Hu:Map Features

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from HU:Map Features)
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Map Features
· Afrikaans · Alemannisch · aragonés · asturianu · azərbaycanca · Bahasa Indonesia · Bahasa Melayu · Bân-lâm-gú · Basa Jawa · Baso Minangkabau · bosanski · brezhoneg · català · čeština · dansk · Deutsch · eesti · English · español · Esperanto · estremeñu · euskara · français · Frysk · Gaeilge · Gàidhlig · galego · Hausa · hrvatski · Igbo · interlingua · Interlingue · isiXhosa · isiZulu · íslenska · italiano · Kiswahili · Kreyòl ayisyen · kréyòl gwadloupéyen · Kurdî · latviešu · Lëtzebuergesch · lietuvių · magyar · Malagasy · Malti · Nederlands · Nedersaksies · norsk bokmål · norsk nynorsk · occitan · Oromoo · oʻzbekcha/ўзбекча · Plattdüütsch · polski · português · română · shqip · slovenčina · slovenščina · Soomaaliga · suomi · svenska · Tiếng Việt · Türkçe · Vahcuengh · vèneto · Wolof · Yorùbá · Zazaki · српски / srpski · беларуская · български · қазақша · македонски · монгол · русский · тоҷикӣ · українська · Ελληνικά · Հայերեն · ქართული · नेपाली · मराठी · हिन्दी · অসমীয়া · বাংলা · ਪੰਜਾਬੀ · ગુજરાતી · ଓଡ଼ିଆ · தமிழ் · తెలుగు · ಕನ್ನಡ · മലയാളം · සිංහල · ไทย · မြန်မာဘာသာ · ລາວ · ភាសាខ្មែរ · ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ · አማርኛ · 한국어 · 日本語 · 中文(简体)‎ · 吴语 · 粵語 · 中文(繁體)‎ · ייִדיש · עברית · اردو · العربية · پښتو · سنڌي · فارسی · ދިވެހިބަސް

Térképelemek

Kezdőlap  •  Térkép  •  .hu térkép  •  Magyarország  •  Térképelemek  •  Segítség  •  Csatlakozás

Az OpenStreetMapnak nincs tartalmi megkötése arra vonatkozóan, hogy milyen címkékkel lehet ellátni az OSM-Elemeket (Pontok Pont, Vonalak Vonal vagy Kapcsolatok Kapcsolat). Bármilyen címkét használhatsz(en) mindaddig, amíg az értékük ellenőrizhető(en). Azonban vannak előnyei az ajánlott elemek, és a rájuk vonatkozó címkék használatának egy közös alaptérkép létrehozása, értelmezése és megjelenítése esetén. Ez a lap az ajánlott elemkészletet és a megfelelő címkéket tartalmazza.

Ha nem találsz megfelelő címkét arra, amit fel szeretnél térképezni, akkor lásd az Javasolt elemeket(en), vagy vonalak és pontok csoportosításához egy magasabb szintű komponensbe lásd a Kapcsolatokat(en). Itt láthatod, hogy mely elemeket javasoltak (és talán hamarosan bekerülnek ide), vagy javasolhatsz sajátot.

Megjegyzések a renderelésről:

  • Az itt található címkék használata azt jelenti, hogy a szerkesztési erőfeszítéseid nagy valószínűséggel megjelennek a különböző rendereléseken. Azonban nincs garancia arra, hogy az itt felsorolt címkék megjelennek a különböző rendereléseken, vagy az főtérképen használt rendereléseken. Speciális információhoz arról, hogy hogyan győződj meg arról, hogy a szimbólumaid renderelésre kerülnek a Mapnik(en) és az Osmarender(en) csempéken, lásd a Szimbólumok renderelését(en).
  • Szintén lehetnek olyan címkék, amelyek megjelennek a főtérképen, de itt nincsenek felsorolva. Ez a lista nem frissül mindegyik címkével, amelyiket a renderelők értelmeznek.
  • A táblázatokban lévő "Megjelenítés" oszlop csak egy példa arra, hogy egy képzeletbeli térkép hogyan jeleníti meg az elemet. It does not dictate how our renderers may render it, nor indeed any other map.Ez nem szabja meg azt, hogy a renderelőink hogyan jelenítsék meg, csakugyan nem bármely más térképnek.

A táblázatok témák szerint vannak csoportosítva a leginkább használttal kezdve.

Mindegyik szakasz egy olyan sablon, amely nyelvi fordításokra használható.

Contents

Fizikai

Közút

A "highway" címke közutak jelölésére használható. Ez gyakran az egyetlen címke. Használatára bizonyos országokban szabályok vonatkoznak. Lásd Highway címke használata(en) és Út(en) oldalakat a tájékozódásért.

Kulcs Érték Elem Magyarázat Megjelenítés (osmarender) Fotó

Közutak

Az úthálózat legfontosabb címkéi fontossági sorrendben

highway motorway Vonal
Autópálya
Autópálya: egy korlátozott hozzáférésű, osztott közút, általában két vagy több forgalmi sávval, plusz egy vészhelyzeti leállósávval. Azonos a Freeway-jel, Autobahnnal stb.
Rendering-highway motorway neutral.png
Motorway-photo.jpg
highway trunk Vonal
Autóút
Autóút: olyan fontosabb út, ami nem autópálya. Nem feltétlenül kell osztott közútnak lennie.
Rendering-highway trunk L3005 MF.png
Dscf0444 600.jpg
highway primary Vonal
Főút
Első- vagy másodrendű főút: adminisztratív osztály, általában nagyobb városokat köt össze. Magyarországon ilyenek az 1-3 számjegyű utak.
Rendering-highway primary neutral.png
Primary-photo.jpg
highway secondary Vonal Összekötő út: adminisztratív osztály, általában kisebb városokat és községeket köt össze. Magyarországon ilyenek a 4 számjegyű utak.
Rendering-highway secondary neutral.png
Meyenburg-L134.jpg
highway tertiary Vonal Bekötőút vagy állomási hozzájáró út: általában 4 méternél szélesebb és nagyobb sebességű alacsony rendű utak. Magyarországon ilyenek az 5 számjegyű utak.
Rendering-highway tertiary neutral.png
OHZ-K28-Bergedorfer Str.jpg
highway unclassified Vonal Egyéb közút: nincs adminisztratív besorolás. Az osztályozatlan utak jellemzően a közúthálózat legalacsonyabb szintű elemei. Megjegyzés: Ez nem azokat az utakat jelöli, amelyekhez később még highway címkét kell választani (lásd a highway=road címkét azokhoz az utakhoz, amelyek osztályozása szükséges).
Rendering-highway unclassified.png
Highway unclassified-photo.jpg
highway residential Vonal Lakóút: lakóövezetek elérését szolgáló, vagy lakóövezet körüli utak, amik nem osztályzott vagy osztályozatlan közutak.
Rendering-highway residential.png
Residential.jpg
highway service Vonal Terület Szervizút: általában egy épület, autópálya-pihenő, strand, kemping, ipari park, üzleti park stb. elérését szolgálja. Szintén általánosan használt parkoló és szeméttelep eléréséhez.

Használd a service=* címkével, pl. service=parking_aisle egy amenity=parking-ban lévő szervizút jelöléséhez.
Rendering-highway service.png
Alley.jpg

Összekötő utak

highway motorway_link Vonal Autópálya fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autópályáról. Általában az autópályákkal megegyező megkötésekkel rendelkeznek.
Rendering-highway motorway link.png
Dscf0242 600.jpg
highway trunk_link Vonal Autóút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autóútról.
Rendering-highway trunk link.png
Trunk link.jpg
highway primary_link Vonal Főút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy főútról.
Rendering-highway primary link.png
highway secondary_link Vonal Összekötő út fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak le- vagy felvezetik a forgalmat egy összekötő útról egy összekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra.
Rendering-highway secondary link.png
highway tertiary_link Vonal Bekötőút fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak, melyek egy bekötőútról egy bekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra vezetik a forgalmat.
Rendering-highway tertiary link.png

Speciális úttípusok

highway living_street Vonal
Lakó–pihenő övezet
Pihenőút: egy olyan utca, ahol a gyalogosoknak van elsőbbségük autók fölött, a gyerekek játszhatnak az utcán, a maximális sebesség alacsony.
Living street osm.png
beginning of a living street with a paving stones surface and some trees and cars parking at the sides
highway pedestrian Vonal Terület
Gyalogos zóna
Sétálóutca: az út főleg/kizárólag gyalogosoké. Közterek jelöléséhez is (amely esetben add hozzá a area=yes címkét).
Pedestrian with area osm.png
IMG 0489 - Hungary, Eger.JPG
highway track Vonal Földút: mező-, erdőgazdasági út stb.; általában burkolatlanok, de alkalmilag lehetnek burkoltak is, további tájékozódásért lásd a tracktype=* címkét.
Rendering-highway track.png
Frühlingslandschft Aaretal Schweiz.jpg
highway bus_guideway Vonal "Buszsín": a járművet vezeti az út (bár nem vasút), és nem alkalmas más forgalomra. Vedd figyelembe: ez nem egy átlagos buszsáv, ahhoz használd az access=no, psv=yes címkéket.
Rendering-highway-bus guideway-mapnik.png
Bus track.jpg
highway escape Vonal Vészhelyzeti megállítósáv: a sáv meghibásodott fékű autók megállását segíti.
A7-Notbremsweg.jpg
highway raceway Vonal Versenypálya: versenyek lebonyolítására alkalmas útpálya vagy -szakasz.
Rendering-highway-raceway-mapnik.png
Raceway.jpg
highway road Vonal Ismeretlen osztályozású út: egy ideiglenes címkének lett szánva, hogy jelöljön egy utat addig, amíg nem mérik fel megfelelően. Amint felmérték, a besorolást frissíteni kell a megfelelő értékbe.
Rendering-highway-road-mapnik.png
Road.png

Ösvények

highway footway Vonal
Gyalogút
Gyalogút: kijelölt gyalogút, azaz elsősorban/kizárólag gyalogosok használhatják. Ez magában foglalja a gyalogos ösvényeket és a kavicsos utakat. Ha a kerékpár is megengedett, akkor ezt a bicycle=yes címke hozzáadásával jelezheted. Nem használandó olyan utakhoz, ahol az elsődleges vagy szándékolt használat ismeretlen.
Rendering-highway footway.png
Dscf0487 600.jpg
highway bridleway Vonal Lovaglóút: elsősorban lovagláshoz, bár általában gyalogosok és kerékpárosok számára is nyitott. Megegyezik a highway=path + horse=designated címkékkel.
Rendering-highway bridleway.png
Bridleway-reitweg-de.jpg
highway steps Vonal Lépcső: lépcsők jelölésére gyalogutakon. Használd a step_count=* címkét a lépcsőfokok számának jelöléséhez.
Rendering-highway steps.png
Steps.jpg
highway path Vonal Ösvény: egy nem specifikus vagy megosztott használatú ösvény.
Path osm.png
GuideFootPathCycleYes.jpg

Amikor a járda a fő úttestre van felcímkézve (lásd Sidewalks)

sidewalk both / left / right / no Vonal Járda: megadja, hogy vezet-e járda az út mindkét oldalán, valamelyik oldalán, vagy egyik oldalán sem.
Sidewalk and zebra-crossing.jpg

Kerékpárút, ha a önálló vonalként van felrajzolva (lásd Hu:Bicycle)

highway cycleway Vonal
Kerékpárút
Kerékpárút: kijelölt kerékpárút, azaz elsősorban/kizárólag kerékpárosok használhatják. Ha gyalog- és kerékpárút, add hozzá a foot=designated és segregated=* címkét.
Cycleway osm.png
Separated cycleway with traffic sign

Kerékpárút, ha a fő úttestre van felcímkézve (lásd Hu:Bicycle)

cycleway lane Vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, záróvonallal elválasztott útfelület
Cycle trackinroad.jpg
cycleway opposite Vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol kerékpárral mindkét irányban engedélyezett a közlekedés.
Sul bxl 01.JPG
cycleway opposite_lane Vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol a fő közlekedési iránnyal ellentétesen kijelölt kerékpársáv vezet.
Fr-C24a ex3-Conditions particulieres par voie-velo.gif
cycleway track Vonal Kerékpárút: A gépjárműforgalomtól elválasztott közút, melyen csak kerékpárral szabad közlekedni. (Magyarországon lakott területen kívül gyalog és segédmotoros járművekkel is igénybevehető.) Lehet egy- illetve kétirányú, szükség esetén használjuk a oneway=yes címkét is.
Cycle nexttoroad.jpg
cycleway opposite_track Vonal Azokon az egyirányú utakon (oneway=yes) használatos, ahol az ellenirányú kerékpáros közlekedés számára kerékpárút biztosított.
549c Spitzenkiel140923.jpg
cycleway share_busway Vonal Kerékpárosok számára megnyitott buszsáv, jellemzően kerékpáros nyommal.
Busandbike.jpg
cycleway shared_lane Vonal Olyan forgalmi sáv, amelyet a kerékpárosok a gépjárművekkel megosztva használnak -- az úttesten javasolt pozíciót kerékpáros nyom jelzi.
Sharrows Toronto 2011.jpg
busway lane Vonal Bus lane on both sides of the road.
2010-01-02 15.19.16.jpg

Tervezett

highway proposed Vonal Tervezett: tervezett utakhoz, a proposed=* címkével együtt használandó.
Planned mapnik.png
highway construction Vonal Építés alatt: építés alatti utakhoz, a construction=* címkével együtt használandó.
Highway construction 200805041655.png
12Jan05 04.jpg

