NL:Map Making Overview

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Samen brengen we de wereld in kaart!

Het tekenen van de kaart is voor Mappers van OpenStreetMap een voortdurend proces. De kaart is nog niet compleet en de wereld verandert dagelijks. De ideale situatie voor een nieuwe en uitdagende hobby. Als eerste ga je naar buiten om samen met je GPS ontvanger de ruwe gegevens vast te leggen in de vorm van tracks en waypoints. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen, als wandelaar, fietser, in je auto, als treinreiziger, ruiter, schipper en skelterrijders. Dit verzamelen noemen we "Mappen". Na het mappen kom je terug bij je computer of laptop. De verzamelde gegevens kun je nu invoeren op de centrale OSM-database. Hierbij voeg je jouw gegevens samen met bestaande gegevens en benoem je alle punten en lijnen door middel van eigenschappen. Hiervoor gebruik je bewerkingssoftware. Dit tekenen van de kaart noemen we "Taggen". Als je gemapt en getagt hebt, dan kan je achterover leunen, een biertje of frisje drinken en na een half uurtje kun je het resultaat bewonderen. Natuurlijk kun je ook weer de banen op en de lanen in gaan om MEER te mappen en te taggen.

Voorbereiding

Wil je beginnen met mappen volg dan het volgende stappenplan:

 1. Meldt je aan als OSM Mapper. Met deze inlogcode mag je straks je bijdragen leveren aan de kaart. Al je wijzigingen worden onder deze naam gelogd. Kies een leuke nickname. Hij achtervolgt je je hele OSM leven. Onbekenden zullen je met deze naam aanspreken. "Stumper21" of "Beginner18" zijn dus geen slimme keuzes.
 2. Kijk de belangrijkste pagina met een overzicht van veelgebruikte tags (eigenschappen). Hiermee krijg je een indruk wat er zoal op de kaart vastgelegd wordt. Vergeet alleen niet dat dit slechts een klein deel is. Later merk je dat er nog veel en veel meer is. Om niet te verdrinken in alle mogelijkheden houden we het hier even bij.
 3. Maak kennis met mede Mappers. Op het Forum en op de Talk-NL mailinglist vind je ervaren Mappers. Stuur als start een bericht waarin je je zelf even voorstelt. Zij weten dan dat er een nieuwe Mapper is opgestaan. Je zult je verbazen van de alleraardigste reacties. In de komende tijd zul je vaak met vragen blijven zitten. Deze alleraardigste Mappers zullen je bij iedere vraag helpen en steeds weer de weg wijzen.

Vastleggen

 • De grote kaart - bekijk wat er bij jou in de buurt al in kaart is gebracht.
 • Kartografisch handboek - een uitgebreide handleiding om de gegevens perfect op de kaart te zetten.
 • Objecten karteren - de meest gebruikte karteertechnieken vind je hier. Door deze paragraaf te lezen krijg je inzicht in wat er zoal wordt gekarteerd en hoe. Beschouw dit overzicht niet als een beperking van je vrijheid maar als een richtlijn.
 • Data versturen - GPS-logs versturen naar de centrale server.

Samenwerken

 • Bijeenkomsten - waar en wanneer komen en kwamen OpenStreetMappers bijeen?
 • Agenda - bijeenkomsten en evenementen die nu op de agenda staan.
 • Karteerprojecten - zoek projecten in je eigen omgeving.
 • Gebruikersgroepen - vind een gebruikersgroep bij jou in de buurt.

Bewerken

 • Wacht even met bewerken, we vertellen je eerst iets over het auteursrecht.
 • Bewerken - ...en leggen je uit hoe je moet bewerken, vanzelfsprekend!
 • Taggen - lijnen en punten alleen zijn niet genoeg natuurlijk, zo moet je b.v. wegen een naam geven, wegtypes aangeven en vertellen of het eenrichtingsverkeer is. Dit proces noemen we taggen.
 • Objecten karteren - alweer? Ja! Een duidelijk overzicht van alle tags die wij gebruiken.
 • Heb je een fout gevonden in de kaartgegevens? Gebruik Notes om je fout te loggen.
 • We zijn druk bezig onze kaart up-to-date te maken nadat we van AND een databestand hebben gekregen. Openstaande acties kun je hier vinden: AND-NL: Todo

Resultaten!

Ik ben klaar - Toon me de kaart!
 • De grote kaart (Slippy Map). Al je werk komt uiteindelijk hier terecht. Al moet je misschien wel een paar dagen wachten voordat het is opgenomen.
 • OSM_Map_On_Garmin - als je een geschikte GPS-ontvanger hebt kun je de OSM-kaart er in zetten!
 • Hier kun je jouw data omzetten zodat je die kunt bekijken in Google Earth of Google Maps. Klik op het tabblad "Convert", selecteer het bestand en het formaat, en converteer het.

Lollige zaken