Sv:Beginners' guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Nuvola web pen.svg
Nybörjarguide


Samla in data

Det finns en rad olika sätt att samla in data för OSM:

  1. GPS - Denna är för närvarande det vanligaste sättet att samla in data för OSM, och föredras ofta eller till och med nödvändig för atat samla in grundläggande geometrin för gator, gångvägar och andra vägsträckor. Vill du lägga till något till ett blankt område och inte har en GPS, finns de ibland att låna eller så kan du skapa kartor från andra användares data.
  2. Lokalkännedom - Kanske är den bästa källan när du helt enkelt råkar känna till ett område riktigt bra, och därför kan exempelvis namnen på gatorna, vilka butiker och byggnader som finns, lokala trafikregler och begränsningar eller något annat som du vill lägga till på OpenStreetMap. Finns gatunätet redan inlagt behöver du ofta inte några tekniska apparater och kan börja på en gång.
  3. Flygbilder (exempelvis Landsat, Mapquest, NPE) finns tillgängliga på OSM för att spåra data från. Dessa källor kan ge mycket till OSM om de används korrekt, men att kartlägga ett område rätt kräver någon som verifierar och lägger till information som inte kan samlas in från dessa källor. Du kommer upptäcka att det är mycket lättare att spåra något från flygbilder om du känner till området och redan har en mental bild; det finns också mycket annat att bevisligen påverkar spårningen, såsom import av data, som kan döda motivationen för markkartläggare som jobbar i området. Men känn dig fri att börja med vad du vill, men arbeta med försiktighet, tänk på lokala kartläggare och planera in en markvandring om du kan.
  4. Dina egna foton eller nedteckningar - Se till att dessa är helt fria att kopiera och använda med OSM. Många data är inte så fria som man kanske tror.
  5. Data kanske redan samlats in som kräver att det finns de som konverterar de till enkarta. Se lokala och globala kartprojekt.
  6. Upptäcka fel på en karta och fixa dem - fel på kartor samlas in exempelvis av skobbler's osmbugs.

För alla källor ovan gäller att deras exakthet varierar. På sidan om exakthet diskuteras några vanliga fel som görs när den underbara datan du har ansträngt dig hårt för att samla in leder dig fel, och varför du inte alltid ska redigera data som verkar vara 'inkorrekt'.

Använd inte upphovsrättsskyddad data

Det mesta av det du hittar på webben är upphovsrättsskyddat, däribland "fria" kartor som Google maps eller Bing maps. Du får aldrig använda upphovsrättsskyddade källor då det kan orsaka problem för OSM. Som en tumregel, använd aldrig externa resurser förutom dem som finns i redigeringsprogrammen. Om du tror du hittat en resurs som inte är upphovsrättsskyddad som inte finns i redigerarna, diskutera detta först på mailingslistan talk@openstreetmap.org .

Vilken data ska läggas in

Det finns en mängd data som kan samlas in och läggas in i OSM: från vanliga saker såsom 'vägnamn' ända ner till smådetaljer som parker, brevlådor, häckar och rösen. Olika personer tycker olika saker är mer intressanta, vanligen påverkade av det transportmedel de använder för att ta sig fram. Om du tycker något hjälper folk att hitta sig fram, kartlägg detta! En genomgående sammanställning av de vanligaste kartlagda sakerna och sättet att beskriva dem i OSM hittar du på sidan map features. Kom bara ihåg att du inte är begränsad till det som listas där, så var kreativ och kartlägg det som är viktigt för dig!

Allmänt ökar kartläggare detaljerna allteftersom de fortsätter och börjar med det grundläggande. Så gatunätverk kan vara en bra utgångspunkt, och mindre saker såsom gångvägar och brevlådor är bland de sista sakerna som läggs till. Men som sagt tidigare så varierar detta beroende på vem som kartlägger så det finns inget "enda sätt" som det måste göras på.


Föregående | Nästa