Tulajdonságok

abutters commercial/ industrial/ mixed/ residential/ retail etc. Vonal See Key:abutters for more details.
Dscf1376-600.jpg
bicycle_road yes Vonal A bicycle road is a road designated for bicycles. If residential streets get the status of bicycle roads, normally, by special signs, motor traffic is admitted with limited speed, often only for residents.
456Humboldtstr.jpg
driving_side left/ right Pont Kapcsolat Defines which side of the road vehicles must legally use. (must only be used on highways when they are an exception to the rule)
Drive on left in australia.jpg
ford yes Pont Vonal Gázló: az utat keresztezi egy áramlás vagy folyó, a járműveknek át kell hajtaniuk a vízen.
Map feature ford.jpg
ice_road yes Vonal Jégút: olyan út, ami befagyott vízen keresztül vezet, és nyáron egyértelműen nem létezik.
Pechora crossing.jpg
incline Number %/° Pont Vonal Lejtő vagy emelkedő: lassan haladó teherautókkal találkozhatsz.
junction roundabout Vonal Zárt vonal Körforgalom: automatikusan tartalmazza a oneway=yes címkét, az egyirányúsítás iránya az úton belüli pontok sorrendjével határozható meg. Azokra a vonalakra alkalmazható, amelyek már rendelkeznek highway=* címkével.
Mapping-Features-Roundabout-Simple.png
Roundabout.jpg
lanes szám Vonal Az általános közlekedésre használt forgalmi sávok száma, beleértve a buszokat és más speciális járműosztályokat is.
NLEx 6 Lanes.jpg
lit yes/no PontVonalTerület Közvilágítás
Berlin speer-leuchte.jpg
motorroad yes/no Vonal Pont Olyan utak esetén használatos, amelyek az autóúthoz hasonlóan korlátozottan használhatóak, de nem autóút besorolásúak.
120px-Zeichen 331.svg.png
mountain_pass yes Pont Hágó
Mountain pass.jpg
mtb:scale 0-6 Vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, lejtő és enyhe emelkedő esetén.
S3.jpg
mtb:scale:uphill 0-5 Vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, jelentősebb emelkedő esetén.
mtb:scale:imba 0-4 Vonal Az IMBA osztályozási rendszert használjuk kerékpáros parkok útvonalainak nehézségi besorolására.
mtb:description Szöveges Vonal Az út hegyikerékpáros vonatkozásainak szöveges leírására használatos.
overtaking yes/ no/ both/ forward/ backward Vonal Útszakaszok megadásához, ahol tilos előzni.
parking:condition free/ ticket/ disc/ residents/ customers/ private Vonal Specifying the parking conditions (terms). See parking:condition=* for more details.
parking:lane parallel/ diagonal/ perpendicular/ marked/ no_parking/ no_stopping/ fire_lane. Vonal Specifying the parking space. See parking:lane=* for more details.
passing_places yes Vonal Gyakori kitérőkkel rendelkező út.
sac_scale hiking / mountain_hiking / demanding_mountain_hiking / alpine_hiking / demanding_alpine_hiking / difficult_alpine_hiking Vonal Túrautak nehézségének osztályozására használatos, a highway=path és highway=footway címkéjű utakon.
Mountain hiking.jpg
service alley / driveway / parking_aisle etc. Vonal Sikátor: szűk szervizút, ami általában ingatlanok között helyezkedik el közművek hozzáférhetősége érdekében. A highway=service címkével együtt használandó.
Seattle - alley north from S Jackson between Western & 1st - A.jpg
surface paved / unpaved / asphalt / concrete / paving_stones / cobblestone / metal / wood / grass_paver / gravel / pebblestone / grass / ground / earth / dirt / mud / sand Vonal Út burkolata: az út burkolatának anyaga. Lásd: Key:surface
tactile_paving yes / no Pont Vonal Terület Olyan burkolat a földön, amit a vakok bottal tudnak követni. Not to be rendered on standard maps.
Tactile paving.jpg
tracktype grade1/ grade2/ grade3/ grade4/ grade5 Vonal Az útfelület minőségének leírásához. Lásd Key:tracktype és Key:surface.
Mapnik-tracktype-grade1.png
Surface grade1.jpg
traffic_calming yes / bump / hump / cushion / table etc. Pont Vonal Forgalomcsillapítás: olyan útjellemzők jelöléséhez, amelyeket a forgalom lelassítására terveztek lakóövezetekben.
trail_visibility excellent / good / intermediate / bad / horrible / no Vonal Túrautak láthatóságának osztályozására használatos, a highway=path, highway=footway, highway=cycleway és highway=bridleway címkéjű utakon.
winter_road yes Vonal Télen üzemelő út, ami nyáron valószínűleg nem használható.
Anuisk bilibino sever66.jpg

Egyéb elemek

highway bus_stop Pont Buszmegállóhely: peronnal és/vagy buszöböllel. Buszállomásokhoz és -pályaudvarokhoz a amenity=bus_station címke használandó.
Bus stop.12.svg
Bus prumyslova.jpg
highway crossing Pont Gyalogátkelőhely: a gyalogosok itt átkelhetnek az úttesten - például zebra.
Zebra-crossing sm.jpg
highway elevator Pont Elevator
Elevator-12.svg
240 Sparks Elevators.jpg
highway emergency_access_point Pont Vészhelyzeti hozzáférési pont: szám, amit arra használnak, hogy meghatározza az aktuális pozíciódat vészhelyzet esetén. A ref=szám_a_jelen címkével együtt használandó.
Anfahrpunkt HP 108.jpg
highway give_way Pont "Elsőbbségadás kötelező" tábla
Give way.jpg
emergency phone Pont Vészhelyzeti telefon: használd hozzá a ref=* címkét.
Borne SOS.jpg
highway mini_roundabout Pont Mini körforgalom: csak nagyon kis körforgalmakhoz, nagyobbakhoz a junction=roundabout használandó.

Alapértelmezésben órajárással ellentétesen kerül renderelésre. Órajárással megegyezően történő rendereléshez add hozzá a direction=clockwise címkét.

Mapping-Features-Mini-Roundabout.png
Mini-roundabout.jpg
highway motorway_junction Pont Autópálya-csomópont: csomópontot jelez, a ref kulcs értékének tartalmaznia kell a csomópont azonosítóját. Magyarországon az azonosító általában a Budapesttől vett távolság kilométerben.
Mapnik-Motorway-Junction.png
Dscf0242 600.jpg
highway passing_place Pont Kitérő (egysávos úton a szembejövő forgalom elengedésére)
Ausweichstelle.jpg
highway rest_area Pont Terület Olyan hely, ahol a vezető pihenés céljából elhagyhatja az utat, de nincsen tankolási lehetőség.
Rendering-highway-services-mapnik.jpg
Wentworth terrain.jpg
highway speed_camera Pont Sebességmérő kamera: az út mellé vagy fölé rögzített sebességmérő kamera.
Speed camera.jpg
highway street_lamp Pont Utcai lámpa: az utca megvilágítását szolgáló lámpa.
Litpath.jpg
highway services Pont Terület Pihenőhely: itt vehetsz élelmet, és ehetsz valamit, gyakran található autópályák mentén.
Mapping Features Motorway service area.jpg
De lucht.jpg
highway stop Pont "Állj! Elsőbbségadás kötelező" tábla (stoptábla)
STOP sign.jpg
highway traffic_signals Pont Jelzőlámpa: forgalomirányító lámpák.
Rendering-traffic singals.jpg
Ampel.jpg
highway turning_circle Pont Forduló: általában egy kerek, kiszélesített terület, de nem feltétlenül, az út végén megkönnyíti a járművek megfordulását.
Mapping-Features-Turning-Circle.png
Turning circle.jpg
highway User Defined Pont Vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Akadály

A barrier címkét általában olyan utak mentén található pontoknál alkalmazzuk, ahol a haladás valamilyen akadály által korlátozott. Szintén idetartoznak azon vonalak is, amelyek maguk is akadályok (pl. kerítések). (Lásd még: Barriers)

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Vonalszerű akadályok

barrier cable_barrier Vonal Also called guard cable. This is a road side or median barrier made of steel wire ropes mounted on weak posts. See also the more extensive wikipedia description.
5-wire-rope-barrier.jpg
barrier city_wall Vonal Terület Városfal: Egy várost vagy települést a lehetséges támadóktól megvédő erődítmény. Az ókortól napjainkig használják települések körbekerítésére.
  • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje. Ha mindkét oldal egyforma magas, akkor add hozzá a "two_sided=yes" címkét is.
City wall render eg1.png
City wall avila.png
barrier ditch Vonal Terület Árok: csatorna, árok vagy vízmosás, általában patakkal az alján. Az átkelés rajtuk nem könnyű, főleg lábon. A waterway=stream vagy waterway=drain címkékkel is használható.
Barrier fence mapnik.png
Forest ditch.JPG
barrier fence Vonal Terület Kerítés: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra. A falnál könnyebb, gyengébb konstrukció.
Barrier fence mapnik.png
Anglerise.jpg
barrier guard_rail Vonal A guard_rail, also called a crash barrier. Right side is inner, left side is outer.
Barrier fence mapnik.png
CrashBarrier.jpg
barrier handrail Vonal Is designed to be grasped by the hand so as to provide stability or support.
Barrier fence mapnik.png
Geländer am Kulturhaus im Kinderdorf Dittrichshütte 2.JPG
barrier hedge Vonal Terület Sövény: szorosan álló bokrok és cserjék, melyeket úgy telepítettek és gondoztak, hogy azok így akadályt képezzenek, vagy kijelöljék egy adott terület határait.
Barrier hedge.png
Daniel Fuchs.CC-BY-SA.Morus nigra.Hedge.jpg
barrier kerb Pont Vonal A (for example footway) kerb is a barrier for vehicles and wheelchair drivers. The height of the kerb is important and with this information, the usage by different groups can be determined. The height of the kerb is tagged additionally as height=*, if available. Right side is bottom, left side is top.
Barrier fence mapnik.png
Obrubnik.jpg
barrier retaining_wall Vonal Terület Támfal: olyan struktúra, amely a termőföldet vagy sziklákat tartja távol egy épülettől, struktúrától vagy területtől. A támfalak megakadályozzák a földcsuszamlást vagy talajeróziót és lehetővé teszi a függőleges vagy majdnem függőleges szintváltásokat.
  • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje.
Barrier fence mapnik.png
Retaining wall.png
barrier tank_trap PontVonalTerület Static anti-tank obstacle defences may take a number of forms, such as Czech hedgehog (barrier=tank_trap; tank_trap=czech_hedgehog).
Czech hedgehog.jpg
barrier wall Vonal Terület Fal: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra kőből téglából, betonból jellemzően úgy építve, hogy az átlátást is akadályozza.
Barrier fence mapnik.png
Dscf0590-800.jpg

Pontszerű akadályok

barrier block Pont A large, solid, immobile block that can be moved only with heavy machinery or great effort.

Typically big solid things made of concrete for stopping larger vehicles.

Sometimes natural boulders are used for the same purpose.

Rendering-barrier-block.png
Barrier roadblock.jpg
barrier bollard Pont Vonal Cölöp: szilárd (jellemzően betonból vagy fémből készült) oszlopok az út közepén vagy terület határán, főleg a gépjármű-forgalom megakadályozására.
Rendering-barrier-bollard.png
Bollard in residential area.jpg
barrier border_control Pont This is a control point at an international border between two countries. Passports or other forms of ID will be checked.
EU Swiss border post.jpg
barrier bump_gate Pont See wikipedia:Bump gate. [1]
barrier bus_trap Pont See wikipedia:Bus trap.
Bussluse 05-04-06 02.jpg
barrier cattle_grid Pont Marharács, a lábasjószág áthaladását akadályozó, de járművekkel járható átjáró. "Texasi kapu" néven is ismeretes.
Cattle grid.jpg
barrier chain Pont A chain used to prevent motorised vehicles.
Barrier chain.jpg
barrier cycle_barrier Pont Kerékpáros behajtás ellen kihelyezett, általában két, lépcsőzetesen elhelyezett fémkorlátból álló akadály. A gyalogosforgalmat nem akadályozza.
473MS Mecklenbeck Bahn Umlaufsp.jpg
barrier debris Pont A road is blocked by debris with or without ground. This might be for short or long time. Often used as first step in blocking an abandoned road.
Barrier debris.jpg
barrier entrance Pont Bejárat: Az áthaladást semmilyen módon nem akadályozó nyilás egy vonalszerű akadályon. A access=yes értelmezhető, az áthaladó út (ha van ilyen) korlátozásai érvényesek a bejáratra is.
Entrance.png
barrier full-height_turnstile Pont A full-height turnstile, also called HEET-turnstile (high entrance/exit turnstile), like the ones to access security areas. Note the mix of hyphen and underscore.
TR-a.JPG
barrier gate Pont Vonal Kapu: Nyitható-zárható bejárat az akadályon való átjutáshoz. Ahol szükséges, kombinálható a access=* taggel.
Barrier gate.svg
Gate-hindeloopen-westerdijk.jpg
barrier hampshire_gate Pont A section of wire fence which can be removed temporarily.

Combine with access=* where appropriate.

Wire gate.jpg
barrier height_restrictor Pont Combine with maxheight=*.
Height-Restriction-Barrier.jpg
barrier horse_stile Pont A horse stile allows pedestrians and horses to cross a gap through a fence, but prevents or makes it very difficult for motorcycles and live stock to cross.
Horse stile on the Doncaster Greenway - geograph.org.uk - 502599.jpg
barrier jersey_barrier Pont Vonal A Jersey barrier consists of heavy prefabricated blocks to create a barrier. Use material=plastic or material=concrete to express the used material.
Dora Baghdad soldiers.jpg
barrier kent_carriage_gap Pont A Kent carriage gap is used by local authorities in the UK to prevent motorised vehicles from accessing public rights of way whilst allowing most horse drawn carriages to pass.
These are now becoming common on byways in the UK
barrier kissing_gate Pont A gate which allows people to cross, but not livestock.
TL0452 stile.jpg
barrier lift_gate Pont A lift gate (boom barrier) is a bar, or pole pivoted in such a way as to allow the boom to block vehicular access through a controlled point.

Combine with access=* where appropriate.

