Hu:Key:highway

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from HU:Key:highway)
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg highway
Motorway-DE-A4-Aachen.JPG
Leírás
Utcák és utak megadására használatos. Show/edit corresponding data item.
Csoport: utak
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonhasználható területekennem használható kapcsolatokon
Beleértve
Hasznos kombinációk
Státusz: elfogadvaPage for proposal

Használata

Lásd még: Highways(en)

A highway=* címkét az utak és utcák megjelölésére használjuk. Legtöbbször egyedül már ez is elegendő az út megadásához, habár ez csak közelítő információt ad az út fontosságáról.

Értékei

Általánosan használt értékei a következők:Közút

A highway=* címke közutak jelölésére használható. Ez gyakran az egyetlen címke. Használatára bizonyos országokban szabályok vonatkoznak. Jelen oldal a Magyarországon bevett címkézési szokásokat foglalja össze. A többi országról lásd a Highway címke használata(en) és Út(en) oldalakat a tájékozódásért!

Kulcs Érték Elem Magyarázat Megjelenítés (osmarender) Fotó

Közutak

Az úthálózat legfontosabb címkéi fontossági sorrendben

highway motorway vonal
Autópálya
Autópálya: egy korlátozott hozzáférésű, osztott közút, általában irányonként két vagy több forgalmi sávval, plusz egy vészhelyzeti leállósávval. Azonos a Freeway-jel, Autobahnnal stb.
Rendering-highway motorway neutral.png
 • Morgendlicher Berufsverkehr auf der BAB A8 beim Kreuz Stuttgart - panoramio.jpg
highway trunk vonal
Autóút
Autóút: olyan fontosabb út, ami nem autópálya. Nem feltétlenül kell osztott pályás közútnak lennie, és az osztott pályától sem lesz valami okvetlenül autóút.
Rendering-highway trunk carto.png
 • A55 trunk road looking east - geograph.org.uk - 932668.jpg
 • Cat and Fiddle Road, England
highway primary vonal
Főút
Az ország közúthálózatának legfontosabb szintje. Első- vagy másodrendű főút: adminisztratív osztály, általában nagyobb városokat köt össze. Magyarországon ilyenek az 1-3 számjegyű utak.
Rendering-highway primary neutral.png
 • Hunsrückhöhenstraße, Kappel, Germany
 • Tanami Road, Australia
highway secondary vonal Az ország közúthálózatának középső szintje. Összekötő út: adminisztratív osztály, általában kisebb városokat és községeket köt össze. Magyarországon ilyenek a 4 számjegyű utak.
Rendering-highway secondary neutral.png
 • L134, Meyenburg, Schwanewede, Germany
 • Vatnsnesvegur, Iceland
highway tertiary vonal Az ország közúthálózatának alsó szintje. Bekötőút vagy állomási hozzájáró út: általában 4 méternél szélesebb és nagyobb sebességű alacsony rendű utak. Magyarországon ilyenek az 5 számjegyű utak.
Rendering-highway tertiary neutral.png
 • Bergedorfer Straße, Worpswede, Germany
 • Canol Road, Yukon, Canada
highway unclassified vonal Egyéb közút: ezeknek nincs adminisztratív besorolása. Az osztályozatlan utak jellemzően a közúthálózat legalacsonyabb szintű elemei, számozás nélkül. Funkciójuk nem kizárólag egyetlen ingatlan megközelítése. (Gyakran falvak és tanyák közötti kapcsolatot jelent.)

Megjegyzés: Az angol 'unclassified' (osztályozatlan) szó itt nem azokat az utakat jelöli, amelyekhez később még highway címkét kell választani. (Lásd a highway=road címkét azokhoz az utakhoz, amelyek osztályozása szükséges).

