Sv:Key:bridge

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg bridge
2014 Karwina, Darków, Most żelbetowy 01.jpg
Beskrivning
En bro är en konstgjord konstruktion som spänner över funktioner som vägar, järnvägar, stigar, vattendrag eller dalar och bär en väg, järnväg eller annan funktion. Edit this description in the wiki page. Edit this description in the data item.
Grupp: bridges
Element för användning
should not be used on nodesmay be used on waysmay be used on areas (and multipolygon relations)should not be used on relations (except multipolygon relations)
Dokumenterade värden: 10
Användbara kombinationer
Se även
Status: godkändPage for proposal
Typisk kartrepresentation av en bro.
Visar en bro som felaktigt möter en icke-bro vid en korsning (vänster) och avslutas tidigt (höger).

Nyckeln bridge=* är en egenskap för att beskriva att ett väg är på en bro. Det kan kombineras med flera typer av vägar såsom vägar, järnvägar, stigar, kanaler, rörledningar eller liknande.

Nyckelns värde används för att indikera typen av brygga. Se detaljerna om kända typer nedan.

Bro eller tunnel? Där den nedre delen är omgiven av jord bör den nedre delen antagligen taggas med tunnel=* istället. Ibland är det dock en bedömningsfråga om man ska märka en viss situation med en bro eller en tunnel. Men båda alternativen bör inte användas samtidigt (en bromärke för den övre vägen och en tunnel för den nedre vägen för samma korsning).

Egenskapsbeskrivningen kan kompletteras med ytterligare taggar som bridge:movable=* och de fysiska aspekterna av konstruktionen med bridge:structure=* och bridge:support=*.

Observera att konturen area också kan kartläggas men med en annan huvudtagg man_made=bridge och att i det här fallet kan bridge=* också användas som en sekundär tagg för att ange typen av brygga.

Hur man kartlägger

Dela den övre delen i varje ände av bron (vilket är där den förenas med fast mark) och lägg till bridge=yes till den centrala delen. Det är bra att inte låta en bro sluta vid en vägkorsning eller liknande. Bron bör antingen sluta före korsningen (normalsituationen) eller i de fall där korsningen faktiskt är "i luften" själv, så bör de andra sätten som förenar korsningen också göras till broar för de relevanta avsnitten.

En ramp i änden av en bro är inte en del av bron och kan taggas som embankment=*. En banvall bör i de flesta fall inte ha en skiktlapp.

Delen av en bro mellan två av dess stöd kallas ett spann. Vissa broar har ett spann, andra många. Det sätt på vilket enskilda spann stöds är ofta av kartläggningsintresse. Olika typer av spann (t.ex. båge, balk, fackverk) kan beskrivas med taggen bridge:structure=*, medan stöden under flera spann och i slutet av broar kan beskrivas med bridge :support=* om det behövs. Det kan vara nödvändigt att dela vägen på flera ställen längs bron när bron innehåller mer än en typ av spann. Vissa arrangemang av spann använder bridge=*: se beskrivningen nedan av bridge=cantilever, bridge=trestle och bridge=viaduct. Andra broar med specialiserade egenskaper listas också nedan.

Vissa broar är rörliga: en spännvidd eller spännvidder kan förskjutas, vilket ger en större frigång ovanför den nedre vägen. Sådana broar bör märkas med bridge=movable. Precis som med arkitekturen för brospännen är mekanismen med vilken en bro rör sig ofta av kartläggningsintresse och kan specificeras mer detaljerat med bridge:movable=*. Denna tagg kan också användas för att indikera brospann som en gång flyttade och nu är fixerade stängda.

Begränsningar

Om bron har en maximal vikt, axellast eller längd, lägg till en maxweight=*, maxaxleload=* eller maxlength=* till den övre vägen.

Använd taggen access=* om det finns begränsningar för fordonsklassen eller användare av bron.

