Sv:Introduktion på svenska

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Event Calendar edit
19 juniOSM Uganda MapathonKampala, Central Region, Uganda
19 juniResolver notas de Bogotá creadas en OpenStreetMapBogota, Colombia
19 juniMissing Maps Orlando Spartans Mapathon
21 juniMissing Maps CartONG World Refugee Day Mapathon
22 juniEast Midlands OSM Pub Meet-up : DerbyDerby, England, United Kingdom
23 juniOSM-Treffen Zürich
23 juniMissing Maps American Red Cross Validation Mappy Hour
24 juniVirtual Civic Action & Map NightSan Jose, California, United States
25 juni[Online] OpenStreetMap Foundation board of Directors - public meeting
25 juniPestújhely mapping party and eating some ice creamBudapest
25 juniDüsseldorfer OSM-Treffen (online)Dusseldorf, North Rhine-Westphalia, Germany
26 juniOpenStreetMap Ireland AGMDublin, Ireland
28 juniBremer Mappertreffen (Online)Bremen, Free Hanseatic City of Bremen, Germany
29 juniMissing Maps CZ Mapathon
30 juniRencontre OpenStreetMap ClermontClermont-Ferrand, Auvergne-Rhône-Alpes, France
2 juliOSM Africa Monthly Mapathon: Map Nigeria
6 juliMissing Maps London Mapathon
6 juliVirtuelles Niederbayern-TreffenOberframmering, Landau an der Isar, Bavaria, Germany
6 juliStuttgarter Stammtisch (Online)Stuttgart, Baden-Württemberg, Germany
8 juliOSM-Treffen BochumBochum, North Rhine-Westphalia, Germany
9–11 juliState of the Map 2021
13 juliHamburger MappertreffenHamburg, Germany
15 juliMapABQ July virtual meetupAlbuquerque, New Mexico, United States
20 juliEast Midlands OSM Pub Meet-up : DerbyDerby, England, United Kingdom
20 juli141. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
20 juliLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany
20 juliLüneburger MappertreffenLüneburg, Lower Saxony, Germany
27 juliVirtual OpenStreetMap Belgium meetingCity of Brussels, Belgium
31 juli–1 augustiCOSCUP 2021 OpenStreetMap x Wikidata 開放內容議程軌 (CfP)Gongguan, Taipei, Taiwan
11 augustiOSM-Treffen ZürichZurich, Zurich, Switzerland
17 augusti142. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
17 augustiLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany
18 augustiStammtisch KölnCologne, North Rhine-Westphalia, Germany
24 augustiEast Midlands OSM Pub Meet-up : DerbyDerby, England, United Kingdom
13 septemberRéunion des contributeurs OpenStreetMap, ArlonArlon, Luxembourg, Belgium
21 september143. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
21 septemberLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany
11 oktoberOSM-Treffen ZürichZurich, Zurich, Switzerland
19 oktober144. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
19 oktoberLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany
11 novemberOSM-Treffen ZürichZurich, Zurich, Switzerland
16 november145. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
16 novemberLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany
19–21 novemberState of the Map Africa 2021Nairobi, Nairobi, Kenya
21 december146. Treffen des OSM-Stammtisches Bonn
21 decemberLüneburger Mappertreffen (online)Lüneburg, Lower Saxony, Germany

OpenStreetMap i svenska media

Se även OpenStreetMap in the press.

Välkommen på wiki-träff

OpenStreetMap möter folk från Wikipedia, susning.nu och andra wiki-sajter på wiki-träffar ibland. Dessa utlyses och annonseras på en wiki-sida hos svenska Wikipedia, klicka här.

Håll också utkik över kartritarhelger, "mapping weekends", i evenemangskalendern.

Mailing-listor

Första steget som nybörjare i OSM-världen är mailinglistorna. Börja med den svenskspråkiga listan TALK-SE. Du kan också gå med på engelskspråkiga "newbies" och "talk". Om du är programmerare eller juridiskt intresserad, kan även "dev" och "legal-talk" vara intressanta.