Rendering-highway unclassified.png
 • Sentiero 00, Cantagallo, Tuscany, Italy
 • Kuskealleen, Vordingborg, Denmark
highway residential vonal Lakóút: lakóházak elérését szolgáló, vagy lakóövezet körüli utak, amik nem tartoznak a fenti közutak közé. Tipikusan a lakott területeken belüli utak ilyenek, amennyiben nem kizárólag egyetlen ingatlan megközelítését szolgálja.
Rendering-highway residential.png
 • Taman Ria Terrace.jpg
 • Main Street, Elko, Nevada, USA

Összekapcsoló utak

highway motorway_link vonal Autópálya fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autópályáról. Általában az autópályákkal megegyező megkötésekkel rendelkeznek.
Rendering-highway motorway link.png
A5 exit link to A672, Darmstadt, Germany
highway trunk_link vonal Autóút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autóútról. Jelöld, hogy az adott lehajtó ág egyirányú-e!
Rendering-highway trunk link.png
A7 / OAL23 interchange, Nesselwang, Germany
highway primary_link vonal Főút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy főútról.
Rendering-highway primary link.png
B20 exit and entrance to Brunn, Fridolfing, Germany
highway secondary_link vonal Összekötő út fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak le- vagy felvezetik a forgalmat egy összekötő útról egy összekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra.
Rendering-highway secondary link.png
APD-40cloverleaf.jpg
highway tertiary_link vonal Bekötőút fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak, melyek egy bekötőútról egy bekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra vezetik a forgalmat.
Rendering-highway tertiary link.png

Speciális úttípusok

highway living_street vonal
Lakó–pihenő övezet
"Pihenőút", tipikusan lakó-pihenő övezet formájában: olyan utca, ahol a gyalogosoknak van elsőbbségük autók fölött, a gyerekek játszhatnak az utcán, a megengedett sebesség alacsony.
Living street osm.png
beginning of a living street with a paving stones surface and some trees and cars parking at the sides
highway service vonal terület Szervizút. Ez alatt nem a köznyelvben a főúttal párhuzamos utcát értjük, hanem általában egy épület, autópálya-pihenő, strand, kemping, ipari park, üzleti park stb. elérését szolgálja. Szintén általánosan használt parkoló és szeméttelep megközelítéséhez.

Használd a service=* címkével, pl. service=parking_aisle egy amenity=parking-ban lévő szervizút jelöléséhez. A kocsibehajtókat service=driveway címkével jelöljük, sokszor access=private hozzáféréssel.
Rendering-highway service.png
Alley leading from the High Street to Green Lane Shopping Centre - geograph.org.uk - 942796.jpg
highway pedestrian vonal terület
Gyalogos zóna
Sétálóutca (gyalogos övezet): az út főleg/kizárólag gyalogosoké. Közterek jelöléséhez is (amely esetben add hozzá a area=yes címkét). "Gyalogos- és kerékpáros övezet" esetén mindenképp tedd rá a bicycle=designated címkét is!
Pedestrian with area osm.png
Cambridge Rd - geograph.org.uk - 1189572.jpg
highway track vonal Mezőgazdasági/erdészeti út. Az OSM-ben ez a mezőgazdasági vagy erdészeti, esetleg a természetben szabadidős tevékenységre használt út. Általában burkolatlan, de burkolt is lehet. A lényeg, hogy ez a címke nem az út minőségét, hanem használatát jelöli, így a köznapi "földút" kifejezés félrevezető lenne.

További egyértelműsítésért és tájékozódásért lásd a highway=track címke leírását, a Hungary/Talajút lapot és a tracktype=* címkét!

Rendering-highway track.png
 • Frühlingslandschft Aaretal Schweiz.jpg
 • Asphalt track.jpg
highway bus_guideway vonal "Buszsín": a járművet vezeti az út (bár nem vasút), és nem alkalmas más forgalomra. Vedd figyelembe: ez nem egy átlagos buszsáv, ahhoz használd az access=no, psv=yes címkéket.
Rendering-highway-bus guideway-mapnik.png
Bus track.jpg
highway escape vonal Vészhelyzeti megállítósáv: a sáv meghibásodott fékű autók megállását segíti.
A7-Notbremsweg.jpg
highway raceway vonal Versenypálya: versenyek lebonyolítására alkalmas útpálya vagy -szakasz.
Rendering-highway-raceway-mapnik.png
Fuji Speedway start-finish.jpg
highway road vonal Ismeretlen osztályozású út: egy ideiglenes címkének lett szánva, hogy jelöljön egy utat addig, amíg nem mérik fel megfelelően. Amint felmérték, a besorolást frissíteni kell a megfelelő értékbe.
Rendering-highway-road-mapnik.png
Road.png
highway busway vonal Kifejezetten buszok közlekedésére szolgáló út, pl. fizikailag leválasztott buszsáv.
grade-seperated section of busway outside of station

