Hu:StreetComplete

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
StreetComplete
Streetcomplete Screenshot v12.0 HU.png
Szerző Tobias Zwick
Licenc GNU General Public License (ingyenes)
Platform Android 4.2+
Verzió 12.0 releases (2019-05-08)
Nyelvek német, angol, spanyol, francia, dán, holland, lengyel, svéd, finn, olasz, portugál, magyar, cseh, görög, orosz, szlovák, szlovén, japán, norvég (nynorsk), kínai, katalán, baszk, perzsa, litván, albán, török, és ukrán
Weboldal GitHub
installSegíts lefordítani magyar nyelvre!
Forráskód GitHub
Programzási nyelv Java

Surveyor app for Android

A StreetComplete egy androidos alkalmazás ("app"), amivel hiányzó OpenStreetMap térképi adatokat lehet megadni, vagy hibás adatokat javítani a felhasználó környezetében.

A hiányzó adatok grafikus jelekkel vannak ábrázolva a térképen. Egy egyszerű kiválasztás vagy adatbeírás segítségével lehet megadni a hiányzó adatot. A felhasználó válaszait az alkalmazás feldolgozza és elküldi az OSM szervernek, ahol azokat kategória szerint tárolják a felhasználó OSM fiókjához rendelve. Mivel az alkalmazás elsődleges működése a terepen zajlik, ezért elsődlegesen offline működésre van beállítva, hogy az adatforgalma minél kisebb legyen.

Az alkalmazás laikus felhasználók igényei szerint készült. Ennek megfelelően csak olyan kérdéseket tesz fel, amiket nem szakember is meg tud válaszolni (például hogy mi az útfelület anyaga). Ezek megválaszolásához képi segítséget is ad. Ugyanakkor bonyolultabb információkat is be lehet vinni a rendszerbe.

Javítandó információt a felkiáltójelre való koppintás után lehet beírni, a mutatót a kérdéses helyre kell mozgatni, majd elküldeni.

Belső működés

A applikáció a térképet Tangram-ES segítségével jeleníti meg. A keresések Overpass API-val történnek Osmapi (Java)-n keresztül. A válaszok felküldése OpenStreetMap API-val történik.

Az offline működés részletei

Fontos: az offline használat előtt célszerű egy aktív wifi kapcsolat közelében elindítani a programot, kiválasztani a felmérni kívánt területet, és egy darabig így hagyni, hogy a kérdések letöltődjenek. A letöltődést a kijelző felső szélénél egy csík mozgása jelzi.

Az applikáció memóriájában van egy fenntartott hely a keresések tárolására, így azok később a terepen, offline módban is láthatók lesznek. Ez az információ valójában a lemezen tárolódik.[1] Az Android rendszer azonban - ha kevés a hely - ezeket törölheti.

Fontos: a kérdések tárolása a térképen való nagyítás mértékétől függ! Azaz célszerű a célterületet a lehető legnagyobb nagyításban megjelenítve a térképen letölteni a kérdéseket, majd fokozatosan egyre nagyobb területet befogva folytatni a letöltést.

Adatfeltöltés akkor történik, amikor arra alkalom adódik, a művelet beavatkozás nélkül zajlik le. A kijelző bal felső szélén csillaggal jelölve a sikeres feltöltések száma látható.

Fordítás és hibajelentés

A felhasználói felület fordítása itt történik (POEditor).

Javaslatok, hibajelentés a GitHub-on keresztül.

(lásd GitHub wiki: hogyan adjunk hozzá újabb kérdéseket a StreetComplete-hoz, mielőtt új kérdéseket javasolnál).

Ugyanakkor meg lehet tekinteni a rendelkezésre álló összes kérdés listáját itt, mert hátha már benne van a rendszerben, amit javasolni akartál, illetve meg lehet figyelni, hogyan történik ez a folyamat.

"Kérdések"

A teljes kérdéslista.

GYIK

Lásd: FAQ.

A program szoftveres fordítása

  1. Forráskód beszerzése a GitHub-ról
  2. Megnyitás Android Studio-ban
  3. Az App futtatása saját eszközön vagy a virtuális gépen

Jegyzetek