Bygger på satellitnavigering - GPS

Kartframställningen inom Open Street Map baseras på insamlade mätpunkter från GPS-mottagare, så kallad satellitnavigering. GPS-systemet (Global Positioning System) byggdes under kalla kriget av amerikanska försvaret men har sedan 1990-talet också varit öppet för allmänheten. Från år 2000 är noggrannheten tillräckligt bra även för framställning av enklare kartor. GPS-systemet består av ett trettiotal satelliter som kretsar runt jorden och sänder ut tidssignaler på bestämda radiofrekvenser. GPS-mottagaren tar emot signaler från flera satelliter samtidigt. Genom att jämföra tidsförskjutningen mellan signalerna kan den egna positionen räknas fram. Positionen kan i GPS-mottagaren redovisas som en punkt på en karta eller som siffror för latitud och longitud.

Eriso och LA2 ritar kartor över Östergötland. OpenStreetMap har många användare i Sverige.

De flesta GPS-mottagare sparar internt en loggfil över hur man har rört sig, alltså en lista med tidpunkt, latitud och longitud. Denna spårlogg (tracklog) kan man föra över till en vanlig dator. Det standardiserade formatet för spårloggfiler heter GPX och bygger på XML-standarden. Deltagarna i Open Street Map samlar in sådana spårloggar från färder och vandringar med bil, tåg, cykel eller till fots. De renritas sedan till kartor över vägnätet. Även om två personer har rest samma väg, kan spårloggarna avvika från varandra beroende på mätfel och andra omständigheter. Då får man försöka göra en rimlighetsbedömning eller ett medelvärde vid renritningen.

Open Street Map är ett ungt projekt och ständigt i utveckling. Nya funktioner tillkommer ständigt och allt större delar av geografin täcks in. Projektet grundades sommaren 2004 och ett helt år senare var bara små delar av London inritade i en mycket enkel karta. Under projektets andra år tillkom bidrag i flera europeiska länder, men datamodellen bestod enbart av punkter och raka linjesegment, som presenterades som jämntjocka vita streck mot bakgrund av grovkorniga satellitbilder som tillhandahålls gratis av NASA. En väg eller gata består av flera linjesegment som avgränsas av korsningar, vägskäl och krökningar. Motorvägar ritas som två parallella linjesegment (två parallella vägar), en för varje körriktning. Däremot görs inga skillnader mellan körfilerna, eftersom GPS-mottagarnas mätnoggrannhet (vanligen 5-15 meter) inte tillåter sådana detaljer. Stadsgator ritas som enkla streck. Sommaren 2006 firades 2-årsjubiléet i London. Under året 2006 tillkom vägtyper, som gjorde det möjligt att rita färglagda kartor. Stora delar av riks- och länsvägnätet i Sverige var då inritade, liksom genomfartsleder i flera städer, men fortfarande bara som vita streck. Arbetet att ange vägtyper återstår. Samt kartläggningen av alla mindre gator och vägar. För närvarande (mars 2007) hör Falköping och Köpenhamn till de mest fullständigt kartlagda städerna i Norden.

De färdiga kartorna presenteras på https://www.openstreetmap.org/ i två varianter. Genom att klicka på plustecknet (+) i kartans högra sida, fälls en väljare ut där man kan växla mellan "Mapnik" och "Osmarender". Man kan panorera och zooma i kartbilden för att upptäcka alla detaljer. Man kan också söka på ortnamn. Dock måste man även ange land (t.ex. Sweden) och det kan vara nödvändigt att ta bort prickar och ringar i sökordet: Goteborg, Malmo, Linkoping, Orebro.

På webbplatsen finns också en wiki för dokumentation, hjälp, erfarenhetsutbyte och diskussion mellan projektdeltagarna. Exempelvis finns ett Sweden för kartläggningen inom Sverige. Deltagarna uppmanas skaffa sig egna presentationssidor och svenskarna hittar man inom en category:users in Sweden. Alla kan hjälpa till att redigera wiki-sidorna, men först måste man registrera ett användarnamn. En Trac-databas finns för felrapportering. På nyhetssidan presenteras större händelser och utvecklingar inom projektet.

