Hu:Beginners' guide

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from HU:Beginners' guide)
Jump to navigation Jump to search

Kezdők kézikönyve

Bevezető

Ebből a rövid kézikönyvből megtanulhatod hogyan szerkesztheted az OpenSteetMap térképet.

Először is regisztrálj OpenStreetMap-en!

A térkép szerkesztésének bemutatásakor három szerkesztőprogramra hivatkozunk: az iD-re, a Potlatch2-re és a JOSM-re. Javasoljuk, hogy az iD-ben és a JOSM-ban is próbáld ki a leírt lépéseket, így kiválaszthatod a számodra szimpatikusabbat. (A Potlatch 2 régi már, de továbbra is használható.) Az iD bármely böngészőből elérhető, használata egyszerűbb. A JOSM tanulási görbéje meredekebb (az elején bonyolultabb), de sokkal többre képes.

Vannak további indirekt OpenStreetMap szerkesztő programok is, mint például a StreetComplete alkalmazás, amivel séta közben is vihetsz fel hiányzó adatokat.

GPS nem szükséges. Ha nincs GPS-ed, átugorhatod az arról szóló részeket.

A „Mentés” vagy „Feltöltés” gomb megnyomásáig semmi nem kerül fel az online térképre, így nem kell félned attól, hogy elrontasz valamit. Ha pedig mégis, akkor kijavíthatod és újra feltöltheted! Ha valamit mégis összekutyultál, egy gyakorlottabb szerkesztő szívesen segít a helyreállításban.

Nyugodtan módosíthatsz meglévő dolgokat is. Ha van pontosabb vagy újabb információd, azzal is fejleszted a térképet – semmiképpen ne tekintsd a már megrajzolt részeket késznek, hibátlannak vagy kőbe vésettnek!

A térképkészítés öt lépése

Kezdjük az OpenStreetMap szerkesztésével való ismerkedést a számítógépes térképkészítés részfeladatainak áttekintésével!

  1. Adatok gyűjtése
  2. GPS adatok feltöltése (csak GPS-es térképezés esetén)
  3. Térkép szerkesztése
  4. Adatok címkézése és részletek hozzáadása
  5. Térképek megjelenítése és használata