Fi:Notes

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Ulkopuolisen luoma karttailmoitus, johon eräs kartoittaja on reagoinut ja tehnyt muutoksen ilmoituksen pohjalta

Karttailmoitus on ominaisuus OpenStreetMap.orgin selailtavassa kartassa, jonka avulla voi neuvoa kartoittajia kirjoittamalla kommentin johonkin sijaintiin. Myös ulkopuoliset ei-kartoittajat voivat käyttää toimintoa. OSM:iin rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ilmoitusta tai sulkea sen.

Karttailmoitus on hyvä tapa ilmoittaa esimerkiksi liikkeen sulkemisesta tai uuden liikkeen perustamisesta, jotta liike voidaan laittaa karttaan tai ottaa kartasta pois.

Älä käytä karttailmoitusta yleiseen jutteluun tai OSM:iin kuulumattomien tietojen tallentamiseen. Huonoja ilmoituksia ovat esimerkiksi "Kävin täällä viime viikolla" tai "Auto suistui tässä ojaan toissa päivänä", sillä ne eivät hyödytä kartoittamista lainkaan.

OSM:iin rekisteröityneet käyttäjät saavat ilmoituksen sähköpostiinsa, jos heidän luomaansa karttailmoitusta kommentoidaan tai se suljetaan.

Karttailmoitusten käyttö

Yes check.svg Tee näin
  • Ilmoita karttailmoituksella virheistä kartassa tai puuttuvista tiedoista
No-Symbol.svg Älä tee näin
  • Älä kopioi muista kartoista, vaikka kartat olisivatkin ilmaisesti käytettävissä
  • Älä väittele. Käy keskustelu muilla tavoin, kuten foorumeilla tai henkilökohtaisella viestillä.
  • Älä lähetä yleisiä kommentteja. Karttailmoituksen pitäisi liittyä tiettyyn sijaintiin. Jos haluat keskustella jostakin yleisestä, käytä siihen muuta keskustelukanavaa.
  • Älä käytä karttailmoituksia omina muistilappuinasi. Karttailmoituksen luomalla pyydät muita katsomaan ilmoitusta, joten kirjoituksesi pitää olla myös muiden ymmärrettävissä.
  • Älä luo karttailmoituksia koneellisesti. Karttailmoitus on tarkoitettu ihmisten välisiin keskusteluihin. Vältä myös jo automaattisten laadunvarmistustyökalujen raportoimien virheiden ilmoittamista.

Karttailmoitusten avulla sekä rekisteröityneet OSM-käyttäjät että ulkopuoliset voivat osoittaa kartalta virheitä ja puutteita. Kartoittajien on myös helppo nähdä, missä heidän apuaan tarvitaan.

Ilmoituksen lisääminen

Lisätäksesi karttailmoituksen paina selailtavan kartan oikeassa reunassa olevaa painiketta.

Add a note screenshot.png

Siirrä karttamarkkeri raahaamalla mahdollisimman tarkasti sinne, missä virhe tai puute on. Kuvaile sitten ongelma tekstikentässä, jotta kartoittajat ymmärtävät, mikä on väärin tai mikä puuttuu.

Kirjoita viesti selvästi. Esimerkiksi "bussipysäkki väärin" ei auta ongelman korjaamisessa. Sen sijaan esimerkiksi "bussipysäkki on siirretty tien toiselle puolelle" on helppo ymmärtää ja auttaa virheen korjaamisessa.

AddingNotes.JPG

Jos sinulla on OSM-käyttäjä, kirjaudu sisään ennen karttailmoituksen luomista, jos haluat, että ilmoitus voidaan yhdistää sinuun. Myös kirjautumattomat karttaa katselevat voivat luoda ilmoituksia. Voit luoda käyttäjätunnuksen, jos sinulla ei ole sellaista.

Teksti käsitellään tavallisena tekstinä eli Markdown-merkintäkieli ei toimi karttailmoituksessa.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi animaation karttailmoituksen luomisesta:

OSMNotesGuest.gif

Omien karttailmoitusten löytäminen

My OpenStreetMap Notes -työkalulla (englanniksi) voit löytää avoimet karttailmoitukset niiden luojan (tai kommentoijan) nimen perusteella.

Karttailmoitusten katselu

Kaikki nykyiset karttailmoitukset löytyvät openstreetmap.orgista. Valitse oikealta "karttanäkymä" ja valitse "karttailmoitukset" (katso kuva).

ViewingNotes.JPG

Karttamarkkerin ulkonäkö riippuu karttailmoituksen vaiheesta:

Karttailmoituksen merkkienselitys
Symboli Kuvaus
New note marker.png
Uusi karttailmoitus (karttailmoituksen luomisvaihe)
Open note marker.png
Avoin karttailmoitus
Closed note marker.png
Ratkaistu karttailmoitus

Ratkaistu karttailmoitus häviää kartalta, jos kukaan ei ole avannut karttailmoitusta uudelleen viikkoon.

Kun valitset jo luodun karttailmoituksen, voit kirjoittaa siihen kommentin esimerkiksi kysyäksesi lisätietoja ilmoituksen jättäjältä tai kirjoittaaksesi ilmoitukseen lisää tietoa.

Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida karttailmoitusta.

Karttailmoituksen ratkaiseminen

Hyödyttömäksi jääneet ilmoitukset pitää merkitä ratkaistuiksi. Tämän voi tehdä vain kirjautunut käyttäjä. Esimerkiksi virhettä kuvaileva karttailmoitus merkitään ratkaistuksi virheen korjaamisen jälkeen. Karttailmoitusten kaksoiskappaleet ja väärät tai virheelliset ilmoitukset pitää myös merkitä ratkaistuksi.

Ratkaistuja karttailmoituksia ei poisteta. Seitsemän päivän jälkeen ratkaisusta ne piilotetaan. Piilotetut karttailmoitukset voi nähdä RSS-syötteen kautta closed=-1-parametrillä näin:

http://api.openstreetmap.org/api/0.6/notes/feed?bbox=smaller_longitude,smaller_latitude,larger_longitude,larger_latitude&closed=-1

Lue tämä englanninkielinen keskustelu apufoorumeilta saadaksesi lisää tietoa piilotettujen karttailmoitusten katselemisesta.

Karttailmoitusten ilmiantaminen

OSM:iin kirjautunut käyttäjä voi ilmiantaa karttailmoituksen "ilmianna karttailmoitus" -linkistä, joka sijaitsee karttailmoituksen alareunassa. Ilmiantopainiketta kuuluu käyttää vain, kun karttailmoituksessa on arkaluonteisia tai luottamuksellisia tietoja, laittomuuksia tai loukkaavaa sisältöä. Kaikki muu, kuten karttailmoitusten pilailukäyttö, hoidetaan ratkaisemalla karttailmoitus. Jos karttailmoitus ilmiannetaan, vapaaehtoiset joutuvat käsittelemään sen. He voivat pysyvästi piilottaa asiattoman ilmoituksen, mutta heidän aikaansa ei kannata kuluttaa, jos se ei ole tarpeen.

Tietyn alueen karttailmoitusten tarkkaileminen

Kartalla

Voit käyttää NotesReview:ta (englanniksi) kaikkien ilmoitusten katseluun kartalla.

Oman RSS-syötteen tekeminen

Tarvitsen ensin tarkkailtavan alueen ("bounding box") koordinaatit. Voit käyttää tässä OSMCha filters -sivustoa (englanniksi).

Kopioi alueen koordinaatit ja liitä ne tämän linkin loppuun ja saat RSS-syötteen.

https://api.openstreetmap.org/api/0.6/notes/feed?bbox=

Tietty valtio

Overview about Open/Closed OSM Notes (englanniksi) sopii tähän.

Anton's note viewer

https://antonkhorev.github.io/osm-note-viewer (englanniksi) on työkalu, jolla voit hakea karttailmoituksia käyttäjänimen, päivämäärän, sisällön ja sijainnin mukaan.

Tietyn käyttäjän karttailmoitusten tarkkaileminen

Oman RSS-syötteen tekeminen

Seuraava URL-osoite palauttaa tietyn käyttäjän tekemät karttailmoitukset RSS-/Atom-syötteenä. Vaihda "KÄYTTÄJÄNIMI" sen käyttäjän nimeen, jonka karttailmoituksia haluat seurata. Jos haluat enemmän/vähemmän karttailmoituksia kerralla, vaihda kohtaan "limit=20" isompi/pienempi luku.

https://api.openstreetmap.org/api/0.6/notes/search.rss?display_name=KÄYTTÄJÄNIMI&sort=created_at&order=newest&closed=-1&limit=20

Muokkausohjelmissa

Karttailmoituksia voi katsoa ja käsitellä iD- ja JOSM-ohjelmissa, jos asetukset on asetettu oikein.

Vespucci lataa ja näyttää karttailmoitukset ja Osmose-virheet oletuksena.

StreetComplete näyttää karttailmoitukset, joissa on kysymys. Muutkin karttailmoitukset voi määritellä näytettäväksi. StreetCompleten käyttäjät voivat luoda uusia karttailmoituksia manuaalisesti (esimerkiksi kun tehtävässä kysytään tietoja paikasta, jota ei enää ole olemassa). StreetCompletessa voi lisätä helposti kuvia linkkeinä karttailmoitukseen.

Aiheesta muualla

Katso myös

Seuraavat avaimet:

  • key:note – samankaltainen nimi, erilainen tehtävä (käytetään kohdetta koskevan ennalta arvaamattoman tiedon merkitsemiseen toisia kartoittajia varten)
  • key:fixme – hieman samanlainen toiminnallisuus (käytetään kohteitten merkitsemiseen, jos kohdetta täytyy vielä korjata tai parantaa)

Ulkoisia linkkejä

Följande text är en översättning av den ursprungliga artikeln på engelska, kontrollerad för rev2459210. Infoga all ny information eller information som är specifik för din plats före detta meddelande.
Vänligen undvik att radikalt ändra denna text utan att översätta också uppdatera den ursprungliga artikeln, och meddela det internationella samfundet eller be om hjälp på den här sidan. Ortografiska, grammatiska, lexikala eller stilistiska korrigeringar är välkomna.