Om det finns lagliga höjdgränser för fordon som använder den nedre vägen (passerar under bron) använd maxheight=* - se nyckelsidan på vilken del av vägen du ska uttrycka det. För fysisk höjdgränser använd maxheight:physical=*.

Lager

Broar bör ha ett layer=*, för enkla korsningar nästan alltid layer=1 men andra värden kan vara lämpliga för komplexa korsningar.

Broegenskaper

Eftersom bridge=*-taggen är en egenskap på ett objekt som inte i sig är en bro (utan en väg, en järnväg, etc.), måste du prefixa alla ytterligare egenskaper som refererar till bron med en "bridge:" prefix. Sedan introduktionen av objekt som faktiskt representerar bryggan (man_made=bridge, kan det vara att föredra att lägga till egenskaperna (utan prefixet) till bryggobjektet och avstå från att duplicera dem på allt som är på ' den här bron.

Namngivning

Där bron har ett namn finns ett antal alternativ för märkning. Den som väljs är delvis personligt val men kan också bero på brons betydelse:

  • När man_made=bridge används för brokonturen, bör den innehålla alla brospecifika attribut som name=*, referens, etc. Konturen och namnet renderas i OpenStreetMap Carto-stil.
  • För gatan på bron, använd taggen name=* som skyltad. Vanligtvis finns det två fall:
    • Om skyltningen använder bronamnet går detta in i name=*.
    • Om gatan förblir dess namn, använd name=* för vägnamnet. Använd bridge:name=* för bryggnamnet om det inte finns någon man_made=bridge.

Om bron har tidigare namn kan dessa taggas med bridge:old_name=* (bro:gammalt_namn=*).

Bronummer

En bryggreferens kan använda bridge:ref=*. Alla broar kommer inte att ha en uppenbar referens, men till exempel hänvisar navigering på kanaler ofta till bronummer som är sekventiella längs en kanalsträcka, och referensen är en numrerad platta som är bättre synlig från kanalen eller dragbanan än från vägen eller stigen passerar (oftast) över det. Dessa referenser skulle vara ovärderliga för all kartåtergivning avsedd för båtfolk på kanalen.

Här ser vi ref, 12-048, inringad till vänster, och namnet, 慈濟三橋, inringad till höger.
USA (Kalifornien):
bridge:name=Merced River Bridge
bridge:ref=40-47

Taggar att använda i kombination

Använd inte taggen building=bridge bara för att markera broar (deras konturer). För sådana ändamål kan du använda man_made=bridge. Taggen byggnad=bro hänvisar endast till byggnader som används som broar.

Andra funktioner i bron kan mappas och/eller taggas med bridge:structure=* och bridge:support=*.

Om bron har tidigare namn kan dessa taggas med bridge:old_name=* (bro=gammalt_namn). En bryggreferens kan använda bridge:ref=*. När du använder den föreslagna relationen eller man_made=bridge kan nycklarna old_name=* eller ref=* användas. Broar kan också annoteras med wikipedia=* och andra vanliga annoteringstaggar. start_date=* kan användas för att indikera det datum då bron öppnades för trafik.

Broar med flera vägar/vägar eller ytterligare egenskaper

Om en bro representeras av flera sätt eller har ytterligare egenskaper finns det för närvarande två sätt att indikera detta:

  • Med man_made=bridge ritas konturen av bron och vägarna/vägarna som passerar bron är kopplade till konturen. Alla brospecifika attribut som lager, namn, referens etc. kan taggas direkt på konturen. I fallet med broar med flera nivåer måste den föreslagna relationsbryggan användas ytterligare.
  • När du använder den föreslagna relation bro måste alla funktioner i bron vara medlemmar av relationen och alla brospecifika attribut kan taggas i relationen. Om bron har flera nivåer kan endast relationen användas för att gruppera alla objekt i bron.

Kontur av broar

Konturen av en stor bro, särskilt de som bär flera vägar, bör ritas med man_made=bridge. Konturen ska ha samma lager som sätten.