Så bidrar du till kartorna

Alla människor borde ha en GPS-mottagare! Det är en fascinerande ny teknik med många oväntade användningsområden. En helt ny hobby är Geocaching [1] som går ut på att gömma och leta reda på skatter med hjälp av GPS. Den svenska tidningen Mobil [2] har uppmärksammat olika former av GPS-hobby - bläddra igenom några gamla nummer på biblioteket för att få inspiration. Tillverkaren Garmin [3] dominerar marknaden både i USA och Europa med sitt rika produktutbud, men det finns flera andra märken och modeller. Om du tänker delta i Open Street Map, vill du ha en GPS-mottagare som kan lagra spårloggar och där PC-kabeln ingår i köpet. Nya modeller introduceras hela tiden och priserna sjunker.

Det fria (och gratis) programmet Gpsbabel [4] kan användas för att överföra spårloggen (tracklog) till datorn, det fungerar både med Linux och Microsoft Windows. Ange utformatet GPX. Så här kan kommandoraden i en Terminal(-emulator) se ut:

 gpsbabel -t -i garmin -f com1: -o gpx -F minlogg.gpx

GPX-filen är en vanlig textfil som man kan titta på genom att skriva så här ( i Terminalen ):

 type minlogg.gpx | more

Gå till https://www.openstreetmap.org/ och registrera ett användarnamn genom att klicka "Register" uppe i högra hörnet. Du kommer att behöva en någorlunda modern webbläsare som klarar både JavaScript och Flash ( Du kan även använda en annan editor än Potlatch). Den fria (och gratis) webbläsaren Firefox fungerar utmärkt. Om man vill delta på wiki (och det vill man ju såklart!), måste man registrera sig där också. Det är i skrivande stund inte samma system för dessa båda registreringar.

När du är registrerad och inloggad kan du välja fliken "GPS traces" för att ladda upp din spårloggfil. Systemet klarar inte att ta emot den omedelbart utan det tar ett tag att bearbeta filen, men du får e-post när den är färdig. Genom att åter klicka på fliken "GPS traces" kan du också se om den har laddat färdigt. När detta är fallet, syns filnamnet ( ex. minlogg ) i listan över "Previously uploaded GPX files" och där i listan kan man klicka "edit" för att gå till loggfilens utgångspunkt.

Om man redigerar online genom att trycka på "Edit" så kommer man till ett Flash-program som använder satellitbilder från Yahoo! som bakgrund, men det kan ta en stund innan bakgrundbilderna laddas. På vissa ställen finns det inte så bra täckning heller. Här kommer ens GPS-traces väl till hands. Större vägar visas som ett brett rött streck, småvägar visas som vita streck, bäckar och åar visas som blåa.

Du kan panorera kartan genom att "dra" i kartan, om du enkelklickar lägger du till en punkt och klickar du igen på ett annat ställe så har du gjort en linje. Längst ner i programmet finns det olika alternativ. Det finns en lista där du kan välja vad det är för något du har ritat.

Här finns Tagenbordsgenvägar i Potlatch och Potlatch "CheatSheet" vilka kan vara väldigt bra att ha. Skriv gärna ut CheatSheet:et och sätt upp på väggen nära datorn. ( Det brukar jag göra med CheatSheets, ifall man skulle glömma nått. Det går snabbare att kolla på väggen bakom datorn än att leta efter en manual. --knarF.se [@ the web] 05:21, 31 July 2009 (UTC) )

När man klickar på fliken "View" kommer man tillbaka till den färdigritade kartan på samma ställe och zoom-nivå som man ritade på.

Vissa använder Java-programmet JOSM. Det programmet kan göra mer, men är också svårare att lära sig. Mer information om JOSM finns på engelska.


Warning: Default sort key "Introduktion" overrides earlier default sort key "Introduktion på svenska".