Ösvények, gyalogutak

highway footway vonal terület
Gyalogút
Gyalogút: kijelölt gyalogút, azaz elsősorban/kizárólag gyalogosok használhatják. Ez magában foglalja a gyalogos ösvényeket és a kavicsos utakat. Ha a kerékpár is megengedett, akkor ezt a bicycle=yes címke hozzáadásával jelezheted. Nem használandó olyan utakhoz, ahol az elsődleges vagy szándékolt használat ismeretlen.
Rendering-highway footway.png
Footway in Stowupland - geograph.org.uk - 1044849.jpg
highway bridleway vonal Lovaglóút: elsősorban lovagláshoz, bár általában gyalogosok és kerékpárosok számára is nyitott. Megegyezik a highway=path + horse=designated címkékkel.
Rendering-highway bridleway.png
Bridleway-reitweg-de.jpg
highway steps vonal Lépcső: lépcsők jelölésére gyalogutakon. Használd a step_count=* címkét a lépcsőfokok számának jelöléséhez.
Rendering-highway steps.png
Escalinata del Calvario de Toluca.jpg
highway corridor vonal Gyalogos folyosó (épületen belül). Egyéb fedett közlekedési útvonalakra használd a megfelelő út típust és a tunnel=* címkét!
HK TST Star House mall corridor interior shop signs Sept-2012.JPG
highway path vonal Ösvény: egy nem specifikus ösvény, csapás. Használj highway=footway-t a gyalogos utakra, highway=cycleway-t a kerékpáros utakra, highway=bridleway a lovagló ösvényekre, és highway=track-et azokra, amiket mezőgazdasági vagy hasonló járművek használnak.
Path osm.png
Forest path and trees.jpg
highway via_ferrata vonal A via ferrata (vasalt út, Klettersteig) egy olyan hegyi út, amit rögzített drótkötelek, kapcsok, létrák és hidak tesznek a mászók számára könnyebbé és biztonságosabbá. Ezek használata felszerelést is igényel: beülőt, két rövid kötelet karabínerrel és energiaelnyelővel. De nem kell hozzá olyan hosszú kötél, mint a sziklamászáshoz.
Mauerlaeufer ueberhang.jpg

When sidewalk/crosswalk is tagged as a separate way

footway sidewalk vonal Sidewalk that runs typically along residential road. Use in combination with highway=footway or highway=path
Rendering-highway footway.png
200806 Berlin 91sidewalk.jpg
footway crossing vonal Gyalogátkelőhely: a gyalogosok itt átkelhetnek az úttesten - más néven: zebra. A nem csíkozott, de kiemelt szintű átkelők is ide tartoznak.
Rendering-highway footway.png
Zebra-crossing sm.jpg

Amikor a járda a fő úttestre van felcímkézve (lásd Sidewalks)

sidewalk both | left | right | no vonal Specifies that the highways has sidewalks on both sides, on one side or no sidewalk at all
Sidewalk and zebra-crossing.jpg

Kerékpárút, ha a önálló vonalként van felrajzolva (lásd Hu:Bicycle)

highway cycleway vonal
Kerékpárút
Kerékpárút: kijelölt kerékpárút, azaz elsősorban/kizárólag kerékpárosok használhatják. Ha gyalog- és kerékpárút, add hozzá a foot=designated és segregated=* címkét.
Cycleway osm.png
Separated cycleway with traffic sign