Liftgate-7.svg
Lift gate.jpg
barrier log Pont Vonal Use this when the passage is closed by lumber (trunk of a tree). This kind of barrier is often useful to sit on. This barrier is a penalty to cyclists but can be crossed by lifting the bike over.
Rundholz-buche.jpg
barrier motorcycle_barrier Pont Barriers along paths that prevent access by motorcycles.
Motorcycle barrier.jpg
barrier rope Pont Vonal A flexible barrier made of fibres, twisted or braided together to improve strength. As a barrier it is often more symbolic than actually physically preventing pedestrians from accessing.
Black Red Gold Rope at German Bundestag in Berlin 2010.jpg
barrier sally_port Pont Kitörési kapu: hosszú, mindkét végén ajtóval zárható átjáró, melyet vastag (pl. város-) falakon való (ellenőrzött) átkelésre használnak. Lásd még: sally port a Wikipédiában(En).
Sallyport.jpg
barrier spikes Pont Vonal Terület Spikes on the ground that prevent unauthorized access. Can also be removable; e.g., after payment in a garage.
US Army spike strip.jpg
barrier stile Pont Lépcsős átjáró: lehetővé teszi a gyalogosok átkelését a falon vagy kerítésen, anélkül, hogy "megnyitná" az akadályt (a kapuval szemben egy ilyen átjárónak általában nincsenek mozgó alkatrészei).
KentStile.jpg
barrier sump_buster Pont A sump buster is a concrete slab or steel structure that prevents passing of two-tracked vehicles with less than a minimum track and ground clearance. (Typically stops normal cars.)
SumpBuster.jpg
barrier swing_gate Pont Similar to a lift gate but rotates sidewards to open. It is usually made out of metal bars (wood or other material possible) and is intended to prevent cars from access but can usually be crossed by pedestrians and cyclists.
Liftgate-7.svg
16052010022.JPG
barrier toll_booth Pont Fizetőkapu: olyan hely, ahogy autópálya-használati vagy egyéb díjat lehet kifizetni
Toll booth.jpg
barrier turnstile Pont A turnstile (also called baffle gate) is used to allow one person at a time to pass. Use this for small turnstiles like the ones in supermarkets or some subways.
Barrier drehkreuz.JPG
barrier yes Vonal A barrier which nature cannot be determined; typically only used in mapping using aerial imagery. Should be replaced by a specific value.
Bing imagery showing buildings and barrier.png
barrier user defined Pont Vonal Terület All commonly used values according to Taginfo

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Földúttípus

A 'tracktype' címke a különböző minőségű földutak megkülönböztetésére szolgál. Általában a highway=track címkével együtt használjuk, de más burkolat nélküli utak esetén is használható.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
tracktype grade1 Vonal Burkolt út: burkolt vagy nagyon keményre tömörített, általában mezőgazdasági út.
Mapnik-tracktype-grade1.png
Cesta od Leštiny do Lipnice nad Sázavou (2).jpg
tracktype grade2 Vonal Kavicsos út: burkolatlan, kaviccsal vagy sűrűre tömörített földdel/homokkal borított.
Mapnik-tracktype-grade2.png
Surface grade2.jpg
tracktype grade3 Vonal Kemény földút: burkolatlan, kemény és puha részek keverednek.
Mapnik-tracktype-grade3.png
Surface grade3.jpg
tracktype grade4 Vonal Puha földút: burkolatlan, keréknyomok, közöttük növényzet. Főleg puha anyagot tartalmaz, de lehet belekeverve egy kevés kemény vagy tömörített anyag is, gyakran sáros.
Mapnik-tracktype-grade4.png
Surface grade4.jpg
tracktype grade5 Vonal Növényzettel benőtt földút: burkolatlan, hajszálnyi keréknyomok, a kemény anyagok teljes hiánya, alacsony tapadású puha anyag, belesimul a tájba.
Mapnik-tracktype-grade5.png
Surface grade5.jpg
tracktype <no value> Vonal If no tracktype tag is present, the track is rendered with a dot-dash line style (as shown right).
Mapnik-tracktype-not-set.png
Photo not applicable

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Vízi út

A 'waterway' címke folyóvizek, és az ezzel kapcsolatos dolgok jelölésére szolgál.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Natural watercourses

waterway river Vonal Folyó: keskenyebb folyókhoz, amelyek vonalként lesznek megjelenítve. Nagyobb folyókhoz lásd a waterway=riverbank címkét. (Más nyelveken).
Rendering-waterway-river.png
Nau im Langenauer Ried 600x450.jpg
waterway riverbank Terület Folyópart: nagyobb folyókhoz használandó. Meghatároz egy területet két, egymással szemben lévő folyópart között.
Rendering-waterway-riverbank.png
Dscf1891-800.jpg
waterway stream Vonal Patak: egy természetes képződésű vízi út, amely túl keskeny ahhoz, hogy folyóként osztályozzák. Talán éppen át tudsz ugrani fölötte.
Rendering-waterway-stream-mapnik.png
450px-Marshall-county-indiana-yellow-river.jpg
waterway wadi Vonal Száraz meder: Természetes, száraz meder, amelyben csak esős időben folyik víz, vagy egyszerűen időszakos vízfolyás félszáraz területeken(!).
Rendering-waterway-wadi-mapnik.png
NahalashanS.jpg
waterway drystream Vonal Dry stream bed - negative forms of erosion relief formed by the activity of temporary streams.
Don't use this tag. For intermittent waterways use waterway=stream + intermittent=yes. For valleys use natural=valley.

Man made waterways

waterway canal Vonal Csatorna: egy mesterséges nyitott vízi út, amit szállításra, vízienergiához vagy öntözésre használnak. (Más nyelveken).
Grand Union Canal.jpg
waterway drain Vonal Kis csatorna, vízelvezető árok: egy mesterséges vízi út, esővíz vagy ipari kibocsátás elszállítására.
Example Drain.jpg
waterway ditch Vonal Árok
Forest ditch.JPG
waterway fairway Vonal A navigable route in a lake or sea marked by buoys. (Note: conflicts with seamark:type=fairway)

Facilities

waterway dock Pont Terület Kikötő: a víznek egy 'körülhatárolt' területe, amit hajók rakodására, kirakodására, építésére vagy javítására használnak.
Ship-Dock.jpg
waterway boatyard PontTerület Hajóhangár: egy hely járművek építésére, javítására és tárolására a vízen kívül.
Boatyards, Rhyll.jpg

Barriers on waterways

waterway dam Vonal Terület Gát: egy fal, amit egy folyón vagy áramláson keresztbe építettek, hogy megállítsa a vizet. Általában nem folyik át a tetején víz.
Amagase Dam.jpg
waterway weir Pont Vonal Bukógát: egy akadály keresztbe a folyón, hogy néha eltereljék a vizet ipari célokra. A víz még mindig kifolyhat a tetején.
Alifakovac Miljacka.jpg
waterway waterfall Pont A waterfall, use in combination with natural=cliff
Waterfall near Keldur.JPG
waterway lock_gate Pont Zsilip: növeli/csökkenti a vízszintet járműveknek, gyakran található csatornáknál.
JesusGreenLock-Cambridge.jpg

Other features on waterways

waterway turning_point Pont Fordítópont: egy hely járművek menetirányának megfordítására, ahol a hajók hosszabbak, mint a folyó/csatorna szélessége.
waterway water_point Pont A place to fill fresh water holding tanks of a boat.
waterway fuel Pont Terület A place to get fuel for boats.

A vízi utak néhány további jellemzője

intermittent yes Vonal Azt jelzi, hogy a vízi úton nem állandó a vízfolyás, időnként/gyakran kiszárad.
Rendering-intermittent-river-mapnik.png
seasonal yes, spring, summer, autumn, winter, wet_season, dry_season Vonal Indicates that a waterway has a seasonal (yearly cyclic) flow.
Four seasons.jpg
lock yes Vonal (Pont) Hajóátemelő rendszer két különböző szinten lévő vízi út között. Lehet egyetlen pontként is jelölni, illetve a két zsilipkapu közti szakaszként is, ha részletezni szeretnénk.
JesusGreenLock-Cambridge.jpg
mooring yes, private, no Vonal Kikötés: A folyópart egy szakasza, ahol a hajók feltétel nélkül kiköthetnek.
Lamanage La Rochelle.jpg
service transportation, water_power, irrigation Vonal A waterway=canal megadása esetén itt jelezheted, mire használják a csatornát (pontosvesszővel elválasztva több is felsorolható)

transportation: közlekedés
water_power: vízenergia termelése
irrigation: öntözés
tunnel culvert Vonal (Pont) Ha egy patak vagy folyóvíz egy út alatt halad, a víz ezen szakaszát tunnel=culvert címkével jelöljük.
Culvert.jpg
waterway user defined Pont Vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Vasút

A 'railway' címke vasutak, és az ezzel kapcsolatos dolgok jelölésére szolgál. Lásd még landuse=railway.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Vágány

railway abandoned Vonal Felhagyott: egy egykori vasút pályája, amit felhagytak, és a pálya és az infrastruktúra eltávolításra került. A megjelölés nem használandó, ha már másképp használják, pl. kerékpárút. currently not rendered by mapnik
Abbey Barn Lane Bridge, High Wycombe, Buckinghamshire.jpg
railway construction Vonal Építés alatt lévő vasútvonal. Rendering-railway disused.png
Verlegen FF Rheda.jpg
railway disused Vonal Használaton kívüli: a vasút egy szakasza, amit már nem használnak, de ahol a pálya és az infrastruktúra helyben maradtak. Alternatív jelölésért lásd disused=yes.
Rendering-railway disused.png
Disused railtrack 101 5351.jpg
railway funicular Vonal Kábelvontatású, emelkedőn közlekedő vasút. Sok esetben tursztikai célokat szolgál, segítségével könnyen megközelíthetőek különféle hegyi látványosságok.
Rendering funicular.jpg
Vilnius funicular.jpg
railway light_rail Vonal HÉV (helyiérdekű vasút)
Pittsburgh LRT 4305 47L Gateway to Library April 2008.jpg
railway miniature Vonal Minivasutak, amelyek a keskeny nyomtávú vasutaknál is szűkebbek, és utasokat szállítanak. Jellemzően parkokban találhatóak.
Mini-railway-mapnik.png
3871553552 f2204c3d83 o.jpg
railway monorail Vonal Egysínű vasút: egy vasút, ami csak egy szimpla sín.
Monorail in Kuala Lumpur
railway narrow_gauge Vonal Keskeny nyomközű vasút
Rendering narrow gauge.jpg
Narrow gauge.jpg
railway preserved Vonal Megőrzött: történelmi vonatok közlekednek rajta, általában turisztikai látványosság.
Railway preserved rendered.PNG
Railway preserved.jpg
railway rail Vonal Vasút
Mapping-Features-Railroad-With-Station.png
LGV Est PK217.jpg
railway subway Vonal Metró (városi gyorsvasút)
800px-Madrid - Estación Marqués de Vadillo - 20060910.jpg
railway tram Vonal Villamos (közúti vasút)
Mapping-Features-Tram-With-Halt.png
Praha, Hloubětín, Lehovec, tram KT8D5.JPG

További tulajdonságok

bridge yes Vonal A vasút valamilyen út, vízi út vagy más vasútvonal felett halad át.
Railway bridge mapnick render.jpg
Railway bridge.jpg
cutting yes Vonal Vágat: a vasútvonal a talajszintnél határozottan mélyebben halad.
Railways cutting.jpg
electrified contact_line
rail
yes
no
Vonal contact_line: felsővezetékes tápellátás
rail: energiaellátás harmadik sínből
yes: elektromos ellátású pálya, de nincsenek részletinformációk
no: nincs elektromos ellátás
Overhead power lines.jpg
embankment yes Vonal Töltés: a vasútvonal a talajszinthez képest határozottan kiemelkedve halad.
Railway embankment.jpg
frequency number [Hz] Vonal Villamosított vasút esetén a frekvencia, egyenáram esetén 0. Lást még a voltage címkét.
railway:track_ref number Vonal Track number
service siding Vonal Kitérővágány: viszonylag rövid vágány, párhuzamosan fut (és kapcsolódik) a fővonalhoz.
service spur Vonal Kiágazó vágány: viszonylag rövid vágány, azért épült, hogy egy cég hozzáférését biztosítsa a fővonalhoz.
service yard Vonal Rakodóvágány: Vágányok egy vasúttársaságon belül rakodási műveletek elvégzésére.
tracks number Vonal Egymáshoz közel haladó párhuzamos vágányok száma, amennyiben egyben vannak jelölve. Ha nincs megadva, jelentése ismeretlen és alapértéke 1.
tunnel yes Vonal A vasútvonal föld alatt halad. Metróvonalak esetén mindig meg kell adni.
Haywards Heath tunnel.jpg
usage main
branch
freight
industrial
military
tourism
Vonal Kihasználtság

main line: nagy forgalom
branch line: adott helyet fővonallal összekötő szakasz
industrial: nagy gyárakat, külszíni fejtéseket stb. kiszolgáló vonal
military: katonai területeket kiszolgáló vonal
tourism: a legtöbb hegyi vasút és a megőrzött vonalak
voltage number Vonal Villamosított vonalak esetén a hálózati feszültség. Lásd még a frequency címkét.

Megállók

railway halt Pont Vasúti megállóhely: egy kis állomás, lehet, hogy nincs peron, a vonatok lehet, hogy csak kérelem esetén állnak meg.
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Railway halt.jpg
public_transport stop_position Pont The position on the railway track where the train (its center) stops at a platform. This is useful for routing on long platforms where also short trains stop and on long platforms where multiple trains stop behind each other. See also public_transport=stop_area.
public_transport platform Pont Vonal Terület A sínnel párhuzamosan kell használni, jelezve azt, hol vannak a peronok. Arról is tájékoztat, hol lehet másik peronra átjutni, vagy belépni az állomásra, azért gyalogúttal kell őket összekötni. Útvonaltervezéshez is nagyon hasznos.
Relax ... take it easy (7757527444).jpg
railway platform Vonal Terület This is parallel to the rail line for showing where the actual platforms are. It is also to know where you can change platform and enter the station, so use footpaths to connect them. This is really useful for routing too. Use in addition to public_transport=platform.
Relax ... take it easy (7757527444).jpg
public_transport station Pont Terület Railway passenger only station.
Paddington Station.jpg
railway station Pont Terület Vasútállomás (Más nyelveken).
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Paddington Station.jpg
railway subway_entrance Pont Metrókijárat: a bejárat egy metróállomáshoz, általában a felszínről megy a föld alá.
Subway-entrance-12.svg
Madrid-metro-1.jpg
railway tram_stop Pont Villamosmegálló: egy hely, ahol az utasok beszállhatnak/kiszállhatnak egy villamosból.
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Dscf1400-600.jpg

Vasúthoz kapcsolódó elemek

railway buffer_stop Pont Ütköző: a pálya végén megállítja a vonatot. currently not rendered by mapnik
Stootblok (staal).jpg
railway derail Pont a device used to prevent fouling of a rail track by unauthorized movements of trains or unattended rolling stock. See Derail_(railroad). currently not rendered by mapnik
US derail detail.JPG
railway crossing Pont Gyalogos átjáró: egy pont, ahol a gyalogosok átkelhetnek.
Level crossing2.svg
Dscf1407-600.jpg
railway level_crossing Pont Vasúti átjáró: egy pont, ahol a vágányok és közutak keresztezik egymást.
Level crossing2.svg
Level crossing - Chertsey - England - 270404.jpg
landuse railway Terület Vasúti terület: vasutak és vasútállomások körüli terület. Rendering-area-landuse-industrial.png same rendering as landuse=industrial, but without border (see above)
Illustration of Rail.jpg
railway signal Pont Any kind of railway signal. currently not rendered by mapnik
Zwischensignal FFM-Hoechst Schnee.jpg
railway switch Pont Full Connections between railways (aka 'points'). currently not rendered by mapnik
Railway switch.JPG
railway railway_crossing Pont Crossing rails with no interconnection. currently not rendered by mapnik
Railroad crossing at grade also known as a diamond.jpg
railway turntable Pont Terület Fordítókorong: egy vonatrész irányának magváltoztatására használják. Pont: currently not rendered by mapnik