Objekt och särdrag på broar

Objekt av nodtyp som är en del av bryggvägen anses vanligtvis vara på bryggan, dessa behöver ingen egen lagertagg.

Mer komplexa situationer skulle kunna hanteras med en förlängning av man_made=bridge eller Relationer/Föreslagna/Broar och tunnlar.

Föreslagna funktioner/Simplify man made=bridge mapping har några relaterade idéer.


Broar och vattenvägar

Broar är landmärken och kan utgöra betydande hinder/faror för framkomligheten.

Se

Värden

Många typer av broar som inte är listade i tabellen nedan kan märkas med någon av dem


Nyckel Värde Element Kommentar OSM Carto Foto
bridge yes way Ospecifik bridge-tagg, eventuellt kombinerad med andra bridge:* taggar. Weißenberg - Nechern - Riegel-Mühle 10 ies.jpg
bridge aqueduct way area En längre struktur för att bära en kanal eller sötvatten. Överväg att använda historic=aqueduct (sv: historisk=akvedukt) för betydande gamla akvedukter. Pont du gard.jpg
bridge boardwalk way area En plankgång över våt eller på annat sätt svår terräng, vanligtvis lågt till marken och stödd av stolpar. Swampy But Pretty Bog In Fiordland NZ.jpg
bridge cantilever way area En bro där ett spann endast stöds i ena änden. Vanligtvis är de fria ändarna av två spann fästa vid varandra, vilket ger en längre fri spännvidd mellan stöden. Hudson River from Waryas Park in Poughkeepsie, NY 2.JPG
bridge covered way area En täckt bro har ett tak och helt eller delvis slutna sidor, vanligtvis för att skydda brodäcket och elementen från försämring. Tänk också på kombinationen bridge=*+covered=*. Pont couvert (Routhierville).jpg
bridge low_water_crossing way area Även känd som en "irländsk bro", är detta en låg bro som är konstruerad för att bära fordon över vattnet vid låga flödesnivåer och överleva nedsänkning vid höga flödesnivåer. Överväg också att lägga till antingen ford=yes eller flood_prone=yes på lågvattenbroar som ibland kommer att översvämmas säsongsmässigt och/eller intermittent (se diskussionssidan). Roanoke River low water crossing.jpg
bridge movable way area Rörliga broar innehåller ett spann som kan flyttas upp eller åt sidan, ofta för att ge större utrymme för trafik som rör sig under bron. Alla sådana spann bör taggas med bridge=movable. Ytterligare information kan tillhandahållas med bridge:movable=*. De fasta spännena bör märkas separat, för att tydliggöra vilken del av bron som är och inte är flyttbar. MovableBridge roll.gif
bridge trestle way area A bridge composed of a series of short spans where each span is supported by a rigid frame, usually called a "bent" rather than a pier. Rattlesnake Trestle.jpg
bridge viaduct way area En bro som består av en serie spännvidder, ofta korta i förhållande till dess totala längd. Spännvidden kan vara valv, balkar som stöds av pirer, etc. För vägar eller särdrag som höjer egenskapen över den naturliga marken på högar eller jordvallar, använd embankment=*. Railway Viaduct.jpg

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. Svensk översättning Redigerbar här


Brolivscykel

För broar som är föreslagna, byggs, rivs, kollapsar, gäller den vanliga livscykel-taggen på toppnivåtaggen som bär bridge=yes-specifikationen, dvs. highway=* eller railway=*-tagg.

För konstruktion är schemat {Tag|highway|construction}} + construction=(highway-type) vanligast. För alla andra stadier är livscykelprefixes lämpliga. För att bevara OSM-objekthistoriken, ta inte bort ett objekt som är komprimerat om några rester är synliga i den verkliga världen och/eller objektet rekonstrueras.

Beroende på situationen, när brokonturen är mappad som man_made=bridge, kan livscykelprefixet också användas.