Kerékpárút, ha a fő úttestre van felcímkézve (lásd Hu:Bicycle)

cycleway lane vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület
Fietsstrook Herenweg Oudorp.jpg
cycleway opposite vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol kerékpárral mindkét irányban engedélyezett a közlekedés.
Sul bxl 01.JPG
cycleway opposite_lane vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol a fő közlekedési iránnyal ellentétesen kijelölt kerékpársáv vezet.
France road sign C24a-2.svg
cycleway track vonal Kerékpárút: A gépjárműforgalomtól elválasztott közút, melyen csak kerékpárral szabad közlekedni. (Magyarországon lakott területen kívül gyalog és segédmotoros járművekkel is igénybevehető.) Lehet egy- illetve kétirányú, szükség esetén használjuk a oneway=yes címkét is!
Cycle nexttoroad.jpg
cycleway opposite_track vonal Azokon az egyirányú utakon (oneway=yes) használatos, ahol az ellenirányú kerékpáros közlekedés számára kerékpárút biztosított.
549c Spitzenkiel140923.jpg
cycleway share_busway vonal Kerékpárosok számára megnyitott buszsáv, jellemzően kerékpáros nyommal.
Busandbike.jpg
cycleway opposite_share_busway vonal Deprecated variant for ways with oneway=yes that have a bus lane that cyclists are also permitted to use, and which go in the opposite direction to normal traffic flow (a "contraflow" bus lane). Replaced by oneway:bicycle=no + cycleway:left=share_busway/cycleway:right=share_busway + cycleway:left:oneway=-1/cycleway:right:oneway=-1.
2010-01-02 15.19.16.jpg
cycleway shared_lane vonal Olyan forgalmi sáv, amelyet a kerékpárosok a gépjárművekkel megosztva használnak -- az úttesten javasolt pozíciót kerékpáros nyom jelzi.
Sharrows Toronto 2011.jpg
busway lane vonal Bus lane on both sides of the road. (See also: Parallel scheme for bus/psv lane tagging lanes:bus=* / lanes:psv=*)
2010-01-02 15.19.16.jpg

Street parking tagged on the main roadway (see Street parking)

parking:left / :right / :both
(hereafter: parking:side)
lane | street_side | on_kerb | half_on_kerb | shoulder | no | separate | yes vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület
Darby Street Pre-Shared Space Change.jpg
parking:sideorientation=* parallel | diagonal | perpendicular vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület

Életút (see also lifecycle prefixes)

highway proposed vonal Tervezett: tervezett utakhoz, a proposed=* címkével együtt használandó.
highway construction vonal Építés alatt: építés alatti utakhoz, a construction=* címkével együtt használandó.
Rendering-highway construction tertiary carto.png
different colours
The T12 link road to Wilmore Road under construction - geograph.org.uk - 4452080.jpg