Terület: Rendering-area-railway turntable-mapnik.png

Turntable of Railroad 001.jpg
railway roundhouse Terület Félköríves épület, mozdonyok kiszolgálására, több állással. Without building=*: currently not rendered by mapnik

With building=*: same as building=*

5843873292 81e16dea1f z d.jpg
railway traverser Pont Terület These are used for changing trains between railways. Also known as transfer table. Pont: currently not rendered by mapnik

Terület: currently not rendered by mapnik

Schiebebuehne 01.jpg
railway user defined Pont Vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt. – – – – – –

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Légi közlekedés

Az 'aeroway' címkével a légi közlekedéssel kapcsolatos objektumokat és utakat jelölhetünk.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
aeroway aerodrome Pont Terület Repülőtér Lásd még military=airfield.
Aerodrome.svg
Flemingfield looking north.JPG
aeroway apron Terület Forgalmi előtér: olyan terület, ahol repülőgépek parkolnak.
Osmarender apron.png
LKPR sever 2003.jpg
aeroway gate Pont Kapuszám: kapuk számának jelöléséhez használható a repülőtereken.
Rendering-aeroway=gate.JPG
Edinburgh Airport gate lounge.jpg
aeroway hangar Pont Terület [W] Hangar is a structure to hold aircraft or spacecraft.
Delta jet hangar at kemble england arp.jpg
aeroway helipad Pont Terület Helikopter le- és felszállóhely
Standard icon helipad.svg
Oryx helicopter.jpg
aeroway heliport Pont Terület [W] Heliport is used to map the main area details for helicopters.
Heliport Niagara Falls Ontario.jpg
aeroway navigationaid Pont [W] Radio navigation aid is used to mark systems that determine a position on the Earth which helps pilots guide their aircraft during flight.
VOR DME BUB.JPG
aeroway runway Vonal Terület Kifutópálya: föld egy olyan sávja, ahol a repülőgépek le és fel szállhatnak. (Más nyelveken)
Rendering-aeroway runway.png
Runways Brussels Airport (7655183522).jpg
aeroway taxilane Vonal Terület Taxilane is a path in an airport that is part of the aircraft parking area or apron (proposed feature with low usage as of 2015-10, use with caution).
aeroway taxiway Vonal Terület Gurulóút: olyan út, melyen repülőgépek a kifutópálya és a parkolóhelyek között közlekednek.
Rendering-aeroway taxiway.png
F-22A Elmendorf AFB.jpg
aeroway terminal Pont Terület Utasterminál
Rendering-aeroway-terminal-mapnik.png
LAX-International-checkin.JPG
aeroway windsock Pont Szélzsák pozíciójának megjelölése.
Windsock of CCK Air Force Base 20111112.jpg
aeroway User defined Pont Vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Drótkötélpálya

Az 'aerialway' címke drótkötélpályák, és az ezzel kapcsolatos dolgok jelölésére szolgál.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
Types of aerialway
aerialway cable_car Vonal Nagykabinos drótkötélpályás felvonó: két egymást váltó nagy kabin szállítja az utasokat általában a völgy és a hegy között
Aerialway gondola render.png
CH Furtschellas aerial tram.jpg
gondola Vonal Gondolakabinos felvonó: a kabinok a drótkötélpályán körbe közlekednek. A gondolák kisebbek mint a nagykabinos felvonóé, általában 4, 6, vagy 8 személyesek
Aerialway gondola render.png
Linbana kolmården cable car.jpg
chair_lift Vonal Függőszékes drótkötélpályás felvonó (Libegő): nyitott szimpla ülések. A kezdők küzdhetnek, hogy anélkül indítsák őket útnak, hogy nevetségessé tennék magukat!
Chair lift rendering.png
Silver Queen Chair, CBMR.jpg
mixed_lift Vonal Vegyes felvonó: vegyesen tartalmaznak üléseket és gondolákat
Cgd panoramabahn.jpg
drag_lift Vonal Sífelvonó: egy felső vontatott vezeték síelőknek, csákányos sífelvonóként is ismert. Egy T alakú darab, amit a síelők a lábaik közé tesznek. Nehezebb és kényelmetlenebb snowboardosoknak. ugyanaz, mint chair_lift
T-bar lift.JPG
t-bar Vonal [W] T-bar lift. A type of aerialway=drag_lift.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Orczyk.jpg
j-bar Vonal [W] J-bar lift. A type of aerialway=drag_lift. Like t-bar but just on one side.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Coldspgs j bar lift.jpg
platter Vonal [W] Platter lift. A type of aerialway=drag_lift. Similar to a t-bar, but with a disc instead of a bar. Single-person only.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Tellerliftbügel.jpg
rope_tow Vonal [W] Rope tow. A type of aerialway=drag_lift.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Rope tow overview.jpeg
magic_carpet Vonal [W] Magic carpet. A type of ski lift.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Magic carpet uphill loaded P1437.jpeg
zip_line Vonal [W] Zip line. Simple aerial rope slides.
This automatically implies oneway=yes (drawn downward).
Zip line arival SuperFly Whistler, BC, Canada.JPG
Equipments
aerialway pylon Pont A pilon, vagy oszlop a drótkötelet tartja
09 Sommet TS.JPG
station Pont Felvonóállomás: állomás, ahol az utasok be- és/vagy kiszállhatnak a felvonóból.
WinterArmenia3.JPG
Others
aerialway canopy Vonal Obsolete, please use aerialway=zip_line instead.
This automatically implies oneway=yes (drawn downward).
Canopy-action.jpg
goods Vonal Teherlift: áruszállításra használják, utast általában nem szállíthat
Aerialway goods.png
Materialseilbahn.jpg
user defined Pont Vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Áramellátás

'power' címkével jelölhetjük az áramellátással kapcsolatos dolgokat.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
power plant Terület Kapcsolat A place/industrial facility where power is generated. Individual generating units within the facility should be tagged as power=generator.
Huntly Power Station.JPG
power cable Vonal A way following the path of underground cables, such as the local 0.4 kV network between transformer stations, distribution boxes and cable connection points, or sea cables. Not to be confused with non-power supply cables such as cables for telecommunication. May be combined with voltage=*, circuits=* and location=*.
Power to the People - geograph.org.uk - 560240.jpg
power compensator Pont Terület Several kind of power devices used to insure of power quality and network resilience.
Static VAR Compensator 2a.png
power converter Pont Terület An HVDC converter converts electric power from high voltage alternating current (AC) to high-voltage direct current (HVDC), or vice-versa.
Pole 2 Thyristor Valve.jpg
power generator Pont Terület Erőmű: Jelölt helyen erőmű található. Használható hozzá a generator:source=* kulcs, a power_rating=* kulccsal. Depends on generator type
Eoliennes Gaspesie.jpg
power heliostat Pont A mirror of a heliostat device.
Heliostat.jpg
power insulator Pont Vonal A device to protect a power line from grounding on supports
Power insulator.png
power line Vonal Távvezeték (nagyfeszültségű): 120 kV-os vagy nagyobb feszültségű távvezeték oszlopait összekötő vonal. Kisebb vezetékeknél a power=minor_line címkét használd, lásd alább. Ha nem tudod eldönteni, hogy nagy vagy kisebb a távvezeték, nézd meg a Villamosenergia alap- és főelosztó hálózati rendszer térképét (a pdf 4. oldalán), az ebben szereplő vezetékek power=line címkéjűek. Ami ebben nem szerepel az valószínűleg kisebb feszültségű elosztóhálózati vezeték, ezért power=minor_line címkével jelölendő. Lehet persze, hogy azért nem szerepel a hivatkozott térképen, mert vadonatúj magasfeszültségű vezetékről van szó, ez esetben az oszlopok mérete alapján dönts. Ha az oszlopok alacsonyak (~ 10 méter) és/vagy betonból vannak, akkor biztosan minor_line. A 120 kV-os vagy nagyobb alap- és főelosztó hálózati vezetékek oszlopai sokkal magasabbak, 20-50 méteresek és kizárólag acélszerkezetűek. Fontos, hogy a power=line minden oszlopa power=tower legyen.
Power line.png
Electric transmission lines.jpg
line busbar Vonal Determines a power=line to a busbar.
110kV-Sammelschienen.jpg
line bay Vonal A bay connects an incoming circuit to a busbar assembly.
110kV-Sammelschienen.jpg
power minor_line Vonal Távvezeték (középfeszültségű): 120 kV-nál alacsonyabb feszültségű távvezeték. Megkülönböztetendő a magasabb rangú és feszültségű távvezetékektől, lásd a power=line leírásában. Fontos, hogy minden oszlopa power=pole legyen.
Power minor line.png
Pole3.jpg
power pole Pont Oszlop: Középfeszültségű villanyoszlopok, ~10 méter magasak. Kizárólag power=minor_line vezetékek csomópontjai lehetnek. Az igazán nagy távvezetékek (power=line) oszlopaihoz használd a power=pole címkét.
Power pole.svg
Minor.jpg
power portal PontVonal Power supporting structure composed of vertical legs with cables between them attached to a horizontal crossarm
Power substation portal.jpg
power catenary_mast Pont A catenary mast supports system of overhead wires used to supply electricity to electricaly powered vehicle equipped with a pantograph.
power substation Pont Terület A tag for electricity substations. These provide voltage step-up/step-down, switching, conditioning, etc. Substations may be large facilities (up to several acres) for very high voltage transmission lines or just small buildings or kiosks near the street for low voltage distribution lines. Useful combinations: voltage=*, substation=* and location=*, see the feature page for details.
Landuse-substation.png
Substation.jpg
power switch Pont A tag for electricity switches which are devices which allow operators to power up & down lines and transformer in substations or outside.
French overhead power switch pole.jpg
power terminal Pont Point of connection between overhead power lines to buildings or walls
Trafohaus.jpg
power tower Pont Torony: Nagyfeszültségű kábeltartó tornyok, 20-50 méter magas acélszerkezetek. Kizárólag power=line vezetékek csomópontjai lehetnek. Kisebb távvezetékek (power=minor_line) oszlopaihoz használd a power=pole címkét. Ha betonból vagy fából van, akkor az biztosan power=pole oszlop power=minor_line vezetéken.
Power-tower mapnik.png
Benkid77 Puddington-Shotwick footpath 24 110809.JPG
power transformer Pont A static device for transferring electric energy by inductive coupling between its windings. Large power transformers are typically located inside substations.
Trafostation Alter Hellweg IMGP4722.jpg
power User Defined Pont Vonal Terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Építmények

A man_made=* címkével jelöljük azokat a építményeket, amiket emberek hoztak létre.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
man_made adit Pont Terület Tárna: a hegy belsejében vízszintesen haladó bánya bejárata
Adit-icon.jpg
man_made beacon Pont Jelzőfény: a navigátorokat segítő jelzőfény a szárazföldön vagy tengeren
Cuxhaven 07-2016 photo23 Kugelbake.jpg
man_made breakwater Vonal Terület Hullámtörő: megvédi a kikötő partját a tengertől és a hullámoktól
Breakwater.JPG
man_made bridge Terület Indicates the outline of a bridge and groups together all features for that bridge. Combine with layer=*.

Please also add bridge=* and layer=* to all ways running over the bridge.

Bridge-yes.jpg
man_made bunker_silo Pont Terület Open-sided structure to store something. It can be used with vehicles to fill and empty it.
Empty bunker silo in Nebraska.jpg
man_made campanile Vonal Terület A freestanding bell tower, typically near a church.
See also man_made=tower with tower:type=bell_tower.
Klockstapel 01.jpg
man_made chimney Pont Gyárkémény

