NL:Opmerkingen

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Een opmerking, toegevoegd door een anonieme bezoeker, met details die een meer ervaren OSM-er in staat stellen de kaart te verbeteren

Opmerkingen (Notes) is een bronmogelijkheid van de website van OpenStreetMap.org. Het stelt u in staat een opmerking op de kaart te plaatsen om anderen te helpen bij het in kaart brengen/bewerken van OpenStreetMap. Andere gebruikers kunnen reageren op uw opmerking, bijvoorbeeld door om aanvullende details te vragen indien nodig.

Het is niet bedoeld voor algemene discussies of het opslaan van informatie die niet op andere wijze wordt gebruikt in OpenStreetMap; bijvoorbeeld, "Ik was hier op zaterdag" of "Er werd een misdrijf gepleegd op deze locatie".

Hoewel het niet noodzakelijk is om ingelogd te zijn om een opmerking in te dienen (of om er commentaar op te geven), heeft het voordelen om dat wel te doen. Ingelogde gebruikers zullen een e-mail ontvangen als commentaar wordt toegevoegd aan een opmerking of als het probleem is opgelost.

Opmerkingen gebruiken

Yes check.svg Do s
  • Gebruik deze mogelijkheid om een fout in de gegevens te rapporteren of om enige aanvullende informatie te geven, bijvoorbeeld de naam van een straat of een adres etc.
No-Symbol.svg Don't s
  • Kopieer niet vanuit andere bronnen zoals andere kaarten, zelfs niet als zij geen geld kosten of van de overheid zijn (er zijn slechts een beperkt aantal uitzonderingen).
  • Ga niet in discussie. Als u iets te bespreken heeft, gebruik dan een ander contact-kanaal (een persoonlijk bericht, een mailinglijst, het forum, of een echte ontmoeting face-to-face).
  • Post geen algemeen commentaar. Een opmerking zou een relatie moeten hebben met de gegevens op een specifieke locatie. Als u in contact wilt komen met de gemeenschap over iets meer algemeens, gebruik dan een meer toepasselijk contact-kanaal.
  • Gebruik ze niet om uw persoonlijke opmerkingen op te slaan. Hoewel u opmerkingen kunt gebruiken als een herinnering voor uzelf, inviteert u ook anderen om ze te bekijken. Beschrijvingen moeten begrijpelijk zijn voor andere mensen, en u zou niet veel opmerkingen moeten plaatsen als deel van uw persoonlijke werkstroom voor het op de kaart zetten van gegevens.
  • Maak geen geautomatiseerde opmerkingen. Opmerkingen zouden communicatie van mens tot mens moeten zijn. Vermijd ook het plaatsen van opmerkingen met betrekking tot bugs in gegevens die al automatisch gerapporteerd zijn door gereedschappen voor Kwaliteitsbewaking.

De mogelijkheid Opmerkingen van OpenStreetMap stelt zowel geregistreerde gebruikers als het bredere publiek in staat om snel aan te geven waar fouten of ontbrekende gegevens zijn in de gegevens van OpenStreetMap en voor deelnemers aan OpenStreetMap om te weten waar hun hulp nodig is.

Opmerkingen toevoegen

Klik op de knop van de werkbalk aan de rechterzijde van de hoofdkaart van OSM map om een opmerking toe te voegen.

Add a note screenshot.png

Verplaats de markering naar de correcte positie (zo nauwkeurig als u kunt). Laat een kort bericht achter voor deelnemers aan OpenStreetMap om ze te laten weten wat er fout is of ontbreekt.

Schrijf het bericht zorgvuldig zodat anderen dat eenvoudig begrijpen. Bijvoorbeeld "pad verkeerd" zegt weinig over het gebruik, maar "pad oost-west op de kaart bestaat niet op de grond" is heel duidelijk.

AddingNotes.JPG

Als u een account heeft voor OpenStreetMap, zou u eerst moeten inloggen om uw opmerking te hebben geassocieerd met uw gebruikersnaam. Toevallige bezoekers kunnen echter ook eenvoudig een opmerking toevoegen. Als u meer wilt zijn dan een toevallige bezoeker, maak een account.

Opmerkingen bekijken

Ga naar de hoofdweergave van openstreetmap.org, klik op het besturingselement 'laagkiezer' bovenin rechts op de kaart, en selecteer het keuzevak 'Notes' (zie afbeelding) om alle huidige Opmerkingen voor een gebied te bekijken.

ViewingNotes.JPG

De markeringen van de Opmerking hebben verschillende stijlen die zijn weergegeven in onderstaande afbeelding:

Kaartsymbolen Opmerking
Pictogram Beschrijving
New note marker.png
Locatie nieuwe Opmerking (bij het toevoegen)
Open note marker.png
Locatie van nog niet opgeloste Opmerking
Closed note marker.png
Locatie opgeloste Opmerking (oudere Opmerkingen in deze stijl worden niet weergegeven)

Na het selecteren van een Opmerking kunt u er commentaar op geven, bijvoorbeeld, door degene die hem maakte vragen stellen (als zij waren ingelogd bij het maken van de Opmerking), of om aanvullende informatie te geven.

Opmerkingen oplossen

Opmerkingen die niet langer geldig zijn, zouden moeten wordne gemarkeerd als Opgelost (vereist inloggen). Bijvoorbeeld een opmerking die relateert aan een fout op de kaart zou moeten worden gemarkeerd als Opgelost als de kaart eenmaal is geüpdated om de fout op te lossen. Duplicaat of ongeldige opmerkingen zouden ook moeten wordne gemarkeerd als Opgelost.

Opgeloste opmerkingen wordne niet verplaatst of verwijderd. Na een periode van zeven dagen worden zij in de weergave verborgen.

Opmerkingen rapporteren

Het is ook mogelijk om opmerkingen te rapporteren met de link »Report this note« onder het eerste commentaar (vereist inloggen). Dit zou moeten wordne gedaan in het geval van spam, opmerkingen die agressieve of illegale inhoud bevatten, of waar gevoelige of vertrouwelijke informatie in opmerkingen verschijnen. De data working group zal alle gerapporteerde opmerkingen nakijken en de onwelvoeglijke permanent verbergen.

Meer lezen

Zie ook

De volgende twee tag-sleutels:

  • key:note – alleen een soortgelijke naam, geheel andere functie (gebruikt om andere mappers te informeren over niet-heldere informatie over een element)
  • key:fixme – gedeeltelijk soortgelijke functie (deelnemers toestaan objecten en plaatsen te markeren die nader onderzoek vergen)

GeoNotes is een mobiele app om op een kaartje privé notities te maken, die vervolgens als GeoJSON of GPX bestand in JOSM te gebruiken zijn om zaken in kaart te brengen.