Tulajdonságok

abutters commercial | industrial | mixed | residential | retail etc. vonal See Key:abutters for more details.
Microsoft Germany Headquarters Munich.jpg
bicycle_road yes vonal A bicycle road is a road designated for bicycles. If residential streets get the status of bicycle roads, normally, by special signs, motor traffic is admitted with limited speed, often only for residents.
456Humboldtstr.jpg
bus_bay both | left | right vonal A bus bay outside the main carriageway for boarding/alighting
1033@970.jpg
change yes | no | not_right | not_left | only_right | only_left vonal Specify the allowed/forbidden lane changes
Only Only Only (49884679761).jpg
destination <place name of destination> vonal Destination when following a linear feature
Japanese Road sign (Direction and Lane A).svg
embankment yes | dyke vonal Töltés. Az út vagy vasút a mélyen fekvő vagy vízborította területből történő kiemelése
Green River Trail - Desimone Levee 01.jpg
embedded_rails yes | <type of railway> vonal A highway on which non-railway traffic is also allowed has railway tracks embedded in it but the rails are mapped as separate ways.
Ruusulankatu tram rails (at lat 60.18206, lon 24.92450) heading NW.jpg
ford yes pont vonal Gázló: az utat keresztezi egy áramlás vagy folyó, a járműveknek át kell hajtaniuk a vízen.
Map feature ford.jpg
ice_road yes vonal Jégút: olyan út, ami befagyott vízen keresztül vezet, és nyáron egyértelműen nem létezik.
Pechora crossing.jpg
incline Number % | ° | up | down pont vonal Lejtő vagy emelkedő jelölése, lépcső vagy utak esetében.
Incline17.jpg
junction roundabout vonal zárt vonal Körforgalom: automatikusan tartalmazza a oneway=yes címkét, az egyirányúsítás iránya az úton belüli pontok sorrendjével határozható meg. Azokra a vonalakra alkalmazható, amelyek már rendelkeznek highway=* címkével.
Mapping-Features-Roundabout-Simple.png
2008 03 12 - UMD - Roundabout viewed from Art Soc Bldg 4b.JPG
lanes szám vonal Az általános közlekedésre használt forgalmi sávok száma, beleértve a buszokat és más speciális járműosztályokat is.
NLEx 6 Lanes.jpg
lane_markings yes | no vonal Specifies if a highway has painted markings to indicate the position of the lanes.
Reelsen1.JPG
lit yes | no pontvonalterület Közvilágítás
Berlin speer-leuchte.jpg
maxspeed <number> vonal Az úton (vasúton, folyón) megengedett maximális sebesség
Zeichen 274-60 - Zulässige Höchstgeschwindigkeit, StVO 2017.svg
motorroad yes | no vonal pont Olyan utak esetén használatos, amelyek az autóúthoz hasonlóan korlátozottan használhatóak, de nem autóút besorolásúak.
Zeichen 331.1 - Kraftfahrstraße, StVO 2013.svg
mountain_pass yes pont Hágó
Mountain pass.jpg
mtb:scale 0-6 vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, lejtő és enyhe emelkedő esetén.
Difficulty gauge for the grants process.png
mtb:scale:uphill 0-5 vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, jelentősebb emelkedő esetén.
Difficulty gauge for the grants process.png
mtb:scale:imba 0-4 vonal Az IMBA osztályozási rendszert használjuk kerékpáros parkok útvonalainak nehézségi besorolására.
mtb:description Szöveges vonal Az út hegyikerékpáros vonatkozásainak szöveges leírására használatos.
oneway yes | no | reversible vonal Egyirányú utak, vagy olyan utcák, ahol csak az egyik irányban szabad haladni.
Schildhb.jpg
oneway:bicycle yes | no | vonal Used on ways with oneway=yes where it is legally permitted to cycle in both directions.
Sul bxl 01.JPG
overtaking yes | no | caution | both | forward | backward vonal Útszakaszok megadásához, ahol tilos előzni.
Overtakinglines.jpg
parking:lane parallel | diagonal | perpendicular | marked | no_parking | no_stopping | fire_lane. vonal Deprecated variant to map parking along streets. See section on street parking above or the street parking page for more details.
Parkingonstreetlanes2nowide.png
parking:condition free | ticket | disc | residents | customers | private vonal Deprecated variant to map parking conditions along streets. See section on street parking above or the street parking page for more details.
2013.11.01.104926 Parking sign Kilauea Avenue Hilo Hawaii.jpg
passing_places yes vonal Gyakori kitérőkkel rendelkező út.
Single-track.jpg
priority forward | backward vonal Traffic priority for narrow parts of roads, e.g. narrow bridges.
Vienna Convention road sign B6.svg
priority_road designated | yes_unposted | end vonal Jelölt főútvonal (út típustól/osztályozástól függetlenül)
Vienna Convention road sign B3-V1.svg
sac_scale hiking | mountain_hiking | demanding_mountain_hiking | alpine_hiking | demanding_alpine_hiking | difficult_alpine_hiking vonal Túrautak nehézségének osztályozására használatos, a highway=path és highway=footway címkéjű utakon.
Adventurous Mountain Hikes (Unsplash).jpg
service alley | driveway | parking_aisle etc. vonal Sikátor: szűk szervizút, ami általában ingatlanok között helyezkedik el közművek hozzáférhetősége érdekében. A highway=service címkével együtt használandó.
Seattle - alley north from S Jackson between Western & 1st - A.jpg
shoulder no | yes | right | both | left vonal Presence of shoulder in highway
15-05-23-Berlin-Sachsendamm-Tesla-RalfR-N3S 7354.jpg
smoothness excellent | good | intermediate | bad | very_bad | horrible | very_horrible | impassable vonal terület Specifies the physical usability of a way for wheeled vehicles due to surface regularity/flatness. See Key:smoothness for more details.
Jena Track roots.jpg
surface paved | unpaved | asphalt | concrete | paving_stones | sett | cobblestone | metal | wood | compacted | fine_gravel | gravel | pebblestone | plastic | grass_paver | grass | dirt | earth | mud | sand | ground vonal Út burkolata: az út felülete, vagy burkolatának anyaga. Lásd: Key:surface
Transportation in Tanzania Traffic problems.JPG
tactile_paving yes | no pont vonal terület Olyan burkolat a talajon, amit a vakok bottal tudnak követni.
Tactile paving.jpg
tracktype grade1 | grade2 | grade3 | grade4 | grade5 vonal Az útfelület minőségének leírásához. Lásd Key:tracktype és Key:surface.
Surface grade1.jpg
traffic_calming bump | hump | table | island | cushion | yes | etc. pont vonal Forgalomcsillapítás: olyan útjellemzők jelöléséhez, amelyeket a forgalom lelassítására terveztek lakóövezetekben.
Ležeći policajac 016.jpg
trail_visibility excellent | good | intermediate | bad | horrible | no vonal Túrautak láthatóságának osztályozására használatos, a highway=path, highway=footway, highway=cycleway és highway=bridleway címkéjű utakon.
Trail visibility good.jpg
trailblazed yes | no | poles | cairns | symbols vonal Applies to highway=*. Describing trail blazing and marking. See Key:trailblazed for more information.
Trail blazing 10.jpg
trailblazed:visibility excellent | good | intermediate | bad | horrible | no vonal Applies to trailblazed=*. A classification for visibility of trailblazing. See Key:trailblazed:visibility for more information.
turn left | slight_left | through | right | slight_right | merge_to_left | merge_to_right | reverse vonal A Key:turn kulcs használható annak jelölésére, hogy mi az út vagy egyes sávok haladási iránya.
Zeichen 297 - Richtungspfeile, StVO 1970.svg
width <number> vonal Egy térképi elem (itt: az út) szélessége
Height demonstration diagram.png
winter_road yes vonal Télen üzemelő út, ami nyáron valószínűleg nem használható.
Anuisk bilibino sever66.jpg