Ha van rászerelt mobiltelefon bázisállomás: communication:mobile_phone=yes

Schwerin Wuestmark Heizkraftwerk Schwerin-Sued.JPG
man_made communications_tower Pont Terület Huge tower for transmitting radio applications
Sender Blauen-2.jpg
man_made crane Pont Terület Daru: fix, állandó daru kikötőben, gyárudvarban
Ladebruecke IMGP2656 osm.jpg
man_made cross Pont Kereszt: történeti vagy vallási értékkel nem rendelkező kereszt, például egy hegycsúcson lévő
Christian.9.svg
Heimgarten Gipfelkreuz.jpg
man_made cutline Vonal Used to mark cut lines in forests.
Map cutline.jpg
Firebreak.JPG
man_made clearcut Pont Terület Area, where most or all trees are uniformly cut down. Used in combination with natural=scrub.
Clearcutting-Oregon.jpg
man_made dovecote Pont Terület A place where doves are farmed or stored.
Doocotstables.JPG
man_made embankment Vonal Töltés: Feltöltött partvonal, amely utat, vonatsínt vagy csatornát vezet át egy alacsonyan fekvő vagy vizes területen.
Cliff2.png
Railway embankment.jpg
man_made dyke Vonal Terület A dyke is a an embankment built to restrict the flow of water or other liquids.
Whitgift, dyke and Ouse.jpg
man_made flagpole Pont Zászlórúd: egy hosszú rúd, amin zászlót tartanak
Genova-Quarto dei Mille.JPG
man_made gasometer Vonal Terület Gáztartály: gáz tárolására alkalmas tároló.
Gasometer in East London.jpg
man_made groyne Vonal Terület A rigid hydraulic structure perpendicular to a coastline or a riverbank intended to interrupt longshore sediment transport. See also: man_made=breakwater.
Schobuellbuhne042006.jpg
man_made hot_water_tank Vonal Terület Heat storage
Heisswasserspeicher.jpg
man_made kiln Pont Terület A thermally insulated chamber in which temperature is controlled in order to change the state of the item placed inside, usually though the process of burning, baking, drying or smelting.
Charcoal-kiln.jpg
man_made lighthouse Pont Világítótorony: a hajók tájékozódását segítő fénynyalábot bocsát ki
Lighthouse-16.svg
Chania lighthouse A.jpg
man_made mast Pont Mast is a vertical structure built to hold for example antennas.
Mast-communications-16.svg
Mobile phone base station 2010 12 30 165211 PC304165.jpg
man_made mineshaft Pont Terület A vertical tunnel.
Mineshaft.jpg
man_made monitoring_station Pont Terület A station that monitor something.
An Air Quality Monitoring Station above the M42 - geograph.org.uk - 210181.jpg
man_made obelisk Pont Terület Obelisk
Monument-16.svg
Roma-obelisco in laterano.jpg
man_made observatory Pont Terület Observatory
PVSO Dome.jpg
man_made offshore_platform Pont Terület Offshore platform.
Oil platform.jpeg
man_made petroleum_well Pont A boring through the earth's surface that is designed to find and produce petroleum oil.
West Texas Pumpjack.JPG
man_made pier Vonal Terület Móló: Kikötő védelmében épített mesterséges gát.
Rendering-area-man made-pier.png
Poland. Gmina Jedwabno. Narty Lake 001.JPG
man_made pipeline Vonal Csővezeték: Folyékony és gáznemű anyagok vezetékének jelölésére használható,
Pipeline.jpg
man_made pumping_station Pont Vonal Pumping station
Pumpwerk Landungsbrücken.JPG
man_made reservoir_covered Pont Terület A covered water reservoir.
Reservoir covered.jpg
man_made silo Pont Terület A silo is a storage container for bulk material, often grains such as corn or wheat.
Silo.jpg
man_made snow_fence Vonal A snow fence is a solid fence-like structure built across steep slopes to reduce risk and severity of (snow) avalanches. Usually made of steel, sloping outwards, and trussed underneath. Sometimes refered to as a snow shed.
Verbauung Tanngrindel.JPG
man_made snow_net Vonal A snow net netting fence built across steep slopes to reduce risk and severity of (snow) avalanches. They consist of a net made of steel cables, held up by posts. Sometimes refered to as an Avalanche net.
man_made storage_tank Pont Terület A tank used for storage of liquids or gases.
Gasometer.jpg
man_made street_cabinet Pont Terület All kind of cabinets hosting equipment to operate different sorts of facilities. They can be encountered not only in the street but everywhere
Street cabinet friendship.jpg
man_made surveillance Pont Terület To mark places and buildings monitored by public or private camera.
Three Surveillance cameras.jpg
man_made survey_point Pont Földmérési alappont: geodéziai mérőtornyok, fémcsapos kőoszlopok és DGPS rádióállomások pontos helyei.
Dscf1805-800.jpg
man_made telescope Pont Terület Telescope
USA.NM.VeryLargeArray.02.jpg
man_made tower Pont Terület Torony: Jellemzően magas és karcsú épület, vagy szerkezet, mely lehet adó torony kémény, stb.
Dscf0625-800.jpg
man_made wastewater_plant Pont Terület Szennyvíztisztító: Olyan terület ahol szennyvíztisztító működik.
Hall Lane Sewage Farm - geograph.org.uk - 69284.jpg
man_made watermill Pont Terület Vízimalom: Régi vízimalom.
Belzig Springbachmuehle1.JPG
man_made water_tower Pont Terület Víztorony: Lakott területek, vagy ipari létesítmények közelében, dombokon találhatóak.
Water-tower-16.svg
Lanstroper Ei IMGP8117 osm.jpg
man_made water_well Pont Terület A water well is an excavation or structure created in the ground by digging, driving, boring or drilling to access groundwater in underground aquifers.
Water well.jpg
man_made water_tap Pont Terület A water tap is a man-made construction providing access to water and (usually) equipped with a valve.
Water tap in Frejus.jpg
man_made water_works Pont Terület A place where drinking water is found and applied to the local waterpipes network.
Water treatment - geograph.org.uk - 231374.jpg
man_made wildlife_crossing Vonal Terület Wildlife crossing
Cerviduct.jpg
man_made windmill Pont Terület Szélmalom: Régi szélmalom. Szélerőműveket power=generator és generator:source=wind címkepárossal jelöld.
Windmill-16.svg
Willesbourgh Windmill, Ashford, Kent.jpg
man_made works Pont Terület Ipari épület
Dscf0579-800.jpg
man_made yes Pont Vonal Terület General tag for man-made (artificial) structures.
man_made user defined Pont Vonal Terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Szabadidő

'leisure' címkével jelöljük azokat a helyeket ahol szabadidejüket tölthetik el az emberek.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
leisure adult_gaming_centre Pont Terület A venue with pay-to-play games, such as video games, driving simulators, pinball machines, merchandisers, etc. With a set age limit. As opposed to leisure=amusement_arcade.
Slot machines in Venetian.jpg
leisure amusement_arcade Pont Terület A venue with pay-to-play games, such as video games, driving simulators, pinball machines, merchandisers, etc. Without a set age limit. As opposed to leisure=adult_gaming_centre.
Dave & Buster's video arcade in Columbus, OH - 17910.JPG
leisure beach_resort Pont Terület Kezelt, menedzselt tengerpart.
Beach resort.jpg
leisure bandstand Pont Terület An open structure where musical bands can perform concerts.
HornimanBandstandsmall.jpg
leisure bird_hide Pont Terület Madárles. Madarak megfigyelésére épített, általában nyilvános épület.
Belvide-gazebo.jpg
leisure common Pont Terület Olyan terület, ahol bárki sétálhat. (Anglia)
leisure dance Pont Terület Táncolásra kijelölt színpad vagy terület.
Webster Hall by David Shankbone.jpg
leisure dog_park Pont Terület Kutyafuttató
Rendering-leisure dog park.png
DogPark.jpg
leisure firepit Pont Terület Tűzgyújtásra kijelölt hely.
Camp site.jpg
leisure fishing Pont Terület Horgászat
Angler.jpg
leisure fitness_centre Pont Terület A place with exercise machines and/or fitness/dance classes.
Gym 1-1-.jpg
leisure garden Pont Terület Kert
Rendering-area-leisure-garden.png
SF Japanese Garden.JPG
leisure golf_course Pont Terület Golfpálya: Körvonalát lehet vele jelölni. Csomóponttal az ikont helyezhetjük el.
Rendering-leisure-golf course.png
Spanish-Bay-First-Tee.jpg
leisure hackerspace Pont Terület A place where people with common interests, often in computers, technology, science, digital art or electronic art, can meet, socialize and/or collaborate.
Protospace, a Hackerspace.jpg
leisure horse_riding Pont Terület A facility where people practice horse riding, usually in their spare time.
Warendorf, Reitanlage Josephshof -- 2014 -- 8591 -- Ausschnitt.jpg
leisure ice_rink Pont Terület Jégpálya
Icerink2.jpg
leisure marina Pont Terület Kishajókikötő: Szabadidő eltöltésére használt gépjárműveknek a kikötőhelye.
Rendering-leisure marina.png
Marina.jpg
leisure miniature_golf Pont Terület Minigolfpálya
Rendering-leisure miniature golf.png
1st course of bahn golf.jpg
leisure nature_reserve Pont Terület Természetvédelmi terület
Black Opal Spring in Biscuit Basin.JPG
leisure park Pont Terület Park
Rendering-area-leisure-park.png
Arena Roundhay 07.jpg
leisure picnic_table Pont Terület A picnic table
Table-16.svg
Picnic table.jpg
leisure pitch Pont Terület Sportpálya: Olyan terület, ahol labdarúgás, futball, krikettezz és baseball játszható. A pálya típusa sport=* címkével adható meg.
Rendering-leisure-pitch.png
County-Ground-STFC-pitch-2006.JPG
leisure playground Pont Terület Játszótér: Játszótér gyerekek számára.
Rendering-leisure-playground.png
Spielplatz.jpg
leisure slipway Pont Vonal Sólya: Hajók vízre engedéséhez használt enyhe lejtésű építmény.
Transport slipway.p.20.png
800px-Swanage lifeboat on its slipway 1.JPG
leisure sports_centre Pont Terület Sportközpont. Az elérhető sportok megadásához lásd sport=*.
Rendering-leisure-stadium.png
Western Leisure Centre, Cardiff, Wales.jpg
leisure stadium Pont Terület Stadion: Jelentősebb stadionok jelölésére használható.
Rendering-leisure-stadium.png
Notre-dame-stadium.jpg
leisure summer_camp Pont Terület Summer camp is a supervised program for children or teenagers conducted during the summer months in some countries. Children and adolescents who attend summer camp are known as campers.
Summer camp example wartenberg 2015 01.jpeg
leisure swimming_area Terület A swimming area - place over river, lake or other water reservoir where swimming is allowed.
Pobierowo02.JPG
leisure swimming_pool Pont Terület Úszómedence: lásd még Proposed_features/Swimming_pool és Tag:amenity=swimming_pool
Pool i.jpg
leisure track Vonal Terület Pálya: Futó vagy versenypálya, emberek vagy állatok részére.
Rendering-area-leisure-track.png
Jahnkampfbahn hamburg.jpg
leisure water_park Pont Terület Akvapark
Swimming-16.svg
Caribe01.jpg
leisure wildlife_hide Pont Terület Állatles. Álltatok megfigyelésére épített, általában nyilvános épület. Madárles jelölésére használd a leisure=bird_hide -ot.
Wildlife Hide, Uath Lochan - geograph.org.uk - 707260.jpg
leisure user defined Pont Vonal Terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Szolgáltatások

'amenity' címkével jelölhetjük azokat a helyeket, ahol különböző szolgáltatásokat érünk el.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Sustenance

amenity bar Pont Terület Bár: alkoholos italokat kiszolgáló vendéglátóhely, bővebben lásd a amenity=bar és amenity=pub leírásnál, ill. a köztük lévő különbségeket.
Bar-16.svg
Bar MXCT.JPG
amenity bbq Pont Közösségi grillező, húsok vagy zöldségek számára, tipikusan külterületen való étkezéshez. A tüzelőanyag megadására a fuel=* szolgál. Tábortüzekhez vagy tűzgyújtóhelyekhez a leisure=firepit használandó.
Grillplatzusa.jpg
amenity biergarten Pont Terület Sörkert, szabad területen lévő vendéglátóhely, amely sört és más italokat, esetleg helyi ételeket szolgál fel.
Biergarten-16.svg
Biergarten.JPG
amenity cafe Pont Terület Kávézó, kávéház (jellege finomítható a cuisine=* és diet=* címkékkel).
Cafe-16.svg
Klagenfurt Wörthersee Strandbad Cafe Sunset Bar 11102008 65.jpg
amenity drinking_water Pont Ivóvíz
Drinking-water-16.svg
Basler Trinkwasser 1341.jpg
amenity fast_food Pont Terület Gyorsétterem (lásd még: amenity=restaurant), a felszolgált ételek a cuisine=* és diet=* címkékkel jellemezhetők.
Fast-food-16.svg
Burger king kamen osm.jpg
amenity food_court Pont Terület Étkezőtér, különböző éttermeket és közös ételfogyasztást biztosító terület. Gyakorta a bevásárlóközpontokban, repülőtereken, stb. találhatók.
Restaurant-16.svg
FoodCourtVaughanMills.JPG
amenity ice_cream Pont Terület Fagylaltozó, ahol jégkrém vagy fagyasztott joghurt is kapható.
Ice-cream-14.svg
Shop-ice cream.jpeg
amenity pub Pont Terület Kocsma, sörrel és más alkoholos italokkal szolgáló vendéglátóhely, amely ételt és szállást is biztosíthat (Angliában jellemző). Bővebben lásd a amenity=bar és amenity=pub leírásnál, ill. a köztük lévő különbségeket.
Pub-16.svg
Pub.jpg
amenity restaurant Pont Terület Étterem (gyorsétteremek esetén: amenity=fast_food), a felszolgált ételek a cuisine=* és diet=* címkékkel jellemezhetők.
Restaurant-16.svg
Caprice Restaurant.JPG

Education

amenity college Pont Terület Főiskola: Főiskolai épületekre is alkalmazható a címke. Rendering-area-amenity-college.png
Cambridge Regional College main entrance.jpg
amenity kindergarten Pont Terület Óvoda, kisgyermekek számára. Rendering-area-amenity-school.png
Story Time.jpg
amenity library Pont Terület Könyvtár: Nyilvános önkormányzati, egyetemi, stb könyvtár.
Library.14.svg
Guantanamo captives' library a.jpg
amenity public_bookcase Pont Terület A street furniture containing books. Take one or leave one.
Hannover, public bookcase.jpg
amenity school Pont Terület Iskola Rendering-area-amenity-school.png
Williamstown school.jpg
amenity music_school Pont Terület Music school
amenity driving_school Pont Terület Driving School
amenity language_school Pont Terület Language School
amenity university Pont Terület Egyetem, kampusz. Rendering-area-amenity-university.png
Brock University campus.JPG

Transportation

amenity bicycle_parking Pont Terület Kerékpárparkoló
Parking-bicycle-16.svg
Bicycle-parking.jpg
amenity bicycle_repair_station Pont Terület Self-service repair stand
BikeRepairMonterrey.JPG
amenity bicycle_rental Pont Terület Kerékpárkölcsönző
Rental-bicycle-16.svg
Bicycle-rental.jpg
amenity boat_sharing Pont Terület Share a Boat
A Boat To Share.jpg
amenity bus_station Pont Terület Buszpályaudvar: használjuk helyette a public_transport=station címkét.
Bus station.n.16.png
Manchester Piccadilly Bus Station.jpg
amenity car_rental Pont Terület Autókölcsönző
Rental-car-16.svg
Hertz car rental office Livonia Michigan.JPG
amenity car_sharing Pont Terület Társasautózás: Olyan hely, ahol társasautózók szövetségének tagjai parkolhatnak. Bővebben angolul...
Car share.p.16.png
U Car Share Shattuck Hearst.jpg
amenity car_wash Pont Terület Wash a car
Car wash-14.svg
Wuppertal - Friedrich-Engels-Allee 130 02 ies.jpg
amenity charging_station Pont Töltőállomás, feltöltő létesítmény elektromos járművek részére.
Charging station.16.svg
Evpost.jpg
amenity ferry_terminal Pont Terület Kompterminál: Olyan hely, ahol kompról az emberek és járművek fel és le tudnak szállni.
Ferry Reet.jpg
amenity fuel Pont Terület Benzinkút: Bármilyen jármű utántöltő állomására használható. A közúti benzinkutaknak az útjait highway=service címkével jelöljük.
Fuel-16.svg
Preem Karlskrona.jpg
amenity grit_bin Pont Téli fagyos utak jégmenetesítésére szolgáló, szóróhomok vagy -só számára kialakított tároló.
Grit bin.jpg
amenity motorcycle_parking Pont Terület Parking for motorcycles
Parking-motorcycle-16.svg
Motorradparkplatz Gifhorn Mühlenmuseum.jpg
amenity parking Pont Terület Parkoló: Csomóponthoz ikont rendel, területhez színt. A parkoló területén belüli utakat highway=service címkével jelöljük.
Parking-16.svg
P3030027ParkingLot wb.jpg
amenity parking_entrance Pont An entrance or exit to an underground or multi-storey parking facility. Group multiple parking entrances together with a relation using the tags type=site and site=parking. Do not mix with amenity=parking.
3690668043 88a731e3e0 b.jpg
amenity parking_space Pont Terület A single parking space. Group multiple parking spaces together with a relation using the tags type=site and site=parking. Do not mix with amenity=parking.
138081166 2a56d66c27 b.jpg
amenity taxi Pont Terület Taxiparkoló: Olyan hely ahol a taxisok az utasokra várhatnak
Taxi-16.svg
Amenity taxi picture-Hong Kong Shatin Taxi Stand.jpg

