NL:Tag:natural=tree

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg natural = tree
Tree.jpg
Omschrijving
Een individuele boom Show/edit corresponding data item.
Representatie in OSM Carto
Tree-16.svg
Groep: natural
Gebruikt op deze elementen
kan aan knopen worden gekoppeldkan niet aan wegen worden gekoppeldkan niet aan vlakken worden gekoppeldkan niet aan relaties worden gekoppeld
Nuttige combinaties
Zie ook
Status: goedgekeurdPage for proposal

Een individuele boom, soms van significantie.

Hoe op de kaart te zetten

Plaats een knoop (node) op de locatie van de stam van de boom met de tag natural=tree.

Additionele tags

 • leaf_type=broadleaved/needleleaved - beschrijft het bladtype.
 • type=broad_leaved/conifer/palm - Waarschuwing: Het gebruik van type=* voor niet-relationele elementen moet woren voorkomen! (gebruik leaf_type hiervoor)
 • genus=* - wetenschappelijke naam van het geslacht (het eerste deel van de wetendschapelijke naam). Als je species=* toevoegt is deze tag niet nodig.
 • species=* - wetenschappelijke naam van het soort (beter bekend als Latijnse naam). Gebruik a.u.b. namespaces voor locale namen (zie voorbeelden).
 • taxon=* wetenschappelijke naam die het taxonomische niveau beschrijft, bijvoorbeeld orde, familie, geslacht, soort, ondersoort of cultivar
 • sex=male/female. Sommige soorten zijn Some species are tweehuizig, meaning that an individual has only male or only female flowers. A good known example are all willows (Salix).
 • circumference=* voor de omtrek van de stam (gemeten op een hoogte van 1,3 meter boven de grond). Als er geen eenheid is opgegeven word aangenomen dat het om meters gaat.
 • diameter=* - Alternatief voor circumference. De diameter van de stam gemeten op een hoogte van 1.3 meter boven de grond. Bij boomverzorging wordt deze methode normaal gebruikt, deze wordt diameter op borsthoogte (dbh) genoemd. Als er geen eenheid is opgegeven word aangenomen dat het om millimeters gaat.
 • height=* voor de hoogte. Als er geen eenheid is opgegeven word aangenomen dat het om meters gaat.
 • diameter_crown=* voor de diameter van de kroon van het bladdragende deel van de boom. Als er geen eenheid is opgegeven word aangenomen dat het om meters gaat.
 • name=* voor individual bomen die een naam hebben, meestal zijn dit individuele bomen met een geschiedenis of een traditionele naam of een boom die een naam heeft gekregen in nagedachtenis van een speciale geberutenis (> memorial tree). De gebruikelijke regels voor name=* zijn van toepassing. Deze tag mag niet worden gebruikt om de soort te beschrijven.
 • leaf_cycle=deciduous/evergreen/semi_deciduous/semi_evergreen - beschrijft de bladcyclus.

Subtag denotation om belangrijkheid aan te geven

Het kan nuttig zijn om de context van een boom verder te beschrijven. Het kan gebruikt worden voor kaarten als herkenningspunten en om minder opmerkelijke bomen minder te benadrukken of minder opvallend te tonen. Andere suggesties zijn te vinden op de discussie van deze pagina. denotation=* lijkt veelvuldig gebruikt te worden. Om monumentale bomen aan te geven: additionele monument=yes (vergelijk met historic=monument).

Bomenrij

Als je een bomenrij op de kaart wil zetten, kijk eens naar natural=tree_row. (Als deze naast een weg is, heet het soms "avenue of trees", laan, allé of allée.) Deze aanpak kan ook worden gecombineerd met individueel gemapte bomen om nadere details vast te leggen.

Examples

Een walnoot (gewone walnoot):

Een eik (onbekend soort):

Een spar (onbekend soort):

Een berk (onbekend soort):

Een Canary Island dadelpalm:

Een  Amerikaanse vogelkers:

Een  Japanse duizendknoop:

Huidige rendering

 • Standaard: Tree-16.svg

Mogelijke rendering

 • Tree broad-leafed.png - loofboom
 • Tree conifer.png - conifeer
 • Tree palm icon.png - palm

In rendering kan een symbool worden gebruik voor elk type boom. Als symbolen die het bladtype weergeven (zoals boven) worden toegepast, dan is het het makkelijkst om leaf_type=* en wood=* tags te evalueren. Als deze niet aanwezig zijn, zijn ze van het geslacht af te leiden. Het geslacht is de waarde van de genus=* tag. Het is ook het eerste deel (substring voor eerste witruimte) van de waarde van de species=* tag.

Palmbomen

Palmbomen zijn bomen van de familie  Arecaceae. Op 2021-09-29 is er nog geen consensus binnen de OSM-gemeenschap over welke tag deze bomen moeten krijgen, hoewel er ondertussen wel meerdere tags in gebruik zijn. De meeste van deze tags zijn technisch incorrect, omdat palm niet de wetenschappelijke naam voor deze bomen is en omdat palmbomen een familie zijn en geen geslacht of soort.

Voorbeelden van in gebruik zijnde tags voor palmbomen:

Geschiedenis

Deze tag was initieel alleen bedoeld voor eenzame of belangrijke bomen. Omdat niets in de tagnaam aangaf dat het niet de bedoeling was om ook normale bomen hiermee te mappen, werd de tag ook gebruikt bomen te mappen die niet speciaal waren – de definitie op deze wiki negerenede. Momenteel wordt het gebruikt om gewone bomen te markeren en andere tags zijn geïntroduceerd om aan te geven wanneer een boom speciaal is.

Zie ook