Egyéb elemek

highway bus_stop pont Buszmegállóhely: peronnal és/vagy buszöböllel. Buszállomásokhoz és -pályaudvarokhoz a amenity=bus_station címke használandó.
Bus stop.12.svg
Průmyslová str3, Prague Štěrboholy.jpg
highway crossing pont A.k.a. crosswalk. Pedestrians can cross a street here; e.g., zebra crossing
Zebra-crossing sm.jpg
highway cyclist_waiting_aid pont Street furniture for cyclists that are intended to make waiting at esp. traffic lights more comfortable.
Cyclist footrest 01 Flickr SDOT Photos.jpg
highway elevator pont vonal An elevator or lift, used to travel vertically, providing passenger and freight access between pathways at different floor levels.
Elevator-12.svg
Diag3.jpg
highway emergency_bay pont vonal An area beside a highway where you can safely stop your car in case of breakdown or emergency.
France road sign C8.svg
highway emergency_access_point pont Vészhelyzeti hozzáférési pont: szám, amit arra használnak, hogy meghatározza az aktuális pozíciódat vészhelyzet esetén. A ref=szám_a_jelen címkével együtt használandó.
Anfahrpunkt für Rettungsfahrzeuge HP 108 Alter Lorscher Weg 102 1235.jpg
highway give_way pont "Elsőbbségadás kötelező" tábla
Give way.jpg
emergency phone pont Vészhelyzeti telefon: használd hozzá a ref=* címkét.
Emergency-phone.16.svg
Emergency push-button telephone, Warsaw.jpg
highway ladder pontvonal A vertical or inclined set of steps or rungs intended for climbing or descending of a person with the help of hands.
Wooden ladder to the small cave, Hurkutstein.jpg
highway milestone pont Autópálya, főút km jelzője
3marcoquilometriconovo.png
highway mini_roundabout pont Mini körforgalom: csak nagyon kis körforgalmakhoz, amelyeken fizikailag lehetséges keresztben átmenni (például járműszerelvénnyel). Nagyobbakhoz a junction=roundabout használandó.

