NL:WikiProject Belgium

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
VTE
België, Europa
Wikidata

breedtegraad: 50.536, lengtegraad:4.399
Bekijk de kaart van België 50°32′09.60″ N, 4°23′56.40″ E
Bewerk de kaart
http://osm.be/
Externe links:
Gebruik deze sjabloon voor jouw stad

België is een land in Europa op breedtegraad 50°32′09.60″ Noord en lengtegraad 4°23′56.40″ Oost.

Loading map...

     
WikiProject België +/-
Conventies
Subprojecten
OSM of Belgium toestand op 2008-11-14

Deze pagina bevat informatie specifiek voor België. Alle teksten en afspraken kunnen bediscussieerd worden op de "Overleg" pagina, voel je vrij om commentaar te geven of mee te helpen (door in jouw streek gegevens toe te voegen of deze pagina's te vertalen of aan te vullen).

Taal

Deze pagina's kunnen in verschillende talen vertaald worden, maar om praktische redenen is de Engelstalige versie de originele.

Starten met OSM

Documenten

Communicatie

Mailing list

De openstreetmap Belgium mailing list is het voornaamste communicatiekanaal voor OpenStreetMap-medewerkers in België.

Je kunt alles vinden over vroegere discussies, afspraken en huidige en toekomstige activiteiten in de archives.

Wens je meer betrokken te worden bij openstreetmap België, schrijf je in op de mailing list, en stel jezelf voor met een korte mail op talk-be@openstreetmap.org .

Raskas is de "list administrator". Contacteer hem wanneer je een probleem zou hebben (met het inschrijven op) the mailing list.

OpenStreetMap-medewerkers in België

Hier is een (onvolledige) lijst van OpenStreetMap-vrijwilligers in België. Wil je ook op die lijst, doe dan het volgende:

  • Maak een OpenStreetMap-wiki-account als je er nog geen hebt, en log in. Opgelet: dit is niet hetzelfde als je account om de kaart te bewerken!
  • Ga nu naar je persoonlijke wikipagina. Je vindt deze pagina door je naam rechtsboven eender welke pagina aan te klikken.
  • Kies "Bewerken" op je persoonlijke wikipagina, voeg volgende lijn toe onderaan de pagina: [[Category:Users in Belgium]]

Mapping gegevens

Zie de Mapping resources pagina voor de lijst.

Hoe gegevens mappen?

Voor een alfabetisch overzicht van gegevens zie Hoe map ik een ...?.

Kijk naar de Conventions, thematische pagina's, voor discussie en normen over de "mapping" en "tagging".

Doelen

Als je een bepaald doel hebt waar je naar toe wil werken of graag iets hebt dat je wil gerealiseerd zien, neem dit dan op in deze lijst. Maak een pagina aan waar deze zaken gecoördineerd worden en de vooruitgang ervan wordt bijgehouden.

Plaatsen

Gewesten Taalgemeenschappen Belangrijkste locaties per provincie
Vlaanderen (Flandre) Vlaamse Gemeenschap West-Vlaanderen (Flandre-Occidentale) Oost-Vlaanderen (Flandre-Orientale) Antwerpen (Anvers) Limburg (Limbourg) Vlaams-Brabant (Brabant flamand)
Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Franse Gemeenschap
Wallonië (Wallonie) Waals-Brabant (Barbant wallon) Henegouwen (Hainaut) Namen (Namur) Luik (Liège) Luxemburg (Luxembourg)
Duitse Gemeenschap

Contacten met lokale besturen

  • In Vlaanderen is er een licentie-akkoord voor het gebruik van data van AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen). Zowel de AGIV-luchtfoto's als de AGIV GRB basiskaart kunnen geconsulteerd worden of gebruikt als achtergrondlaag (in JOSM). GRB (Grootschalig Referentie Bestand) bevat geografische informatie van de administratieve percelen, gebouwen, wegen, watergebieden, waterloopsegmenten en spoorwegen. De AGIV-luchtfoto's zijn recenter en gedetailleerder dan de Bing satellietfoto's. Vanuit de AGIV-CRAB-database (Centraal Referentieadressenbestand) worden de huisnummers begeleid geïmporteerd in OSM (via een JOSM-applicatie).
  • In het Brussels Gewest: er zijn succesvolle contacten gelegd met de Brussels minister bevoegd voor transport en zijn administratie binnen het Brussels Ministerie (AED) met de vraag aan de administratie wie een database bijhoudt van de verkeerswerken en om ze wekelijks naar OSM door te zenden. Sinds juni 2008 wordt dit gedaan in het formaat dat intern wordt gebruikt op AED, een beschrijving in een tekstverwerker van de locaties, wegen en beschrijving van de werken. Omdat dit formaat jammer genoeg geen automatische behandeling toelaat die een laag bovenop OSM zou kunnen maken, zijn er gesprekken aan de gang om een ander acceptabel formaat te introduceren dat zowel automatisch verwerkt zou kunnen worden als gemakkelijk onderhoudbaar zou zijn door AED. --npettiaux 20:53, 30 June 2008 (UTC) --vertaald door M!dgard (talk) 14:14, 5 June 2014 (UTC)

Er is nog een ander contact gelegd, we wachten op de nieuwe licentie in midden september 2012.

Ideeën

  • Contacteer de locale autoriteiten van goedgemapte gebieden of ze een procedure hebben om organisaties of mensen op de hoogte te brengen van veranderingen in hun jurisdictie (nieuwe straten die toegevoegd zijn, straatnaamveranderingen ...). Ze moeten de post, hulpdiensten en andere diensten verwittigen dus misschien kunnen ze ook OSM op de hoogte brengen. Eventueel zouden ze een webpagina of RSS-feed met de data beschikbaar kunnen maken? Geïnteresseerde OSM'ers kunnen dan deze gebieden onderzoeken en de nieuwe delen in kaart brengen. Dit zal een van de grootste taken zijn wanneer een gebied is gemapt. Dit idee komt van Mikels mail in de Talk-archieven.
  • De Lijn geeft online toegang tot de bushaltes. Ze zijn gecontacteerd, maar er is nog geen antwoord ontvangen. --Gyrbo 22:14, 5 January 2008 (UTC) --vertaald door M!dgard (talk) 14:23, 5 June 2014 (UTC)
  • DATS24 voorziet een volledige lijst van al hun tankstations (met GPS-coördinaten). Ik heb hen gevraagd of we deze lijst mogen gebruiken. --Lithion 15:02, 6 Februari 2008 (UTC) --vertaald door M!dgard (talk) 14:23, 5 June 2014 (UTC)

Mapping Parties/Events

Vroegere discussie over "Mapping Parties" zijn te vinden op talk page.

Alle (nieuwe) activiteiten worden vermeld op Activities page. De Overlegpagina kan gebruikt worden om "events" te bediscussiëren.

Externe kaarten

Externe links