Financial

amenity atm Pont Bankautomata: ATM vagy bármilyen készpénzkiadó automata.
Atm-16.svg
ATM 750x1300.jpg
amenity bank Pont Terület Bank: Ha van bankautomata akkor a következő címkékkel kell jelölni: amenity=bank, atm=yes
Bank-16.svg
Dscf1401-800.jpg
amenity bureau_de_change Pont Pénzváltó: Ezen a helyen valutaárfolyamok alapján lehet váltan különböző országok pénzei között.
Bureau de change electronic sign.jpg

Healthcare

amenity baby_hatch Pont Terület A place where a baby can be, out of necessity, anonymously left to be safely cared for and perhaps adopted.
Babybox - venkovní strana.jpg
amenity clinic Pont Terület A medium-sized medical facility or health centre.
Doctor-16.svg
Bristol , Central Health Clinic - geograph.org.uk - 1360619.jpg
amenity dentist Pont Terület A dentist practice / surgery.
Dentist-16.svg
Military dentists in Guatemala.jpg
amenity doctors Pont Terület A doctor's practice / surgery.
Doctor-16.svg
Doctors stethoscope 2.jpg
amenity hospital Pont Terület Kórház
Hospital-16.svg
Guantanamo captive's hospital beds -c.jpg
amenity nursing_home Pont Terület A home for disabled or elderly persons who need permanent care. See social_facility=* for more details.
Hora Svate Kateriny - nursing home.jpg
amenity pharmacy Pont Terület Gyógyszertár: dispensing=yes Orvos által írt receptet elfogadnak. dispensing=no Orvos által írt receptet nem fogadnak el.
Pharmacy-16.svg
Boots The Chemist At Gunwharf Quays.jpg
amenity social_facility Pont Terület A facility that provides social services.
Social facility-14.svg
Salvation Army Citadel, Hill Street , Newport - geograph.org.uk - 1585015.jpg
amenity veterinary Pont Terület A place where a veterinary surgeon (vet) practices.
Veterinary-14.svg
Veterinary Surgeon.jpg
healthcare blood_donation Pont Terület A place where you can donate blood, plasma and/or platelets, and possibly have stem cell samples taken.
Blood donation centre interior.jpeg

Entertainment, Arts & Culture

amenity arts_centre Pont Terület Művészeti központ: Egy olyan hely ahol több művészeti ág is megtalálható.
Alhamra Art Centre.JPG
amenity brothel Pont Terület An establishment specifically dedicated to prostitution
Walletjes 001.jpg
amenity casino Pont Terület A gambling venue with at least one table game(e.g. roulette, blackjack) that takes bets on sporting and other events at agreed upon odds.
Casin0.jpg
amenity cinema Pont Terület Mozi
Cinema-16.svg
Palace cinéma beaumont.JPG
amenity community_centre Pont Terület A place mostly used for local events and festivities.
Community centre-14.svg
Greasby Community Centre.JPG
amenity fountain Pont Terület Szökőkút: Esztétikai, kulturális vagy szórakoztató célra.
Fountain-14.svg
Fountain at Milan citadel.JPG
amenity gambling Pont Terület A place for gambling, not being a shop=bookmaker, shop=lottery, amenity=casino, or leisure=adult_gaming_centre.

Games that are covered by this definition include bingo and pachinko.

Bingo cards.jpg
amenity nightclub Pont Terület Éjszakai bár
Nightclub-16.svg
Gatecrasher.jpg
amenity planetarium Pont Terület A planetarium.
Planetarium.jpg
amenity social_centre Pont Terület A place for free and not-for-profit activities.
Governor Hotel, Rotary Club of Portland plaque.JPG
amenity stripclub Pont A place that offers striptease or lapdancing (for sexual services use amenity=brothel).
Stripclub.jpg
amenity studio Pont Terület Stúdió: Tv-nek, rádiónak vagy egyéb szolgáltatónak a stúdiója.
DOUG.jpg
amenity swingerclub Pont Terület A club where people meet to have a party and group sex.
Swingerclub Cäsars Palace. Spröckhövel.JPG
amenity theatre Pont Terület Színház vagy operaház
Theatre-16.svg
Sydney opera.jpg

Others

amenity animal_boarding Pont Terület A facility where you, paying a fee, can bring your animal for a limited period of time (e.g. for holidays)
Holmbyre Cattery - geograph.org.uk - 167661.jpg
amenity animal_shelter Pont Terület A shelter that recovers animals in trouble
Kennel 2.jpg
amenity baking_oven Pont An oven used for baking bread and similar, for example inside a building=bakehouse.
Backofen Emstal.JPG
amenity bench Pont A bench to sit down and relax a bit
Bench-16.svg
Bench.jpg
amenity clock Pont A public visible clock
Houses Of Parliament Clock Tower (Big Ben).jpg
amenity courthouse Pont Terület Bíróság
Courthouse-16.svg
Franklinctycrthsapalchicola01.jpg
amenity coworking_space Pont Terület A place where people can go to work (might require a fee); not limited to a single employer
Coworking Space in Berlin.jpg
amenity crematorium Pont Terület Krematórium
Bushbury Crematorium - geograph.org.uk - 259876.jpg
amenity crypt Pont Terület It is a stone chamber or vault beneath the floor of a burial vault possibly containing sarcophagi, coffins or relics.
Dresden-Hofkirche-Gruft.jpg
amenity dive_centre Pont Terület A dive center is the base location where sports divers usually start scuba diving or make dive guided trips at new locations.
Diving Center in Marsalforn.JPG
amenity dojo Pont Terület Training place for any of the Japanese arts.
Noma Dojo, 2006.JPG
amenity embassy Pont Terület An embassy
Embassy-16.svg
Bulgarian embassy in Paris.jpg
amenity fire_station Pont Terület Tűzoltóállomás
Fire-station-16.svg
Fire station.jpg
amenity firepit Pont Terület Deprecated. For campfires and firepits, see Tag:leisure=firepit
Camp site.jpg
amenity game_feeding Pont Terület Game feeding place
Futterkrippe hohewand.jpg
amenity grave_yard Pont Terület Kis temető: Pár embernek a sírja található itt. Nagyobb méretű temetőt landuse=cemetery címkével jelöljük. Landuse-cemetery.png
Odenbuell Nordstrand St Vinzenz IMGP2940 wp crop.jpg
amenity gym Pont Terület Do no use, leisure=fitness_centre is preferred! A place which houses exercise equipment for the purpose of physical exercise.
amenity hunting_stand Pont Terület A hunting stand
Hunting-stand-16.svg
A rised hide closed quadrat.jpg
amenity internet_cafe Pont Terület A place whose principal role is providing internet services to the public.
Cafe internet uninorte.JPG
amenity kneipp_water_cure Pont Terület Outdoor foot bath facility. Usually this is a pool with cold water and handrail. Popular in German speaking countries.
Wassertreten 1.jpg
amenity marketplace Vonal Terület A place where trade is regulated, e.g. a square.
Marche berlin002.jpg
amenity photo_booth Pont Photo Booth – A stand to create instant photo.
Photomaton.jpg
amenity place_of_worship Pont Terület Vallási hely: Lehet egyház, mecset vagy templom. Következő címkék alkalmazhatóak: vallás religion=*, felekezet denomination=*, név name=*. Bővebben a vallási hely(en) című cikkben olvashatsz. Christian-16.svg Muslim-16.svg Jewish-16.svg

Taoist-16.svg Buddhist-16.svg Hinduist-16.svg
Shintoist-16.svg Sikhist-16.svg Place-of-worship-16.svg

Place of worship.png
amenity police Pont Terület Rendőrség
Police-16.svg
Polizeiautos Davidwache.jpg
amenity post_box Pont Postaláda: Alternatív szolgáltató megadása a operator=* címkével lehetséges.
Post box-12.svg
Post Box.JPG
amenity post_office Pont Terület Posta
Post office-14.svg
100px-Pošta Praha 025.jpg
amenity prison Pont Terület Börtön
Prison-16.svg
Osaka keimusho.jpg
amenity public_building Pont Terület Nyilvános hely: Olyan hely amit bárki meglátogathat.
amenity ranger_station Pont Terület National Park Visitor Headquarters
Talkeetna Ranger Station.jpg
amenity recycling Pont Terület Szelektív szemétgyűjtő: Szelektív szemétgyűjtő konténerek.
Recycling-16.svg
Recycling.jpg
amenity rescue_station Pont Terület A rescue station
Rescue station.jpg
amenity sauna Pont Terület Deprecated. For sauna use: leisure=sauna
Sauna in pancevo.jpg
amenity shelter Pont Terület A small shelter against bad weather conditions. To additionally describe the kind of shelter use shelter_type=*.
Shelter-14.svg
Réunion Maïdo kiosque pique-nique.JPG
amenity shower Pont Terület Public shower or bath.
Znak D-26d.svg
amenity table Pont A public table to sit down and eat or just relax
Table in Garden Restaurant.jpg
amenity telephone Pont Telefonfülke: Bárki számára használható telefon helye.
Telephone.16.svg
Telephone.jpg
amenity toilets Pont Terület Nyilvános WC: Lehet, hogy fizetni kell érte.
Toilets-16.svg
WC-Anlage.jpg
amenity townhall Pont Terület Városháza: Tekintet nélkül ara hogy azt használják e adminisztrációs célra.
Town-hall-16.svg
TownHall-Ljubljana.JPG
amenity vending_machine Pont A machine selling goods – food, tickets, newspapers, etc. Add type of goods using vending=*
Vending machines at Haeundae.jpg
amenity waste_basket Pont A single small container for depositing garbage that is easily accessible for pedestrians.
Waste-basket-12.svg
Vuilnisbak-Lebbeke.JPG
amenity waste_disposal Pont Szemétlerakó: Olyan hely ahol meg lehet szabadulni a szeméttől
Waste container.jpg
amenity waste_transfer_station Pont Terület A waste transfer station is a location that accepts, consolidates and transfers waste in bulk.
amenity watering_place Pont Place where water is contained and animals can drink
Drinking Water For Humans and Animals.jpg
amenity water_point Pont Place where you can get large amounts of drinking water
Aire de Valuejols.JPG
amenity Felhasználó által definiált Pont Vonal Terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Iroda

Olyan helyek, amelyek elsősorban üzleti szolgáltatásokat nyújtanak.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
office accountant Pont Terület Könyvelő iroda.
office adoption_agency Pont Terület A place where prospective parent/s may adopt a child or children.
office advertising_agency Pont Terület An advertising agency or ad agency or advert agency is a service based business dedicated to creating, planning, and handling advertising (and sometimes other forms of promotion) for its clients.
office architect Pont Terület Építész iroda.
office association Pont Terület An office of a non-profit organisation, society, e.g. student, sport, consumer, automobile, bike association, etc…
office charity Pont Terület An office of a charitable organization.
office company Pont Terület Privát cég irodája.
office educational_institution Pont Terület Oktatási intézmény irodája.
office employment_agency Pont Terület Munkaközvetítő iroda.
office energy_supplier Pont Terület An office for a energy supplier.
office estate_agent Pont Terület Ingatlaniroda vagy ingatlanügynök irodája.
office forestry Pont Terület A forestry office.
office foundation Pont Terület An office for a foundation.
office government Pont Terület Állami intézmény vagy minisztérium.
office guide Pont Terület An office for tour guides, mountain guides, dive guides, etc.
office insurance Pont Terület Biztosító vagy biztosítási ügynök irodája.
office it Pont Terület IT szakemberek irodája.
office lawyer Pont Terület Ügyvéd vagy ügyvédi iroda.
office logistics Pont Terület An office for a forwarder / hauler.
office moving_company Pont Terület An office for a moving service / relocation company.
office newspaper Pont Terület Újság szerkesztőség.
office ngo Pont Terület Civil szervezet
office notary Pont Terület See office=lawyer above.
office political_party Pont Terület Párt irodája, székháza.
office private_investigator Pont Terület An office for a private investigator.
office quango Pont Terület Kvázi-független, nem állami intézmény, lásd: Quango.
office realtor
real_estate_agent
Pont Terület Use office=estate_agent instead.
office religion Pont Terület An office of an religion instance. For example: parish office. Use additionally religion=* and denomination=*.
office research Pont Terület Kutatási és fejlesztési intézmény vagy cég irodája.
office tax Pont Terület Fiscal authorities, tax and revenue office. Use office=government + government=tax instead.
office tax_advisor Pont Terület Specialist preparing tax declarations for companies and individuals.
office telecommunication Pont Terület Telekommunikációs cég irodája.
office travel_agent Pont Terület Utazási iroda.
office therapist Pont Terület An office at which you can take a physical therapy.
office water_utility Pont Terület An office for a water utility company or water board.
office user defined Pont Terület All commonly used values according to Taginfo

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Kereskedelem

shop címkével jelöljük azokat a helyeket, ahol különféle termékeket és szolgáltatásokat vásárolhatunk.