Förslag


Grundläggande bryggkartläggning med iD

  • Som kan ses på bilden nedan stannar huvudvägen när den möter floden. Så vi ska kartlägga den befintliga bron över ån på kartan nedan. Vi ska fästa brosegmentet på den befintliga vägen.
Kartrepresentation av en väg som skär ett vattenflöde.
  • Välj linjeverktyget från toppmenyn.
Välj linjeverktyget för kartläggning.
  • Börja mappningen med hjälp av linjeverktyget enligt följande:
    • börja på ena stranden, någonstans på huvudvägen, men börja inte brokarteringen vid korsningen av vägarna (bron bör börja/sluta före korsningen)
    • dra linjen till den andra stranden, på huvudvägen, före vägens andra korsning
Karta bron mellan vägens två huvuden.
  • Bron i det här fallet är belägen på en huvudväg, så från menyn "Funktionsredigerare" kommer vi att välja "Vägegenskaper", leta sedan efter huvudväg och välja den.
Välj vilken typ av struktur vi ska kartlägga.
Attribut för den nyligen mappade strukturen.
  • Därefter kommer vi att lägga till fler attribut till det här vägsegmentet som vi kartlägger som en bro:
    • Name: (namn) är namnet på bron, i detta fall får bron samma namn som vägen som ligger på; i andra fall kan bron vara "mellan" vägarna (en väg i ena änden av bron, en annan väg i andra änden av den) - i den situationen kan bron få något av dessa namn, eller så kan den ha ett specifikt namn
    • One way: (enkelriktat) om bron bara används för att gå åt ena eller andra hållet (den här bron har båda vägarna, så vi kontrollerar inte detta)
    • Speed limit: (hastighetsgräns) finns det någon hastighetsbegränsning på bron (i det här fallet gäller hastighetsbegränsningen på vägen också på bron, och den är 50 km/h)
    • Structure: (struktur) kartlägger strukturen som en "bro"; lagertaggen läggs automatiskt till med standardvärdet 1 (typiskt värde för broar).
    • Access: (åtkomst) typ av åtkomst för denna brygga (på just den här bryggan är alla typer av åtkomst tillåtna så vi lämnar allt på ja som standard)
    • Lanes: (körfält) antal körfält. Den här bron har 1 vardera, så vi sätter körfält=2
    • Surface: (yta) välj vilken typ av ytor som bron är gjord av (i detta fall är det asfalt)
    • Road number: (vägnummer) vägens referensnummer eller kod; i det här fallet, eftersom vi håller informationen för bron överensstämmande med den från vägen, fyller vi där vägens nationella namn (DN71).
  • Alla taggar: här presenteras alla attribut för den nyligen mappade bron
  • för att lägga till en anpassad tagg, klicka på plustecknet (i slutet av listan), skriv in namnet på taggen och infoga ett värde.
  • Glöm inte att spara ditt arbete!
Spara den nyligen mappade bron.

Kvalitetssäkring

Möjliga taggningsfel

Om du känner till platser med denna tagg, kontrollera om den kan taggas med en annan tagg.
Automatiska redigeringar är avråds starkt om du inte verkligen vet vad du gör!
Om du känner till platser med denna tagg, kontrollera om den kan taggas med en annan tagg.
Automatiska redigeringar är avråds starkt om du inte verkligen vet vad du gör!
Om du känner till platser med denna tagg, kontrollera om den kan taggas med en annan tagg.
Automatiska redigeringar är avråds starkt om du inte verkligen vet vad du gör!
Om du känner till platser med denna tagg, kontrollera om den kan taggas med en annan tagg.
Automatiska redigeringar är avråds starkt om du inte verkligen vet vad du gör!

Se även

References

  1. Shaun das Schaf: Fehlerhafte Verbindungen im Straßennetz erkennen. forum.openstreetmap, 2022-06-03 online