείς χάρτες. Μόνο χάρτες με δημοσίευση παλαιότερη των 50 ετών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο OSM.
  • OSGeo : Το Open Source Geospatial Foundation (Ίδρυμα Γεωχωρικών Ανοιχτού Κώδικα). Προωθεί την ανάπτυξη και τη χρήση γεωχωρικού λογισμικού ανοικτού κώδικα.
  • OSM : OpenStreetMap. Ολόκληρο το εγχείρημα. Δείτε Σχετικά με το OpenStreetMap.
  • .osm : Ο τύπος αρχείου XML που παράγεται από τον διακομιστή του OSM. Χρησιμοποιείται στη επικοινωνία με το API and also for the weekly Planet dumps.
  • OSM Carto : H «στάνταρ» απόδοση του χάρτη που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα openstreetmap.org. Σημειωτέον ότι δεν είναι «επίσημη» απόδοση (δεν υπάρχει τέτοια), αλλά σημαντική ούτως ή άλλως.
  • Overpass : Δείτε τα παρακάτω λήμματα.
  • Overpass API : Μια API μόνο για ανάγνωση, που επιτρέπει σε ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με την βάση δεδομένων. Συνήθως χρησιμοποιείται για έλεγχο σφαλμάτων ή άλλου τύπου αναλύσεις από συνεισφέροντες.
  • Overpass Turbo : Ένα διαδικτυακό εργαλείο φιλτραρίσματος δεδομένων για το OpenStreetMap.
  • Overpass Turbo Wizard : Ένα εργαλείο που επιτρέπει την κατασκευή ερωτημάτων Overpass, με μεγαλύτερη ευκολία από το να το γράψετε μόνοι σας.
  • OWG : Η Ομάδα Εργασίας Λειτουργιών (Operations Working Group) μια επιτροπή του Ιδρύματος OSM που καταπιάνεται με την λειτουργία των διακομιστών του OSM.

P

  • Planet.osm : Ένα αρχείο μορφής osm που περιέχει όλους τους κόμβους, σχέσεις και γραμμές που είναι αποθηκευμένες στην βάση δεδομένων OSM.
  • Plugin: Δείτε Πρόσθετο
  • PostGIS : Μια προσθήκη στη βάση δεδομένων του PostgreSQL που της επιτρέπει να αποθηκεύει αντικείμενα συμβατά με Simple Feature Specifications του OGC. Το PostGIS χρησιμοποείται από το OSM σε συνδυασμό με το Mapnik για την δημιουργία των πλακιδίων για τον ολισθηρό χάρτη.
  • Potlach : Ένας παλαιότερος επεξεργαστής. Το Potlach 2 κατείχε την θέση στο openstreetmap.org πριν τον iD, ενώ το Potlach 3 αναπτύχθηκε ως αυτόνομο λογισμικό με υποστήριξη του OSMF.
  • Preset : Δείτε Πρότυπο.

Q

R

  • regex, regular expression ή κανονική έκφραση : Χονδρικά, ένα μοτίβο. Χρησιμοποιούνται σε ερωτήματα προς τη βάση δεδομένων όταν θέλετε να βρείτε κάθε συμβολοσειρά που ταιριάζει στο μοτίβο που προσδιορίσατε.
  • Ref : Μια ετικέτα που χρησιμοποιείται για να εισαχθούν αριθμοί αναφοράς για αντικείμενα, συνήθως από επίσημες πηγές. Για παράδειγμα, η Εγνατία Οδός έχει την ετικέτα ```ref=A2``` και ```int_ref=E 90``` για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό της αριθμό αντίστοιχα.
  • REST : Πρότυπο ανάπτυξης λογισμικού web που υιοθετούμε για το API μας. Σημαίνει πως τα αντικείμενα διατίθενται με μοναδικά URL, και ακολουθούν κανονικές πρακτικές για χαρακτηριστικά πρωτόκολλου HTTP.
  • Revert: may refer both for undoing deletions and partial or complete changeset rollbacks
  • Renderer : Κάθε λογισιμικό που αποδίδει την βάση δεδομένων με χρήσιμη μορφή. Συνήθως ως χρήσιμη νοείται μια μορφή εικόνας, παρόμοια με παραδοσιακούς χάρτες, αλλά οι δρομολογητές και άλλα εξειδικευμένα λογισμικά είναι επίσης renderers.
  • The Rails Port : OSM core components: The protocol interface (API) and the front end website components are often referred to as as "The Rails Port" because there was a large development effort to migrate the software to the Ruby on Rails web development framework. Prior to this, the OSM internals were implemented as a standalone program in the Ruby language.

S

  • SotM : Το State of the Map είναι το ετήσιο, διεθνές συνέδριο του OpenStreetMap, το οποίο διοργανώνενται από το Ίδρυμα OpenStreetMap. Χρησιμοποείται επίσης για τοπικά/περιφερειακά συνέδρια, που διοργανώνονται από τοπικές ομάδες και όχι το OSMF, όπως για παράδειγμα το SotM Europe.
  • String : Δείτε Συμβολοσειρά.
  • Survey
  • SVG : Scaleable Vector Grapics. Μορφή XML για την αναπαράστηση διανυσματικών γραφικών. Χάρτες σε μορφή SVG μπορούν να δημιουργηθούν με τη χρήση της καρτέλας εξαγωγής, ή με το Osmarender.

T

V

  • Validator : Άτομο ή πρόγραμμα που εντοπίζει τα σφάλματα χαρτογράφησης που γίνονται από άλλους χαρτογράφους.


W

  • wiki : (ουσιαστικό) Ένας δικτυακός τόπος τον οποίο μπορεί να επεξεργαστεί η καθεμία και ο καθένας, όχι μόνο κάποιος "διαχειριστής". Δείτε επίσης here.
  • «Το Wiki» : Αυτός ο ιστότοπος, το wiki.openstreetmap.org. Το κύριο σημείο αναφοράς για πληροφορίες σχετικά με τα πάντα στο OSM. Περιγράφει κυρίως την καλύτερη/αποδεκτή πρακτική, αλλά όχι πάντα, και σίγουρα δεν έχει «τον τελευταίο λόγο».
  • WGS84 : Το γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς στο οποίο βασίζεται το GPS. Όλα τα γεωγραφικά δεδομένα στο OSM χρησιμοποιούν το WGS84. Αυτό μπορεί να διαφέρει από γεωγραφικά δεδομένα συλλεγμένα από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουϊτς βρίσκεται στο 0°0'0"E στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στο WGS84 βρίσκεται στο 0°0'5"W.

X

  • XML : eXtensible Markup Language, μια γλώσσα σήμανσης η οποία χρησιμοποιείται για κωδικοποίηση πληροφοριών σε έγγραφα.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές πηγές