Kulcs Értékf Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Élelmiszer, ital

shop alcohol Pont Terület Alkoholt árusító hely: Állami tulajdonban lévő, vagy államilag engedélyezett alkoholbolt. Lásd még: italbolt (shop=beverages).
Alcohol-16.svg
Liquor store in Breckenridge Colorado.jpg
shop bakery Pont Terület Pékség
Bakery-16.svg
Bread in Boudin.jpg
shop beverages Pont Terület Italbolt: Alkoholos és alkoholmentes italokat árusító bolt. Lásd még: shop=alcohol
Beverages-14.svg
Coca Cola Kisten.jpg
shop brewing_supplies Pont Terület Shop focused on selling supplies for home brewing of beer, wine and spirits (where permitted).
Shop-other-16.svg
Home-brewing set with 5-gallon containers.jpg
shop butcher Pont Terület Hentes, húsbolt
Butcher-shop.png
Butcher's shop Hong kong.jpg
shop cheese Pont Terület Sajtbolt: mindenféle sajtok boltja.
Shop-other-16.svg
Cheese shop P1010071.JPG
shop chocolate Pont Terület Csokoládébolt
Shop-other-16.svg
Chocolate shop.jpg
shop coffee Pont Terület Kávébolt: elvitelre árusít kávét. Ha le is lehet ülni, akkor kávézó: amenity=cafe
Coffee-14.svg
Ahrre's Coffee Roastery in Summit NJ interior view.jpg
shop confectionery Pont Terület Édességbolt: Cukorkát, csokoládét, nyalókát és más édességet árulnak benne elvitelre. Ha le lehet ülni, akkor kávézó vagy cukrászda: amenity=cafe
Confectionery-14.svg
Sweet Shop, Chester.JPG
shop convenience Pont Terület Kisbolt: ABC, „sarki” élelmiszerbolt, ahol a napi fogyasztási cikkeinket megkapjuk. A kisbolt és a szupermarket (shop=supermarket) között nagyjából az a különbség, hogy a vevő bevásárlókosarat visz-e vagy bevásárlókocsit tol.
Convenience-14.svg
Food and wine shop.jpg
shop deli Pont Terület Delikateszbolt: finomságok, különleges ételek, drága borok.
Deli-14.svg
Rome Italian deli.jpg
shop dairy Pont Terület Tejbolt: tejet és tejterméket (sajt, joghurt, kefír stb.) árusító üzlet.
Shop-other-16.svg
Milk Aisle.jpg
shop farm Pont Terület Tanya (farm): mezőgazdasági termékeket árusító bolt egy tanyán, farmon.
Greengrocer-14.svg
Chatsworth farm shop - geograph.org.uk - 24050.jpg
shop greengrocer Pont Terület Zöldséges: zöldség-, gyümölcskereskedés.
Greengrocer-14.svg
Greenrocer's Interior.jpg
shop ice_cream Pont Terület Fagylaltozó: üzlet, ahol fagylaltot, jégkrémet és hasonlókat lehet vásárolni.
Shop ice cream-16.svg
Ice Cream Parlour - geograph.org.uk - 1773794.jpg
shop organic Pont Terület Biobolt: bio- és organikus ételek és áruk boltja.
Shop-other-16.svg
Hofladen-Dottenfelderhof-Bad-Vilbel-27042005.jpg
shop pasta Pont Terület Tésztabolt - különböző tészták boltja (makaróni, metélt tészta, ...)
Shop-other-16.svg
Ravioli 2.jpg
shop pastry Pont Terület Süteménybolt – Süteményt árulnak benne elvitelre. Ha le is lehet ülni, akkor kávézó vagy cukrászda: amenity=cafe
Shop-other-16.svg
Pasticceria displaying cannoli siciliani.jpg
shop seafood Pont Terület Halárus
Seafood-14.svg
Seafood chijin.jpg
shop spices Pont Terület Fűszerbolt
Shop-other-16.svg
Old city, best spice shop (498280882).jpg
shop tea Pont Terület Teabolt
Tea-14.svg
Tea shop by matsuyuki in Nishiki Ichiba, Kyoto.jpg
shop wine Pont Terület Borszaküzlet
Alcohol-16.svg
Wine Shop.JPG

Kisbolt, áruház, bevásárlóközpont

shop department_store Pont Terület Áruház: nagy bolt, ahol sok osztály van. Magyarországon ritka, régebben ilyen volt pl. a Skála vagy a Centrum. Lásd még: bevásárlóközpont (shop=mall)
Department store-16.svg
Takeshimaya Times Square in the evening.jpg
shop general Pont Terület Vegyesbolt, szatócsbolt: kisebb bolt, ahol ruháktól kezdve az élelmiszerig minden megtalálható. Lásd még: kisbolt (shop=convenience), ha élelmiszert árul.
Shop-other-16.svg
Feinkost Weber Hernals 1994.jpg
shop kiosk Pont Terület Trafik: kis bolt, ahol újságot, dohányárut, édességet árulnak. Általában kis önálló épület a járda mellett.
Newsagent-14.svg
Kiosk germany.jpg
shop mall PontTerület Bevásárlóközpont: sok üzlet egy épületben, általában több szinten.
Shop-other-16.svg
Dalian large Shopping Mall 2005.jpg
shop supermarket Pont Terület Szupermarket: nagy élelmiszerbolt. A kisbolt (shop=convenience) és a szupermarket között nagyjából az a különbség, hogy a vevő bevásárlókosarat visz-e vagy bevásárlókocsit tol.
Supermarket-14.svg
Supermarket check out.JPG

Ruházat, cipő

shop baby_goods Pont Terület Bababolt: ruha, babakocsi, babaágy, játékok...
Shop-other-16.svg
Baby care shop2.jpg
shop bag Pont Terület Táskabolt: ahol táskákat árulnak...
Bag-14.svg
Shop bag berlin.jpg
shop boutique Pont Terület Butik: divatos és elit termékek, ruhák
Shop-other-16.svg
Inside Sttilo.jpg
shop clothes Pont Terület Ruházati bolt
Clothes-16.svg
Hasseen2.jpg
shop fabric Pont Terület Méteráru: rövidáru, textilek, ruhaanyagok
Shop-other-16.svg
Shop fabric.JPG
shop fashion Pont Terület Shop focused on selling fashion.
Clothes-16.svg
Shop fashion berlin.jpg
shop jewelry Pont Terület Ékszerész vagy ékszerbolt.
Jewellery-16.svg
Bijouterie.jpg
shop leather Pont Terület Shop focused on selling products made out of leather.
Shop-other-16.svg
Lewis Leathers shop.jpg
shop shoes Pont Terület Cipőbolt
Shoes-16.svg
Shoes.JPG
shop tailor Pont Terület Use craft=tailor instead.
Shop-other-16.svg
Tailor.jpg
shop watches Pont Terület Shop focused on selling watches.
Shop-other-16.svg
Paris Forum des Halles 2012 09.jpg

Diszkont és jótékonysági

shop charity Pont Terület Jótékonysági szervezet által üzemeltetett bolt, adománygyűjtés céljából.
Shop-other-16.svg
Cancer Research, Armagh, November 2009.JPG
shop second_hand Pont Terület Használtcikkbolt: használt ruhát (turkáló) és egyéb árucikkeket ad el, vagy vásárol.
Shop-other-16.svg
HK Sheung Wan 2nd hand market Tung Street 上環東街.JPG
shop variety_store Pont Terület 100 forintos bolt: Olyan kiskereskedés, ahol különböző olcsó árukat lehet venni, esetenként az összes terméket egy fix áron.
Variety store-14.svg
100-Emon.jpg

Szépség és egészség

shop beauty Pont Terület Kozmetikus, hajvágással nem foglalkozó szépségszalon, műkörmös stb. Lásd még: fodrászat (shop=hairdresser).
Beauty-14.svg
Hair and Beauty, Strabane, January 2010.JPG
shop chemist Pont Terület Drogéria: kozmetikumokat, háztartási tisztítószereket, tisztálkodási szereket árusító bolt. Pl.: DM, Rossmann. Lásd még: gyógyszertár (amenity=pharmacy).
Chemist-14.svg
Kelly Chemist, Omagh - geograph.org.uk - 103193.jpg
shop cosmetics Pont Terület Shop focused on selling cosmetics
Perfumery-14.svg
Cosmetics at Central Ladprao.JPG
shop drugstore - Nem javasolt érték. Használd helyette a drogériát (shop=chemist), vagy gyógyszertárat (amenity=pharmacy).
Shop-other-16.svg
shop erotic Pont Terület Sex shop: szexuális segédeszközöket, ruhákat árul.
Shop-other-16.svg
Sex shops (Paris)-01.jpg
shop hairdresser Pont Terület Fodrászat: hajvágás, hajfestés. Lásd még: kozmetikus: shop=beauty.
Hairdresser-16.svg
Belfast (187), October 2009.JPG
shop hairdresser_supply Pont Terület A shop, where you can buy hairdressing supplies.
Shop-other-16.svg
Zeeb GmbH Friseurbedarf Mannheim S1.jpg
shop hearing_aids Pont Terület Hallókészülékek értékesítésére szakosodott bolt.
Shop-other-16.svg
Shop audiologist.jpg
shop herbalist Pont Terület Gyógynövénybolt, herbária: gyógynövények értékesítésére szakosodott bolt, gyakran orvosi célokra
Shop-other-16.svg
Hong Kong Museum of Medical Sciences, The Herbalist Shop.jpg
shop massage PontTerület Masszázsszalon
Shop-other-16.svg
Thaimassage.jpg
shop medical_supply PontTerület Shop focused on selling medical supplies.
Shop-other-16.svg
Jt medical supply.jpg
shop nutrition_supplements PontTerület Shops that sells one or more nutritional supplements (of vitamins, minerals and/or herbs)
Shop-other-16.svg
GNC-store.jpg
shop optician Pont Terület Látszerész (optikus): szemüveg- és kontaktlencsebolt.
Optician-16.svg
US Navy 021029-N-3228G-001 Adjusting a customer's eyeglasses.jpg
shop perfumery Pont Terület Shop focused on selling perfumery
Perfumery-14.svg
301 perfumery and drugstore in Cala Millor.jpg
shop tattoo Pont Terület Tetováló szalon
Shop-other-16.svg
Tattoo-by-grisha-maslov.jpg

Barkács, háztartási áru, kertészet

shop agrarian Pont Terület Shop focused on selling agrarian products, like seeds, agricultural machinery, animal feed, etc.
Shop-other-16.svg
shop bathroom_furnishing Pont Terület Szaniter bolt: Fürdőszoba-felszerelés és -bútor
Shop-other-16.svg
Moderní koupelna.jpg
shop doityourself Pont Terület Barkácsbolt: Barkácsoláshoz szükséges kiegészítőket, anyagokat lehet kapni. Pl.: OBI
Doityourself-16.svg
Inside BandQ - geograph.org.uk - 649798.jpg
shop electrical Pont Terület Shop focused on selling electrical supplies and devices
Shop-other-16.svg
shop energy Pont Terület Shop focused on selling energy
Shop-other-16.svg
shop fireplace Pont Terület Shop focused on selling wood fireplaces.
Shop-other-16.svg
Kaminofen in Betrieb IMG 6067.jpg
shop florist Pont Terület Virágbolt: elsősorban vágott virágot, csokrokat árul. Lásd még: kertészet (shop=garden_centre).
Florist-16.svg
Butler's Wharf Flower Shop.jpg
shop garden_centre Pont Terület Kertészet: cserepes növényeket, bokrokat, fákat lehet kapni. Lásd még: virágbolt: shop=florist
Garden centre-14.svg
Almondsbury.garden.centre.arp.jpg
shop garden_furniture Pont Terület Shop focused on selling garden furniture (sheds, outdoor tables, gates, fences, ...). See shop=garden_centre if also plants are sold.
Shop-other-16.svg
shop gas Pont Terület Palackos gáz: palackozott PB gázokat, műszaki gázokat árul és tölt újra.
Shop-other-16.svg
2008-07-24 Bundle of compressed gas bottles.jpg
shop glaziery Pont Terület Üveges: ajtó- és ablaküveget árul és szerel be.
Shop-other-16.svg
Double glazed Units.JPG
shop hardware Pont Terület Vasbolt (vas- és műszaki bolt): csavarokat, festéket, szerszámokat árul. Lásd még: barkácsbolt (shop=doityourself).
Doityourself-16.svg
Tweedy and Popp 03.jpg
shop houseware Pont Terület Háztartási és konyhai felszerelések boltja: edények, evőeszközök, konyhai, háztartási kisgépek
Shop-other-16.svg
Houseware.jpg
shop locksmith Pont Terület Zárbolt zárak, kulcsok lásd még:craft=locksmith,craft=key_cutter
Shop-other-16.svg
Locksmiths.jpg
shop paint Pont Terület Festékbolt: Különféle festékeket árulhat a falfestéktől a modellfestékig. Lásd még: vasbolt (shop=hardware)
Shop-other-16.svg
Artists paints.jpg
shop security Pont Terület Shop focused on selling security items like burglar alarms, vaults, locking systems, etc.
Shop-other-16.svg
shop trade Pont Terület Egy- vagy többféle építőanyagra szakosodott üzlet (pl. fa-/fűrészáru, cement stb.)
Shop-other-16.svg
Timber yard of Travis Perkins builders merchants - geograph.org.uk - 1025761.jpg

Bútor és lakberendezés

shop antiques Pont Terület Antikvitás, régiségkereskedés
Shop-other-16.svg
Antiques shop berlin.jpg
shop bed Pont Terület Ágykiegészítők: matracok, ágyneműk
Shop-other-16.svg
Bed Shop, Omagh - geograph.org.uk - 129722.jpg
shop candles Pont Terület Gyertya- és mécsesbolt: gyertyák, mécsesek, gyertyatartók.
Shop-other-16.svg
Candle shop, Liberty of London (8370788712).jpg
shop carpet Pont Terület Szőnyegbolt
Shop-other-16.svg
A carpet seller in Jaipur.jpg
shop curtain Pont Terület Függöny-, drapériabolt
Shop-other-16.svg
Commerciante di tessuti.jpg
shop furniture Pont Terület Bútorbolt
Furniture-16.svg
Small furniture shop.jpg
shop interior_decoration Pont Terület Belsőépítészet
Shop-other-16.svg
LA Showroom1 dakota jackson.jpg
shop kitchen Pont Terület Konyhastúdió: komplett konyhaberendezést lehet kapni.
Shop-other-16.svg
Kitchen shop in "The Boulevard" - geograph.org.uk - 1368775.jpg
shop lamps Pont Terület Shop focused on selling lamps (see also shop=lighting).
Shop-other-16.svg
Lamps shop at Djeema el Fnaa Square.jpg
shop tiles Pont Terület Shop focused on selling tiles.
Shop-other-16.svg
2.2 Jura Gelb geschliffen.JPG
shop window_blind Pont Terület Redőnyös: Redőnyöket, rolókat, ablaksötétítőket árul.
Shop-other-16.svg
Some window blinds.JPG

Elektronika

shop computer Pont Terület Számítógépbolt: Számítógépek, alkatrészek és szoftverek
Computer-14.svg
Computer shop, Crossens.JPG
shop electronics Pont Terület Elektronikai bolt: tévét, számítógépet, hűtőgépet és egyéb elektronikai árucikkeket lehet vásárolni.
Electronics-16.svg
Currys Digital.jpg
shop hifi Pont Terület Hifibolt: Otthoni zenehallgatáshoz és filmnézéshez szükséges eszközök találhatóak meg.
Hifi-14.svg
JB Hi-Fi Wagga Wagga.jpg
shop mobile_phone Pont Terület Mobiltelefonüzlet: mobiltelefonokat és tartozékokat árul.
Mobile-phone-16.svg
3G Mobile Phones fot China Mobile.jpg
shop radiotechnics Pont Terület Rádiótechnikai bolt: elektronikai alkatrészeket, termékeket mérőműszereket árul.
Shop-other-16.svg
Tokyo Akihabara electronic parts shop.jpg
shop vacuum_cleaner Pont Terület Porszívóbolt
Shop-other-16.svg
Panasonic MCE8013 vacuum cleaner close.jpg