Alapértelmezésben órajárással ellentétesen kerül renderelésre. Órajárással megegyezően történő rendereléshez add hozzá a direction=clockwise címkét.

Mapping-Features-Mini-Roundabout.png
Mini-roundabout.jpg
highway motorway_junction pont Autópálya-csomópont: csomópontot jelez, a ref kulcs értékének tartalmaznia kell a csomópont azonosítóját, ami többnyire a táblán is szerepel. Magyarországon az azonosító általában a Budapesttől vett távolság kilométerben.
Mapnik-Motorway-Junction.png
Dscf0242 600.jpg
highway passing_place pont Kitérő (egysávos úton a szembejövő forgalom elengedésére)
Ausweichstelle.jpg
highway platform pont vonal terület Tömegközlekedési megálló utasforgalmi része, villamosmegállónál a járdasziget
Rendering-highway railway platform line.png
Bayview trstwy.jpg
highway rest_area pont terület Pihenőhely: Olyan hely, ahol a vezető pihenés céljából megállhat, de nincsen tankolási lehetőség. (Ha van benzinkút, étterem stb., használd a services értéket!)
Rendering-highway-services-mapnik.jpg
Wentworth terrain.jpg
highway services pont terület Pihenőhely: Autópályák melletti olyan pihenőhely, ahol tankolhatsz vagy élelmet is vehetsz. (Ha csak megállni, esetleg wc-zni lehet, a rest_area címkét használd!)
Mapping Features Motorway service area.jpg
De lucht.jpg
highway speed_camera pont Sebességmérő kamera: az út mellé vagy fölé rögzített sebességmérő kamera.
Speed Camera - geograph.org.uk - 399358.jpg
highway stop pont "Állj! Elsőbbségadás kötelező" tábla (stoptábla)
STOP sign.jpg
highway street_lamp pont Utcai lámpa: az utca megvilágítását szolgáló lámpa.
2014 Kłodzko, ul. Grottgera 14.JPG
highway toll_gantry pont Útdíj-ellenőrző kapu. Az út fölé rögzített vagy benyúló kamerákból áll, mint az elektronikus útdíjszedő rendszer része.
CR0344eRoad-MM4-TollGantry (29081629762).jpg
highway traffic_mirror pont Forgalmi tükör. A nem vagy csak nehezen belátható út forgalmát tükrözi.
Verkehrsspiegel.JPG
highway traffic_signals pont Jelzőlámpa: forgalomirányító lámpák.
Rendering-traffic singals.jpg
Ampel.jpg
highway trailhead pont Designated place to start on a trail or route
Ancient Lakes Trailhead - panoramio.jpg
highway turning_circle pont Forduló: általában egy kerek, kiszélesített, de átjárható terület, mely megkönnyíti a járművek megfordulását. Nem feltétlenül, de általában az út végén.
Mapping-Features-Turning-Circle.png
Turning circle.jpg
highway turning_loop pont Forduló hurok: Az út kiszélesített része, közepén nem átjárható szigettel, mely megkönnyíti a járművek megfordulását. Nem feltétlenül, de általában az út végén.
Turning circle - geograph.org.uk - 991834.jpg
highway User Defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.