User:Gilbert54/MySandBox/NL:How to Map a

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
HulpDeze pagina werd met de beste bedoeling en zorg samengesteld. Aangezien de systematiek van OSM voortdurend in beweging is, en omdat deze pagina's, alsook andere pagina's in Wiki, gemaakt worden door verschillende vrijwilligers, kan het voorkomen dat niet over alles eensgezindheid bestaat. Sommige hier voorgestelde attributen (tags in het Engels) kunnen afwijken van de algemene tagging praktijk.
Een goed naslagwerk om na te gaan of een tag in het systeem van OSM voorkomt is de webpagina taginfo.openstreetmap.org
In geval van tegenstrijdigheden gaat de voorkeur naar de betekenis van de tags op (Engels: Map Features; Nederlands: NL:Map Features). Indien je tegenstrijdigheden tegen komt, kan je een bericht achterlaten op de Overlegpagina, zodat ze kunnen opgelost worden.

In tegenstelling tot NL:Map Features, die gesorteerd staan op attibuten (in het Engels: tags), is deze Lijst gesorteerd op de objecten, die men in de werkelijkheid tegenkomt. Die reële objecten worden meestal vastgelegd met meerdere attributen (tags), bijvoorbeeld een rivier door zijn naam, zijn breedte en of er schepen op varen. Vaak zijn er ook meerdere mogelijkheden om iets te beschrijven, bij voorbeeld een rotonde als een rondgaande weg of als een mini-rotonde, of een Point-of-Interest als een punt of als een vlak. Hier worden alle mogelijkheden opgesomd, en wordt verklaard wanneer welke mogelijkheid moet gebruikt worden. Bij twijfel moet de eerst vermelde mogelijkheid gekozen worden.

Vlak of knoop?

Voor alle objecten geldt:

 • grotere vlakken altijd als vlak
 • kleine objecten als knoop inbrengen (brievenbus, telefooncel)
 • torenspits, lichtbaken, bergtop als knoop

Een object wordt slechts eenmaal ingebracht. Wanneer een object zowel als knoop en vlak wordt ingevoerd, bestaat het gevaar dat deze verschillende keren wordt geteld ("er zijn 24 parkeerplaatsen", terwijl er in werkelijkheid maar 12 zijn) of meerdere keren op de kaart wordt getoond.

Een vlak kan tijdelijk als knoop worden ingevoerd in afwachting van het intekenen van het volledige vlak. Wanneer het vlak wordt ingetekend moet wel de knoop worden verwijderd.
Een gedetailleerde uitleg over vlakken, lijnen, knopen en relaties vindt je op de pagina over de [Elements|data elementen] die in de OpenStreetMap documentatie gebruikt worden. De Nederlandstalige versie bevat nagenoeg geen informatie, maar wie weet, misschien heb je wel zin in wat vertaalwerk ? Hieronder volgt een opsomming van de elementen.

node Knoop (Node)
way Open Lijn (Way - Open Polyline)
closed way Gesloten Lijn (Way - Closed Polyline)
area Vlak (Area)
relation Relatie (Relation)

Zoeken met <CTRL-F>

Wanneer je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, kan je met <CTRL>-F een zoekvenster openen. In dit venster kan je het onderwerp waarnaar je op zoek bent ingeven, bijvoorbeeld "Afvalcontainer" of meer algemeen "Afval". Met de "Previous" of "Next" knoppen kan je de zoekopdracht opnieuw starten waarbij naar de vorige of volgende locatie wordt gegaan van het gevraagde onderwerp.

Deze pagina is nog in opbouw. Wanneer je iets zoekt dat nog niet beschikbaar is kan je een aanvraag doen op Overlegpagina, mogelijk wordt deze dan zo snel mogelijk toegevoegd;-)


  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z  


A

Aanlegsteiger

Tide-Ebbe-A.jpg way
man_made=pier

+ mooring=yes/no ligplaatsen
+ floating=yes drijvend

Opmerkingen:


AED (Automatische Externe Defibrillator)

Jt osm defi ibis.jpg node Punt

emergency=aed
+ note=* Plaatsbeschrijving (in het Engels)
+ note:nl=* Plaatsbeschrijving (in het Nederlands)
+ opening_hours=* wanneer toegankelijk?

Opmerkingen:

Afslagstrook

zie Voorsorteerstrook, Invoegstrook en Uitvoegstrook

Afrit autosnelweg

Afrit-4-Oostende-A10.jpg node Knoop

highway=motorway_junction
+ name=*
+ ref=Nummer

Opmerkingen:
 • Het krusing van de autosnelweg met de afrit wordt aangeduid als knooppunt.
 • Bij kruising van 2 autosnelwegen worden de verbindingen als gewone afritten aangeduid. deze afritten hebben echter geen ref=Nummer

Afrastering

zie Omheining

Afvalcontainer

Waste container.jpg node Knoop

amenity=waste_disposal

Opmerking:

zie ook: Vuilnisbak, Recycling

Afvalinzameling

Mavis Valley Transfer Station - geograph.org.uk - 62194.jpg node Knoop
area vlak

amenity=waste_transfer_station

Opmerkingen:
 • Overslagstations worden doorgaans gedefinieerd als voor (niet openbare) tijdelijke opslag van afval, volgens de wiki documentatie, maar kan ook voor recycling (crap plaats) worden gebruikt, hoewel deze betekenis niet identiek is.
 • Recyclinghof zie: Wertstoffhof FIXME
 • recycling_centre zie: Proposed features/recycling type

Akker

zie Landbouwgrond

Ambachtslui

zie Werkplaats

Ambassade

Palais Metternich2.jpg node Knoop
area Vlak

amenity=embassy
+ name=*
+ country=* Landcode

Opmerkingen:
 • een Consulaat wordt als diplomatic=consulate (defacto) gemapt.

Ambulancedienst

index
Amb station.JPG node area

emergency=ambulance_station
+ name=*
+ operator=*
+ phone=*

Opmerkingen:
 • In België en Nederland zijn ambulancediensten ondergebracht bij de brandweer, privé ondernemingen, ziekenhuizen of het Rode Kruis. Eigenaardig genoeg wordt de ambulancedienst onder emergency geklasseerd, terwijl je brandweer en politie bij amenity vindt.
 • Er zijn nog verschillende voorstellen voor andere hulpdiensten, zoals o.m. kustwacht, Rode Kruis, enz. maar voorlopig zit daar niet veel beweging in.

Taginfo: emergency, ambulance.

B