Sport, jármű és kerékpár

shop bicycle Pont Terület Kerékpárbolt: Kerékpárt és hozzá való alkatrészeket lehet venni. Előfordulhat, hogy biciklit is lehet bérelni.
Bicycle-16.svg
ShopBicycle.jpg
shop car Pont Terület Autókereskedés: Autót lehet vásárolni, esetleg szervizeltetni
Purple-car.svg
Dscf1411-800.jpg
shop car_repair Pont Terület Autószerelő: Elsősorban autójavítást végeznek, jellemzően márkától függetlenül.
Repair-car-16.svg
Colourful Shops Places In Onehunga II.jpg
shop car_parts Pont Terület Autóalkatrész, autófelszerelés
Car parts-14.svg
Auto Parts Store.jpg
shop fuel Pont Terület Shop selling fuels (motor fuel, wood, coal, gas) that can't be considered a amenity=fuel (fuel station). Use fuel:*=yes/no to indicate which fuels are available.
Shop-other-16.svg
Barreled fuel shop.jpg
shop fishing Pont Terület Horgászbolt/horgászfelszerelés: Horgászfelszerelést lehet vásárolni vagy kölcsönözni
Shop-other-16.svg
M.A. Wickham, East Grinstead (15538910361).jpg
shop free_flying Pont Terület Free Flying ejtőernyős bolt: a szabad repülés szerelmeseinek boltja, speciális ejtőernyősbolt.
Shop-other-16.svg
shop hunting Pont Terület Vadászbolt: Fegyvereket és vadászfelszereléseket árul
Shop-other-16.svg
Bass Pro Shops entrance.JPG
shop motorcycle Pont Terület Motorkerékpár-kereskedés: Motorkerékpárokat, felszereléseket, ruhákat árul, kölcsönöz és javít.
Shop motorcycle.svg
KAWASAKI KLR 650.JPG
shop outdoor Pont Terület Túrabolt: túrázáshoz, hegymászáshoz, horgászathoz, stb. kapható benne feleszerelés.
Outdoor-14.svg
Outdoor shop.png
shop scuba_diving Pont Terület Shop focused on selling scuba diving equipment.
Shop-other-16.svg
Paradise Dive Shop.jpg
shop sports Pont Terület Sportbolt
Sports-14.svg
HK TST East Mody Road Wing On Plaza Shop Kettler Sport Fitness.JPG
shop swimming_pool Pont Terület A store that sells swimming pool equipment and supplies.
Shop-other-16.svg
Swimming-pool-chemicals-1.jpg
shop tyres Pont Terület Shop focused on selling tyres.
Shop-other-16.svg
Istanbul Continental tyre shop.jpg

Művészet, zene, hobbi

shop art Pont Terület Galéria: Műalkotásokat árusító magángaléria
Art-14.svg
Ruiz gallery.jpg
shop collector Pont Terület A shop for different collector's items like stamps, coins, action figures, etc.
Shop-other-16.svg
shop craft Pont Terület Művészellátó, hobbibolt: Általában papírt, vásznat, festékeket, ecsetet, tollakat, fatárgyakat, barkácseszközöket árul.
Shop-other-16.svg
shop frame Pont Terület Képkeretbolt
Shop-other-16.svg
Shop frames berlin.jpg
shop games Pont Terület Shop focused on selling board games, card games and/or role-playing games.
Shop-other-16.svg
Essen 2008 0251.jpg
shop model Pont Terület Shop specialising in the sale of scale models.
Shop-other-16.svg
South-Goodwin.jpg
shop music Pont Terület Zenebolt Zenét árusító bolt ( CD, hanglemez )
Shop-other-16.svg
Music shop.JPG
shop musical_instrument Pont Terület Hangszerbolt: hangszerek és kották vásárolhatóak
Musical instrument-14.svg
Portadown (66), September 2009.JPG
shop photo Pont Terület Shop focused on selling products or services related with photography.
Photo-14.svg
Fujifilm photo shop.jpg
shop camera Pont Terület A shop mainly selling cameras and lenses
Shop-other-16.svg
Nikkor Lens Showcase @ Berjaya Times Square's Nikon Centre.jpg
shop trophy Pont Terület Store selling trophies, awards, plaques etc.
Shop-other-16.svg
Geograph-2329589-by-Robin-Stott.jpg
shop video Pont Terület DVD kölcsönző: DVD-ket és videokazettákat lehet venni vagy kölcsönözni.
Shop-other-16.svg
Video shop.jpg
shop video_games Pont Terület Videójátékok: számítógépes és konzolos videójátékok boltja.
Shop-other-16.svg
GameStop on Powell Street in San Francisco, California.

Könyv, újság, bélyeg, ajándék

shop anime Pont Terület Anime rajzfilmekkel kapcsolatos termékek
Shop-other-16.svg
KT Anime Shop 20150926.jpg
shop books Pont Terület Könyvesbolt. Lásd még: könyvtár (amenity=library).
Books-16.svg
Strand basement jeh.jpg
shop gift Pont Terület Ajándékbolt: szuvenír, üdvözlőlap, apró ajándéktárgy kapható
Gift-16.svg
Gift shop interior.jpg
shop lottery Pont Terület A shop of which the main or only purpose is the sale of lottery tickets.
Shop-other-16.svg
12 Kościuszki Street in Sanok (2015), Lotto.jpg
shop newsagent Pont Terület Újságárus: újságot, dohányt és egyéb árucikkeket árusító bolt.
Newsagent-14.svg
HK Sheung Wan Po Yan Street 7-11 Shop Newspaper Stand.JPG
shop stationery Pont Terület Papírbolt: papírt, írószert, irodaszert árul.
Stationery-14.svg
Vănphòngphẩm-InsideStationeryShop03012009606.jpg
shop ticket Pont Terület Jegyárusító üzlet (közlekedés, koncertek, események stb.)
Shop-other-16.svg
Box office of Shosha station.jpg

Egyéb

shop bookmaker Pont Terület A shop that takes bets on sporting and other events at agreed upon odds.
Shop-other-16.svg
Ladbrokes - 263 Park Lane (2299743817).jpg
shop copyshop Pont Terület Fénymásolás, nyomtatás.
Copyshop-14.svg
HK 上環 Sheung Wan 蘇杭街 Jervois Street 24 photo copy print co shop.JPG
shop dry_cleaning Pont Terület Ruhatisztító: ruhatisztítást végeznek, de a tisztítás nem helyben történik.
Laundry-14.svg
Dry clean rack.jpg
shop e-cigarette Pont Terület Shop focused on selling electronic cigarettes.
Shop-other-16.svg
510N e-cigarette and e-liquids.jpg
shop funeral_directors Pont Terület Temetkezési ügyintéző: temetéssel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás
Shop-other-16.svg
JapaneseFuneralArrangementTokyo.jpg
shop laundry Pont Terület Mosoda: helyben végeznek ruhatisztítást. Lehet önkiszolgáló is.
Laundry-14.svg
Polarstern laundry hg.jpg
shop money_lender Pont Terület Kisebb összegű, magas kamatú személyi kölcsönöket folyósító pénzügyi szolgáltató.
Shop-other-16.svg
Guaranteed Payday Loans-Cash Money Store.jpg
shop pawnbroker Pont Terület Zálogház: olyan vállalkozás, ami zálogtárgyakért cserébe hitelt kínál.
Shop-other-16.svg
Pawnbroker Oulu 20090906.JPG
shop pet Pont Terület Kisállat-kerekedés: kisállatokat, ezeknek játékokat vagy állateledelt árusító bolt.
Pet-16.svg
Baby parrots in a pet shop-8a.jpg
shop pyrotechnics Pont Terület Pirotechnikai bolt: robbanószerek, tűzijátékok, petárdák, csillagszórók boltja
Shop-other-16.svg
TNT Fireworks Supercenter, Jennings (East face).JPG
shop religion Pont Terület Kegytárgybolt: vallásos - vallási témájú tárgyak, könyvek, szobrok boltja. religion=* kulccsal használandó.
Shop-other-16.svg
shop tobacco Pont Terület Dohánybolt: dohányt, cigarettát és hozzájuk kapcsolódó termékeket árul.
Tobacco-14.svg
Fachgeschäft für Tabakwaren.JPG
shop toys Pont Terület Játékbolt
Toys-14.svg
HK Toys R Us.JPG
shop travel_agency Pont Terület Shop focused on selling tickets for travelling. Also known as a tour operator.
Travel agency-14.svg
Shop travel agency berlin.jpg
shop vacant Pont Terület Üres: használaton kívüli, bezárt, átépítés alatt lévő bolt. Azért érdemes használni, hogy ezzel tájékoztassuk a többi térképezőt, hogy ne hozzák létre újra a boltot (érdemes lehet egy megjegyzést is elhelyezni: note=*), valamint ha új bolt nyílik azon a helyen, újra felhasználható a pont.
2012-05-02 Carrera de San Jeronimo anagoria.JPG
shop weapons Pont Terület Fegyverbolt: Kések, lőfegyverek, riasztófegyverek
Shop-other-16.svg
Welcome to America - Supermarket with guns.jpg
shop Felhasználó által definiált Pont Terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.
Shop-other-16.svg

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Vészhelyzet

This is used to describe the location of emergency facilities and equipment. See the page Emergency for an introduction on its usage.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Medical Rescue

emergency ambulance_station Pont Terület An ambulance station is a structure or other area set aside for storage of ambulance vehicles, medical equipment, personal protective equipment, and other medical supplies.
Amb station.JPG
emergency defibrillator Pont An Automated External Defibrillator (AED) is a first-aid device that automates the process of diagnosing life-threatening cardiac arrhythmia and performing defibrillation. Previously tagged as emergency=aed or medical=aed.
Jt osm defi ibis.jpg

Firefighters

emergency fire_extinguisher Pont A fire extinguisher is an active fire protection device used to extinguish or control small fires, often in emergency situations.
Fire extinguisher ja.jpg
emergency fire_flapper Pont A flapper is a wildland firefighting tool also called a swatter or a beater. It is designed for extinguishing minor fires in rural areas such as heaths.
Branddaskere.JPG
emergency fire_hose Pont A fire hose is a high-pressure hose used to carry water or other fire retardant (such as foam) to a fire to extinguish it.
IndoorFireHose-non.jpg
emergency fire_hydrant Pont A fire hydrant is an active fire protection measure, and a source of water provided in most urban, suburban and rural areas with municipal water service or other water source to enable firefighters to tap into the municipal water supply to assist in extinguishing a fire.
Downtown Charlottesville fire hydrant.jpg
emergency water_tank Pont Stock tank for fire-fighting water.

Lifeguards

emergency lifeguard_base Pont Terület Base building of lifeguard. Main place for vehicles, equipment and centre of communication
Wasserrettungsstation Wasserwacht.JPG
emergency lifeguard_tower Pont Terület Tower used by lifeguard to watch and supervise swimmers in order to prevent drownings and other dangers.
Miami - Lifeguard tower and flags - 0526.jpg
emergency lifeguard_platform Pont Terület Platform used by lifeguard to watch and supervise swimmers in order to prevent drownings and other dangers. Building not so high as tower and mostly without walls and roof
Pam Anderson replaced (4664471709).jpg
emergency lifeguard_place Pont A place where a lifeguard is on duty but without any building (tower or platform)
Niechorze beach - grajdołek 06 (ratownik).JPG
emergency life_ring Pont Life rings to help save a life if someone is in the water.
Da life ring.jpg

Others

emergency assembly_point Pont Terület Point or area, where people are crowd in a case of emergency
E011.svg
emergency access_point Pont Access points in areas which are hard to access (see also highway=emergency_access_point)
Anfahrpunkt HP 108.jpg
emergency phone Pont An emergency phone is specifically provided for making calls to emergency services. They may be found in places of danger or remote areas.
Sos.jpg
emergency ses_station Pont Terület A State Emergency Service is an Australian volunteer organisation that provides emergency help during and after declared (natural or otherwise) disasters.
NSW SES Murrumbidgee Region HQ.jpg
emergency siren Pont A siren is a loud noise maker. Most modern ones are civil defense, "air raid" sirens or tornado sirens.
Bundesarchiv B 422 Bild-0010, Sirene.jpg
emergency user defined Pont Terület All commonly used values according to Taginfo

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Turisztika

'tourism' címkével jelöljük azokat a helyeket, ahol turisztikai látványosság található.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
tourism alpine_hut Pont Terület Hegyi menedékház
Alpinehut.p.16.png
Ascher Hütte a.jpg
tourism apartment Pont Terület A holiday or vacation apartment is a furnished apartment or flat with cooking and bathroom facilities that can be rented for holiday vacations. This tag can be applied to a building accommodating one or more holiday flats. Between tourism=apartment and tourism=chalet is a clear distinction: "Chalet" is for a detached holiday cottage which you rent exclusively, "apartment" is for one or several flats in a shared building (or a single flat in one part of the building and other usages, like private apartments or a restaurant, in the other part).
Guest house.p.16.png
HolidayFlats Martinique.jpg
tourism aquarium Pont Terület An aquarium, meant as [W] Public aquarium is the aquatic counterpart of a zoo with living aquatic animals for public viewing.
Georgia Aquarium - Ocean Voyager Tunnel Jan 2006.jpg
tourism artwork Pont Vonal Terület Művészeti alkotás: Nyilvános helyen látható művészeti alkotás.
Artwork-14.svg
Begynnelse-4.jpg
tourism attraction Pont Terület Látványosság: Általános turisztikai látványosság.
tourism camp_site Pont Terület Sátorozóhely
Camping.16.svg
2009-07-26 Ekeberg Camping.JPG
tourism caravan_site Pont Terület Lakókocsi parkoló: Egy éjjelre, vagy hosszabb időre tudsz parkolni lakókocsival.
Caravan-16.svg
Caravan Site, Stonehaven - geograph.org.uk - 156173.jpg
tourism chalet Pont Terület Nyári lak
Chalet.p.16.png
Chalets - geograph.org.uk - 37944.jpg
tourism gallery Pont Terület [W] Art gallery or art museum is an area or typically a building that displays a variety of visual art exhibitions; The most common exhibits being paintings, sculpture or photography. This is not to be confused with tourism=museum.
Malba Buenos Aires.jpg
tourism