Hu:StreetComplete

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
StreetComplete
Streetcomplete Screenshot v12.0 HU.png
Szerző: Tobias Zwick
Licenc: GNU General Public License (ingyenes)
Platform: [[Android]] 4.2+
Verzió: 33.1 releases (2021-07-08)
Nyelvek: arab, asztúr, bolgár, bosnyák, katalán, cseh, dán, német, görög, angol, brit angol, spanyol, baszk, perzsa, finn, francia, gallego, horvát, magyar, indonéz, olasz, japán, koreai, litván, malajálam, norvég (bokmål), holland, norvég (nynorsk), lengyel, portugál, brazíliai portugál, román, orosz, szlovák, szerb, svéd, thai, török, ukrán, Chinese (China), és Chinese (Taiwan)
Weboldal: GitHub
installSegíts lefordítani magyar nyelvre!:
Forráskód: GitHub
Programzási nyelv: Java

Surveyor app for Android

A StreetComplete egy androidos alkalmazás ("app"), amivel hiányzó OpenStreetMap térképi adatokat lehet megadni, vagy hibás adatokat javítani a felhasználó környezetében.

A hiányzó adatok grafikus jelekkel vannak ábrázolva a térképen. Egy egyszerű kiválasztás vagy adatbeírás segítségével lehet megadni a hiányzó adatot. A felhasználó válaszait az alkalmazás feldolgozza és elküldi az OSM szervernek, ahol azokat kategória szerint tárolják a felhasználó OSM fiókjához rendelve. Mivel az alkalmazás elsődleges működése a terepen zajlik, ezért elsődlegesen offline működésre van beállítva, hogy az adatforgalma minél kisebb legyen.

Az alkalmazás laikus felhasználók igényei szerint készült. Ennek megfelelően csak olyan kérdéseket tesz fel, amiket nem szakember is meg tud válaszolni (például hogy mi az útfelület anyaga). Ezek megválaszolásához képi segítséget is ad. Ugyanakkor bonyolultabb információkat is be lehet vinni a rendszerbe.

Javítandó információt a felkiáltójelre való koppintás után lehet beírni, a mutatót a kérdéses helyre kell mozgatni, majd elküldeni.

Belső működés

A applikáció a térképet Tangram-ES segítségével jeleníti meg. A keresések Overpass API-val történnek Osmapi (Java)-n keresztül. A válaszok felküldése OpenStreetMap API-val történik.

Az applikáció memóriájában van egy fenntartott hely a keresések tárolására, így azok később a terepen, offline módban is láthatók lesznek. Ez az információ valójában a lemezen tárolódik.[1] Az Android rendszer azonban - ha kevés a hely - ezeket törölheti.

További jellemzők

Az alkalmazással lehetőség van OSM jegyzet hozzáadására. A kérdésként megfogalmazott (kérdőjelet tartalmazó) jegyzetek minden StreetComplete felhasználó számára megjelennek, lehetővé téve számukra, hogy a helyszínen hozzáadják a kért információt. Az alkalmazás felhasználói közvetlenül fotókat is hozzáadhatnak a jegyzethez (a v4.0 óta).

Bár a geometria módosítása általában nem lehetséges ezzel az alkalmazással, lehetőség van az utak felosztására (split way), ha a keresés során megkérdezett ingatlan nem terjed ki a teljes kiemelt részre (a v14.0 óta).

A térképi jellemzők változékonyabb tulajdonságai (például a nyitvatartási idő) esetében a felhasználókat bizonyos időközönként az alkalmazás újra megkérdezi, hogy a beírt adatok még mindig helyesek-e, ezzel segítve a térképi adatok naprakészen tartását (a v23.0 óta). Különösen az üzletek esetében a felhasználók közvetlenül megadhatják, hogy mi van most ott, ha az üzlet bezárt (a v28.0 óta).

Az alkalmazással történő hozzájárulás révén a felhasználók különféle kitüntetéseket szerezhetnek (a v19.0 óta), és az alkalmazásban a saját profilban megtekinthetik a hozzájárulásuk statisztikáját. A megszerzett eredmények feloldanak bizonyos linkeket, amelyeket hozzáadhatnak az alkalmazáson belüli linkgyűjteményükhöz. Ezek a linkek többnyire arra szolgálnak, hogy a felhasználó megismerkedjen az OpenStreetMap-pel, vagy bemutassanak egy érdekes OpenStreetMap-alapú projektet.

Az alkalmazás teljes mértékben támogatja az Android éjszakai üzemmódját, beleértve a megjelenített térkép sötét témáját (a v11.0 óta).

Egy terület letöltése után az alkalmazás teljesen offline módon használható az adott területen, még az alkalmazás vagy a készülék újraindítása után is. A válaszok később is feltölthetők, és amennyiben az adatok időközben megváltoztak, azokat intelligens automatikus konfliktusfeloldás rendezi el. (továbbfejlesztve a v29.0 és a v32.0 óta ismét a v32.0 óta)

A csapat üzemmód lehetővé teszi, hogy akár 12 fős "térképező csoport" egyszerre térképezze fel a környéket (a v31.0 óta).

Egyebek

A kérdések letöltését a kijelző alsó szélénél egy kör alakú vonal forgása jelzi, ami általában pár másodperc alatt megtörténik.

Adatfeltöltés akkor történik, amikor arra alkalom adódik, a művelet beavatkozás nélkül zajlik le. A kijelző bal felső szélén csillaggal jelölve a sikeres hozzájárulások száma látható.

Fordítás és hibajelentés

A felhasználói felület fordítása itt történik (POEditor).

Javaslatok, hibajelentés a GitHub-on keresztül.

(lásd GitHub wiki: hogyan adjunk hozzá újabb kérdéseket a StreetComplete-hoz, mielőtt új kérdéseket javasolnál).

Ugyanakkor meg lehet tekinteni a rendelkezésre álló összes kérdés listáját itt, mert hátha már benne van a rendszerben, amit javasolni akartál, illetve meg lehet figyelni, hogyan történik ez a folyamat.

"Kérdések"

A teljes kérdéslista.

GYIK

Lásd: FAQ.

A program szoftveres fordítása

  1. Forráskód beszerzése a GitHub-ról
  2. Megnyitás Android Studio-ban
  3. Az App futtatása saját eszközön vagy a virtuális gépen

Jegyzetek